X-Ray Ispitivanje viličanih sinusa

Jawbed sinusi, koji se nazivaju i maksilarni sinusi, jedna su od četiri vrste parasazalnih šupljina. Oni su najveći i nalaze se u gornjoj vilici, uz strane nosne šupljine i povezuju se kroz arteriju do srednjeg nosnog prolaska nosa.

Radiografski pregled pomoćnih sinusa (uključujući maksilarne sinuse) i dalje je odgovarajuća i efikasna metoda za identifikaciju promjena u gumi ovih anatomskih struktura.

X-Ray može utvrditi da li su sinusni zidovi upaljeni, oštećeni, ili je cista ili tumor u tom području. Zamjena zraka u sinusu s eksudatom, krvlju, tumorom, granulacijom će ukazivati ​​na sindrom na X-Ray.

Ko je propisan?

Ako pacijent poremeti glavoboljom, začepljen nos, groznica, posebno sa akutnim respiratornim infekcijama, doktor propisuje X-Ray sinusa.

Koje bolesti mogu detektirati x-ray paranazalnih šupljina?

Iako ova istraga nije u potpunosti bezopasna (postoji opterećenje zračenja), ne postoje kontraindikacije kao takve. X-Ray snimak se ne preporučuje samo za trudnice zbog mogućih negativnih efekata na bebu.

Šta se dijagnosticira?

Sljedeće opisuje kako izgledaju različite vrste patologije na X-Ray:

  • Poremećaj integriteta sinusa. X-Ray uzrokuje kretanje kostiju formacija koje okružuju sinuse. Radiolog određuje liniju za lom, stanje kostiju tkiva prije i nakon spajanja lomova.
  • Akutna upala vilice sinusa (maksilarni sinusitis). X-Ray snimak prikazuje struk uz zidove sinusa. S vremenom i unapređenjem procesa, intenzitet potamnjenja povećava se zbog povećanog oticanja sluznica i akumulacije tekućine u šupljini sinus.

  • U hroničnom toku sinusitisa (posebno maksilarnog sinusitisa) vidljivo je izrečeno potamnjenje rubova sinusa. Rubovi zatamnjenja u šupljini sinusne šupljine često su nepravilni, ali jasni.
  • Polipoza sinusitis karakterizira nepravilan parietalni zatamnjenje u izobličenom obliku svjetlosti parazalnih šupljina.
  • Ciste su definirane kao ovalne ili okrugle mase koje odgovaraju jednom od zidova sinusa. X-Ray iz zuba je takođe na raspolaganju za isključenje pontogene ciste.
  • Benigne i maligne neoplazme. Nijanse nijanse različitih oblika i obrisa. Opis može biti ravno ili grbav. Ovisno o izvoru tumora vidljive su mase različitih gustoća.

Kako i gdje se izvodi?

X-Ray nije potreban za posebnu pripremu i vrši se u direktnoj prednjoj i bočnoj projekciji. Na normalnom X-Ray, čeljusti sinus obično je jasan, u prednjem projekciji izgleda kao trokut, a na bočnom probiru kao četverostrani.

Izloženost radijaciji je približno 0, 05 msv.

Istraga se može izvesti s uputama vašeg otolaringologa na opštinskoj medicinskoj klinici i privatno u gotovo svim privatnim zdravstvenim središtem sa X-Ray jedinicom.

Druga opcija je

X-Ray slika ─ Najčešći i najjeftiniji način da se utvrdi kako izgledaju vaši paranazalni sinusi i u kojoj su državi.

U modernom lijeku, izračunata tomografija ili magnetna rezonanca igra posebnu ulogu. Pomaže u boljem određivanjem opsega i intenziteta invalidnosti frontalnih sinusa i bolje procijeniti stanje mekih tkiva i nosnih šupljina. Potreban je CT pregled ako se pacijent priprema za operaciju.

Razvijena je metoda ispitivanja paranazalnih šupljina u kojoj se ubrizgava kontrastna supstanca u jawbon sinus probijajući vanjski zid nosne šupljine u donjem prelazu na nazalu. Tada se napravi X-Ray. Na taj način se može napraviti diferencijalna dijagnoza polipa, cista i tumora bez skupih računara.

U otolaringologiji često se koristi ultrazvuk nosnim sinusima.

U rukama iskusne tehnike, ultrazvučni aparat postaje moćan alat za dijagnosticiranje različitih bolesti na ovoj stranici. Ako se ispitivanje provede u režimu A, teško je razlikovati ultrazvuk između volumena u prednjem sinusu i oticanju sluznice ili tekućine sluznice. Ultrazvuk u režimu A ne dopušta određivanje fizičkih svojstava sinusne sekrecije.

Prednost upotrebe ultrazvuka u režimu B, za razliku od ultrazvuka u režimu A ─, pruža dv a-dimenzionalna vizualizacija ne samo sinusa, već i okolne strukture i mekim tkivima. Rezultati ultrazvuka uvijek su u potpunosti u skladu s rezultatima dobivenim X-Ray of the viw sinusi. Neki stručnjaci smatraju da je ultrazvuk alternativa X-Ray snimakom u početnoj dijagnostici vilice sinus sinusitisa.

Ultrazvučni pregled je takođe koristan kada X-Ray nije dostupan ─ ​​npr. tokom trudnoće.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar