Vježbe za jačanje mišića lista

Mišići donjih ekstremiteta igraju ključnu ulogu u kretanju i stabilnosti tijela. Grupa mišića koja je posebno važna za funkcionisanje nogu su mišići lista, koji čine mišići telećih mišića. Vježbe za jačanje mišića nogu mogu pomoći u poboljšanju ravnoteže, smanjenju rizika od povreda i povećanju snage nogu.

Jedna od najjednostavnijih vježbi za jačanje mišića lista je podizanje na prste. Da biste izveli ovu vježbu, postavite se uspravno s nogama u širini ramena. Podignite se na prste što je više moguće i zatim se polako spustite nazad. Ponovite ovu vježbu 10-15 puta za jedan set, u zavisnosti od vaše spremnosti i mogućnosti. Da biste povećali intenzitet vježbe, možete držati bučice ili staviti odgovarajuću težinu na leđa.

Predloženi set vježbi za jačanje mišića nogu:
Vježba Broj ponavljanja
Podizanje na prste 10-15
Čučnjevi 10-12
Iskoraci unaprijed 8-10 po nogi

Ove vježbe su samo neki od primjera vježbi za jačanje mišića lista. Važno je prilagoditi intenzitet i broj ponavljanja vježbi svojoj spremnosti i fizičkoj kondiciji. Također, uvijek se posavjetujte s stručnjakom prije nego što započnete bilo koji novi program vježbanja.

Jacanje misica led

Jacanje misica led je kljucno za odrzavanje stabilnosti i pravilnog drzanja tijela. Ovi misici su odgovorni za odrzavanje ravnoteze i kontrolu pokreta, tako da je vazno redovito trenirati ih kako bi se sprijecile povrede i poboljsala sportska izvedba.

Postoji mnogo vjezbi koje mogu pomoći u jacanju misica led. Jedna od najefikasnijih vjezbi je plank. Ova vjezba zahtijeva da podrzavate tijelo na podlakticama i nožnim prstima, zadržavajući pravilan položaj tela. Otežajte ovu vjezbu tako što ćete produžiti vrijeme zadržavanja položaja ili dodati dodatni teret na ledja.

Druga korisna vjezba je bridz. Ležite na ledima sa savijenim nogama i dlanovima na podu. Podignite kukove dok stišćete mišiće led i straznjice. Održite ovu poziciju nekoliko sekundi, a zatim se spustite nazad. Ponavljajte ovu vjezbu za jacanje misica led nekoliko puta.

Redovito izvodite ove vjezbe za jacanje misica led kako biste poboljsali snagu i stabilnost ovog područja. Odrzavanje pravilnog drzanja tijela i ravnoteze pomoći će vam u izbjegavanju povreda i poboljsanju sportskih performansi.

Noga podignuta na leđa

Noga podignuta na leđa

Sjedeći na podu ili na stolici, stavite ruke uz tijelo i uspravite leđa. Savijte jednu nogu ispod sebe i podignite drugu nogu ravno prema gore, zadržavajući je u zraku nekoliko sekundi. Ponovite vježbu s drugom nogom.

Prednosti ove vježbe su mnogobrojne. Ona pomaže jačanju mišića donjih ekstremiteta, posebno mišića stražnjice i bedara. Također pomaže u poboljšanju ravnoteže i stabilnosti tijela. Ova vježba može se izvoditi bilo gdje i ne zahtijeva posebnu opremu.

Evo koraka za izvođenje ove vježbe:

 1. Sjednite na pod ili stolicu s uspravnim leđima.
 2. Savijte jednu nogu ispod sebe.
 3. Podignite drugu nogu ravno prema gore.
 4. Zadržite je u zraku nekoliko sekundi.
 5. Spustite nogu i ponovite s drugom nogom.

Sklekovi na nogama s podignutim kukovima

Sklekovi na nogama s podignutim kukovima su vježba koja je usmjerena na jačanje mišića grudnog koša, ramena i tricepsa. Ova vježba također angažira mišiće jezgre tijela, uključujući trbušne mišiće i donji dio leđa.

Da biste izveli ove sklekove, prvo se postavite u položaj za sklekove, s rukama ravno postavljenim ispod ramena i stopalima spojenim zajedno. Zatim podignite kukove prema gore, tako da tijelo tvori trokutasti oblik. Stisnite trbušne mišiće i zadržite tijelo ravno kao daska. Polako spustite tijelo prema dolje, savijajući laktove, dok se prsa gotovo dodirnu tlo. Zatim se istisnite natrag prema gore do početnog položaja. Ponovite ovu vježbu za jačanje mišića leda u nekoliko serija.

Ovi sklekovi su odličan način za ciljano jačanje mišića grudnog koša, ramena i tricepsa bez potrebe za bilo kakvim posebnim spravama ili opremom. Oni mogu biti dodatak vašem fitness režimu i doprinose razvoju snage gornjeg dijela tijela. Međutim, prije nego što započnete s ovim vježbama, uvijek je važno konzultirati se s instruktorom ili stručnjakom za fitness kako biste bili sigurni da pravilno izvodite vježbu i izbjegavate ozljede ili nelagodu.

Čučnjevi s iskorakom unatrag

Jedna od vježbi koje jačaju mišiće nogu i skočnog zgloba su čučnjevi s iskorakom unatrag. Ova vježba cilja na mišiće kvadricepsa, gluteusa i trbušnih mišića. Također, pomaže u poboljšanju ravnoteže i koordinacije tijela.

Za izvođenje ove vježbe, stojite uspravno s nogama postavljenim u širini ramena. Zatim napravite korak unatrag s jednom nogom, spuštajući se u čučanj dok unatrag pomjerate nogu. Sigurno spustite tijelo prema dolje, savijajući obje noge pod pravim kutem i zadržite ravnotežu na prednjoj nozi.

Kad se nalazite u donjem položaju, vratite se u uspravni položaj guranjem prednje noge prema gore. Ponovite vježbu s drugom nogom. Za početak, možete izvoditi 8-10 ponavljanja na svakoj nozi. Postepeno povećavajte broj ponavljanja dok stojite s ke & #263;[/lang-bosnian]

 • Stabilizuje tijelo i poboljšava ravnotežu;
 • Jača mišiće nogu i skočnog zgloba;
 • Poboljšava fleksibilnost zglobova.

Hiperekstenzija leđa

Hiperekstenzija leđa

Hiperekstenzija leđa je jedna od vježbi koja se često koristi za jačanje mišića leđa. Ova vježba cilja na jačanje mišića donjeg dijela leđa, a posebno mišića koji se nazivaju lumbalna ekstenzori ili „erector spinae“ mišići.

Da biste izveli hiperekstenziju leđa, trebate leći na trbuh i saviti koljena pod kutem od 90 stupnjeva. Zatim stavite ruke iza glave ili prekrižite prste na prsima. Polako podižite gornji dio tijela prema gore, koristeći mišiće leđa, dok ne osjetite blago istezanje u donjem dijelu leđa. Zadržite ovu poziciju nekoliko trenutaka, a zatim se spustite polako. Ponavljajte vježbu nekoliko puta.

Hiperekstenzija leđa je izvrsna vježba za jačanje donjeg dijela leđa i može pomoći u poboljšanju držanja tijela i prevenciji bolova u leđima. Ova vježba također može pomoći u poboljšanju fleksibilnosti i stabilnosti leđa. Međutim, važno je pravilno izvoditi vježbu i ne preopteretiti donji dio leđa. Ako imate bilo kakve ozljede leđa ili bolove, uvijek se posavjetujte s kvalificiranim stručnjakom prije nego što započnete s ovom vježbom.

Vertikalno podizanje nogu za jačanje mišića nogu

Vertikalno podizanje nogu za jačanje mišića nogu

Vertikalno podizanje nogu je vježba koja pomaže u jačanju mišića nogu, posebno mišića lista i kvadricepsa. Ova vježba se može izvoditi kod kuće ili u teretani, koristeći razne sprave ili samo sopstvenu težinu tijela.

Da biste izveli vertikalno podizanje nogu:

 1. Postavite se na pod, držeći se za neku čvrstu podlogu, kao što je šipka ili vrata.
 2. Podignite obje noge ravno prema gore, pomažući se rukama da održite ravnotežu.
 3. Polako spustite noge nazad prema podu, kontrolirajući pokret.
 4. Ponovite vježbu za određeni broj ponavljanja ili vremenski period.

Ova vježba cilja mišiće nogu i pomaže u jačanju i toniranju mišića. Može se prilagoditi raznim nivoima težine i intenziteta, prilagođavajući položaj nogu i brzinu izvođenja.

Iskorak sa sory i dodirivanje zemlje

Iskorak sa stolicom (ili bilo kojim drugim predmetom koji je stabilan) i dodirivanje zemlje je vježba koja cilja na jačanje mišića donjeg dijela tijela, uključujući kvadricepse, zadnju ložu i gluteuse. Ova vježba se izvodi koristeći samo vlastitu tjelesnu težinu, što je čini dostupnom i pogodnom za različite razine fitnessa.

Kako izvoditi vježbu:

 1. Započnite tako da stanete ispred stolice ili drugog stabilnog predmeta.
 2. Postavite desnu nogu na stolicu, savijte desno koljeno i lagano se spustite prema dolje kako biste izveli iskorak.
 3. Kada se spustite, lijeva noga će biti iza vas, a koljena na obje noge će biti savijena pod pravim uglom.
 4. Dok se uspinjete nazad prema gore, pomaknite težinu na desnu nogu i koristite je da gurnete tijelo prema gore, pritom podižući lijevu nogu s poda.
 5. Kada se vratite u stojeći položaj, pokušajte dodirnuti tlo prstima lijeve noge.

Ova vježba se može izvoditi u serijama od 10-15 ponavljanja sa svakom nogom. Može se povećati intenzitet vježbe dodavanjem bučica u ruke ili koristeći stolac s većom visinom kako bi se povećao iskorak.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar