Sve o najboljim načinima zaštite od bolesti poput osteoporoze

Osteoporoza je bolest koja pogađa kosti, uzrokujući smanjenje njihove gustoće i slabljenje. To može dovesti do većeg rizika od prijeloma kostiju i ograničenja u pokretljivosti. Srećom, postoje načini da se smanji rizik od razvoja osteoporoze i da se održe kosti zdravima i snažnima.

Pravilna prehrana

Jedan od ključnih načina zaštite od osteoporoze je pravilna prehrana bogata hranjivim tvarima koje su ključne za zdravlje kostiju. Hrana bogata kalcijem, poput mlijeka, jogurta, sira, kelja, brokule i lososa, može pomoći u očuvanju i jačanju koštane mase. Uz to, važno je osigurati dovoljan unos vitamina D, koji je ključan za apsorpciju kalcija u tijelu. Losos, sardine, jaja i mliječni proizvodi su dobri izvori vitamina D.

 • Povećajte unos hrane bogate kalcijem (mlijeko, jogurt, sir, zeleno lisnato povrće)
 • Uzimajte suplemente kalcija i vitamina D ako vam je to potrebno
 • Izbjegavajte prehranu koja iscrpljuje kalcij (soda, alkohol, slanu hranu)

Redovita tjelovježba

Tjelovježba igra ključnu ulogu u jačanju kostiju i prevenciji osteoporoze. Vježbe snage, poput podizanja utega ili korištenja elastičnih traka, pomažu u izgradnji mišićnog tkiva, što može smanjiti stres na kostima. Također je važno uključiti vježbe koje poboljšavaju ravnotežu i fleksibilnost, kao što su yoga, tai chi ili hodanje. Redovita tjelesna aktivnost pomaže održavanju gustoće kostiju i jačanju mišića, smanjujući tako rizik od prijeloma i osteoporoze.

 1. Vježbe snage (podizanje utega, korištenje elastičnih traka)
 2. Vježbe ravnoteže i fleksibilnosti (yoga, tai chi, hodanje)
 3. Redovita tjelesna aktivnost (plivanje, trčanje, biciklizam)

Prirodni načini zaštite od osteoporoze

Osteoporoza je bolest kostiju koja se karakteriše gubitkom koštane mase i smanjenom gustinom kostiju, što čini kosti slabe i podložne lomovima. Srećom, postoji nekoliko prirodnih načina zaštite od ove bolesti.

1. Pravilna ishrana:

Pravilna ishrana igra ključnu ulogu u prevenciji osteoporoze. Dijeta bogata kalcijumom, vitaminom D i drugim hranljivim sastojcima koji su važni za zdravlje kostiju može pomoći u očuvanju koštane mase. Namirnice kao što su mleko, jogurt, sir, lisnato zeleno povrće, riba i jaja su bogate kalcijumom i vitaminom D. Takođe je važno izbegavati prekomernu konzumaciju alkohola i kofeina, koji mogu dovesti do gubitka kalcijuma iz kostiju.

2. Vežbanje:

Redovno vežbanje je još jedan važan aspekt zaštite od osteoporoze. Vežbanje sa opterećenjem kao što su hodanje, trčanje ili aerobik može pomoći u jačanju kostiju i održavanju njihove gustine. Takođe su korisne vežbe snage koje uključuju podizanje tegova ili korišćenje sopstvene težine tela. Ove vežbe stimulišu kosti da postanu jače i otpornije na lomove. Važno je konsultirati se sa stručnjakom pre početka programa vežbanja, kako bi se odabrali pravi tipovi vežbi i izbegle povrede.

Budući da se osteoporoza može javiti kao posledica starenja i drugih faktora, važno je da se sprovedu preventivne mere kako bi se smanjio rizik od ove bolesti. Pravilna ishrana i redovno vežbanje su dva prirodna načina zaštite od osteoporoze koji mogu pomoći u očuvanju zdravlja kostiju.

Konzumacija hrane bogate kalcijem

Jedan od najvažnijih nacina zaštite od bolesti kao što je osteoporoza je konzumacija hrane bogate kalcijem. Kalcijum je mineral koji je ključan za održavanje zdravih kostiju i zuba, kao i za normalno funkcionisanje nervnog sistema i mišića.

Da biste osigurali dovoljan unos kalcijuma, trebali biste uključiti hranu kao što su mlijeko, jogurt, sir, sardine, brokoli, kelj, badem, sezam, tofu i sojin napitak u svoju ishranu. Ove namirnice su izvrstan izvor kalcijuma i mogu vam pomoći da održite zdrave kosti i smanjite rizik od razvoja osteoporoze.

Evo nekoliko primjera hrane bogate kalcijem:

 • Mlijeko – jedna šolja mlijeka može pružiti oko 300 mg kalcijuma
 • Jogurt – šolja jogurta može pružiti oko 400 mg kalcijuma
 • Brokoli – jedna šolja brokolija može pružiti oko 180 mg kalcijuma
 • Sardine – jedna konzerva sardina u ulju može pružiti oko 325 mg kalcijuma
 • Tofu – pola šolje tofua može pružiti oko 250 mg kalcijuma

Važno je napomenuti da kalcijum iz mliječnih proizvoda obično ima bolju apsorpciju od kalcijuma iz biljnih izvora, ali i ove namirnice mogu biti korisne u održavanju zdravih kostiju.

Tjelovježba za održavanje jakih kostiju

Redovita tjelovježba je ključna za održavanje jakih kostiju i prevenciju bolesti poput osteoporoze. Tijekom vježbanja kosti se izlažu stresu, što stimulira njihov rast i jačanje. Osim toga, tjelovježba poboljšava ravnotežu, fleksibilnost i koordinaciju, što smanjuje rizik od padova i prijeloma kostiju.

Postoji nekoliko vrsta tjelovježbe koje su posebno korisne za održavanje jakih kostiju:

 • Teško podizanje utega: Podizanje težih utega aktivira mišiće i kosti, potiče stvaranje novih stanica kostiju i povećava njihovu gustoću. Započnite s laganim težinama i postupno povećavajte opterećenje kako biste izbjegli ozljede.

 • Kardiovaskularna tjelovježba: Aktivnosti poput trčanja, brzog hodanja, plesa ili biciklizma pomažu u održavanju zdrave tjelesne mase i poboljšavaju cirkulaciju krvi. Ova vrsta tjelovježbe također pruža korisne nuspojave za kosti.

 • Tjelesna aktivnost sa opterećenjem tijela: Aktivnosti poput plivanja, vožnje bicikla i hodanja na stepenicama također mogu pružiti koristi za kosti. Te aktivnosti stvaraju otpor na kosti, što ih potiče na rast i jačanje.

Važno je napomenuti da je važno konzultirati se s liječnikom ili stručnjakom prije početka bilo kakvog novog programa tjelovježbe, posebno ako već imate dijagnosticiranu osteoporozu. Oni će vam moći preporučiti odgovarajuće vježbe i prilagoditi ih vašim potrebama i mogućnostima.

Dijetalni savjeti za prevenciju osteoporoze

Dijetalni savjeti za prevenciju osteoporoze

Prevencija osteoporoze, stanja u kojem kosti postaju krhke i sklone lomovima, može se ostvariti kroz pravilnu ishranu. Dijeta koja je bogata hranljivim sastojcima i mineralima može pomoći da se održe jake kosti i smanji rizik od osteoporoze. Evo nekoliko dijetalnih savjeta koji mogu pomoći u prevenciji ove bolesti:

 1. Konzumacija hrane bogate kalcijumom: Kalcijum je ključan mineral za zdravlje kostiju. Dobar izvor kalcijuma su mliječni proizvodi (kao što su mlijeko, sir i jogurt), ali također možete dobiti kalcijum iz drugih namirnica poput lisnatog povrća, sardina i badema. Također možete razmisliti o dodatku kalcijuma, posebno ako ne dobijate dovoljno iz hrane.

 2. Povećanje unosa vitamina D: Vitamin D je neophodan za apsorpciju kalcijuma i održavanje zdravlja kostiju. Najbolji izvor vitamina D je sunčevo svjetlo, ali ga također možete dobiti putem hrane kao što su riba, jaja i mliječni proizvodi. Ako ne dobijate dovoljno vitamina D iz hrane i sunca, možete razmotriti uzimanje dodatka vitamina D.

 3. Povećanje unosa hrane bogate proteinima: Proteini su bitni za izgradnju i održavanje jakih kostiju. Uključivanje izvora proteina poput mesa, ribe, jaja, mahunarki i orašastih plodova pomoći će podržati zdravlje kostiju.

 4. Reduciranje unosa natrija i alkohola: Previše natrija može povećati gubitak kalcijuma iz organizma, dok konzumacija prevelike količine alkohola može ometati apsorpciju kalcijuma i vitamina D. Stoga je važno ograničiti unos soli i alkohola kako bi se očuvala zdravlje kostiju.

Izbjegavanje prekomjernog unosa soli

Jedan od najvažnijih načina zaštite od bolesti poput osteoporoze je izbjegavanje prekomjernog unosa soli u organizam. Prekomjerne količine soli mogu negativno utjecati na gustinu kostiju i izazvati oštećenje koštanog tkiva. Da bismo smanjili unos soli, trebamo biti svjesni hrane koja sadrži visok udio soli i izbjegavati je u svojoj prehrani.

Jedan od načina kako možemo smanjiti unos soli je ograničavanje konzumiranja slanih namirnica poput grickalica, slanih krekera i slanih umaka. Također trebamo obratiti pažnju na količinu soli koju dodajemo u pripremi hrane. Umjesto soli, možemo koristiti začine i bilje koji će hrani dodati okus bez dodatnog unosa soli.

Podizanje razine vitamina D putem ishrane

Podizanje razine vitamina D putem ishrane

Vitamin D je ključan za održavanje jakih kostiju i zdravlja općenito, posebno u sprečavanju bolesti poput osteoporoze. Jedan od najboljih načina da povećate unos vitamina D je putem ishrane. Dokazano je da određene namirnice bogate vitaminom D mogu biti efikasne u podizanju razine ovog vitamina u organizmu.

Evo nekoliko namirnica koje su dobar izvor vitamina D:

 • Riba: Masne ribe poput lososa, skuše i tune su bogate vitaminom D. Jedno porcija lososa može sadržavati čak 100% preporučene dnevne doze vitamina D
 • Mlijeko i mliječni proizvodi: Mlijeko, jogurt i sir su često obogaćeni vitaminom D. Provjerite deklaraciju na proizvodu kako biste vidjeli koliko vitamina D sadrže.
 • Jaja: Jaja su prirodni izvor vitamina D. Posebno je važno jesti cjelovita jaja, jer se većina vitamina D nalazi u žumanjku.
 • Gljive: Neke vrste gljiva, poput šampinjona, sadrže vitamin D, pogotovo kada su izložene sunčevoj svjetlosti.

Da biste osigurali adekvatan unos vitamina D putem ishrane, preporučuje se kombinacija ovih namirnica u svakodnevnoj ishrani. Međutim, ako niste sigurni da li unosite dovoljno vitamina D, uvijek se posavjetujte sa stručnjakom koji vam može preporučiti dodatke ili druge izvore vitamina D kako biste održali zdravlje kostiju i cijelog organizma.

Zaštita od osteoporoze u kasnijim godinama

Zaštita od osteoporoze u kasnijim godinama

Osteoporoza je bolest koja pogađa kosti, a koja se često javlja kod starijih osoba. Zaštita od osteoporoze u kasnijim godinama je ključna kako bi se smanjio rizik od lomova i održao cjelokupno zdravlje. Evo nekoliko načina kako se zaštititi od osteoporoze u kasnijim godinama.

Pravilna ishrana

Jedan od najvažnijih faktora zaštite od osteoporoze je pravilna ishrana. Dijeta bogata kalcijumom i vitaminom D ključna je za održavanje jakih kostiju. Hrana koja je dobar izvor kalcijuma uključuje mliječne proizvode kao što su mlijeko, sir i jogurt, kao i zeleno lisnato povrće poput kelja, brokolija i spanaća. Vitamin D se može dobiti iz izlaganja sunčevoj svjetlosti ili putem dodataka ishrani.

Fizička aktivnost

Fizička aktivnost

Aktivnost je također važna zaštita od osteoporoze. Redovna fizička aktivnost pomaže jačanju kostiju i mišića, smanjuje rizik od pada i pomaže u održavanju ravnoteže. Vježbe otpora, poput podizanja utega ili korištenja gumenih traka, mogu biti posebno korisne za poboljšanje gustoće kostiju. Također je važno uključiti vježbe koje poboljšavaju ravnotežu kao što su joga ili tai chi.

Izbjegavanje loših navika

Izbjegavanje loših navika kao što su pušenje i prekomjerno konzumiranje alkohola također je ključno zaštiti se od osteoporoze. Ove navike mogu oslabiti kosti i povećati rizik od lomova. Stoga je važno pridržavati se zdravog načina života i izbjegavati ove štetne navike.

Redovno provjeravanje zdravlja

Redovno provjeravanje zdravlja uključujući i testiranje gustoće kostiju važno je za rano otkrivanje osteoporoze i poduzimanje mjera zaštite. Ako se osteoporoza otkrije na vrijeme, postoje tretmani i lijekovi koji mogu pomoći u održavanju zdravih kostiju.

Redovno provjeravanje gustoće kostiju

Jedan od najvažnijih načina zaštite od bolesti poput osteoporoze je redovno provjeravanje gustoće kostiju. Gustoća kostiju odnosi se na količinu minerala, poput kalcija, u kostima, a niska gustoća kostiju može dovesti do povećanog rizika od fraktura i osteoporoze. Provjeravanje gustoće kostiju omogućuje rano otkrivanje eventualnih problema i pruža priliku za preventivne mjere.

Postoje različite metode za mjerenje gustoće kostiju, ali najčešća i najpouzdanija metoda je densitometrija koja se obično provodi na kostima kuka, kralježnice i podlaktice. Densitometrija je bezbolan i brz postupak koji daje precizne rezultate. na temelju rezultata densitometrije može se procijeniti vaš rizik od osteoporoze i donijeti pravovremene odluke o liječenju ili promjenama načina života kako bi se očuvala gustoća kostiju.

Konzumiranje suplemenata kalcija i vitamina D

Jedan od najboljih načina zaštite od bolesti poput osteoporoze je konzumiranje suplemenata kalcija i vitamina D. Kalcijum je ključni mineral za izgradnju i održavanje zdravih kostiju, dok je vitamin D neophodan za apsorpciju kalcijuma i metabolizam kostiju.

Preporučena dnevna doza kalcijuma za odrasle osobe iznosi 1000 mg, dok se za starije osobe preporučuje unos od 1200 mg. Međutim, unos adekvatne količine kalcijuma putem ishrane može biti izazov, stoga su suplementi odlična opcija. Najčešći oblik suplementa kalcijuma je kalcijum-karbonat. Važno je napomenuti da se kalcijum najbolje apsorbuje kada se uzima u manjim dozama tokom dana, a ne sve odjednom.

 • Kalcijum-karbonat – Najčešći oblik suplementa kalcijuma. Preporučena doza: 500-600 mg, 2-3 puta dnevno.
 • Kalcijum-citrat – Ovaj oblik se bolje apsorbuje u uslovima sa manje kiseline u želucu. Preporučena doza: 200-500 mg, 1-2 puta dnevno.
 • Kalcijum-laktat – Ovaj oblik ima bržu apsorpciju u organizmu. Preporučena doza: 200-500 mg, 1-2 puta dnevno.

Vitamin D ima ključnu ulogu u procesu apsorpcije kalcijuma. Preporučena dnevna doza vitamina D varira, ali obično iznosi između 400-800 IU (međunarodne jedinice). Preporučuje se unositi vitamin D uz obrok koji sadrži malo masti, kako bi se poboljšala njegova apsorpcija. Suplementi vitamina D su dostupni u obliku kapsula ili tableta.

Imajte na umu da je prekomerni unos kalcijuma i vitamina D također štetan za zdravlje kostiju. Prema preporukama, maksimalni dnevni unos kalcijuma kod odraslih osoba iznosi 2500 mg, a vitamina D iznosi 4000 IU.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar