Računarska tomografija želuca: indikacije i karakteristike studija

Razvoj modernih endoskopskih dijagnostičkih metoda omogućava stvarnu sliku sluznice na esofagusu, stomaku i daodenumu na monitor uređaja. Tako se većina gornjih gastrointestinalnih bolesti može otkriti gastroskopijom.

Međutim, s endoskopijom mogu se ispitati samo sluznici (sluznici) gastrointestinalnog trakta, a gastroskopija se ne može dijagnosticirati patološkim procesima u mišićima i seroznim slojevima i stanju okolnih tkiva i organa. Ako ljekar sumnja da proces nije ograničen na promjene sluznice, on ili ona mogu propisati CT ispit.

Kako se izvrši istraga CT-a?

Zasnovana na CT-u jedna je od radioloških dijagnostičkih metoda koje se razlikuju od normalnog rendgena na način pribavljanja informacija. CT skener izrađen je u obliku prstena čija je unutrašnjost opremljena X-Ray zrakama. Prsten se okreće oko tablice na kojem je pacijent instaliran i emitira X-Rays. Zračenje koje putuje u spiralu čini tanke snimke organa u intervalima od nekoliko milimetara.

Moderni uređaji mogu imati do šest zračenja na obodu prstena, zbog čega se nazivaju multispiralnim tomografima. Upotreba takvog aparata pomaže u povećanju dijagnostičkog kapaciteta metode i izvršite istragu nekoliko puta brže.

Značajke proučavanja šupljih organa

Gastrointestinalni trakt odnosi se na šuplje organe koji su prilično teško pokoriti studiju u praznom stanju, tako da se štampa (bez kontrasta) CT ne koristi za dijagnosticiranje probavne cijevi bolesti.

Međutim, CT je dobar za prikazivanje šupljina napunjenih tekućinom ili plinom. Stoga je želudac ispunjen tekućinom prije izvođenja CT-a. Postoje različiti načini punjenja stomaka: obična voda je pogodna za tu svrhu, a neki stručnjaci sugeriraju da pacijent popije slabu vodenu otopinu kontrastne tekućine prije ispitivanja.

U zapadnoj Europi i Sjedinjenim Državama, zrak se koristi za punjenje, ali ova tehnika prati nelagodu za pacijenta tokom punjenja i nakon ispitivanja kada plin mora napustiti želudnjak.

Pored usmene metode, kontrast se takođe daje intravenski tako da kroz krvne žile doseže zidove organa i čini ih jasnijim na računarskoj tomografiji. Radioaktivni kontrastni agenti sa jodom koriste se kao kontrastni agent u CT-u.

Da biste dijagnosticirali koje su bolesti CT ispit?

CT je obično potreban u gastričnom raku i drugim karcinomima za gastrinu. Složenost malignih tumora je da mogu utjecati ne samo da organ u kojem je tumor počeo rasti, već narastu u susjedna tkiva i organe i daju udaljene metastaze (jetre, pluća, mozak), a ove komplikacije nisu vidljive u Gastroskopija. Rak također utječe na regionalne (susjedne) limfne čvorove.

Sa CT Prencava, ne otkrivamo samo veličinu tumora u zidu organa, već i u kojoj mjeri širi se u trbušnu šupljinu i limfne čvorove. Još jedna prednost CT-a prije gastroskogije je da nakon identificiranja nepravilnosti u stomaku, ljekar može odmah ispitati susjedne organe: gušterače, jetru, uvlake.

Ove su informacije potrebne za onkologa da bi se utvrdilo kako tretirati pacijenta, jer je u početnim fazama procesa raka potrebna radikalna operacija za uklanjanje tumora. Ako se rak širi izvan stomaka, operacija je kontraindicirana jer može ubrzati rast tumora, pa su potrebna hemoterapija i radioterapija potrebna.

Izračunata tomografija nije samo informativni za dijagnosticiranje malignih tumora, kao što je gastroskopija korisna u otkrivanju benignih tumora, polipa, strogova i stenoza. Za dijagnostiku čira, metoda se retko koristi kao punjenje organa sa tekućinom ili plinom može prouzrokovati komplikacije: perforacija ili krvarenje sa čira, pa se dijagnostika uglavnom izvode u gastroskopiji.

Kako se pripremiti za istragu?

Ispit se izvodi na prazan stomak, tako da ne bismo trebali jesti ili piti pet sati prije ispitivanja. Ako je vrlo važno uzimati lijekove za to vrijeme, preporučljivo ih je poplaviti minimalnom količinom vode.

Ako idete na istragu, morate ponijeti s vama rezultati prethodnih pregleda poput gastroskopije, X-Ray i ultrazvuk. Ostali preparati nisu potrebni.

Kontraindikacije za postupak

Budući da se metoda temelji na korištenju X-rays, njegova upotreba u potpunosti se savjetuje u trudnica, a višestruke istrage su također nepoželjne u kratkom roku.

Moderni uređaji imaju minimalnu izloženost zračenju, što je uporedivo za izlaganje normalnom X-Ray snimanju, tako da je upotreba računarske tomografije kod djece sigurna, ali treba ih propisati samo u skladu sa standardima zdravstvene zaštite ako je potrebno samo. Upotreba istrage također ograničava značajnu pretjeranu težinu pacijenta koji tehnički sprečava postupak (do 120-150 kg, ovisno o modelu svakog tomograma).

Kontrastrenje nije moguće u slučajevima alergijskih reakcija na jod i druge komponente kontrastnih agenata, bubrežnog insuficijencije, teških dijabetesa i bolesti štitnjače. Ne postoje druge kontraindikacije za istragu.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar