MRI opcije za retroperitonealnu istragu

Dijagnostička svrha retroperitonealne magnetske rezonancije je ispitati bubrege, nadbubrežne žlijezde, ureter, limfne čvorove, vene (velike arterije, vene i njihove podružnice), meka tkiva i okolno tkivo i okolno tkivo. Tijekom tomografije ispituje se anatomija ovih struktura od MR, ako postoje patološke promjene u organima, oni se ocjenjuju.

Indikacije za magnetnu rezonancu

 • Sumnja na bubrežnu ili nadbubrežne mase na osnovu kliničkih rezultata ili drugih radioloških istraživačkih metoda (ultrazvuk, ct).
 • Diferencijalna dijagnoza cističnog i tumorskog rasta u bubrezima ili nadbubrežnim žlijezdama.
 • Dijagnoza upalnih procesa u retroperitonealnim organima.
 • Određivanje mokraćnih anomalija.
 • Planirana operacija.
 • Procjena dinamike tretmana izvedena.
 • Sumnjivi proces mase u retroperitonealnom prostoru (tumori, metastaze u limfnim čvorovima, apscesima).
 • Slučajevi u kojima se ne može izlučiti urografiju iz sekreta (netolerancija na kontrastne agense koji sadrže jod).

Kontraindikacije za g. Slikarstvo

Snimanje magnetske rezonance ne treba izvesti ako pacijent ima metalne predmete u tijelu koje bi moglo biti premješteno i oštećeno susjednim organima i tkivima, a ponekad čak uzrokovao pacijentovu smrt. Također, u slučajevima kada subjekt ima uređaj koji se može ponašati pogrešno pod utjecajem magnetskog polja:

 • pejsmejker.
 • FERROMAGNETIČNI KRVI ZA KRVNE PLOVELE U MODU.
 • Neki metalni stenti u venama.
 • Puževi implantat.
 • Infuzijske pumpe.
 • Metalne zajedničke proteze (feromagnetic).
 • Postoperativni metalni isječci, pločice.
 • Metalni objekti u pacijentovom tijelu (komadići, sfere).

Zatvoreni krug magnetske rezonancije ne može se izvesti kod pacijenata sa strahom od zatvorenih prostora (klaustrofobija). Teško je ispitati pacijente koji su u ozbiljnom stanju jer oni neće biti u stanju da laže tiho. Kao rezultat toga, artefakti kretanja pojavljuju se na tomogramima, što onemogućuje tumačenje slika.

MRI Retroperitoneal Organi u trudnica

U magnetskoj rezonancijskom snimanju, pacijent nije izložen zračenju, tako da se ova metoda može koristiti tokom trudnoće. Međutim, često se prijavljuje da je prvi tromjesečje trudnoće (do 12. tjedna trudnoće) kontraindikacija za MRI.

Upozorenje! MRI u trudnica, posebno sa kontrastom, treba obaviti samo ako postoji hitna oznaka ili ako druge tehnike slike nisu dovoljne za izradu dijagnoze.

Priprema za retroperitoneal MRI

Za ispitivanje bubrega i nadbubrežne žlijezde nije potrebno posebno pripremiti za ispitivanje. Međutim, bolje je izvesti MRI ispit na prazan stomak (nemojte jesti dvanaest sati prije planirane intervencije), posebno prilikom izvođenja PI istrage sa kontrastom. Preporučuje se i da uzmete dva do četrdeset minuta prije postupka da uzmete dvije tablete NO-SHPA da biste izbjegli pretjerani nadimanje i dobivanje slike kvalitete.

Ne zaboravite da preuzmete medicinske kartone (rezultati bolnice, izvedene informacije o hirurgiji, test ljekara za ispitivanje, prethodne magnetske rezonancije).

Kako je istraga za magnetnu rezonancu

Pacijent leži na tablici ispitivanja. Posebna zavojnica je instalirana u području koja će se oslikati i suština procesa ukratko je objašnjava. Recite pacijentu da se ne bi trebali kretati tokom slike i da će on ili ona morati zadržati dah na zahtjev laboratorijskog tehničara. Magnetna rezonanca traje u prosjeku 20-30 minuta. Ako se implementiraju dodatni programi ili kontrastni agenti, vrijeme za istraživanje se proširuje.

Oprez! Prije ulaska u prostor u kojem se instalira magnetni rezonantni skener, potrebno je skinuti odjeću koja ima bilo koji metalni dijelovi, satovi ili nakit. Takođe, strani metalni predmeti (nokti, kovanice, upaljači, tasteri, odvojivi proteza za metal itd.) Treba ostaviti na posebnom mjestu.

Opcije retroperitonealnog g-inog slikarstva

Da bi se poboljšao dijagnostički kapacitet magnetske rezonancije, bolje je izvršiti uređaje visoke rezolucije koji imaju magnetsku poljsku snagu (ne manje od 1-1, 5 Tesla). Zbog velike rezolucije ove tomografske klase, različiti programi omogućavaju vam da pregledate tanke rezove u kamatnim područjima. Stoga se mogu otkriti patološke promjene, male samo nekoliko milimetara, što poboljšava ranu dijagnozu različitih bolesti retroperitona.

Za diferencijalnu dijagnostiku i određivanje vrste tumora (benignog ili malignog) u bubrezima ili nadbubrežnim žlijezdama, standard MRI snimak dopunjuju posebnim programima: difuzijom opterećene slike i kontrastne armature (dinamično). Podaci dobiveni dodatnim MRI programima također utječu na daljnji tretman i prognozu bolesti. Pored toga, MRI često izbjegavaju invazivne dijagnostičke metode poput laparoskopije i biopsije probijanja.

Kako izgleda magnetna rezonanca?

MRI Retroperitone uključuje ispitivanje bubrega i nadbubrežne žlijezde, bubrežne plovila (g. Angiography), limfne čvorove i procjenu g. Signala iz okruženja tkiva i mekih tkiva. Bubrezi za snimanje magnetske rezonance, bubrežne parenhim i unutrašnje šupljine (karlica i šljout).

Na ispitivanju nadbubrežne žlijezde, debljina stabljike, tijelo organa i strukture, procjenjuje se i programi prigušivanjem MR signala iz masnog tkiva pomažu u dijagnosticiranju velikih masa. Kontrastna pojačanje također je označena u sumnjivu nadbubrežne mase, što omogućava bolju vizualizaciju tumora i diferencijalne dijagnostike za određivanje prirode patologije.

Bubreg MRI nadopunjuje urografiju bez kontrakcije za procjenu funkcionalnog stanja bubrega i mokraćnog puteva.

Ukratko, magnetna rezonantna slika ima veliki potencijal u dijagnosticiranju patologija retroperitonealnih organa, posebno u otkrivanju tumora. Druga prednost je upotreba neicionalnog zračenja, što ga čini sigurnim za pacijente (uključujući djecu) i ne postoji komplicirana priprema za istragu.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar