Metode za suzbijanje nesanice

Nesanica je uobičajeni poremećaj spavanja koji može imati ozbiljan uticaj na fizičko i mentalno zdravlje. Osobe koje pate od nesanice imaju poteškoća sa usnivanjem, održavanjem sna ili se bude prerano. Srećom, postoje različite metode koje mogu pomoći u suzbijanju nesanice i poboljšanju kvalitete sna.

1. Uspostavljanje rutine spavanja: Jedan od ključnih faktora za suzbijanje nesanice je uspostavljanje redovne rutine spavanja. Ovo uključuje odlazak na spavanje i buđenje u isto vreme svaki dan, čak i tokom vikenda. Također je važno izbjegavati drijemanje tokom dana kako ne bi narušilo spavanje noću.

2. Stvaranje prijatne atmosfere za spavanje: Blaga temperatura, tišina i tamnost su važni faktori koji mogu pomoći u oslobađanju nesanice. Također je korisno izbjegavati upotrebu elektroničkih uređaja poput mobilnih telefona i laptopa neposredno prije spavanja, jer plavo svjetlo koje emitiraju može inhibirati proizvodnju hormona melatonina, koji je odgovoran za san.

Prirodne metode za suzbijanje nesanice

Nesanica je problem sa spavanjem koji mnogi ljudi doživljavaju. Može biti uzrokovana stresom, anksioznošću, lošim navikama spavanja ili drugim faktorima. Umjesto da se oslanjate na lijekove za spavanje, postoje neke prirodne metode koje možete isprobati kako biste suzbili nesanicu.

Opustite se prije spavanja

Jedan od najčešćih razloga nesanice je stres. Stres može ometati vaš san i otežati vam da zaspite. Da biste se opustili prije spavanja, probajte različite tehnike opuštanja, poput meditacije, dubokog disanja, masaže ili tople kupke. Ove tehnike će vam pomoći da se opustite i pripremite tijelo za san.

Etabilirajte rutinu spavanja

Imati rutinu spavanja može pomoći vašem tijelu da se pripremi za spavanje. Pokušajte ići u krevet i buditi se u isto vrijeme svaki dan, čak i vikendom. Ovo će pomoći vašem tijelu da se uskladi sa prirodnim ciklusom spavanja i buđenja i poboljša kvalitetu vašeg sna.

Preispitajte svoje navike

Loše navike spavanja mogu biti jedan od glavnih uzroka nesanice. Pokušajte izbjegavati konzumaciju kofeina i alkohola prije spavanja, jer će ove supstance ometati kvalitetu sna. Također, izbjegavajte gledanje televizije ili korištenje mobilnih telefona u krevetu, jer svjetlost ekrana može ometati vaš san. Umjesto toga, čitajte knjigu ili slušajte umirujuću glazbu prije spavanja.

Uzimanje lijekova za spavanje može biti privremeno rješenje za nesanicu, ali dugoročno može imati negativne posljedice na vaš san i zdravlje. Pokušajte koristiti ove prirodne metode kako biste suzbili nesanicu i poboljšali svoj san.

Tehnike opuštanja

Tehnike opuštanja

Stres i anksioznost su česti uzroci nesanice. Tehnike opuštanja mogu biti korisne u ublažavanju stresa i pripremi tijela za san. Postoje razne tehnike opuštanja koje možete isprobati:

 • Duboko disanje: Duboko disanje je jednostavna tehnika koja može pomoći u smanjenju napetosti i opuštanju tijela. Duboko udahnite kroz nos, zadržite dah na nekoliko sekundi, a zatim polako izdahnite kroz usta. Ponavljajte ovaj proces nekoliko minuta kako biste se osjećali smirenije.

 • Progresivno opuštanje mišića: Ova tehnika uključuje fokusiranje na različite mišićne skupine i sustavno opuštanje svake skupine. Počnite s vrhom glave i radite putem prema dolje, opuštajući i osjećajući svaki mišić dok se krećete. Ova tehnika može biti korisna u smanjenju fizičke napetosti i pripremi tijela za odmor.

 • Vizualizacija: Vizualizacija je tehnika koja uključuje stvaranje mentalne slike koja je opuštajuća i smirujuća. Možete zamisliti da ste na mirnoj plaži ili na drugom mjestu koje vas opušta. Pokušajte stvoriti što više detalja u vašem umu kako biste se osjećali prisutnim i opuštenim na tom mjestu.

Sve ove tehnike opuštanja mogu biti korisne u smanjenju stresa i anksioznosti, te pripremi tijela za san. Uz redovitu primjenu tih tehnika može se postići trajno olakšanje nesanici.

Duboko disanje

Duboko disanje

Duboko disanje je tehnika disanja koja se često koristi kao jedna od metoda za suzbijanje nesanic. Ova tehnika uključuje duboko i svjesno disanje, pri čemu se udiše kroz nos i izdiše kroz usta.

Jedan od načina da se koristi duboko disanje za borbu protiv nesanice jeste da se sjedne u udoban položaj i fokusira na disanje. Osoba bi trebala udahnuti polako kroz nos, osjećajući da se stomak širi dok se pluća pune zrakom. Zatim bi trebala izdahnuti polako kroz usta, osjećajući kako se stomak polako spušta dok se zrak izbacuje iz pluća.

Redovito prakticiranje dubokog disanja može pomoći osobi da se opusti, smanji stres i tjeskobu te pripremi tijelo i um za spavanje. Ova tehnika može biti posebno korisna za ljude koji imaju problema s nesanicom zbog stalnih misli i briga koje ih drže budnima.

Progresivno opuštanje mišića

Progresivno opuštanje mišića

Progresivno opuštanje mišića je tehnika koja se koristi za smanjenje napetosti u mišićima i postizanje duboke relaksacije. Ova tehnika može biti korisna u suzbijanju nesanice, jer pomaže smanjiti tjelesnu napetost i stres koji mogu ometati spavanje.

Progresivno opuštanje mišića uključuje svjesnu izmjeničnu napetost i opuštanje različitih mišićnih skupina. Počinje se s malim mišićnim skupinama poput prstiju na nogama ili rukama, a zatim se postupno prelazi na veće mišićne skupine poput listova, butina i leđa. Osoba treba pažljivo osjetiti napetost u svakoj skupini mišića i potom je svjesno opustiti. Ovaj postupak se ponavlja za svaku skupinu mišića, postupno se krećući prema cijelom tijelu.

Ovu tehniku progresivnog opuštanja mišića se može izvoditi samo ili uz pomoć snimljenih uputa koje vam mogu voditi kroz tijek postupka. Također možete koristiti tehnike dubokog disanja i mentalne koncentracije kako biste povećali učinkovitost i opuštajući učinak. Redovito prakticiranje ovog postupka može pomoći u smanjenju tjelesne napetosti, olakšanju stresa i poboljšanju spavanja.

Promjena životnih navika

Da bismo poboljšali svoj san, važno je preispitati i promijeniti određene životne navike. Evo nekoliko korisnih savjeta za promjenu životnih navika koje mogu pomoći u suzbijanju nesanice:

 1. Razvijte rutinu spavanja: Pokušajte ići u krevet i ustajati u isto vrijeme svaki dan, čak i vikendom. Ova rutina će se pomoći vašem tijelu da se pripremi za san i stvori zdrave spavaće navike.
 2. Izbjegavajte kofein i alkohol: Kofein može ometati san, pa je važno izbjegavati šolje kafe, gazirane napitke ili energijske napitke nekoliko sati prije spavanja. Alkohol može vas uspavati, ali također ometa kvalitet sna, pa ga treba izbjegavati ili umjereno konzumirati.
 3. Vježbajte redovno: Redovna tjelovježba može pomoći u regulaciji sna. Pokušajte vježbati najmanje 30 minuta svaki dan, ali izbjegavajte intenzivne vježbe neposredno prije spavanja jer mogu povećati energetsku razinu i otežati vam da zaspite.
 4. Stvorite mirno okruženje za spavanje: Osigurajte da je vaša spavaća soba mirna, tamna i hladna. Koristite zavjese ili masku za spavanje kako biste blokirali svjetlo i smanjili buku. Također možete koristiti bijelu buku ili opuštajuću glazbu kako bi vas umirile i olakšale vam zaspati.
 5. Opustite se prije spavanja: Prije odlaska na spavanje provedite 30 minuta u opuštajućim aktivnostima kao što su čitanje knjige, meditacija ili topla kupka. Izbjegavajte aktivnosti koje mogu povećati stres ili anksioznost.

Promjena životnih navika može biti ključna u suzbijanju nesanice i poboljšanju kvaliteta sna. Uz ove savjete, možete stvoriti zdravu rutinu spavanja koja će vam pomoći da se bolje odmorite i osjećate energičnije tijekom dana.

Redovno vežbanje za suzbijanje nesanic

Redovno vežbanje je jedan od najefikasnijih načina za suzbijanje nesanic. Fizička aktivnost pomaže u smanjenju stresa i anksioznosti, koji su često glavni uzroci problema sa spavanjem. Takođe, vežbanje poboljšava kvalitet sna i olakšava brže uspavljivanje.

Da biste iskoristili maksimalne benefite vežbanja za san, preporučuje se da se bavite umjerenim do intenzivnim vežbama minimalno 30 minuta dnevno. Ove vežbe mogu uključivati hodanje, trčanje, plivanje, biciklizam ili aerobik. Takođe, joga i tai chi mogu biti veoma korisni u opuštanju i pripremi tela za san.

Evo nekoliko prednosti redovnog vežbanja za san:

 • Poboljšava kvalitet sna
 • Smanjuje nivo stresa i anksioznosti
 • Pomaže brže uspavljivanje
 • Povećava ukupnu energiju tokom dana
 • Pomaže u održavanju zdravog telesne težine

Zapamtite, redovno vežbanje može biti odličan saveznik u borbi protiv nesanice, ali se pre vežbanja konsultujte sa lekarom ukoliko imate bilo kakve zdravstvene probleme ili ograničenja.

Uravnotežena ishrana za suzbijanje nesanice

Nesanica je često povezana sa nepravilnom ishranom i lošim prehrambenim navikama. Izbalansirana ishrana može biti od pomoći u suzbijanju ovog problema i poboljšanju kvaliteta sna. Evo nekoliko saveta kako da pravilno hranom utičete na svoj san.

Počnite dan pravim doručkom

Doručak je najvažniji obrok u danu, i ima veliki uticaj na našu energiju i raspoloženje. Važno je da doručak sadrži složene ugljene hidrate, proteine i zdrave masti. Ovo će vam dati dugotrajnu energiju i održati nivo šećera u krvi stabilnim tokom jutra. Dobri izbori za doručak mogu biti integralne žitarice sa voćem i jogurtom, jaja sa povrćem ili avokado sa hlebom od celog zrna.

Izbegavajte teške obroke pre spavanja

Konzumiranje teških, masnih obroka neposredno pre odlaska na spavanje može otežati procese varenja i izazvati nelagodu u stomaku. Takođe, hrana bogata kofeinom, kao što su crna čokolada, kafa i energetska pića, takođe može uticati na vaš san. Ako želite užinu pre spavanja, izaberite lagane i lako svarljive namirnice poput jogurta, voća ili badema.

Pazite na unos vitamina i minerala

Određeni vitamini i minerali mogu imati pozitivan uticaj na san. Na primer, vitamin B6 pomaže telu da proizvodi serotonin, hormon koji je odgovoran za regulaciju sna i raspoloženja. Pokušajte uključiti u svoju ishranu namirnice koje su bogate ovim hranljivim sastojcima, kao što su avokado, semenke suncokreta, losos i špinat.

Uz pravilnu ishranu treba se pridržavati i drugih zdravih navika kako bi se poboljšao san. Važno je redovno vežbanje, izbegavanje stresa, održavanje zdrave telesne težine i izbegavanje alkohola i nikotina. Sve ove promene u načinu života mogu biti korisne za suzbijanje nesanice i poboljšanje ukupnog kvaliteta sna.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar