Menstruacija nakon histeroskopije

Histeroskopija je vrlo informativna metoda dijagnosticiranja materne šupljine. Ima nekoliko prednosti i koristi. Nije neuobičajeno za ženu nakon što se histeroskopija poremeti snažnom menstruacijom, što je odgovor tijela na postupak. Trebalo bi i imati na umu da je to uvijek pojedinac. Nitko ne može predvidjeti način na koji će se oporaviti vaš menstrualni ciklus i kako će se to odvijati, kada menstruacija započne i koliko dugo traje.

Histeroskopija je, dakle, instrumentalni pregled maternice šupljine. Pruža cjelovito i temeljno ispitivanje maternice, kako bi se utvrdila šteta na endometrija, tumora i drugih neoplazmi. Glavna prednost metode je mogućnost uklanjanja masa tokom postupka, uzimajući biopsiju i obavljanje potrebnih postupaka. Tokom histerektoskopije, polipa, adhezije i neki drugi rast sluznica se uklanjaju.

Uzroci nenormalnog ciklusa

Zašto je menstrualni ciklus nepravilan nakon histeroskopije? Oporavak menstrualnog ciklusa nakon histeroskopije odvija se u raznim vremenskim intervalima. Ponekad može trajati dugo, ali druga vremena menstruacija može početi pravodobno i isto je kao i prije. U nekim slučajevima menstruacija može započeti čak i ranije nego inače.

Važno je biti svjestan da je svako tijelo različito i da je nemoguće predvidjeti reakciju.

Ako je histeroskopija izvedena kako bi se dijagnosticiralo stanje organa nakon operacije kureta, menstruacija nakon histeroskopije sa kovrčenjima počnite po vašem hormonskom stanju. Podijeljeni dijagnostički cirage (DSC) vrši se sljedećim redoslijedom: prvo kanal grlića materice, a zatim maternice. Ispitivanje se vrši nekoliko dana prije sljedećih ili nekoliko dana nakon sljedeće menstruacije, u drugoj polovini ciklusa. Ovisno o brzini iscjeljenja tkiva, menstrualni ciklus se vraća. Ako se pobačaj provede, postoji snažan odraz koji će uzrokovati kašnjenje menstruacije.

Tokom postupka može doći do infekcije. Verovatnoća je mala, ali još uvek postoji. U slučaju infekcije počet će bolna menstruacija. U ovom slučaju, slijedit će se dug period oporavka i radi se o rješavanju vašeg života i zdravlja.

Menstrualni obrazac nakon postupka

Mnogo operacija pacijenata izvještavaju da se vrlo jaka menstruacija događa neko vrijeme nakon operacije. Njihovo trajanje se takođe mijenja; Prva menstruacija nakon operacije je duža nego prije. Teško je reći kada će menstruacija ponovo započeti i koliko dugo će ciklus trajati.

Razbijmo to po redu. Kako možete saznati koliko je veliki problem? Obratite pažnju na to koliko često trebate promijeniti uložak. Ako je pražnjenje previše obilno – češće nego jednom svake 3-4 sata. Tada biste trebali posavjetovati se sa ljekarom da vam kaže šta da radite. Takođe biste trebali obratiti pažnju da li trebate premjestiti higijenske proizvode noću. Ako se žena brine zbog dužine menstruacije, što uzrokuje njenu nelagodu, tražeći medicinsku pomoć. Prekomjerna menstrualna krv može izazvati mučninu i vrlo uznemirujuća.

Vrlo je važno koliko je velika menstruacija i da li se njegova količina mijenja. Nakon histeroskopije, nije neuobičajeno ako je menstruacija rijetka. To može biti zbog činjenice da se ponekad priroda menstruacije mijenja nakon operacije. To znači da će, ako su bili jaki prije, sada će biti rijetki i kraći, ili obrnuto.

Struktura pražnjenja takođe se može promeniti. To znači da se pojavljuju ugrušci, boja promjene pražnjenja, miris se mijenja. Promjene počinju odmah nakon histeroskopije. Menstruacija sa ugrucima može se izravno povezati s postoperativnim razdobljem kada se dogodi pražnjenje krvi. Žene prijavljuju da u ovom slučaju menstruacija počinje ranije od očekivanog. Neugodan miris može ukazivati ​​na infekciju. Koliko je to opasno, to čak ni ne mora da se tumači. Zaračni proces ne može utjecati samo na genitalije, već mogu i dalje i postati opći.

Svaka promjena uzorka menstruacije mora upozoriti ženu i prisiliti da traži pomoć!

Smeđa-boja menstruacija nakon histeroskopije može ukazivati ​​na endometriozu. Ako menstruacija dolazi prerano, prije očekivanog roka, vjerovatno je postoperativni pražnjenje.

Menstruacija nakon histeroskopije može biti bolna. Činjenica je da je operacija, posebno prilikom uklanjanja neoplazmi štetni faktor za materninu sluznicu. Potrebno je vrijeme da izliječite i povratite punu funkciju. Ovaj period prati bol. Praktično nema šanse da ostane zauvijek.

Kako izbjeći komplikacije?

Da bi se brzo oporavio i obnavljao seksualna funkcija, žena mora slijediti sve preporuke stručnjaka.

Do jednog meseca seksualni odnos treba biti suzdržan. To ovisi o opsegu intervencije. Potrebno je ograničiti svoje opterećenje tijela i ne podići teške stvari. Žena treba zaštititi od prehlade ili pregrijavanja.

U slučaju infekcije pacijent mora uzeti propisane lijekove, a sva pravila lične higijene treba uzeti u obzir. Oporavak od operacije je dugotrajan proces i može se razlikovati dugo. Oporavak u velikoj mjeri ovisi o samom pacijentu.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar