Koliko je bolna kolonoskopija, uzroci boli i kako se može eliminirati

Kolonoskopija je uvijek povezana s nelagodom i bolom. Uprkos činjenici da se kolonoskopija uglavnom izvodi sa anestezijom, mnogi pacijenti i dalje odbijaju ovu efikasnu metodu ispitivanja zbog mogućih bolnih osjećaja. Dakle, čini li kolonoskopija? Da bi se tačno odgovorilo na ovo pitanje, suštinu metode, indikacija i kontraindikacija za njegovu upotrebu i situacije u kojima se preporučuje anestezija i kada možete bez njega, treba razumljivati.

Opis metode

Ispit se izvodi posebnim endoskopom – malim uređajem koji se ubacuje u cijev rektum u crijev. Doktor koji tretira pacijenta može vidjeti i sluznice i izvesti mnoge jednostavne postupke poput uklanjanja biopsije, uklanjanja polipa itd.

Je li kolonoskopija bolna ili ne? Odgovor na ovo pitanje ovisi o pojedinom pacijentu.

U pravilu, proces traje 10 do 20 minuta i nije povezan sa visokim rizikom od teških komplikacija. Zbog toga se kolonoskopija u kliničkoj praksi često koristi za dijagnosticiranje debelog creva i rektalne bolesti.

Potreba za ublažavanjem boli

Mnogi pacijenti se čude ako colonoskopija boli? Istina, kolonoskopija je bolna na ovaj ili onaj način. Ljekari, međutim, radije obavljaju kolonoskopiju koristeći anesteziju ili lijekove protiv bolova. Bol, nelagodnost i težina mogu se pojaviti zbog upale crijeva sa zrakom, posebno ako su sluznice previše spljoštene. Promjer i fleksibilnost kolonoskopa su takođe važni. Pored toga, u pozadini straha mogu se pojaviti grčevi u mišićnoj sluznici organa. To takođe dovodi do bolnih osećanja.

Koriste se lijekovi protiv bolova i narkotika:

  • Kako bi se spriječilo da predmet umeta kolonoskop kako bi osjetio bol.

  • Ako osoba ima prateću bolest ili ako je proces adhezije prisutan u trbuhu.
  • Kolonoskopijom se na djecu izvodi samo pod anestezijom, jer u većini slučajeva dijete nije svjesno potrebe za postupkom i može ga ometati.

Šta pomaže u izbjegavanju boli?

Važan parametar koji određuje bezbojnost postupka je iskustvo specijaliste koji vrši endoskopiju. U svakom slučaju, koloproctolog odlučuje da li će koristiti anesteziju ili anesteziju. Pored toga, kolonoskopija treba izvesti savremenom opremom koja ima mali promjer sonde i ne uzrokuje veliku bol ili druge negativne osjećaje.

Ako objekt ima nizak prag boli, pitanje njegovih pripreme lijekova za istragu treba posvetiti pravodobno. Važno je u potpunosti obavijestiti osobu o tečaju i prikladnosti planiranog inspekcije. Dobar odnos liječnika i pacijenta povećat će povjerenje pacijenta u specijalistu i smanjiti pacijentov psihijatrijski teret.

Metode upravljanja boli

Tri glavne metode korištene su za upravljanje bolom tokom kolonoskopije do sada:

  • Lokalna upotreba anestetike.
  • Pacijenta sedacija.
  • Upotreba anestezije.

Prije upotrebe bilo koje metode anestezije treba savjetovati liječnik.

Glavna metoda anestezije je upotreba lokalnih anestetika. Ovaj postupak treba osigurati od 5 do 10 minuta prije glavnog pregleda. U pravilu se koristi posebna mast za pružanje lokalne anestezije za trajanje kolonoskopije.

U SAD-u, Evropi i sada u Rusiji, sve je najpopularnija metoda sedacije na osnovu administracije lijekova koji pacijenta uđe u stanje u blizini sna. Pacijent neće osjetiti bol i neće osjetiti strah, anksioznost ili druge negativne emocije.

Anestezija je naznačena kod djece mlađe od 12 godina, a ako pacijent ima male pragove boli ili destruktivne promjene u unutrašnjim organima. Anestezija eliminira bol tokom ispitivanja u patnji pacijenata. Međutim, zbog upotrebe anestezije, pacijent se također treba nadgledati nakon postupka. U svim ostalim slučajevima najbolje je ne koristiti ove vrste anestezije.

Dakle, rezimirajući odgovor na pitanje “, boli li kolonoskopija?”. Kolonoskopija boli ako su anestetici nepravilno odabrani, ako se prekrši tehnika postupka i pacijent nije spreman za to. Nadležni ljekar i endoskopski moraju se odlučiti o taktici pacijenta i odrediti najbolju metodu anestezije. Ovaj pristup vam omogućava da izbjegavate nelagodu i bolove tokom ispitivanja.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar