Kako prepoznati simptome artritisa i razumjeti vrste bolesti

Artritis je upalna bolest koja može utjecati na zglobove i okolno tkivo. Simptomi artritisa mogu biti raznoliki i uvelike se razlikuju ovisno o vrsti bolesti. Prepoznavanje simptoma artritisa i razumijevanje različitih vrsta bolesti ključni su koraci u postavljanju dijagnoze i pravovremenom započinjanju liječenja.

Prvi simptomi artritisa mogu uključivati bol, oticanje i ukočenost zglobova. Osoba može primijetiti smanjenu pokretljivost i osjetljivost na dodir. U nekim slučajevima, zglobovi mogu biti crveni i vrući na dodir.

Postoji nekoliko vrsta artritisa, uključujući reumatoidni artritis, osteoartritis i giht. Svaki tip ima svoje karakteristike i specifične simptome. Na primjer, reumatoidni artritis je autoimuna bolest koja uzrokuje upalu zglobova i simptome poput jutarnje ukočenosti, umora i gubitka apetita. Osteoartritis, s druge strane, je degenerativna bolest zglobova koja obično pogađa starije ljude i karakterizira ga bol i smanjena pokretljivost zglobova. Giht je oblik artritisa koji se javlja kada se kristali mokraćne kiseline talože u zglobovima, izazivajući jake i iznenadne napade boli.

Simptomi artritisa i vrste bolesti

Artritis je grupa bolesti koje uzrokuju upalu zglobova, a može se javiti u različitim oblicima i vrstama. Ovi poremećaji mogu uzrokovati bol, oticanje, ukočenost i smanjenu pokretljivost zglobova.

Simptomi artritisa mogu varirati ovisno o vrsti bolesti, ali neki od najčešćih simptoma uključuju:

 • Bol u zglobovima
 • Otečene zglobove
 • Ukočenost zglobova
 • Gubitak pokretljivosti zglobova
 • Crvenilo ili osjetljivost oko zglobova

Postoje različite vrste artritisa, uključujući:

Vrsta artritisa Opis
Osteoartritis Degenerativna bolest zglobova koja se javlja zbog oštećenja hrskavice.
Rumatski artritis Autoimuna bolest koja uzrokuje upalu zglobova i oštećenje tkiva.
Giht Poremećaj metabolizma koji uzrokuje nakupljanje kristala mokraćne kiseline u zglobovima.
Reumatoidni artritis Kronična autoimuna bolest koja uzrokuje upalu i oštećenje zglobova.

Prepoznavanje simptoma artritisa i razumijevanje njegovih različitih vrsta pomaže u postavljanju pravilne dijagnoze i odabiru odgovarajućeg liječenja. Važno je konzultirati se s liječnikom ako se susretnete s simptomima artritisa kako biste dobili odgovarajuću skrb i ublažili nelagodu.

Kako prepoznati simptome artritisa

Artritis je upalna bolest zglobova koja može uzrokovati bol, oticanje i ograničenu pokretljivost. Prepoznavanje simptoma artritisa je važno za rano dijagnosticiranje i liječenje bolesti. Evo nekoliko ključnih simptoma koje trebate obratiti pažnju:

 1. Bol u zglobovima: Jedan od prvih simptoma artritisa je bol u zglobovima. Bol može biti stalna ili se javljati u napadima.
 2. Oteklina: Upaljeni zglobovi često postaju natečeni i otečeni. Oteklina može biti vidljiva ili se osjeti na dodir.
 3. Ukočenost: Artritis može uzrokovati osjećaj ukočenosti u zglobovima, posebno ujutro ili nakon razdoblja mirovanja. Pokretljivost zglobova može biti ograničena.
 4. Crvenilo i toplina: Upaljeni zglobovi često postaju crveni i osjećaju se topli na dodir. Ovi simptomi mogu ukazivati na aktivnu upalu u zglobovima.

Ako primijetite ove simptome, važno je konzultirati se s liječnikom radi daljnje dijagnostike i liječenja. Artritis može biti različitih vrsta, kao što su reumatoidni artritis, osteoartritis i giht, pa je precizna dijagnoza ključna za odabir odgovarajućeg liječenja i upravljanje simptomima.

Uobičajeni simptomi artritisa kod pacijenata

Artritis je upalna bolest koja može utjecati na zglobove različitih dijelova tijela. Simptomi artritisa mogu varirati ovisno o vrsti artritisa i stupnju bolesti. Međutim, postoje neki uobičajeni simptomi artritisa koji se javljaju kod većine pacijenata.

Jedan od najčešćih simptoma artritisa je bol. Pacijenti s artritisom često osjećaju bol u zahvaćenom zglobu, koja može biti konstantna ili se pojačavati tijekom pokreta. Ova bol može ometati svakodnevne aktivnosti i smanjiti kvalitetu života pacijenta.

Osim boli, pacijenti s artritisom često doživljavaju i oticanje zahvaćenog zgloba. Oteklina je rezultat upale u zglobu i može biti vidljiva i opipljiva. Osim oticanja, zahvaćeni zglob može biti crven i vruć na dodir.

Drugim uobičajenim simptomima artritisa uključuju se i ograničena pokretljivost zahvaćenog zgloba, ukočenost zgloba, umor, slabost mišića i gubitak težine. Ti simptomi mogu se pojaviti i kod različitih vrsta artritisa, uključujući osteoartritis, reumatoidni artritis, giht i psorijatični artritis. Važno je da pacijenti potraže liječničku pomoć ako primijete ove simptome kako bi se pravodobno dijagnosticirao i započeo odgovarajući tretman.

Faktori koji mogu ukazivati na prisutnost artritisa

Faktori koji mogu ukazivati na prisutnost artritisa

Artritis je upalna bolest zglobova koja može izazvati bol, oticanje, ograničenje pokreta i oštećenje hrskavice. Postoji nekoliko faktora koji mogu ukazivati na prisutnost artritisa:

 • Bol u zglobovima: Jedan od glavnih simptoma artritisa je bol u zglobovima. Osobe koje pate od artritisa mogu doživjeti kontinuiranu ili povremenu bol u jednom ili više zglobova.
 • Otečeni zglobovi: Drugi čest simptom artritisa je oticanje zglobova. Oteklina je posljedica upale koja se javlja u zglobovima i obično je vidljiva i može biti praćena crvenilom ili toplinom na zahvaćenom području.
 • Ograničenje pokreta: Artritis može uzrokovati ograničenje pokreta u zglobovima. Ovo se može manifestirati kao teškoće pri savijanju, istezanju ili potpunom gubitku mogućnosti normalnog kretanja zahvaćenog zgloba.
 • Utrnulost i trnci: Neki pacijenti s artritisom mogu osjetiti trnce ili utrnulost u zglobovima. Ovi simptomi mogu biti posljedica oštećenja živaca koji su uključeni u zahvaćeni zglob.
 • Poteškoće s noćnim spavanjem: Osobe s artritisom mogu imati poteškoće s noćnim spavanjem zbog boli i nelagode koja se može pojačati u ležećem položaju.

Uz navedene simptome, važno je napomenuti da je svaki pacijent jedinstven i da se simptomi mogu razlikovati ovisno o vrsti artritisa koji osoba ima. Stoga je važno da osoba koja sumnja na prisutnost artritisa potraži medicinsku pomoć i dijagnozu od strane stručnjaka kako bi se postavila točna dijagnoza i započeo odgovarajući tretman.

Pregled različitih vrsta artritisa

Pregled različitih vrsta artritisa

Artritis je opći medicinski pojam koji se odnosi na upalu zglobova. Postoji veći broj različitih tipova artritisa, a svaki ima svoje karakteristične simptome i uzroke.

Evo pregleda nekih od najčešćih vrsta artritisa:

 1. Osteoartritis: Ovo je najčešći tip artritisa. Osteoartritis se obično javlja zbog starenja i trošenja hrskavice u zglobovima. Glavni simptomi uključuju bol, ukočenost i smanjenje pokretljivosti zglobova.
 2. Reumatoidni artritis: Reumatoidni artritis je autoimuna bolest u kojoj imunološki sistem napada zglobove. Ovaj tip artritisa često uzrokuje oticanje, bol i ukočenost zglobova, a takođe može uticati na druge organe u tijelu.
 3. Giht: Giht je vrsta artritisa koja se javlja kao rezultat nakupljanja kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Ovo stanje obično uzrokuje jake bolove u zglobovima, posebno u stopalima.
 4. Psorijatični artritis: Psorijatični artritis je vrsta artritisa koja se javlja kod osoba koje već imaju psorijazu, kožno oboljenje koje se karakteriše crvenim, ljuskavim mrljama na koži. Ovaj tip artritisa obično uzrokuje bol, otekline i ukočenost zglobova.

Pregled različitih vrsta artritisa
Tip artritisa Simptomi Uzroci
Osteoartritis Bol, ukočenost, smanjena pokretljivost zglobova Trošenje hrskavice, starenje
Reumatoidni artritis Oticanje, bol, ukočenost zglobova Autoimuna bolest
Giht Jaki bolovi u zglobovima, posebno u stopalima Nakupljanje kristala mokraćne kiseline
Psorijatični artritis Bol, oteklina, ukočenost zglobova Psirojaza (kožno oboljenje)

Razumijevanje reumatoidnog artritisa

Razumijevanje reumatoidnog artritisa

Reumatoidni artritis je kronična autoimuna bolest koja uzrokuje upalu zglobova. Ova bolest može zahvatiti bilo koji zglob u tijelu, ali najčešće utječe na zglobove šaka, stopala, koljena i ramena. Ova vrsta artritisa obično uzrokuje simptome kao što su bol, oteklina, ukočenost i ograničena pokretljivost zglobova.

Da bi se razumio reumatoidni artritis, važno je imati informaciju o razlozima nastanka. Reumatoidni artritis je autoimuna bolest, što znači da imunološki sistem tijela napada vlastita tkiva, pogotovo zglobove. Ovo uzrokuje upalu i oštećenje zglobova. Točan uzrok reumatoidnog artritisa još uvijek nije poznat, ali se vjeruje da genetski faktori, hormonalne promjene i izloženost okolišnim čimbenicima mogu doprinijeti razvoju bolesti.

Za dijagnozu reumatoidnog artritisa, važno je konzultirati reumatologa. Liječnik će uzeti u obzir simptome, medicinsku povijest, fizičke preglede i laboratorijske testove kako bi postavio dijagnozu. Nakon postavljanja dijagnoze, liječnik će razgovarati o mogućnostima liječenja, koje mogu uključivati lijekove, fizikalnu terapiju i promjene u načinu života. Rano otkrivanje i liječenje reumatoidnog artritisa može smanjiti simptome i usporiti napredovanje bolesti.

Kako osteoartritis utječe na zglobove

Osteoartritis je degenerativna bolest zglobova koja uzrokuje oštećenje hrskavice i promjene u okolnom tkivu. Ova bolest često pogađa starije osobe i dovodi do trajnih problema sa zglobovima.

Osteoartritis utječe na zglobove na nekoliko načina. Prvo, hrskavica koja oblaže zglob postaje tanja i oštećena, što dovodi do trenja između kostiju. To može uzrokovati bol, oticanje i upalu. Osim toga, oštećena hrskavica ne može više apsorbirati šokove i pritisak koji nastaju pri kretanju, što može dovesti do daljnjeg oštećenja zglobova. U kasnijim fazama bolesti, zglobovi mogu postati izobličeni i nestabilni.

Osim hrskavice, osteoartritis također može utjecati i na druge dijelove zgloba. Na primjer, sinovijalna membrana, koja proizvodi sinovijalnu tekućinu koja podmazuje zglobove, može postati upaljena i zadebljana. Ovo stanje se naziva sinovitis i može dodatno pogoršati simptome osteoartritisa. Također, osteoartritis može dovesti do promjena u ligamentima, tetivama i mišićima koji podržavaju zglobove, što može uzrokovati dodatnu nestabilnost i bol.

Šta je giht i kako se manifestuje

Šta je giht i kako se manifestuje

Giht je tip artritisa koji karakteriše nagli napad upale, crvenila, otoka i izuzetno jakog bola u zglobovima, obično u palcu na nozi. Ova bolest je uzrokovana prekomjernom koncentracijom mokraćne kiseline u tijelu, koja se taloži u zglobovima i izaziva upalu.

Glavni simptom gihta je gihtni napad, koji se obično javlja noću i iznenada. Napad karakteriše intenzivan bol, otok, crvenilo i toplota u zahvaćenom području. Ovaj napad može trajati nekoliko dana ili čak i sedmica. Nakon napada, simptomi obično nestaju, ali mogu se ponovno pojaviti u budućnosti. Ako se giht ne liječi, ponovni napadi mogu postati češći i duže trajati.

Simptomi gihta:

Simptomi gihta:

 • Nagli napad upale, crvenila, otoka i jakog bola u zglobovima, obično u palcu na nozi;
 • Oštar i intenzivan bol koji može trajati nekoliko dana ili čak i sedmica;
 • Povećana temperatura, crvenilo i osjetljivost na dodir u zahvaćenom području;
 • Poteškoće s kretanjem i osjećaj ukočenosti u zglobovima.

Gubitak težine, alkohol, određene vrste hrane (kao što su meso, morski plodovi i slatkiši) i određeni lijekovi mogu izazvati ili pogoršati simptome gihta. Dijagnoza gihta obično se postavlja na osnovu simptoma, medicinskih testova i isključenja drugih mogućih uzroka upale zglobova.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar