Kako pravilno koristiti oralnu kontracepciju

Oralna kontracepcija je jedna od najpopularnijih metoda kontracepcije koju koriste žene širom sveta. Ova metoda kontracepcije podrazumeva uzimanje tableta za kontrolu rađanja svakodnevno. Međutim, da biste ispravno koristili oralnu kontracepciju, potrebno je da se pridržavate određenih uputstava i pravila.

Konzultujte se sa stručnjakom

Pre nego što počnete koristiti oralnu kontracepciju, važno je da se konsultujete sa lekarom ili ginekologom. Oni će vam pomoći da odaberete pravu vrstu pilule koja je najbolja za vas. Takođe će vam pružiti detaljne informacije o načinu uzimanja pilule i upoznati vas sa potencijalnim rizicima i nuspojavama.

Redovno uzimajte pilule

Da biste dobili maksimalnu efikasnost oralne kontracepcije, vrlo je važno da redovno uzimate pilule. To znači da treba svakodnevno uzimati tabletu u isto vreme. Može biti korisno postaviti podsjetnik na vašem telefonu kako biste se podsetili da uzmete pilulu.

Vrste nuspojava

 • Povećanje telesne težine
 • Mučnina ili povraćanje
 • Promene raspoloženja
 • Osetljivost dojki

Prekid pilule

Ako želite prestati sa uzimanjem oralne kontracepcije, važno je da se konsultujete sa lekarom. Nemojte jednostavno prestati sa uzimanjem pilule jer to može uticati na vašu plodnost i menstrualni ciklus. Lekar će vam dati preporuke o tome kako prekinuti uzimanje pilule na bezbedan način.

Pogodnosti oralne kontracepcije Nuspojave oralne kontracepcije
Redovne menstruacije Glavobolje
Smanjen rizik od neželjene trudnoće Nadutost
Regulacija hormona Vaginalno krvarenje izvan menstruacije

Razumijevanje oralne kontracepcije

Oralna kontracepcija je jedan od najčešćih metoda kontracepcije koja se koristi širom svijeta. Razumijevanje kako pravilno koristiti oralnu kontracepciju može biti od vitalnog značaja za žene koje žele spriječiti neželjenu trudnoću. Evo nekoliko ključnih činjenica o oralnoj kontracepciji:

Kako oralna kontracepcija djeluje?

Kako oralna kontracepcija djeluje?

Oralna kontracepcija, poznata i kao pilula, sadrži hormone koji sprečavaju ovulaciju. Ovulacija je proces oslobađanja jajne stanice iz jajnika. Pilula također stvara promjene u sluznici maternice koja otežava pričvršćivanje oplođene jajne stanice. Također, ona mijenja konzistenciju sluzi vrata maternice kako bi otežala ulazak spermija.

Kako pravilno koristiti oralnu kontracepciju?

Kako pravilno koristiti oralnu kontracepciju?

Pravilno korištenje oralne kontracepcije ključno je za njenu učinkovitost. Evo nekoliko koraka koje treba slijediti:

 • Svaki dan uzimajte pilule u isto vrijeme.
 • Ako zaboravite uzeti pilulu, slijedite upute iz pakiranja ili se posavjetujte s liječnikom.
 • Redovito posjećujte svog ginekologa kako biste se upoznali sa svojim tijelom i potencijalnim rizicima.

Prednosti oralne kontracepcije

Oralna kontracepcija ima mnoge prednosti:

 1. Visoka učinkovitost u sprječavanju trudnoće kada se pravilno koristi.
 2. Regulira menstrualni ciklus i može smanjiti neugodne simptome PMS-a.
 3. Smanjuje rizik od određenih vrsta raka, uključujući karcinom jajnika, maternice i debelog crijeva.
 4. Može se koristiti u svakoj životnoj dobi, od adolescencije do menopauze.
 5. Može biti korisna u liječenju određenih stanja, poput endometrioze ili policističnih jajnika.

Oralna kontracepcija može biti izuzetno korisna i učinkovita metoda kontracepcije kada se pravilno koristi. Važno je konzultirati se s liječnikom ili ginekologom kako biste pronašli pravu oralnu kontracepciju za vaše potrebe i razumjeli kako je pravilno koristiti.

Kako radi oralna kontracepcija

Oralna kontracepcija je metod kontrole rađanja koji se koristi uzimanjem pilula koje sadrže hormone. Ovi hormoni inhibiraju ovulaciju, sprečavajući sazrevanje jajnih stanica. Takođe, oralna kontracepcija izaziva promjene u sluznici cerviksa, čime se otežava putovanje sperme ka jajnoj stanici. Osim toga, kontraceptivne pilule mijenjaju unutrašnju stijenku materice, sprečavajući prihvatanje oplođene jajne stanice u matericu.

Da bi oralna kontracepcija bila efikasna, važno je redovno i ispravno uzimati pilule. Obično se pilule uzimaju svaki dan u isto vrijeme, bez preskakanja, čak i tokom menstruacije. Važno je slijediti uputstva ljekara i ne mijenjati dozu ili način uzimanja bez konsultiranja stručnjaka.

 • Oralna kontracepcija je veoma efikasna metoda kontrole rađanja kada se pravilno koristi.
 • Redovno uzimanje pilula sprječava ovulaciju, mijenja sluznicu cerviksa i unutrašnju stijenku materice.
 • Pilule se uzimaju svaki dan u isto vrijeme, bez preskakanja, čak i tokom menstruacije.
 • Važno je slijediti uputstva ljekara i ne mijenjati dozu ili način uzimanja bez konsultacije.

Prednosti oralne kontracepcije

Oralna kontracepcija je jedan od najučinkovitijih načina kontracepcije koji se koristi širom svijeta. Ovi oralni kontraceptivi su oblik pilule koji sadrži hormon estrogen i progesteron, ali postoje i pilule koje sadrže samo progesteron. Ova metoda kontracepcije nudi nekoliko prednosti i koristi za žene koje je koriste.

 • Pouzdanost: Oralna kontracepcija spada među najpouzdanije oblike kontracepcije, s visokom stopom učinkovitosti. Ako se redovito uzima svaki dan u isto vrijeme, oralna kontracepcija ima stopu pouzdanosti iznad 99%. To znači da je vrlo malo vjerojatnosti za trudnoću pri pravilnom korištenju.
 • Zaštita od neželjene trudnoće: Glavna svrha oralne kontracepcije je sprječavanje trudnoće. Pilule djeluju na nekoliko načina kako bi spriječile začeće. Hormoni u piluli zaustavljaju ovulaciju, sprječavajući sazrijevanje jajne stanice. Također, oni čine cervikalnu sluz gušćom, što otežava prolazak spermija. Osim toga, pilule mijenjaju sluznicu maternice kako bi otežale implantaciju oplođenog jajašca.
 • Regulacija menstrualnog ciklusa: Oralna kontracepcija može pomoći u regulaciji menstrualnog ciklusa. Pilule mogu smanjiti i ublažiti simptome predmenstrualnog sindroma (PMS), kao što su grčevi, promjene raspoloženja i bolne menstruacije. Također, pilule mogu smanjiti učestalost i trajanje menstruacije, što može biti korisno za žene s obilnim ili bolnim menstruacijama.

Uz navedene prednosti, važno je napomenuti da oralna kontracepcija nije za svakoga. Svaka žena treba razgovarati sa svojim liječnikom ili ginekologom prije početka korištenja oralne kontracepcije kako bi saznala koje su moguće nuspojave i rizici te da li je ova metoda prikladna za nju.

Odabir oralne kontracepcije

Kada je u pitanju odabir oralne kontracepcije, važno je da žena razmotri nekoliko faktora kako bi pronašla najbolju opciju za sebe. Prvo, treba uzeti u obzir svoje zdravstveno stanje i eventualne postojeće zdravstvene probleme. Neki kontreptivni lijekovi mogu imati kontraindikacije za određene osobe, poput žena koje imaju visok krvni pritisak, srčane probleme ili poremećaje koagulacije krvi.

Također, važno je razmotriti individualne potrebe i preferencije. Oralna kontracepcija dolazi u različitim oblicima, poput pilula s konstantnom dozom hormona, pilula s varijabilnom hormonalnom dozom ili pilula s estrogenom i progesteronom. Ove opcije mogu varirati u načinu upotrebe, učinkovitosti i nuspojavama.

Oblik kontracepcije Opis Prednosti Nedostaci
Pilule s konstantnom dozom hormona Pilule s istom količinom hormona svaki dan Stabilan hormonski nivo, manji rizik od neredovitog krvarenja Neke žene mogu iskusiti nuspojave, poput mučnine ili promjena raspoloženja
Pilule s varijabilnom hormonalnom dozom Pilule s različitim količinama hormona tijekom mjeseca Poboljšava simptome PMS-a, manji rizik od nuspojava Zahtijeva praćenje i prilagođavanje rasporeda uzimanja
Pilule s estrogenom i progesteronom Pilule koje sadrže oba hormona Visoka učinkovitost, manji rizik od neželjene trudnoće Povećan rizik od nuspojava, poput krvnih ugrušaka

Važno je razgovarati s ljekarom o svim ovim opcijama i dobiti preporuku koja je najbolja za određenu osobu. Ljekar će uzeti u obzir individualne faktore kao što su zdravstveno stanje, starost, eventualne prethodne zdravstvene probleme i preferencije kako bi pomogao u odabiru oralne kontracepcije koja je sigurna i učinkovita.

Različite vrste oralne kontracepcije

Oralna kontracepcija je popularan i efikasan metod za sprečavanje neželjene trudnoće. Postoje različite vrste oralne kontracepcije dostupne na tržištu, od kojih svaka ima svoje karakteristike i prednosti.

Kombinovana oralna kontracepcija

Kombinovana oralna kontracepcija (KOK) sadrži dve vrste hormona – estrogen i progesteron. Ove pilule sprečavaju ovulaciju, čineći sluz grlića materice gušćom i menjajući uslove u materici kako bi otežale implantaciju oplođene jajne ćelije. KOK se obično uzima svakodnevno tokom 21 dana, posle čega sledi period od sedam dana bez uzimanja pilule ili uzimanja placebo pilule. Ova vrsta kontracepcije je veoma precizna i efikasna, ali zahteva doslednost u uzimanju pilula svakog dana u isto vreme.

Minipilule

Minipilule

Minipilule sadrže samo progesteron i uzimaju se svakodnevno bez prekida. One takođe sprečavaju ovulaciju, čineći sluz grlića gušćom i menjajući uslove u materici. Minipilule su popularne kod žena koje ne mogu ili ne žele da koriste kombinovane pilule zbog visokog sadržaja estrogena. Ova vrsta kontracepcije je posebno pogodna za žene koje doje ili imaju rizik od krvnih ugrušaka.

Hitna kontracepcija

Hitna kontracepcija, poznata kao i pilula za dan posle, je vrsta oralne kontracepcije koja se uzima nakon nezaštićenog seksualnog odnosa kako bi se sprečila trudnoća. Ove pilule obično sadrže visoke nivoe hormona progesterona i mogu se uzimati unutar određenog vremenskog perioda nakon seksualnog odnosa. Međutim, treba ih koristiti samo u hitnim situacijama i ne treba se oslanjati na njih kao na redovnu kontracepcijsku metodu.

Poređenje različitih vrsta oralne kontracepcije
Vrsta oralne kontracepcije Karakteristike
Kombinovana oralna kontracepcija Sadrži estrogen i progesteron, uzima se svakodnevno tokom 21 dana
Minipilule Sadrže samo progesteron, uzimaju se svakodnevno bez prekida
Hitna kontracepcija Uzima se nakon nezaštićenog seksualnog odnosa kako bi se sprečila trudnoća

Kako odabrati pravu oralnu kontracepciju za sebe

Za odabir prave oralne kontracepcije važno je savjetovati se s ljekarom i razumjeti svoje individualne potrebe i uvjete. Postoje razni faktori koje treba uzeti u obzir pri odabiru pravog kontraceptivnog sredstva.

Razmotrite svoje zdravstveno stanje

Prvo je važno razmotriti svoje zdravstveno stanje. Ako imate određene zdravstvene probleme poput visokog krvnog pritiska, dijabetesa ili problema s jetrom, možda će vam određene vrste oralne kontracepcije biti kontraindicirane. Ljekar će vas pregledati i razgovarati s vama o vašem zdravlju kako bi vam preporučio najbolju opciju.

Razmotrite vrstu oralne kontracepcije

Postoje dvije vrste oralne kontracepcije – kombinirane oralne kontraceptive pilule (sadrže estrogen i progesteron) i mini pilule (sadrže samo progesteron). Kombinirane pilule su najčešći izbor, ali neki ljudi mogu imati kontraindikacije za estrogen. Mini pilule su alternativa za one koji ne podnose ili ne mogu uzimati kombinirane pilule. Ljekar će vam preporučiti koja vrsta kontracepcije je najbolja za vas, uzimajući u obzir vaše individualne potrebe i zdravstveno stanje.

Razmotrite vaše osobne preferencije

Konačno, važno je razmotriti vaše osobne preferencije i način života. Na primjer, ako ne želite svakodnevno uzimati pilule, možete razmotriti druge oblike kontracepcije poput vaginalnog prstena ili flastera koji se mijenjaju jednom tjedno. Također je važno razmotriti moguće nuspojave, kao što su promjene raspoloženja ili debljanje, i odlučiti što vam je prihvatljivo. Ljekar će uzeti u obzir ove faktore pri odabiru prave oralne kontracepcije za vas.

 • Razgovarajte sa svojim ljekarom kako biste razumjeli svoje zdravstveno stanje i moguće kontraindikacije za određene oralne kontraceptive.
 • Razmotrite vrstu oralne kontracepcije – kombinirane pilule ili mini pilule – i obratite se ljekaru za preporuku.
 • Razmotrite osobne preference i način života prilikom odabira oralne kontracepcije.

Korištenje oralne kontracepcije

Korištenje oralne kontracepcije

Oralna kontracepcija, poznata i kao pilula, jedna je od najčešće korištenih metoda kontracepcije kod žena. Kao kontraceptivno sredstvo, oralna kontracepcija se koristi za sprečavanje trudnoće.

Postoje dvije vrste oralne kontracepcije – kombinovane pilule koje sadrže hormone estrogen i progesteron, i pilule samo sa progesteronom. Oba tipa pilula djeluju na suzbijanje ovulacije, tj. sprečavanje oslobađanja jajne ćelije iz jajnika.

Kako bi se koristila oralna kontracepcija na pravilan način, važno je slijediti nekoliko koraka. Prvo, treba se obratiti ljekaru ili farmaceutu radi savjetovanja i propisivanja odgovarajuće pilule. Dalje, pilulu treba uzimati svakodnevno u isto vrijeme kako bi se održao konstantan nivo hormona u tijelu. Vrijeme uzimanja pilule može se odrediti prema vlastitim navikama – na primjer, prije spavanja ili uz obrok. Ukoliko se pilula zaboravi uzeti, potrebno je slijediti uputstva lekara ili proizvođača kako bi se održala efikasnost kontracepcije.

Kombinovane pilule Pilule samo sa progesteronom
Uzimaju se 21 dan, nakon čega slijedi 7-dnevna pauza Uzimaju se svaki dan tokom mjeseca
Sadrže hormone estrogen i progesteron Sadrže samo hormon progesteron
Oslobađaju se jajne ćelije iz jajnika Čine cervikalnu sluz gušćom, sprječavajući prolazak spermatozoida

Važno je napomenuti da oralna kontracepcija ne pruža zaštitu od seksualno prenosivih bolesti. Stoga, ukoliko postoji rizik od takvih bolesti, preporučuje se korištenje kondoma u kombinaciji sa oralnom kontracepcijom. Također, žene koje koriste oralnu kontracepciju trebaju redovno posjećivati svojeg ljekara kako bi se pratilo zdravlje i eventualno prilagodile pilule prema individualnim potrebama.

Razumijevanje pravilne doze oralnih kontraceptiva

Oralni kontraceptivi (pilule za kontrolu rađanja) su jedna od najpopularnijih i najefikasnijih metoda kontracepcije za žene. Međutim, važno je razumjeti pravilnu dozu oralnih kontraceptiva kako bi se postigla maksimalna efikasnost i spriječile neželjene trudnoće.

Oralni kontraceptivi dolaze u različitim dozama hormonskih sastojaka, kao što su estrogen i progesteron. Pravilna doza zavisi od vrste pilule koju koristite i preporuka vašeg ljekara. Važno je slijediti uputstva ljekara i koristiti pilule u tačno propisanoj dozi.

Postoji nekoliko vrsta oralnih kontraceptiva, uključujući monofazne, dvofazne i trofazne pilule. Monofazne pilule sadrže istu dozu hormona tokom cijelog menstrualnog ciklusa, dok dvofazne i trofazne pilule sadrže različite doze hormona u različitim fazama ciklusa.

Da biste pravilno koristili oralne kontraceptive, važno je uzimati ih svakodnevno u isto vrijeme. Propuštanje jedne doze može smanjiti efikasnost pilula i povećati rizik od trudnoće. Ako propustite dozu, trebali biste odmah uzeti propuštenu pilulu i zatim nastaviti s redovnim uzimanjem preostalih pilula u tačno propisanim intervalima.

Rutina uzimanja oralne kontracepcije

Uzimanje oralne kontracepcije je važan korak u očuvanju reproduktivnog zdravlja žene. Da biste osigurali maksimalnu učinkovitost ovog oblika kontracepcije, važno je pridržavati se redovite rutine uzimanja pilula.

Evo nekoliko koraka koje morate slijediti kako biste pravilno koristili oralnu kontracepciju:

 1. Odaberite odgovarajuću pilulu: Postoji veliki izbor oralnih kontraceptiva dostupnih na tržištu. Razgovarajte s ginekologom kako biste pronašli pilulu koja odgovara vašim potrebama i zdravstvenom stanju.
 2. Uzmite pilulu svaki dan: Važno je redovito uzimati pilulu svaki dan u isto vrijeme kako biste održali konstantnu razinu hormona u tijelu i osigurali najveću učinkovitost. Možete postaviti podsjetnik na mobitelu ili koristiti uputstva na pakiranju pilula.
 3. Ne preskočite pilulu: Ukoliko preskočite uzimanje jedne pilule, odmah je uzmite čim se sjetite. Ako je prošlo više od 24 sata, slijedite upute na pakiranju ili se posavjetujte s ginekologom o daljnjim koracima.
 4. Pazite na interakcije lijekova: Neki lijekovi mogu smanjiti učinkovitost oralne kontracepcije. Obavijestite svog ljekara/prepisivača o svim lijekovima koje uzimate kako biste izbjegli neželjene interakcije.
 5. Savjetujte se s ginekologom: Redoviti posjeti ginekologu su ključni za praćenje vašeg reproduktivnog zdravlja i učinkovitosti oralne kontracepcije. Razgovarajte sa svojim ginekologom o bilo kakvim nedoumicama ili promjenama koje primijetite.

Nakon uspostavljanja rutine uzimanja oralne kontracepcije, važno je biti dosljedan kako biste maksimizirali učinkovitost i smanjili rizik od neželjenih trudnoća. Slijedeći ove korake, možete biti sigurni da pravilno koristite oralnu kontracepciju i brinete o svom reproduktivnom zdravlju.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar