Hromocistoskopija – pregled koji pokazuje stanje bubrega i gornjih mokraćnih trakta

Iako medicina i, posebno dijagnostika brzo razvija i razvija nove visoke metode, dijagnostičke metode koje su dugo testirane su još uvijek važne.

Takva metoda u urološkoj praksi je još uvijek kromocistoskopija.

Princip metode

Metoda se koristi za ispitivanje izlučene funkcije bubrega i tranzicije gornjeg mokraćnog ureda. U tu svrhu se koristi posebna boja (Indigo Carmine) koja se ubrizgava intravenski (rjeđe intramuskularno). Kada ga filtrira bubrezi, urin, obojen Indigom Karmin, ulazi u mjehur nakon 5 ili 10 minuta, ovisno o odabranom načinu davanja. Doktor to primjećuje cistoskop (poseban uređaj koji umetnu kroz uretru u mjehur).

Ako urinu u boji uđe u mokraćnu mjehur ili uopće ne, to ukazuje na prisustvo patologije u bubrezi ili gornji mokraćni trakt na odgovarajućoj strani.

U ovom slučaju, ljekar započinje ispit sa strane navodnog zdravog bubrega, jer će se očekivati ​​da će se boja prije doći iz uretre.

Koja patologija otkrijemo?

Sa kromocistoskopijom možemo otkriti:

 • Kamenje u bubrezima i ureterom.
 • Strukcije uretera.
 • Razne nenormalnosti bubrega koje uzrokuju nenormalnu funkciju.
 • Urinarni Atonia.
 • Prisutnost fistule ili oštećenja uretre.

Ova metoda je neophodna u teškom diferencijalnoj dijagnozi Bubrega Bubrega s drugim patologijama (jetre Čolika, crijeva Colić, akutni apendicitis, itd.) I može pomoći u sprečavanju nepotrebne operacije.

Pored toga, hromocistoskopija se može koristiti intraperativno između intervencija na trbušnim i kardionskim organima i venama kada postoji rizik od oštećenja uretara.

Priprema i kontraindikacije

Kromocistoskopija se obično izvodi na prazan stomak; Mokraćnik treba isprazniti neposredno prije postupka.

Kontraindikacija za ispitivanje je teška opća stanja pacijenta, aktivnih upalnih procesa, akutna bubrežna insuficijencija, alergija u boji.

Komplicirati

Komplikacije ovog postupka slične su komplikacijama u svim endoskopskim procedurama koristeći DYE:

 • Oštećenja na mjehuru, ureter.
 • Krvarenje.
 • Razvoj infekcije.
 • Funkcionalni mokraćni poremećaji.
 • Alergijske reakcije na boje.

Komplikacije se rijetko pojavljuju, a njihovo odsustvo ovisi direktno o nadležnosti ljekara koji obavlja ispitivanje.

Alternativne metode dijagnosticiranja

Bubrežni ultrazvuk (USG) je analogna metoda koja može potvrditi nenormalnu odvod u mokraću zbog dilatacije gornjeg mokraćnog tikta.

Hromocistoskopija je također zamijenjena visokim dijagnostičkim metodama, poput računalne tomografije i magnetne rezonancije koristeći radioizotope.

Kako se izvodi test?

Vaš ljekar će propisati kromocistoskopiju za:

 • ispitati stanje bubrega i njihove funkcije.
 • Za procjenu prenosa mokraćnog puteva.
 • Diferencijalna dijagnoza Bubrega Bubrega s drugim uvjetima bolesti.

Trebali biste se posavjetovati sa svojim doktorom urologu da obavlja ispit. Ako je potrebno, on će vas uputiti u kromocistoskopu, a nakon interpretacije njenog ispitivanja odlučit će o daljnjim dijagnostičkim i terapijskim taktikama.

Hromocistoskopija, iako nije država–art dijagnostička metoda u urologiji, ostaje ključna metoda zbog niske cijene (u poređenju sa CT i MRI) i zahtjevima za manje tehnike (u odnosu na iste tehnike). Dostupan je i u manjim zdravstvenim ustanovama, daleko od regionalnih centara, a omogućava tretman veće populacije.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar