EKG po vježbi: metode i tehnike

Iako lijek napreduje s otkrićem novih lijekova i dijagnostičkih metoda, mnoge su stare i isprobane i testirane tehnike i dalje teže i traže.

Jedna od tih dijagnostičkih tehnika je elektrokardiografija. Prvo je bilo uključeno u Arsenal ljekara početkom 20. vijeka i ostao je najvažnija dijagnostička metoda gotovo stotinu godina u vodećim svjetskim klinikama.

Da biste otkrili mnoga srčana bolest, EKG je zlatni standard i ne zahtijeva dodatne istrage.

Međutim, postoje nepravilnosti koje se mogu vidjeti samo na kardiogramu tokom napada. Pacijenti često dolaze u bolnicu tokom napada i bilježe normalno funkcioniranje srca. Ali čak i tada, medicina je izmislila način da izazove telo da napadne i vidi šta se tada događa s srcem. U takvom slučaju, EKG se vrši sa vježbanjem.

Načini dijagnoze prikrivenih nepravilnosti:

 • Funkcionalni testovi;
 • Biciklistička ergometrija;
 • Treadmill;
 • Holter monitoring.

Funkcionalni testovi

Najjednostavniji način za dijagnosticiranje srčanog dijela s fizičkim naporima, koji pomaže u otkrivanju skrivenih nepravilnosti EKG-a i ne zahtijeva posebnu opremu osim elektrokardiografa i štoperice.

Ova metoda je naznačena za otkrivanje skrivenih srčanih nepravilnosti: za procjenu profesionalne spremnosti pilota, vojnog štaba i sportaša. Pomaže u određivanju tolerancije srca za vježbanje i dužinu perioda oporavka. U zdravim odraslim osobama, miokardalna akcija normalizira do četvrte minute nakon završetka testa. Ovi testovi se koriste i kod djece, npr. Da bi se utvrdila zdravstvena klasa i sportski pripravnost.

Martinet's metoda (20 setova)

Ideja o ovoj metodi je uzimati EKG u mirovanju, na prazan stomak, a zatim pozovite pacijenta da se 20 puta u 30 sekundi podmiri 20 puta. EKG se zatim odmah zabilježi i ponavlja nakon tri minute. Analizirajući razliku u EKG prije i nakon testa može procijeniti normalno ili nenormalno stanje organa.

Trčanje testova

Slično kao i Martinet's metoda, osim što umjesto 20, istražitelj mora raditi na mjestu na najvišem tempu 15 sekundi. Alternativno, tri minute trče u 180 koraka u minuti. Na početku i nekoliko minuta nakon završetka trčanja, EKG se takođe radi.

Korak – testovi

Stubište ili stubište s izračunatim visinom koraka može vam pomoći da izvršite test. Postoji više od 20 verzija ovog testa, svaka sa vlastitim normama.

Klinički-ortostatski test

Koristi se za procjenu funkcije srca kod djece. Prije postupka, dijete je instalirane elektrode i manžetna za mjerenje krvnog pritiska. Tokom postupka, beba leži na leđima 10 minuta, a zatim stoji u udobnom položaju 10 minuta, a zatim se ponovo leži 4 minute. Tokom ispitivanja, svake minute bilježe krvni pritisak i EKG vrijednosti. Važno je zabilježiti podatke u prvih 20 sekundi svake minute.

U zdravoj bebi, nakon testa, pritisak će se povećati za 5-20 MMHG i otkucajem srca za 20-40%.

Veloergometrija (znam)

Kod odraslih, najčešće korišteni test opterećenja je najistaknutiji test 20. Koristi se za dijagnosticiranje angine, poremećaja srčanog ritma i provodljivosti uzrokovane vježbanjem. Pomoću metode možete procijeniti i otpor tijela fizičkim aktivnostima.

Biciklistička ergometrija može se koristiti i za dijagnosticiranje problema miokarda koji se javljaju u pozadini drugih ozbiljnih patologija (dijabetes, bolest štitnjače, poremećaji inerviranja). U tom se slučaju koristi provokacija za dijagnosticiranje uzroka nepravilnosti – lijekova ili hiperventilacije.

Tehnika ja znam

Metoda se izvodi posebnim uređajem – biciklističkim ergometrom, koji je poseban trening povezan sa računarom. Elektrode su pričvršćene na tijelo kako bi se omogućilo mjerenje EKG-a i mjerenju krvnog tlaka. Pacijent tada počinje rotirati papučicu na uređaju, a tijelo je fizički opterećeno. Vježba je dozavljena, počinje od 60 o / min i traje tri minute.

Nakon svake tri minute, intenzitet se povećava do problema (bol, vrtoglavica, slabost, umor). U ovom slučaju se prestaje fizička provokacija. Tijekom postupka, na monitoru se bilježe vitalni znakovi (otkucaji srca, krvni pritisak) i kardiogram. Istraga je zaustavljena čim se postignu najviši važni parametri znaka. Životni znakovi zabilježeni su deset minuta nakon završetka vježbe.

Na zahtjev učesnika, ispit se može prekinuti u bilo kojem trenutku.

Tri dana prije istrage, prestanite uzimati lijekove radi dužeg srčanog funkcije i ne uzimajte kratke nitrate na dan ispitivanja. Takođe, ne biste trebali pušiti ili obavljati druge dijagnostičke postupke prije istrage. Obično se proces najbolje obavlja ujutro, najmanje dva sata nakon doručka.

U pedijatrijskoj praksi biciklizam ergometrija koristi se za procjenu srčanih funkcija kod djece težine više od 40 kg i obično su školska škola. U ranijoj dobi i manjoj težini mogu biti netačni rezultati.

Kontraindikacije za biciklističku ergometriju

Vrlo kontraindiciran u sledećim slučajevima:

 1. infarkt miokarda u akutnom periodu;
 2. Infektivna bolest srca (endokarditis, miokarditis);
 3. Poremećaji cirkulacije mozga u akutnoj fazi;
 4. Teški kvarovi srca;
 5. III. ili IV. stepen zatajenja srca;
 6. Teški provodljivi poremećaji (aritmije, blokade);
 7. arterijska hipertenzija stepena III;
 8. Istorija tromboze i tromboembolizma;
 9. vannastavni uzroci koji sprečavaju vježbanje;
 10. mentalna bolest.

Trčanje staze

Test je američki ekvivalent biciklističke ergometrije. Razlikuje se u vrsti vježbanja u kojoj se koristi staza. Trkač u redovnim intervalima povećava se kao sklonost, koja simulira uspon prema brdu. Tokom i nakon testiranja, podaci se takođe bilježe na monitoru, a zatim se analizira nepravilnosti.

Prilikom testiranja djece, trenerke je prikladnije od biciklističke ergometrije, jer na visini ili težini nema ograničenja na visini ili težini. Također bi trebalo imati na umu da je lakše objasniti djetetu kako hodati pravilno nego koordinirati ga na ergometri.

Holter monitoring

Ova istraga može se djelomično nazvati samo testom opterećenja. Suština ove metode je da pacijent instalira elektrode koji, sa posebnim holter uređajem, monitor ECG i vitalni znakovi za 24 sata. U periodu praćenja živite normalan život: jesti, spavanje, vježbanje i iskustvo emocionalnih naprezanja. Ako želite, možete izvesti i jedan od funkcionalnih testova – na primjer, sjedite 20 puta. Mora snimiti sve svoje postupke u dnevniku.

Nakon završetka testa, obavlja se analiza dnevnog EKG pacijenta i aktivnosti za procjenu srčane funkcije u različitim uvjetima. Tumačenje dobivenih podataka ovisi o tome koliko je dobro završen dnevnik.

Prednost ove metode je da nema kontraindikacije, jer je teret na koji je osoba izložena istraživanju normalna. Izuzetak su mentalni poremećaji u kojima pacijent ne može provesti dan sa priloženim elektrodama.

Još jedna prednost metode je što omogućava ostale poteškoće u razvoju srčanih nepravilnosti na kardiogramu.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar