Direktna (kruta) laringoskopija: Karakteristike tehnike i dijagnostičkih opcija

Laryngoscopy se odnosi na istražnu metodu za određivanje fiziološkog i patološkog stanja grla. Ovisno o tome gdje započinje istraga, ova metoda je podijeljena na: indirektno, direktno i retrogradno. Direktna laringoskopija, kao i druge vrste, koristi se ne samo za dijagnozu, već i za tretman patologije grla.

Ovisno o kliničkoj slici, manipulacija može izvesti otolaringolog ili anesteziolog kao anesteziolog. U direktnoj laringoskopiji, pacijentova glava nagnuta je natrag, stvarajući ujednačen smjer između usta i površine grla. Zatim se ubacuje laringoskop, uređaj opremljen senzorom svjetla. Sa oštricom uređaja, ljekar može potaknuti i osvijetliti određene površine grla, omogućujući vizuelnu procjenu statusa pojedinih dijelova organa. Direktna laringoskopija se često koristi za intubaciju traheje.

Indikacije i ograničenja

Laringoskopija se koristi za dijagnosticiranje grla i pojasniti mogući uzrok pacijentovih simptoma. Laringoskopija može biti:

 • indirektno (sa ogledalom da se vidi grlo);
 • direktno (koristeći laringoskop sa izgrađenom rasvjetom i zum);
 • Retrogradna (nazofaringeal ogledalo je umetnuto kroz nosnu šupljinu).

Direktna laringoskopija vrši se sa fibrolarnim rukom, koji je dostupan u dvije verzije: fleksibilan i čvrst. Za hirurgiju se često koristi krute vrste. Microlaringoscopy je napredna metoda. U ovoj istrazi, područje vokalnih kablova ocjenjuje se povećanjem: u tu svrhu se koristi mikroskop ili endoskop fotoaparata.

Istraga je naznačena kada:

 • Smanjen ili izgubljen glas glasa.

 • Krv prilikom kašlja ili kašljanja.
 • Osnovan gutanje ili osjećaj stranca u grlu.
 • Bol u području uha i grla.
 • Problemi sa disanjem.

Laringoskopija je također naznačena u oštećenju grla.

Najčešće se izravne tehnike, poput mikro-mikro-mikropsokopija, koriste u dijagnostici i liječenju neoplazmi, biopsijama, uklanjanju stranih tijela i laserskih hirurgija.

Korisno je i u liječenju neasfaltiranih glasnim kablovima i stenozama dišnih puteva.

Upotreba direktne laringoskopije nije moguća u svim pacijentima i kontraindicirana je u sljedećim slučajevima:

 • Kardiovaskularna bolest: arterijska hipertenzija, moždani udar, srčani udar, aneurizam aorte, malformacije i još mnogo toga.
 • Bolesti u respiratornom traktu i gastrointestinalnom traktu: akutna upala u nosnoj šupljini, grlu i grlu.
 • Stenotično disanje izgovoreno diplomu.
 • Epilepsija.
 • Trudnoća.

Relativna ograničenja u kojima se direktna laringoskopija ne mogu izvesti uključuju alergijske reakcije na lijekove koji se koriste tokom ispitivanja. Da biste potvrdili alergiju i odabire zamjenski lijek, pacijent vrši osjetljivost testiranja na alergije za lijekove koji se koriste tokom laringoskopije. Prisutnost preosjetljivosti na lijekove treba obavijestiti liječnika na prvi ispit za bolest i, prilikom popunjavanja medicinskog upitnika, koji, pored alergija, također bi trebao navesti i somatske bolesti u ženskim trudnoći. Važan je aspekt prisustvo hemofilije u muškarcima i produženo vrijeme zgrušavanja krvi. Ako se daju lijekovi, pored vrsta, treba pisati tok lijekova.

Implementacija tehnike

Da bi se obavljala direktna laringoskopija, pacijent mora biti pripremljen prethodno prije ispitima. Posljednji obrok i tekućina trebaju se konzumirati najmanje 8 sati prije laringoskopije. Na konsultaciji prije grmngoskopije, pacijent treba razjasniti u svrhu postupka i dobijanje pismenog odobrenja pacijenta ili najbližeg rođaka.

Pacijent bi trebao biti svjestan da bi prije laringoskopije, on ili ona trebaju uzeti sedativa da oslobode nervni sustav i lijekove za smanjenje sekrecije sluzi u respiratornim putevima (Atropine). Također mora biti svjestan upotrebe lokalnog anestetika u okolini grla i činjenica da uređaj neće utjecati na pacijentovo disanje.

Pacijent će dobiti sedativ 1 sat ili 30 minuta prije postupka. Zubne proteze, kontaktne leće i nakit trebaju se ukloniti prije primjene. Morition bi se također trebala izvesti prije laringoskopije. Budući da je ispitivanje u nekim slučajevima opća anestezija, fiziološki parametri tijela, poput respiratornog i otkucaja srca i pulsa, određuju se prije laringoskopije i dopunjene drugim podacima ako su potrebni.

Slijed izravne laringoskopske mjere:

 • Ti ortoskopija u ležećem položaju s rukama duž torza.
 • Isperite oralnu šupljinu s anestetičkim rješenjima.
 • Uvođenje laringoskopa, grlobolje.
 • Izvođenje biopsije, uklanjanja i ekstrakcije mase.
 • Nadgledanje pacijentovog stanja, nanošenje hladnoće komprimira u područje grla.

Nakon uklanjanja materijala iz oralne šupljine treba obaviti patomorfološki pregled. To se vrši tako da je postavljate u sterilni spremnik s posebnim rješenjem i šalje se u laboratoriju. Strano tijelo mora odgovarati opisima danim tokom prikupljanja žalbi i preliminarnog X-ray.

Ako je pacijent svjestan, postavljen je na stranu položaja Fowler nakon ispitivanja ili liječenja. U slučaju nenamjernog povraćanja zdjelica se nalazi u blizini. Da bi se spriječilo krvarenje, pacijent se savjetuje da inhibira refleks kašlja. Ako pacijent često pljuje krvavu pljuvačku, liječnik treba biti obaviješten.

Nakon izravne laringoskopije, koristeći anesteziju, pacijentovu glavu treba malo prikupiti kako bi se spriječilo težnja. Stanje pacijenta prati se svakih 15 minuta. Kada se vitalni znakovi stabiliziraju, nadgleda se svakih 30 minuta tokom 2 sata, a zatim 4 sata svakog sata, a zatim do kraja dana svakih 4 sata. Ako postoje komplikacije sa lijekovima koji se koriste za vrijeme laringoskopije, medicinska sestra treba odmah obavijestiti ljekara. Jačanje (pronađeno sa fonendoskopom i palpacijom) u maksilofacijalnoj regiji može ukazivati ​​na perforiranje traheje i zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju.

Nakon obnavljanja esofagealnog refleksa, u prosjeku 2 sata nakon laringoskopije, pacijent može jesti i piti tekućinu. Za početnike je preporučljivo konzumirati vodu i male sipove. Pojava promučenosti i čak gubitka glasa može biti privremena. Pacijent je propisan usmeno ispiranje sa posebnim tekućinama i gutanjem tableta koji ublažavaju simptome brže.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar