10 preporučenih vitamina i suplemenata

Pružanje svih potrebnih hranjivih tvari vašem tijelu ključno je za održavanje zdravlja i imunološkog sustava. Iako se većina vitamina i minerala može dobiti iz uravnotežene prehrane, ponekad je teško zadovoljiti sve potrebe organizma samo putem hrane. U takvim slučajevima, dodaci prehrani mogu biti korisni kako bi se osiguralo da tijelo dobiva sve što mu je potrebno.

Vitamin D: Vitamin D ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju i jačanju imunološkog sustava. Osobito je koristan za osobe koje žive u područjima s manje sunčeve svjetlosti ili koje ne provode dovoljno vremena na otvorenom.

Vitamin B12: Vitamin B12 je važan za zdravu funkciju živčanog sustava i proizvodnju crvenih krvnih stanica. Vegetarijanci i vegani često su u većem riziku od nedostatka ovog vitamina, stoga mogu trebati suplemente.

Omega-3 masne kiseline: Omega-3 masne kiseline su esencijalne za zdravlje srca, mozga i očiju. One se najčešće nalaze u ribi poput lososa, ali ih možete nadoknaditi i putem suplemenata ako niste ljubitelj ribe.

 • Magnezij: Ovaj mineral podržava zdrav živčani sustav, mišićnu funkciju i ravnotežu elektrolita.
 • Probiotici: Probiotici su “dobre” bakterije koje podržavaju zdravlje probavnog sustava i jačaju imunološki sustav.
 • Vitamin C: Vitamin C je snažan antioksidans koji podržava imunološki sustav i pomaže tijelu u borbi protiv infekcija.

Ovdje su samo neki od preporučenih vitamina i suplemenata koji mogu biti korisni za održavanje zdravlja. Prije nego počnete uzimati bilo kakve dodatke prehrani, uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom ili nutricionistom kako biste utvrdili točno što vaše tijelo treba.

Vitamini za imunitet

Imunitet je ključni faktor u održavanju zdravlja i sposobnosti tijela da se bori protiv infekcija i bolesti. Vitamini igraju važnu ulogu u jačanju imunološkog sistema. Neki vitamini djeluju kao antioksidansi, koji pomažu u zaštiti tijela od oksidativnog stresa i smanjenju upale, dok drugi podržavaju funkciju imunološkog sistema.

Evo nekoliko vitamina koji mogu pomoći u jačanju imuniteta:

 • Vitamin C – Pojačava produkciju bijelih krvnih zrnaca i antitijela, što pomaže u borbi protiv infekcija. Ovaj vitamin se može pronaći u agrumima, paprikama, jagodama itd.
 • Vitamin D – Ima antiinflamatorna svojstva i pomaže tijelu da apsorbuje kalcij, što je ključno za zdrav imunitet. Glavni izvor vitamina D je sunčevo svjetlo, ali se također može uzeti kao dodatak ishrani.
 • Vitamin E – Djeluje kao antioksidans i podržava imunološki sistem. Orasi, sjemenke i biljna ulja su bogati izvori vitamina E.

Osim vitamina, postoje i drugi suplementi koji mogu pomoći u održavanju jakog imunološkog sistema. Neki od njih uključuju:

 1. Cink – Ovaj mineral igra ključnu ulogu u funkciji imunološkog sistema i pomaže u proizvodnji i aktiviranju bijelih krvnih zrnaca. Cink se često nalazi u mesu, morskim plodovima i orašastim plodovima.
 2. Probiotici – Zdrava crevna flora je važna za jaku imunološku funkciju. Probiotici su korisne bakterije koje podržavaju zdravlje creva. Mogu se konzumirati kroz dodatke ishrani ili fermentirane namirnice kao što su jogurt, kefir i kiseli kupus.

Primjer i izvori vitamina i suplemenata za imunitet
Vitamin/suplement Izvor
Vitamin C Agrumi, paprike, jagode
Vitamin D Sunčeva svjetlost, dodatak ishrani
Vitamin E Orasi, sjemenke, biljna ulja
Cink Meso, morski plodovi, orašasti plodovi
Probiotici Jogurt, kefir, kiseli kupus

Vitamin C

Vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina, važan je nutrijent koji ima mnoge blagodeti za naše zdravlje. To je esencijalni vitamin koji naš organizam ne može proizvesti sam, pa ga moramo unositi putem ishrane ili suplemenata.

Studije su pokazale da vitamin C ima snažno antioksidativno dejstvo, što znači da štiti naše ćelije od oštećenja slobodnih radikala. Ovaj vitamin takođe jača imuni sistem, pomaže u apsorpciji gvožđa, igra ulogu u sintezi kolagena i podržava zdravlje krvnih sudova. Pored toga, vitamin C je poznat po svojim antiinflamatornim svojstvima i sposobnosti da ublaži simptome prehlade i gripa.

Da biste obezbedili dovoljno vitamina C, trebali biste konzumirati hranu bogatu ovim nutrijentom, kao što su citrusi (limun, narandža), paprika, jagode, brokoli i kelj. Međutim, ako vam je teško da obezbedite dovoljno vitamina C putem ishrane, možete se odlučiti za suplemente. Suplementi vitamina C dolaze u različitim oblicima, kao što su tablete, kapsule ili prahovi.

Preporučena dnevna doza vitamina C za odrasle osobe je 75-90 mg. Međutim, neki ljudi, kao što su pušači, trudnice i dojilje, možda će trebati veće doze ovog vitamina. Važno je zapamtiti da preteran unos vitamina C može dovesti do gastrointestinalnih problema, kao što su dijareja i nadutost.

Vitamin D

Vitamin D

Vitamin D je esencijalni vitamin koji igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja kostiju, imunološkog sistema i opšte dobrobiti organizma. Ovaj vitamin se može sintetisati putem izlaganja kože sunčevim zracima, ali takođe je prisutan i u nekim namirnicama, kao što su masna riba, jaja i mlečni proizvodi.

Glavna uloga vitamina D je regulacija apsorpcije kalcijuma i fosfora, koji su ključni za održavanje zdravih kostiju. Nedostatak vitamina D može dovesti do različitih problema, uključujući osteoporozu, slabljenje mišića i povećan rizik od preloma kostiju.

Da biste obezbedili dovoljnu količinu vitamina D, možete koristiti dodatke ishrani. Preporučena dnevna doza za odrasle je oko 600-800 IU (Međunarodnih jedinica), dok je za starije osobe može biti potrebno i više. Takođe je važno konsultovati se sa lekarom pre uzimanja bilo kakvih suplemenata, kako bi se utvrdila tačna doza i potrebe organizma.

Vitamini za zdravlje kostiju

Vitamini za zdravlje kostiju

Kosti su ključne za podršku tijela i zaštitu vitalnih organa. Da biste održali zdravlje kostiju, važno je osigurati adekvatan unos vitamina i minerala koji igraju ključnu ulogu u njihovom očuvanju. Evo nekoliko vitamina i suplemenata koji mogu pomoći u jačanju kostiju:

1. Vitamin D

Vitamin D je važan za apsorpciju kalcija i fosfora, ključnih minerala za izgradnju kostiju. Nedostatak vitamina D može dovesti do slabljenja kostiju i povećanog rizika od preloma. Da biste povećali unos vitamina D, možete se izlagati sunčevoj svjetlosti, konzumirati hranu bogatu vitaminom D (kao što su losos, jaja i mliječni proizvodi) ili uzimati dodatke vitamina D.

2. Kalcij

Kalcij je ključni mineral za izgradnju i održavanje jakih kostiju. Nedovoljan unos kalcija može dovesti do osteoporoze i povećanog rizika od preloma. Hranu bogatu kalcijem možete konzumirati (kao što su mliječni proizvodi, tamnozeleno povrće i orašasti plodovi) ili koristiti dodatke kalcija kako biste osigurali adekvatan unos ovog minerala.

3. Vitamin K

3. Vitamin K

Vitamin K igra važnu ulogu u procesu mineralizacije kostiju. Nedostatak vitamina K može dovesti do smanjenog stvaranja kostiju i povećanog rizika od prijeloma. Da biste povećali unos vitamina K, možete konzumirati hranu bogatu ovim vitaminom (kao što su zeleno lisnato povrće, brokula i kupus) ili uzimati dodatke vitamina K.

Uz ovih nekoliko vitamina, važno je voditi zdrav stil života koji uključuje redovitu tjelesnu aktivnost, izbjegavanje pušenja i konzumiranje alkohola u umjerenim količinama. Održavanje zdravih kostiju je ključno za cjelokupno zdravlje tijela, stoga obratite pažnju na svoj unos vitamina i minerala kako biste osigurali njihovu adekvatnu potrošnju.

Kalcij

Kalcij

Kalcij je jedan od najvažnijih minerala za naše tijelo, jer je ključan za zdravlje kostiju i zuba. Također igra važnu ulogu u regulaciji srčanih funkcija i mišićnih kontrakcija, kao i u prijenosu nervnih impulsa. Nedostatak kalcijuma može dovesti do problema kao što su osteoporoza, slabe kosti i desni, pa čak i bolesti srca.

Da biste dobili dovoljno kalcijuma, trebali biste konzumirati hranu bogatu ovim mineralom, kao što su mlijeko, sir, jogurt, kelj, bademi, sardine i tofu. Međutim, u nekim slučajevima može biti teško dobiti dovoljno kalcijuma samo iz prehrane, pa možete razmisliti o uzimanju dodataka ishrani koji sadrže kalcijum.

Dodatak ishrani Doza Opis
Kalcijum-karbonat 1000-1500mg dnevno Ovo je najčešći oblik kalcijuma u dodacima ishrani. Najbolje je uzimati ga uz obrok, jer ga tijelo bolje apsorbira u prisustvu hrane.
Kalcijum-citrat 1000-1500mg dnevno Ovaj oblik kalcijuma se lakše apsorbira u tijelu, čak i ako se uzima na prazan stomak. To ga čini pogodnim za osobe koje imaju problema sa varenjem.
Kalcijum-laktat 1000-1500mg dnevno Ovaj oblik kalcijuma se također dobro apsorbira, ali se obično koristi u manjoj dozi jer sadrži manje kalcijuma po tableti.

Uzimanje dodataka ishrani koji sadrže kalcijum može biti korisno za osobe koje ne mogu dobiti dovoljno kalcijuma iz prehrane ili koje imaju veće potrebe za ovim mineralom, kao što su trudnice, dojilje ili osobe starije od 50 godina. Međutim, uvijek je najbolje konsultovati se sa ljekarom ili nutricionistom prije nego počnete uzimati bilo kakve dodatke ishrani.

Vitamin K

Vitamin K je esencijalni nutrijent koji je važan za procese koagulacije krvi i održavanje zdravlja kostiju. Postoje dva glavna oblika vitamina K – K1 (filokinon) i K2 (menakinon). Vitamin K1 se nalazi u zelenom povrću, dok se vitamin K2 proizvodi bakterijama u crijevima i nalazi se u fermentiranim namirnicama.

Vitamin K ima ključnu ulogu u koagulaciji krvi, jer pomaže u sintezi proteina koji su odgovorni za zgrušavanje krvi. Nedostatak vitamina K može dovesti do problema sa zgrušavanjem krvi i povećanog rizika od krvarenja. Također, vitamin K igra važnu ulogu u održavanju zdravih kostiju, jer pomaže u regulaciji metabolizma kalcija i poboljšava apsorpciju kalcija u kostima.

 • Glavni izvori vitamina K1 su zeleno lisnato povrće kao što je kelj, spanać i brokula. Također se može naći u manjim količinama u drugim namirnicama kao što su maslac, jaja i jetra.
 • Vitamin K2 se proizvodi bakterijama u crijevima, ali također se nalazi u fermentiranim namirnicama kao što su natto (japanska fermentirana soja), sir, jaja i meso.
 • Preporučena dnevna doza vitamina K za odrasle je 120 mcg za muškarce i 90 mcg za žene. Uzimanje prekomjernih količina vitamina K može prouzročiti zgrušavanje krvi i oštetiti jetru.
Vitamin K1 (mcg) na 100g Vitamin K2 (mcg) na 100g
¼ šolje kuhane blitve – 364 ¼ šolje natto (fermentirana soja) – 1103
¼ šolje kuhane kelja – 262 ¼ šolje sira gouda – 75
¼ šolje kuhane brokule – 141 ¼ šolje jaja – 32

Uzimanje preporučene dnevne doze vitamina K može pomoći u održavanju zdrave koagulacije krvi i zdravlja kostiju. Ako mislite da vam nedostaje vitamin K, razgovarajte sa svojim ljekarom o opciji uzimanja dodataka vitamina K.

Vitamini za zdravlje srca

Vitamini za zdravlje srca

Jedna od najvažnijih stvari za održavanje zdravlja srca je pravilan unos određenih vitamina i suplemenata. Postoji nekoliko bitnih vitamina koje treba uključiti u ishranu kako bi se održala dobra srčana funkcija. Ovi vitamini mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska, smanjivanju rizika od srčanih bolesti i jačanju srčanih mišića.

 • Vitamin D: Vitamin D igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja srca. Istraživanja su pokazala da nedostatak ovog vitamina može povećati rizik od srčanih oboljenja. Dodatak vitamina D može pomoći u smanjenju upala u arterijama i održavanju zdravog krvnog pritiska.
 • Omega-3 masne kiseline: Omega-3 masne kiseline su esencijalne za zdravlje srca. One mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti tako što smanjuju upalu, poboljšavaju nivo holesterola i smanjuju mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka. Omega-3 masne kiseline se mogu naći u ribi poput lososa, skuše i sardina, ali se mogu uzimati i kao dodatak ishrani.
 • Vitamin K2: Vitamin K2 je ključan za održavanje zdravih arterija i srca. On pomaže u sprečavanju nakupljanja kalcijuma u arterijama, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti. Vitamin K2 se može naći u fermentiranim namirnicama poput sira i jogurta, ali se često uzima i kao suplement.

Uzimanje ovih vitamina i suplemenata može pomoći u održavanju zdravlja srca. Međutim, važno je napomenuti da samo uzimanje vitamina nije dovoljno – redovna fizička aktivnost, zdrava ishrana i izbegavanje pušenja su takođe ključni faktori za održavanje zdravlja srca. Konsultacija sa lekarom pre nego što započnete uzimanje bilo kakvih suplemenata je takođe preporučljiva.

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline koje su ključne za pravilno funkcionisanje organizma. One se ne mogu sintetisati u našem telu, tako da je neophodno da ih unosimo putem ishrane ili suplemenata. Omega-3 masne kiseline su posebno važne za zdravlje srca, mozga i zglobova.

Glavni izvori omega-3 masnih kiselina su riba, kao što su losos, tuna i sardine, kao i neki morski plodovi. Međutim, ukoliko niste ljubitelj ribe ili ne konzumirate dovoljno ribe kako biste zadovoljili potrebe za omega-3 masnim kiselinama, suplementacija može biti korisna opcija.

Suplementi omega-3 masnih kiselina mogu biti u obliku ribljeg ulja ili biljnog ulja, kao što je ulje od lanenog semena ili ulje od algi. Oni sadrže visoke koncentracije EPA i DHA, dve najvažnije vrste omega-3 masnih kiselina koje pružaju brojne zdravstvene beneficije.

Vitamin E

Vitamin E je esencijalni vitamin za ljudsko tijelo koji ima važnu ulogu u zaštiti ćelija od oštećenja i oksidativnog stresa. Ovaj vitamin djeluje kao antioksidans, pomažući u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjenju upale u tijelu.

Jedan od najvažnijih zdravstvenih benefita vitamina E je njegova sposobnost poboljšanja zdravlja kože. Vitamin E pomaže u hidrataciji kože, smanjuje ožiljke, ublažava opekline od sunca i štiti od starenja kože. Također, vitamin E može pomoći u poboljšanju kvalitete kose i noktiju.

Da biste dobili adekvatnu količinu vitamina E, preporučuje se konzumiranje namirnica kao što su orašasti plodovi (bademi, lješnjaci), sjemenke, avokado, maslinovo ulje, zeleno lisnato povrće i riblje ulje. Također, postoji mogućnost uzimanja dodataka vitamina E u obliku kapsula ili ulja, ali se prije uzimanja preporučuje savjetovanje sa stručnjakom.

 • Vitamin E je esencijalni vitamin za zaštitu ćelija od oštećenja.
 • Djeluje kao antioksidans i smanjuje upalu u tijelu.
 • Poboljšava zdravlje kože, kose i noktiju.
 • Nalazi se u namirnicama kao što su orašasti plodovi, sjemenke, avokado, maslinovo ulje i zeleno lisnato povrće.
 • Mogu se koristiti i dodaci vitamina E, ali se preporučuje konzultacija sa stručnjakom.
Medicinske Publikacije
Napišite komentar