Značenje ultrazvuka gušterače

Ultrazvuk gušterače ili gušterače je neinvazivan, odnosno bez prodora u tijelo, metoda dijagnosticiranja nepravilnosti organa. Završi se sa ultrazvučnim sondom koji emitira ultrazvučne valove. Ispitivanja se bilježe i prikazuju na monitoru. Stručnjak tada daje mišljenje i doktor tumači rezultate, uzimajući u obzir pacijentove pritužbe, kliničku sliku bolesti i ispitivanja.

Najčešće, ultrazvučni pregled gušterače propisuje specijalista za dijagnosticiranje određene bolesti. Međutim, preporučuje se da ova istraga izvrši svaka odrasla osoba u dobi od dvadese t-fe. Budući da je to preventivno ispitivanje, može ih otkriti mnoge bolesti ovog organa, što dugo se ne može klinički prikazivati.

Indikacije za postupak

Postoji širok spektar indikacija za obavljanje ultrazvuka gušterače:

  • Sindrom boli, tj. pojava akutnog ili dugotrajnog bola u lijevoj podmiri (s odlomkom u stražnju stranu), u desnom području i ubodno odliva
  • Bol palpacije lijevog podkostalnog područja koja se širi na lijevi bok, leđa, pupka i desno podkostalno područje;
  • Hronična crijevna disfunkcija, naizmjenična zatvorska i proliva, koja mogu ukazivati ​​na disfunkciju opisanog organa;
  • nenormalne laboratorijske vrijednosti koje ukazuju na poremećaje organa;
  • sumnjivi akutni ili hronični pankreatitis;
  • povrede trbuha;
  • Dijabetes bez obzira na tip.

Internisti, gastroenterolozi, hirurzi, endokrinolozi naređuju se za ultrazvuk gušterače kod odraslih.

Glavna naznaka za ovo ispitivanje kod djece je bol u pupkoj ili gornjem dijelu trbuha. Takođe, ultrazvuk pankreatike na djece se izvodi u slučaju oštećenja u trbuhu; kada se otkrije bilo kakve mase u trbušnoj šupljini palpacijom; Dijabetes u detetu; Žutilo posude (osumnjičeni ili isključeni ….; gorak okus u ustima, nadupite (povećana proizvodnja plina). Ispitivanje propisuje pedijatar, pedijatrijski gastroenterolog ili hirurg.

Normalne vrijednosti

Glavne karakteristike organizovanog organa su njezina veličina i ehogenost ili indeks koji opisuje gustoću i strukturu tkiva. Procjenjuje se cjelokupna dužina gušterače i veličine svakog dijela, tj. glave, tijela i repovi.

Normalna veličina organa razlikuje se kod djece i odraslih. Kod djece se brzo povećava u prvoj godini života, a zatim raste sporije. Kad dijete dođe do odrasle dobi, organ dostiže veličinu odrasle osobe.

U odrasloj osobi, gušterača je dugačak 15 do 23 cm. Glava ne smije prelaziti 35 mm, tijelo ne više od 25 mm, a rep ne više od 30 mm. Promjene ovih parametara mogu ukazivati ​​na razvoj patološkog procesa u njemu.

Ehogenost je važan pokazatelj normalnosti organiziranog organa. Ehogenost je izraz sposobnosti tkiva da se održi ultrazvuk. Ehogeničnost gušterača odražava tkivo ovog organa da odbija visok frekvencijski zvuk.

Normalna struktura gušterače trebala bi biti homogena, tako da ehogenost svih žlezdanih tkiva treba biti homogena. Na monitoru je normalna ehogenost prikazana sivim, ako se ehogenetičnost poveća, prikazuje se svijetlosivim ili čak bijelim.

Međutim, ponekad zdrava osoba može vidjeti difuzu povećanu ehogenost. To ovisi o ispravnoj pripremi za istragu, pravilnu ishranu osobe i tako dalje. Pokazatelj normalnosti ovog organa je takođe jasnoća njegovih obrisa.

Procjena rezultata i najčešćih bolesti

Trebao bi se riješiti samo specijalista koji je poslao ispitivanje ovog ispitivanja objašnjavajući rezultate gušterače. Za rezultate istrage može se pravilno zaključiti samo pritužbama osobe i kliničkoj slici bolesti.

Najčešća bolest ovog organa je upala ili pankreatitis. Ovo je stanje karakterizirano povećanjem veličine gušterače, povećane ehogenosti i nejasne konture. Različiti nivoi pankreatitisa pokazuju različite promjene, što ne samo da ne dozvoljavaju dijagnozu upalnog procesa, već i odrediti stupanj ozbiljnosti.

Upala žlijezde javlja se i kod djece. Pankreatitis kod djece karakterizira i povećanje veličine u odnosu na norma za određeno doba, a ehogenost se povećava.

Sa ultrazvukom pankreasa, možemo razlikovati akutni i hronični pankreatitis, koji je važan za propisivanje odgovarajućeg tretmana.

To mora biti jasno od gore navedenog da ultrazvuk gušterača kod odraslih i djece nije jednostavan postupak. To je pristupačna metoda istrage koja omogućava dijagnozu bolesti u ranim fazama kada je to još uvijek roba ili možda uopće ne mogu biti prisutni.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar