Zašto nam toliko teško padaju nagle promene – kako vreme utiče na naše zdravlje?

Zbog promene vremena koja je sve češće, gde od naglog otopljenja dolazi do naglog zahlađenja najviše utiče na ljude sa bolestima srca, krvnih sudova i pluća. Nagle promene vremena ne prijaju onima sa kardiološkim i pulmološkim problemima. Promene koje osciliraju za više od 10 stepeni svakako utiču na zdravlje, ne samo kod obolelih već i kod onih mladih i zdravih.

Nauka je dokazala da ni fizički, a ni psihički zdrave osobe nisu imune na promene koje se dešavaju u atmosferi. Od meterploških reakcija najčešće dolazi do vrtoglavica, glavobolja, bolovima u kostima i zglobovima. Prema iskustvu zdravstvenih radnika pokazalo je da prilikom pada temperature najviše poziva upućuju srčani bolesnici sa bolom u grudima, jer oni reaguju na hladno, vetrovito, što može da izazove anginu pektoris i eventualna pogoršanja. Povećanje vlažnosti i jak vetar loše se odražavaju i na stanje kožnih bolesti. Oni koji su hronično oboleli u ovim danima mogu biti umorni i bezvoljni, dekocentrisani, a osobe sa nižim pritiskom osećače se pospano i usporeno.

U zavisnosti od uticaja vremena, postoje grupe ljudi koji su prilično osetljivi na vremenske prilike – najizraženije tegobe imaju reumatičari, astmatičari, srčani bolesnici, oboleli od različitih psihičkih tegoba, pre svega psihoze. Vremenske promene fiziološki su stres na koji organizam pokušava da se prilagodi, a pri tom telo zdrave i telo bolesne osobe različito reaguju. Među meterološke prilike koje najviše utiču na pogoršanje bolesti ubrajaju se velike vrućine, naručito ako nastupe naglo i u neuobičajeno doba godine,zatim velika hladnoća, nagla promena vazdušnog pritiska, vetrovi, naručito topli, magla i smog. Kada je u vazduhu mnogo vlage, otežano je isparavanje znoja sa površine kože,a poznato je da sparni dani opterećuju srce kao da radi pod fizičkim naporom.

Istraživanje je dokazalo uticaj vremena i na pojavu moždanog udara, srčanog infarkta i plućne embolija, pri čemu je zaključeno da najviše srčanih udara ima zimi i u danima sa niskim vazdušnim pritiskom. Leti su infarkti najčešći pri nestabilnom vremenu, posebno ako je praćeno hladnim steukanjima s pljuskovima i grmljavinom. Na promenu raspoloženja posebno utiču vremenske prilike s promenljivom dnevnom temperaturom, sniženim ili promenljivim vazdušnim pritiskom, povećanom oblačnošću, slabom kišom ili maglom, tako da se psihoze i depresivna stanja javljaju u znatno povećanom broju već posle trodnevnog oblačnog razdoblja. U većini vremenskih prognoza hronični bolesnici se upozoravaju da u nekom periodu mogu imati pojačane tegobe i ta upozorenja treba ozbiljno shvatiti.

Savet lekara

Pacijenti moraju redovno da uzimaju i da se pridržavaju propisanoj terapiji, a ako se zdrastveno stanje pogoršava da se obavezno jave nadležnom lekaru. Takođe savetuje se kada su nepovoljni periodi, osetljivi ostanu kod kuće, ne planiraju duži put, fizički se ne zamaraju.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar