Zašto i kako je CT adrenalne žlijezde

Potrebno je dugo vremena da se opiše ulogu ovih malih parnih organa prilikom funkcioniranja cijelog tijela. Nekromije nadbubrežne žlijezde utječu na cijelo tijelo i mogu dovesti do invalidnosti. Efikasna metoda dijagnoze izračunava se tomografija nadbubrežne žlijezde.

Rebralne žlijezde su endokrine žlijezde male veličine i nalaze se iznad gornjeg zatajenja bubrega. Zbuska u glavu su uključene u proizvodnju hormona kao dio hipotalamus-hipofize. Oni igraju ključnu ulogu u proizvodnji neurotransmittera (adrenalina, noradrenalina), a također su uključeni u metaboličke procese, jer promoviraju pretvorbu ugljikohidrata u masti i protein i obrnuto.

Princip rada tomografa CT

Dijagnostika sa CT skenerom zasniva se na upotrebi gama zraka, a isti način dijagnoze koristi se i X-Ray aparati. Glavna razlika između CT i X-Ray aparata je da CT aparat čini tanko snimanje organa i zapisuje sliku na X-Ray foliju. Ovo sprečava slike različitih slojeva koji se preklapaju. Slike su jasne i detaljne.

Kako se vrši istraga?

Istraga vrši aparat koji ima poseban uređaj u obliku prstena. Uređaj koji se okreće oko tablice na kojem je pacijent instaliran emitira X-Ray koji prodire u organizirani organ u spiralu, tako da CT pregled naziva spiralno ispitivanje CT-a. Najnovije generacije CT uređaja opremljene su višestrukim X-Ray predajnicima tako da se organ može pregledati u jednoj kružnoj jedinici. Istraga o takvom uređaju naziva se multispiralna računarska tomografija. Može se izvesti s metodom ispisa i kontrastom. Upotreba kontrasta je prikladnija jer uvelike povećava vidljivost nadbubrežne žlijezde. Kontrastni agent se primjenjuje intravenski tijekom pripreme pacijenta u CT sobi, ali može se ubrizgati tijekom ispitivanja koristeći automatski uređaj za ubrizgavanje. Periferne vene koriste se za ubrizgavanje, najčešće na rukama.

Trajanje postupka ovisi o vrsti CT uređaja i obično traje desetak minuta, a s višeir jedinicom, vrijeme se može skratiti na nekoliko minuta.

Na raspolaganju su abnormalnosti nadbubrežne akcije za dijagnozu sa CT-om

U pravilu se nadbubrežna bolest ne očituje bolom ili drugim lokalnim simptomima, već iskusni ljekar uvijek može sumnjati u problem kada se pojavi opći simptom. Brz gubitak kilograma ili debljanje, koji nije povezan s promjenama prehrambenih navika, krvni pritisak, promjene raspoloženja, tahikardia, pretjerano znojenje, neplodnost i mnoge druge bolesti mogu biti rezultat patologije sistema za montažu hipofize.

Najčešći uzrok simptoma je velika masa nadbubrežne strukture. To mogu biti benigni tumori, maligni neoplazmi ili ciste. Sa istragom CT-a moguće je otkriti bilo koju vrstu raka, a također pomaže u određivanju u kojoj se mjeri širila bolest izvan organa: koji su susjedni organi tumor utjecali i da li su metastaze prisutne u limfnim čvorovima. Detaljne informacije o bolesti pomoći će u odabiru prave metode liječenja: operacija ili radioterapiju.

CT ispit također identificira raštrkanu hiperplaziju organa u kojoj su strukture nadbubrežne žlijezde ravnomjerno proširene za razliku od tumora. Hiperplazija takođe može izazvati hormonalne i metaboličke nepravilnosti, ali za razliku od tumora, ova bolest ne zahtijeva operaciju ili upotrebu gama zraka, već samo hormonalna korekcija i stabilizacija pacijenta.

Adrenalni apscesi i karbunli su vrlo rijetki i obično se razvijaju kao rezultat opće infekcije ostalih organa (SEPSIS). Međutim, ova vrsta bolesti može se otkriti i istražnim CT-om.

Kako se pripremiti za proces?

Istraga se obično izvodi sa kontrastom, tako da se morate suzdržati od jela pet sati kao CT ispit. Ostale posebne pripreme nisu potrebne.

Kontraindikacije

CT je kontraindiciran tokom trudnoće i dojenja. Koristi se samo kod djece u hitnim slučajevima. Proces nije poželjan da se ponavlja više od jednom godišnje. Snimanje magnetske rezonancije je alternativna dijagnostička metoda u apsolutnoj kontraindikaciji, sigurna je za trudnice i djecu, a može se ponoviti nekoliko puta u kratkom vremenu.

Kontrastno snimanje je kontraindicirano kod alergija na kontrast i jod, disfunkcije bubrega, teškog dijabetesa i bolesti štitnjače. U slučaju alergijskih reakcija na kontrastna sredstva, pacijent se može poslati na magnetnu rezonancu, jer se prilikom snimanja magnetnom rezonancom koriste i druga kontrastna sredstva koja ne izazivaju unakrsnu alergiju na rendgenska kontrastna sredstva.

Prednosti CT-a u odnosu na druge dijagnostičke metode

Ultrazvuk se koristi za dijagnosticiranje abnormalnosti, ali ova metoda ima nisku dijagnostičku vrijednost u određivanju početnih faza. Ponekad se nadbubrežna žlijezda uopće ne vidi na ultrazvučnom pregledu.

Savremeni uređaji za snimanje magnetnom rezonancom i kompjuterizovanom tomografijom omogućavaju dijagnostikovanje bolesti na približno istom nivou. Međutim, MR skeniranje traje mnogo duže, ima mnogo kontraindikacija i košta mnogo više.

Zaključak

CT je najbolji izbor za otkrivanje patologije u nadbubrežnoj žlijezdi, čak iu ranim fazama. Laboratorijski parametri (nivo hormona, hemijska analiza krvi, oncomarkeri) igraju podjednako važnu ulogu u postavljanju tačne dijagnoze, pa se CT podaci uvijek dopunjuju laboratorijskim rezultatima.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar