Zašto i kako je cholescintigrafija?

CholesCintigrafija je neinvazivni proces nuklearnog snimanja koji pomaže doktoru nadgledati proizvodnju i protok žuči od jetre do tankog crijeva. Bile je tečnost koju je proizvedena jetrom i pomaže probavnom sistemu u dobijanju masti iz hrane. KolesCintigrafija se naziva i hepatobilijarna scintigrafija ili hepatobiliarnog ispitivanja.

Doktor može narediti scintigrafiju da nadgleda protok žuči od jetre do dvanaenuma i procijeni funkciju žučne mjerenja. Istraga pomaže u dijagnosticiranju sledećih poremećaja:

 • Blibli kanal;
 • Kongenitalni žučni kanal nepravilnosti;
 • upala žučnih mjehura (holecistitis).

Ljekar koristi hepatobilirni ispit kao pomoćni alat za mjerenje brzine bledskog izdanja iz žučnog mjehura (stiskanja frakcija).

Kakvi su rizici scintigrafija hepatobiliarnog sistema?

Holeskintigrafija prenosi neke rizike za pacijente. Glavni rizici u snimku radionuklida su:

 • Alergijska reakcija na lijekove koji se koriste u snimanju;
 • modrice na mjestu ubrizgavanja;
 • Kožni osip.

Trudnoća ili dojenje treba prethodno prijaviti liječniku liječniku. Upotreba tehnika nuklearne medicine, poput hepatobiliarnog snimanja, kontraindicirana je u trudnica zbog mogućih oštećenja ploda.

Postoji li rizik od trovanja radijacijom?

Količina radioizotopa koja se ubrizgava u tijelo tokom snimanja je zanemariva. Označeni sloj emituje zračenje nekoliko sati, a zatim postaje neaktivan. Gama kamera, fotografiranje žučnih totara, žučnih kanala, jetre i tankog crijeva, ne emituje zračenje.

Kako se pripremiti za scintigrafiju?

Da bi se pripremio za župljenje, ljekar pacijenta će pitati

 1. da ne uzimam nikakve lijekove. Neki lijekovi mogu ometati slikanje, tako da vam liječnik može zatražiti da odgodi lijekove na dan slikanja.
 2. Ne uzimajte neke lijekove. Neki lijekovi mogu olakšati interpretaciju slikarskih rezultata. U nekim je slučajevima možda potrebno započeti lijekove nekoliko dana prije postupka.

Kako nastupa scintigrafiju?

Prije scintigrafije hepatobiliarnog sistema, pacijent će se tražiti da se promijeni u posebnu ogrtač. Radiolog će tražiti od pacijenta da legne na leđa da ubaci radionuklide u venu. Radioisotope putuje žučicama od jetre do žučnog mjehura i kroz žučni tok za tanko crijevo. Pacijent će osjetiti pritisak s intravenskom ubrizgavanjem radionuklida.

Kad pacijent leži na stolu, ovdje poseban gama kamera prolazi ovamo i tamo preko trbuha i fotografija koje se kreću radioizotopotopomo.

Slika se uzima za oko jednu minutu. Radionuklid ispit traje 1 sat.

Šta ne biste trebali raditi nakon istrage?

Nakon dijagnostičkih pregleda možete se vratiti u svoje prethodne aktivnosti. Neki radionid će ostati u tijelu nakon ispitivanja. Kontrastna supstanca će u potpunosti napustiti tijelo u urinu za 1-2 dana. To će vas učiniti da pitate radiolog:

 • Nakon mokrenja, dva puta operite toalet;
 • Temeljito operite ruke nakon uriniranja;
 • Tokom dana pijte vodu da ubrzate izlučivanje radioaktivnog elementa iz tijela.

Šta znače rezultati slikanja?

Radiolog vam može odmah reći rezultate slikanja. U ostalim slučajevima, snimke će poslati opće prakseru koji će razgovarati s pacijentom o njima.

Možete vidjeti “tamne” i “bijele” područja u kućištu kolecintigrafije. Tamnija boja na slici, to je radioaktivni pokazatelj apsorbiran u tom području. Tamna boja znači da se izrazito spoj slobodno kretao kroz jetru, kanale, tanko crijevo i mjehur.

Primjeri rezultata cholescIgraphy:

 • Normalni rezultati. Radioaktivni spoj se slobodno kreće s žuči od jetre do tankog crijeva. Nisu otkriveni problemi.
 • Sporo kretanje označenog izotopa. Ako se radioaktivni element kreće vrlo sporo kroz žučni mjehur, on ukazuje na prepreku ili blokadu;
 • Kontrastni agent na slici nije prisutan. Ako radioaktivni element u žučnom mjehuru nije vidljiv, to ukazuje na upalu (holecistitis).
 • Radonuklide se takođe nalaze u drugim oblastima. Ako se radioizotop nađe izvan žučnog sustava, to ukazuje na žučnu curenje.

Dobro provedite testne rezultate mora obavljati kvalificirani stručnjak.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar