Za ublažavanje simptoma ekcema kod beba: Lijekovi i prirodne metode

Ekcem je vrlo česta kožna bolest kod beba koja uzrokuje svrbež, crvenilo i osip na koži. Simptomi ekcema mogu biti veoma neugodni i mogu rezultirati nelagodom i nesanicom kod djeteta. Srećom, postoje različiti lijekovi i prirodne metode koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma ekcema i pružiti olakšanje bebi.

Lijekovi za ublažavanje simptoma ekcema

Postoje različiti lijekovi koji se koriste za ublažavanje simptoma ekcema kod beba. To uključuje lokalne kortikosteroide, kao što su krema ili masti koje se nanose na zahvaćena područja kože. Ovi lijekovi smanjuju upalu i svrbež, čime se olakšava simptome ekcema.

 • Topikalni imunosupresanti: Ovi lijekovi smanjuju upalu i svrbež povezane sa ekcemom, a često se koriste kod djece starije od 2 godine.
 • Emolijensi: Krema ili mast koja se redovito nanosi na kožu može pomoći u održavanju hidratacije kože i smanjenju suhoće i svrbeža.
 • Antihistaminici: U nekim slučajevima, liječnik može preporučiti upotrebu antihistaminika kako bi se smanjio svrbež i olakšalo spavanje.

Prirodne metode za ublažavanje simptoma ekcema

Prirodne metode za ublažavanje simptoma ekcema

Pored lijekova, postoje i prirodne metode koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma ekcema kod beba. To uključuje:

 1. Kupanje u blagim deterdžentima: Kupanje bebe u vodi sa blagim deterdžentom može pomoći u održavanju čistoće kože i smanjenju iritacije.
 2. Korištenje hidratantnih krema: Redovito nanošenje hidratantnih krema ili ulja na kožu bebe može pomoći u održavanju hidratacije i smanjenju suhoće kože.
 3. Korištenje hladnih obloga: Hladne obloge mogu pružiti trenutno olakšanje od svrbeža i upale kod bebe. Stavite hladne obloge na zahvaćena područja kože na nekoliko minuta.
Lijekovi za ublažavanje simptoma ekcemaPrirodne metode za ublažavanje simptoma ekcema
Lokalni kortikosteroidiKupanje u blagim deterdžentima
Topikalni imunosupresantiKorištenje hidratantnih krema
EmolijensiKorištenje hladnih obloga
Antihistaminici 

Za ublažavanje simptoma ekcema kod beba

Ekcem je česta dermatološka bolest koja se javlja kod djece. Simptomi ekcema uključuju suhu, svrbljivu kožu, crvenilo, plikove i ljuspe. Ovi simptomi mogu biti izuzetno neugodni za bebe i mogu izazvati nelagodu i nemir.

Postoje različiti načini za ublažavanje simptoma ekcema kod beba. Prvo, važno je održavati kožu bebe hidratiziranom. Možete koristiti hipoalergijske i blage losione ili kreme koje sadrže prirodne sastojke poput aloe vere ili shea maslaca. Ove kreme treba nanositi na kožu bebe nakon kupanja i tijekom dana.

Također je važno izbjegavati iritante koji mogu pogoršati simptome ekcema. To uključuje parfumirane proizvode, sintetičke tkanine i deterdžente koji mogu biti agresivni za kožu. Koristite blage deterdžente za bebe bez parfema i izbjegavajte previše toplu vodu tijekom kupanja.

U nekim slučajevima, liječnik može propisati medicinske kreme ili masti koje sadrže kortikosteroide za ublažavanje simptoma ekcema. Ovi lijekovi mogu pomoći u smanjenju upale i svrbeža, ali ih treba koristiti pod nadzorom liječnika.

Lijekovi za ublažavanje simptoma ekcema kod beba

Ekcem je kožni poremećaj koji može uzrokovati svrbež, crvenilo i iritaciju. Kod beba, simptomi ekcema mogu biti posebno neugodni i izazvati nelagodu. Srećom, postoje neki lijekovi koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma i olakšati stanje bebe.

Jedan od najčešće korištenih lijekova za ublažavanje simptoma ekcema kod beba je hidrokortizon krema. Hidrokortizon je kortikosteroid koji se primjenjuje lokalno na zahvaćena područja kože kako bi se smanjila upala i svrbež. Prije korištenja hidrokortizon kreme, trebate se posavjetovati s pedijatrom kako biste dobili pravilan savjet o doziranju i primjeni.

Također se mogu koristiti i imunosupresivni lijekovi kao što su takrolimus i pimekrolims. Ovi lijekovi su dostupni u obliku krema i koriste se za kontrolu upale i svrbeža kod ekcema. Međutim, prije upotrebe ovih lijekova, važno je konzultirati se s liječnikom kako biste saznali o mogućim nuspojavama i pravilnoj primjeni.

Lokalni kortikosteroidi za ublažavanje simptoma ekcema kod beba

Ekcem je česta kožna bolest koja može utjecati na bebe. Simptomi ekcema uključuju suhu, crvenu i upaljenu kožu, svrab i ljuskice. Da bi se ublažili simptomi ekcema kod beba, mogu se koristiti lokalni kortikosteroidi, koji su vrsta lijekova koji smanjuju upalu i svrbež kože.

Lokalni kortikosteroidi su dostupni u različitim oblicima, uključujući kreme, masti, losione i gelove. Oni se nanose izravno na područja kože koja su zahvaćena ekcemom. Kortikosteroidi djeluju smanjujući upalu i iritaciju kože, čime se ublažavaju simptomi ekcema kao što su svrbež, crvenilo i oticanje.

Kada se koriste lokalni kortikosteroidi kod beba, važno je slijediti upute liječnika i koristiti ih samo na preporučenoj površini kože i vremenskom intervalu. Treba voditi računa da se kortikosteroidi ne koriste na licu i pelenskom području bez preporuke liječnika, jer osjetljiva bebina koža može biti podložna nuspojavama ovih lijekova.

Prednosti lokalnih kortikosteroida:Stvari na koje treba obratiti pažnju:
 • Ublažavaju simptome ekcema kao što su svrbež i crvenilo
 • Dostupni su u različitim oblicima
 • Brzo djeluju i mogu pružiti privremeno olakšanje
 • Nemojte koristiti na licu ili pelenskom području bez preporuke liječnika
 • Pratite upute o upotrebi i količini koje je propisao liječnik
 • Može doći do nuspojava ako se koristi nepropisno ili predugo

Emolijenti za ublažavanje simptoma ekcema kod beba

Ekcem je česta kožna bolest kod beba koja može uzrokovati svrab, crvenilo i suhoću kože. Emolijenti su sredstva koja se koriste za hidriranje i omekšavanje kože kako bi se smanjili simptomi ekcema i poboljšala barijerna funkcija kože.

Emolijenti oblikuju barijeru na površini kože i pomažu u zadržavanju vlage. Oni hidriraju suhu kožu i smanjuju svrbež, čineći je mekom i glatkom. Ublažavanje simptoma ekcema kod beba važno je kako bi se smanjio svrab i nelagoda te se spriječilo daljnje oštećenje kože.

Postoji širok spektar emolijenata na tržištu dostupnih za upotrebu kod beba. To mogu biti kreme, losioni, masti ili ulja. Neki od popularnih sastojaka emolijenata uključuju ceramide, glicerin, shea maslac, ulje jojobe i kolloidalnu zob. Važno je odabrati emolijent koji ne sadrži iritantne tvari poput parfema ili boja kako bi se izbjegla dodatna iritacija kože.

 • Ceramidi: Ceramidi su lipidi prirodno prisutni u koži koji pomažu u održavanju njenog zdravlja i hidratacije. Dodatak ceramida u emolijente može pomoći u obnavljanju prirodne barijerne funkcije kože.
 • Glicerin: Glicerin je sastojak koji privlači vodu iz okoline u kožu, pomažući u održavanju hidratacije. Redovita primjena emolijenta s glicerinom može smanjiti suhoću kože i svrbež.
 • Shea maslac: Shea maslac je prirodni sastojak bogat masnim kiselinama i vitaminima koji hidrira i hrani suhu kožu. Primjena emolijenta s shea maslacem može pomoći u smirivanju ekcematozne kože i smanjenju upale.
 • Ulje jojobe: Ulje jojobe ima sličnu strukturu kao i sebum koji proizvodi naša koža. Zbog toga se dobro apsorbira i pomaže u održavanju hidratacije kože.
 • Kolloidalna zob: Kolloidalna zob je fini prah koji se dobiva mrvljenjem zobenih pahuljica. Kada se dodaje u emolijente, kolloidalna zob stvara zaštitnu barijeru na koži koja pomaže u zadržavanju vlage i ublažavanju svrbeža.

Ublažavanje simptoma ekcema kod beba zahtijeva redovitu upotrebu emolijenata. Preporuča se nanošenje emolijenta najmanje dva puta dnevno, posebno nakon kupanja, kako bi se održala hidratacija kože i smanjio svrab. Važno je odabrati pravilan emolijent koji odgovara potrebama djetetove kože i konzultirati se s pedijatrom prije upotrebe bilo kakvih proizvoda.

Antihistaminici za ublažavanje simptoma ekcema kod beba

Antihistaminici su lijekovi koji se koriste za ublažavanje simptoma alergijskih reakcija, uključujući svrab, osip i crvenilo kože koji su česti kod ekcema kod beba. Oni blokiraju djelovanje histamina, supstance koju tijelo oslobađa kao odgovor na alergen, kao što su prašina, pelud ili određena hrana.

Postoje dva glavna tipa antihistaminika: “sedativni” i “nesedativni”. Sedativni antihistaminici mogu uzrokovati pospanost kod djeteta, dok nesedativni antihistaminici nemaju takve nuspojave i često se preferiraju kod djece. Važno je razgovarati s pedijatrom o odabiru pravog antihistaminika za vaše dijete.

Naziv lijekaSedativni/Nesedativni
LoratadinNesedativni
CetirizinNesedativni
FeksofenadinNesedativni
DifenhidraminSedativni
HidroksizinSedativni

Antihistaminici mogu pomoći u smanjenju svraba i crvenila kože, kao i u ublažavanju iritacije povezane sa simptomima ekcema kod beba. Međutim, važno je napomenuti da lijekovi sami po sebi neće izliječiti ekcem. Važno je slijediti upute pedijatra i redovito primjenjivati ​​losione i kreme koje vam je preporučio kako biste održavali hidrataciju kože i smanjili rizik od pogoršanja simptoma ekcema.

Prirodne metode za ublažavanje simptoma ekcema kod beba

Ekcem je česta kožna bolest koja može izazvati iritaciju i svrab, posebno kod beba. Iako je važno posavjetovati se s pedijatrom o najboljem načinu liječenja, postoje i neke prirodne metode koje mogu pomoći ublažiti simptome ekcema kod beba.

Ublažavanje svraba

Svrab je jedan od najneugodnijih simptoma ekcema. Da bi se ublažio svrab kod beba, preporučuje se:

 • Kratki noktić: Održavanje kratkih noktiju može spriječiti ozljede na koži kod beba koji češu svoju iritiranu kožu.
 • Promjena odjeće: Korištenje lagane, prozračne odjeće napravljene od mekanih materijala kao što su pamuk ili svila, može pomoći u smanjenju iritacije kože.
 • Hladne obloge: Stavljanje hladnih obloga na područje pogođene ekcemom može pružiti trenutno olakšanje svraba.

Prirodni ovlaživači kože

Suha koža je čest problem kod beba s ekcemom. Kako bi se hidratizirala koža i ublažili simptomi ekcema, preporučuje se:

 • Kupanje u toplijoj vodi: Kraće kupanje u blago toplijoj vodi pomaže u očuvanju prirodne hidratacije kože.
 • Prirodni ovlaživači: Korištenje prirodnih ovlaživača kao što su bademovo ulje, kokosovo ulje ili ulje pšeničnih klica može pomoći u hidratizaciji kože i ublažavanju suhoće.
 • Kreme za bebe: Odabir blagih i prirodnih krema za bebe bez dodanih mirisa i kemikalija može pomoći u održavanju hidratacije kože.

Važno je napomenuti da se prirodne metode ne zamjenjuju tradicionalnim medicinskim tretmanima, već ih treba koristiti kao dodatak u procesu liječenja. Prije primjene bilo koje metode, uvijek je najbolje konzultirati se s pedijatrom kako bi se osiguralo da je sigurna i prikladna za bebe.

Čuvanje kože bebe hidriranom

Hidratacija kože bebe ključna je u ublažavanju simptoma ekcema. Suha koža često je povezana s ekcemom kod beba, što može izazvati svrab, iritaciju i upalu. Redovno hidriranje kože pomaže u održavanju optimalne hidratacije, čime se smanjuje rizik od pojave ili pogoršanja ekcema.

Postoje mnoge metode i proizvodi koji mogu pomoći u hidrataciji kože bebe. Vrsta proizvoda koji se koristi može varirati ovisno o djelotvornosti i individualnim potrebama bebe. Nekoliko popularnih opcija uključuje kreme, losione i ulja za masažu. Pri odabiru proizvoda važno je birati one koji ne sadrže iritirajuće tvari i parfeme. Osim toga, treba izbjegavati vruće kupke i koristiti blage sapune i deterdžente koji neće isušiti kožu.

Evo nekoliko savjeta za održavanje hidrirane kože bebe:

 • Redovito nanosite hidratantne proizvode na kožu bebe. To se može raditi nekoliko puta dnevno, osobito nakon kupanja.
 • Koristite proizvode koji su posebno formulirani za osjetljivu dječju kožu i koji ne sadrže iritirajuće tvari.
 • Ako je moguće, izbjegavajte vruće kupke i umjesto toga koristite mlaku vodu koja neće isušiti kožu.
 • Odjeća koju beba nosi trebala bi biti od mekanih materijala poput pamuka kako bi se izbjegla iritacija kože.
 • Izbjegavajte korištenje sapuna i deterdženata s jakim mirisima ili kemikalijama, jer mogu isušiti kožu.

Pravilna hidratacija kože bebe ključna je za ublažavanje simptoma ekcema i smanjenje nelagode. Redovita njega kože može pomoći u održavanju vrhunske hidratacije kože i smanjenju upale i svrbeža. Važno je koristiti nježne proizvode koji su prilagođeni potrebama osjetljive dječje kože.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar