X-Ray Ispitivanje ramena Zajedničko: Dijagnostičke opcije, tehnika, indikacije

Spoj ramena je komplikovana struktura koja omogućava savršeni raspon kretanja gornjeg udova. Sastoji se od glave humerusa i zglobova lopatica. Zajednički se održava na mjestu sustava vezivanja. Pored toga, oni kontroliraju raspon pokreta. X-Ray u ramenu zglob jedna je od najisplativijih i informativnijih istražnih metoda. To je relativno jeftina dijagnostička metoda. Istovremeno pruža dovoljno informacija o stanju zgloba.

Proces

Nije potrebna posebna priprema za istragu. Prije postupka, pacijent treba ukloniti metalne predmete – tipke, nakit, kopče za kosu – one mogu negativno utjecati na kvalitetu slike. Pored toga, ovi predmeti imaju visoku radiološku gustoću i mogu stvoriti intenzivne sjene na slici koja se preklapaju s dijagnostički važnim područjima. Slika se uzima na posebno dizajniranom stolu. Položaj je odabran prema projekciji. To može biti direktan, bočni ili aksijalni. Pokrijte genitalije i štitnjaču sa olovnim pregačem.

Sam proces slikanja traje manje od minute. Pravilno izvedena istraga pruža dovoljno informacija o stanju struktura koje čine spoj ramena.

Šta možemo vidjeti?

Radiološka dijagnoza ispuštanja i subluksacija ramena je prilično pouzdana. Doktor dolazi dobro u svim kontroverznim i nejasnim slučajevima. Topografski odnos između zglobnih površina uočljiv je na X-Ray. Ovo nisu jedno drugo, a normalna prostorna struktura je uznemirena. Ako se glava humerusa u potpunosti odmaknu od uvlačenja zglobova, a površina se ne bavi jedni drugima, naznačena je potpuna dislokacija. Ako je glava djelomično premještena i kontakt između površina vidljiv je na slici, to je nepotpuno dislokacija ili subluksacija.

Radiološki znakovi osteoartritisa suženi su zajednički jaz, osteoporoza i osteofiti. U prvoj fazi sužavanje je netačno, a rubovi površina zglobova malo ukazuju – ovo su osteofiti koji su u ranoj fazi razvoja. U drugoj fazi, zglob pukotina se sužava u normalnu verziju. Osteofiti su prilično veliki i dobro vidljivi. U koštanoj epifizi, cistami se posmatraju slično lumen. Ispod zglobnih hrskavica je svjetlija staza – rast vezivnog tkiva, subhondral osteoskleroze. U trećoj fazi, zajednička pukotina nije prisutna, a zglob je deformiran. Osteofiti su veliki, opsežni. Subkrondralna osteouskleroza, epifize ciste.

Svaka faza prikazuje znakove osteoporoze – smanjena gustoća kostiju. Što je veća stopa, to je vidljiviji.

Pored toga, može se otkriti intrigeni spoj ramena u intra-okupljaju hematomi, staj ili upalna tekućina. Ovi prevodi X-Rays dobro, tako da su vidljivi na slici kao tamna područja.

Šta ostaje neotkriveno?

X-Ray slika ima nekoliko nedostataka zbog svoje specifičnosti. Prvo, nije moguće zaključiti stanje mekih tkiva oko zgloba iz slike – zajedničke kapsule, ligamente, hrskavice i mišića. Drugo, nije moguće procijeniti integritet krvnih žila i živaca.

Pored toga, nije moguće zaključiti iz X-RAY porijekla intraktivnog tekućine, jer odljev ili krv izgledaju isto.

Indikacije za istragu

Ramena radiografija je neinvazivna i sigurna dijagnostička procedura. Međutim, treba ga učiniti samo naznačeno. Glavne indikacije su bol i ograničena pokretljivost u zglobu. Ovo može biti simptom sljedećih stanja:

  • dislokacija šefa humerusa;
  • subluksuzna;
  • prelom vrata humerusa, bočno ramena oštrica ili ovratnika;
  • neoplastični proces u zglobnim ili periartikularnim strukturama;
  • Degenerativne bolesti zajedničkih bolesti.

Kontraindikacije

Ne postoje apsolutne kontraindikacije za test. Relativne kontraindikacije su trudnoća, dojenje i beba. U tim se slučajevima X-Ray snimanje izvodi samo ako bilo kakva šteta zbog pogrešne dijagnoze i neispravnog tretmana jasno nadmašuje vjerojatnost nuspojava. Ako je moguće, ostale su sigurnije dijagnostičke metode propisane za ovu kategoriju pacijenata. Oni mogu uključivati ​​ultrazvuk ili magnetnu rezonancu.

Bilo kakva oštećenja

Izloženost zračenju može prouzrokovati mutacije u ćelijama, posebno kod mladih i aktivno reproducirajući ćelije. Međutim, treba imati na umu da je istraga propisana samo za indikacije. Nepravilna dijagnoza i neprogresivni tretman mogu prouzrokovati mnogo veću štetu od ozračivanja niske doze.

Analogni metode

Računalna tomografija može biti analogni X-Rays. Razlika je da u konvencionalnom X-Rayu, zrake koji prolaze kroz pacijenta spadaju u lagani osjetljiv film. Upaljač je greda, tamniji grad na slici. U izračunatoj tomografiji isti iznos istih istih zraka čita sistem analize na računaru. Na osnovu dobivenih informacija, slika se sastavljena. Savremeni CT skeneri omogućuju vam da u minuti dobivate visoko kvalitetnu sliku.

Druga metoda bojenje ramena je magnetna rezonanca. Njegova suština je sposobnost vodonika promena da promijene smjer svog vektora u suprotnom smjeru, pod utjecajem jakog magnetnog polja.

Ovisno o ovoj specifičnosti, magnetna rezonantna slika češće se koristi za pregled periararki-stupnjeva, posebno kada u zglobu postoji sumnjiva nakupljanje gnoja, krvi ili upalne tekućine u zglobu.

Posavjetujte se sa porodičnim ljekarom pri odabiru metode ispitivanja. Ovaj će vam savjetovati ono što je najbolje za vaš specifičan slučaj i uputite vas da se obratite povezanim stručnjakom po potrebi.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar