Vrlo precizna dijagnoza orl bolesti sa MRI

Ispitivanje sinusa nosa sa magnetskom rezonancom može biti sastavni dio ispitivanja mozga ili se može obavljati samostalno. Ne upotrebljava se često, jer se većina sinusnih problema (Jawbon upala, bronhitis) lako se dijagnosticiraju x-ray, računalimomografski ili orl endoskopiju. Magnetna rezonanca je neophodna za dijagnosticiranje patoloških promjena u nosu i grlu, kao X-Ray ispitivanje ovog područja slabo je informativno.

Pored poznatih čeljustih sinusa, postoje tri para sinusa: prednji sinus, sfenoidni sinus i lavirint. Čeljusti i prednji sinusi su površni i relativno jednostavni, tako da se jawbone sinuse i prednji sinus mogu lako otkriti jednostavnim X-Rays. Lavirint i sfenoidne šupljine su dublje i složenije, tako da samo sa tehnikom polaganja poput CT i MRI mogu barem pronaći promjene u njima.

Duboko i složeno uzorka šupljina – lavirint i sfenoidna šupljina – jedva su vidljivi na normalnom X-Ray-u i mogu se prikazati samo sa CT ili MRI.

Što je bolje: CT ili MRI?

Paranazalni sinusi su kosti koštane šupljine koje su obložene iznutra s epitelnom membranom. Nosna šupljina povezana je s malim otvorima u kosti kroz koje je sluznička membrana proizvedena od sluznice.

Promjene u paranazalnim šupljinama mogu biti različite prirode: tumor u kostima ili sluznicama, polipoza koja zatvara prirodne otvore i ometaju sekreciju izlučivanja, upalni proces (maksilarni sinusitis, frotitis) ili oštećenja kostiju. U složenim slučajevima su potrebne potpune i detaljne informacije.

Nazalno grlo je produženje nosne šupljine koja prolazi u oralno grlo na donjem rubu palatalne zavjese. Zid grla sastoji se od mišićnog tkiva, a na njegovoj površini su nosni (adenoidni) i Pharynx Tonsils. Površina nosne sluznice može se pregledati vizualno ili sa END endoskopa. Stanje tkiva u nastavku može pokazati samo magnetsku rezonancu, radiološke metode ovdje nisu informativne metode.

MRI je ispitivanje mekih tkiva, tako da se može koristiti za otkrivanje benignih ili malignih tumora mekih tkiva paranazalnih šupljina, kako bi se dijagnosticirali maksilarni sinusitis, frititis ili etmoitis, ciste i polipe sluznicama.

Identificirane neoplazme mogu se mjeriti, njihov omjer u okolne strukture, a kontrast može se procijeniti na intenzitetu protoka krvi u njima i odrediti topografiju krvnih žila. Iako CT pokazuje samo zamračenje čeljusti sinusa koji se može osumnjičiti za upalu viličanih sinusa, magnetsku rezonancu pokaže svoj izgled i uzrok.

Istovremeno, koštano tkivo koje je loše s vodom nije najbolje vidljivo na MRI snimci. Stoga su abnormalnosti koštane strukture i ostale oštećenja kostiju bolje ispitane sa X-RAY računarskog tomograma. U izračunatoj tomografiji mogu se prikazati zgušnjavanje ili potamnjenje sinusa, ali nije moguće utvrditi tačno koje su prouzrokovale promjene.

Slikanjem sinusa s magnetnom rezonancom, pokazujete najmanja promjena u mekim tkivima i mogu se detaljno ispitati, ali bolje je koristiti računarsku tomografiju za procjenu koštanih konstrukcija. Samo za pregled magnetske rezonancije pogodno je za pregled nazalnog grla

Kada se naznačeva magnetna rezonanca?

Magnetni rezonantni sinusni ispit obično se propisuje kada su sve druge tehnike slika koje nisu uspjele ili ako su informacije dobivene s njima razjašnjenje. Istraga je naznačena ako:

  • Pacijent ima uporne glavobolje čije porijeklo nije jasno. Ako preliminarni pregled ne pokaže patologiju organa Orl, preporučuje se magnetna rezonanca za snimanje paranazalnih šupljina zajedno sa ispitivanjem mozga.

  • Ako se sumnja benigni ili maligni tumor u sinusima, kontrast magnetske rezonancije. Istraga će pokazati tačne granice tumora i njegov odnos prema okolnom tkivu. Vrsta tumora može se zaključiti na osnovu vrste kontrastnog punila.
  • Promjene u Sinusu sluznice prikazane su u CT ispitu, ali priroda promjena ne može se utvrditi. Magnetne rezonancijske slike je li polip, cyst ili cost ili tekućin sadržaj uzrok sjene sinusa i pomaže u razlikovanju sluznica i polipotskog pregrade.
  • Sa trajnim ponavljajućim tečajem upale viličnih sinusa ili frititisa. Pogoršavanje može uzrokovati mali polip koji blokira sinusni spoj ili mali mali promjer koji nije otkrio CT-u.

Koje će vam uslove pomoći da otkrijete?

U opisu magnetskog rezonancije, naziv bolesti nikada nije navedeno jer je to pomoćna istražna metoda. Dijagnoza određuje samo ljekar. Izvještaj je napisan s očekivanjem da će ga pročitati ljekar, tako da možda neće razumjeti mnogo termina.

  • Alergijski i ne-nalovački rinitis.
  • Hronični čeljusti sinusitis, frittis, etmoiditis, sfenoiditis ili pansinusitis.

  • Polipi i ciste sinusa i nasopharinksa, Thornwaldovu cistu.
  • Apsces grla.
  • Benigni i maligni tumori sinusa i Nasopharynx.
  • Prisutnost adenoidnih rasta i stepena nazalne hipertrofije Tonsil.

Priprema i ograničenja istrage

Ako kontrast nije namijenjen, priprema nije potrebna. U suprotnom, nemojte jesti i ne pijte ništa 6 sati prije postupka. Preporučljivo je odabrati odjeću bez metalnih inkluzija; Obično su izrađeni od magnetiziranih materijala. Iz istog razloga, pacijenti s ukrasnim nakitom ili piercingima se traži da ih uklone. Kad se metalni predmeti nađu u magnetskom polju, oni postaju vrući, što može prouzrokovati bolne senzacije. Pored toga, oni se miješaju u sliku i čine istragu beskorisnim.

Zubni implantati, titanijske pločice za osteosintezu čeljusti i ortodontnih uređaja i nosača najčešće se ne magnetiziraju. U ovom slučaju, doktor bi trebao odlučiti samo za sebe je li pregled magnetnog rezonancije prikladan. U bolesnika koji su izvedeni snimkom cerebralnih plovila koji imaju magnetske ili magnetne implantate koji se ne mogu rastaviti, magnetna rezonanca ne treba obaviti.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar