Vježbe za smanjenje stomaka

Imati suvišnu masu u predjelu stomaka može biti neprijatno, ali uz pravilan trening i ishranu, možete smanjiti i oblikovati stomak. Vježbe za smanjenje stomaka su fokusirane na jačanje trbušnih mišića i sagorijevanje masnih naslaga.

Jedna od najefikasnijih vježbi za smanjenje stomaka je plank. Ova vježba je statična poza koja angažuje mnoge mišićne grupe, uključujući trbušne mišiće. Za početak, postavite sebe u položaj kao da ćete raditi sklekove, ali naslonite se na podlaktice umjesto na dlanove. Držite tijelo ravno kao daska, tako da je vaša kičma, kukovi i noge poravnati. Držite ovu poziciju što je duže moguće, a zatim se opustite. Ponovite ovo nekoliko puta dnevno kako biste ojačali trbušne mišiće.

Druga vježba koja je odlična za smanjenje stomaka je sklekovi. Sklekovi ne samo da jačaju ruke i leđa, već također aktiviraju trbušne mišiće. Postavite sebe u početni položaj s dlanovima postavljenim na pod, rukama širine ramena. Spustite svoje tijelo prema podu, savijajući laktove, dok ne budete u donjem položaju. Zatim se vratite u početni položaj gurajući se vrhovima prstiju. Ponovite ovo nekoliko puta dnevno kako biste efikasno radili na svom stomaku.

Vježbe za jačanje trbušnih mišića

Vježbe za jačanje trbušnih mišića

Jačanje trbušnih mišića je važno za održavanje zdrave i snažne trbušne regije. Ovi mišići podržavaju kičmu i vazdušnim tokom trbušnoj prostoru. Postoji nekoliko vježbi koje se mogu koristiti za jačanje trbušnih mišića:

 1. Plank: Uđite u položaj plank-a tako što ćete poduprijeti sebe na podlaktice i prste na nožnim prstima. Držite vodoravno tijelo dok ste u položaju plank-a što je duže moguće. Ova vježba pomaže u jačanju svih mišića trbušnog zida.
 2. Biciklističke trbušnjake: Položite se na leđa, savijte koljena i stavite ruke iza glave. Podignite gornje tijelo i pomaknite lakat desne ruke prema lijevom koljenu, a istovremeno ispravite desnu nogu. Ponovno spustite gornje tijelo i zamijenite strane. Ova vježba cilja donji, srednji i gornji dio trbuha.
 3. Podizanje nogu: Lezite na leđa, ispružite noge i stavite ruke pored tijela. Podignite ravne noge prema gore, zadržite trenutak i polako spustite. Ova vježba jača donje trbušne mišiće.

Redovno izvođenje ovih vježbi može pomoći u jačanju trbušnih mišića i poboljšanju ukupne stabilnosti tijela. Važno je započeti polako i postupno povećavati intenzitet kako biste izbjegli povrede. Osim vježbanja, važno je i pridržavati se uravnotežene ishrane i održavati zdravu težinu kako biste postigli najbolje rezultate u jačanju trbušnih mišića.

Vježba “Plank”

Vježba

Vrlo efikasna vježba za smanjenje stomaka je “Plank” – stabilizacijska vježba koja aktivira različite mišićne grupe u tijelu, uključujući i trbušne mišiće. Plank je jedna od najboljih vježbi za jačanje i toniranje trbušnih mišića, pomaže u oblikovanju trbuha i sagorijevanju viška masnoće na tom području.

Za izvođenje ove vježbe, trebate se staviti u položaj kao da ćete napraviti pomak na zgibovima, oslanjajući se na laktove i dlanove. Važno je zadržati ravnu liniju od glave do pete tijekom cijelog trajanja vježbe. Držite taj položaj što je duže moguće, obično 30-60 sekundi. Možete povećati trajanje s vremenom kako postajete jači.

Plank može biti izazovna vježba za početnike, ali donosi velike rezultate ako se redovito izvodi. Možete postaviti cilj da svaki dan produžavate vrijeme zadržavanja u planku ili da izvodite više serija. Ova vježba je vrlo korisna i za jačanje trbušnih mišića i za poboljšanje opće stabilnosti tijela.

Vježba “Crunches”

Vježba

Jedna od najučinkovitijih vježbi za smanjenje stomaka su trbušnjaci (“crunches” na engleskom jeziku). Ova vježba je usmjerena na jačanje trbušnih mišića i pomaže u smanjenju masnoće oko stomaka.

Da biste izveli trbušnjake, legnite na leđa na ravnu površinu, savijte koljena i postavite stopala na pod. Ruke možete staviti preko prsnog koša ili ih držati uz tijelo. Lagano podignite gornji dio tijela prema koljenima, koristeći trbušne mišiće za podizanje, a ne ruke ili vrat. Držite ovu poziciju nekoliko sekundi, zatim se polako vratite u početni položaj. Ponovite vježbu 10 do 15 puta.

Ova vježba može se prilagoditi vašoj razini kondicije. Ako ste početnik, možete početi s manjim brojem ponavljanja i postupno povećavati kako biste izgradili snagu i izdržljivost. Važno je pravilno izvoditi trbušnjake kako biste izbjegli povrede. Također je važno kombinovati vježbe za trbušne mišiće s kardiovaskularnim vježbama i zdravom ishranom kako biste postigli najbolje rezultate u smanjenju stomaka.

Vježba “Superman”

Vježba “Superman” je odlična vježba za jačanje mišića leđa, trbuha i ramena. Ova vježba se izvodi ležeći na stomaku, sa rukama i nogama izdignutim od podloge.

Da biste izveli vježbu “Superman”, slijedite sljedeće korake:

 1. Lezite ravno na stomak, sa rukama i nogama ispruženim.
 2. Istovremeno podignite ruke i noge od podloge, držeći ih ispruženim.
 3. Držite ovu poziciju nekoliko sekundi, zatežući mišiće leđa i trbuha.
 4. Polako se spustite natrag na podlogu i ponovite vježbu nekoliko puta.

Ova vježba cilja mišiće core-a, poboljšava držanje tijela i jača leđa. Važno je pravilno izvoditi vježbu, držeći trbuh zategnut, leđa ravna i ne savijajući vrat. Možete dodati otežanje koristeći bučice ili tegove, kako biste pojačali intenzitet vježbe.

Kardiovaskularne vježbe za sagorijevanje masnih naslaga

Da biste smanjili masne naslage u stomaku, ključno je uključiti kardiovaskularne vježbe u svoju rutinu vježbanja. Ove vježbe su efikasne jer pomažu sagorijevanje kalorija i potiču rad srca i krvnih sudova.

Jedna od najboljih kardiovaskularnih vježbi je trčanje. Trčanje je visoko intenzivna aktivnost koja troši mnogo kalorija i pomaže u sagorijevanju masnih naslaga. Ako ste početnik, možete početi sa sporim tempom trčanja i postepeno povećavati brzinu i udaljenost kako bi izgradili izdržljivost.

Pored trčanja, biciklizam je takođe odlična kardiovaskularna vježba koja cilja sagorijevanje masnih naslaga u stomaku. Možete voziti bicikl na otvorenom ili na stacionarnom biciklu u teretani. Biciklizam je manje opterećujuća aktivnost za zglobove od trčanja, ali i dalje može pružiti velike rezultate u sagorijevanju masti.

Drugi oblici kardiovaskularnih vježbi koji su dobri za sagorijevanje masnih naslaga su plivanje, brzo hodanje, preskakanje konopca i plesanje. Sve ove aktivnosti angažuju veliki broj mišića i podstiču brzo sagorijevanje kalorija. Također je važno napomenuti da se kardiovaskularne vježbe najbolje izvode u kombinaciji sa adekvatnom ishranom i redovnim treningom snage za najbolje rezultate u smanjenju masnih naslaga u stomaku.

Trčanje

Trčanje

Trčanje je jedna od najefektivnijih vježbi za sagorijevanje kalorija i smanjenje stomaka. Redovno trčanje pomaže u jačanju mišića trbuha i oslobađanju masnoće sa stomaka.

Da biste smanjili stomak trčanjem, važno je da pravilno izvodite ovu vježbu i da održavate konzistentnost. Počnite trčati laganim tempom kako biste zagrijali mišiće i zglobove. Nakon što se zagrijete, možete postepeno povećavati brzinu i intenzitet trčanja.

Također je važno obratiti pažnju na pravilno držanje tijela tokom trčanja. Držite kičmu uspravnom, ramena opuštena i gledajte naprijed. Pokušajte da udahnete kroz nos i izdahnete kroz usta kako biste pravilno disali tokom trčanja.

 • Redovno trčanje
 • Prikladna ishrana
 • Pravilno disanje

Pored trčanja, možete dodati i druge vježbe za stomak u svoj trening program, poput trbušnjaka, plankova i bočnih iskoraka. Kombinacija ovih vježbi će vam pomoći da smanjite stomak i postignete željene rezultate.

Skakanje užeta

Skakanje užeta je jedna od najučinkovitijih vježbi za smanjenje stomaka. Ova vježba angažuje različite mišićne grupe, posebno trbušne mišiće, ali također i mišiće nogu, ramena i leđa. Skakanje užeta je efikasan kardiovaskularni trening koji sagorijeva kalorije i pomaže u gubitku kilograma.

Da bi skakanje užeta bilo što efikasnije, trebali biste slijediti pravilnu tehniku. Držite uže u obe ruke i rotirajte ga oko tijela koristeći zglobne zglobove umjesto ruku. Skočite s obje noge zajedno, a zatim izmjenjujte lagano pomicanje stopala da biste održali ritam. Držite laktove blizu tijela i rotirajte zglobne zglobove punktirajući ruke lagano naprijed i natrag.

 • Skakanje užeta može biti vrlo intenzivno, pa je važno da se adekvatno zagrijete prije početka vježbanja.
 • Pokušajte vježbati skakanje užeta dnevno barem 10 minuta kako biste ostvarili maksimalne rezultate.
 • Uz pravilnu tehniku i konzistentnost, skakanje užeta će vam pomoći izgraditi snagu i izdržljivost, a istovremeno će sagorjeti više kalorija i smanjiti masnoću u trbuhu.

Za dodatni izazov, možete isprobati različite varijacije skakanja užeta, kao što su skokovi s jednom nogom, skakanje unatrag ili kombiniranje skakanja sa drugim kardiovaskularnim vježbama poput jumping jacks-a ili preskakanja šipke. Uz to, možete koristiti i intervalni trening, gdje se izmjenjujte između perioda visokog intenziteta s brzim skokovima i perioda nižeg intenziteta s sporijim skokovima, kako bi se dodatno povećala potrošnja kalorija.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar