Usporedba CT i MSCT – u čemu je razlika?

Istražne metode zasnovane na fizičkim efektima X-rays na ljudsko tkivo često se koriste u kliničkoj praksi za dijagnosticiranje mnogih patologija. Uz razvoj tehnologije, postojeće dijagnostičke metode se poboljšavaju – ispitivanje postaje sve ugodnije i sigurnije za pacijenta i više informativnije za doktora. Trenutno su najpopularnije radiološke dijagnostičke metode CT i MSCT – istrage su vrlo slične u skladu s principom skeniranja, ali postoji značajna razlika u građevinskoj strukturi.

Multispiralna računarska tomografija (MSCT) je vrsta CT ispita. Skeniranje se izvodi na naprednoj opremi i ima mnogo prednosti u odnosu na uobičajene CT zbog proširenih postavki – specijalista ima mogućnost prilagođavanja parametara skeniranja, prilagođavanje svakom pojedinačnom kliničkom slučaju. To pruža vrlo precizne slike željenog organa, koji će biti prikazani u najmanjim karakteristikama strukture.

Značajke multispiralnog računarskog tomografija

MSCT se zasniva na sposobnosti različitog razmišljanja X-rays iz tjelesnih tkiva prema njihovoj gustini – fizički princip skeniranja nije različit od uobičajenog skeniranja sa CT-om. Glavna karakteristika multispiralnog tomograma je distribucija X-Ray cijevi unutar uređaja – senzori koji emitiraju jonizujuću zračenje raspoređene su oko oboda uređaja. Tijekom slikanja, MSCT uređaj se okreće oko kreveta s pacijentom, a samo se krevet premješta vodoravno u skeneru. Ako tada slijedimo senzore oko pacijenta, dobivamo gustu spiralu – na osnovu ove studije naziva se spiralno računarska tomografija (SCT ili MSCT), a sami tomografije nazivaju se višedektorima.

Jedno postrojenje MSCT dovoljan je za skeniranje jednog odabranog područja – to je značajno skratilo vrijeme istrage. Na primjer, potrebno je samo nekoliko sekundi ispitivati ​​trbušne organe, za razliku od redovnog CT provjere koji traje najmanje 15 minuta. Ovo postignuće omogućilo je značajno proširenje liste indikacija – istraga se sada može izvesti kod pacijenata koji teško lažu u zatvorenom prostoru, n. g. Kod djece, starijih i pacijenata sa klaustrofobijom. Isto se odnosi i na pacijente koji su povezani sa održavanjem životnih funkcija, pacijenti sa teškim somatskim bolestima i hitnim pacijentima. Sa nadograđenim računalnim tomografskim aparatom, istraga je gotovo nečualna i zato udobnije za pacijenta.

Moderni CTS nude minimalnu veličinu kriške 1 mm tako da se mogu prepoznati najmanje promjene.

Pored svih gore navedenih, MSCT takođe ima donju dozu zračenja za pacijenta – izloženost X-Rays tokom CT ispitivanja je gotovo 30% niži od konvencionalnog CT ispita. S obzirom na to, spiral CT ima znatno manje kontraindikata – može se koristiti kod djece.

Promijenjena je i tehnika kontrasta – potrebna je manja količina kontrasta sredstva za istraživanje CT-a. Kontrast je dat sa automatskim injektoricom koji je ugrađen u CT skener i naziva se Bolus kontrast. Ova tehnika omogućava bolji nadzor doze ubrizgavanja i značajno smanjuje opterećenje bubrega pacijenta.

CT ispit pruža ljekaru više informacija od normalnog CT ispitivanja, ali troši mnogo manje vremena za njegovo izvedbu. Budući da su slike izrađene u različitim avionima, oni su tačniji i detaljniji su što je moguće strukture organa.

Indikacije za MSCT

U većini slučajeva CT se koristi za dijagnosticiranje koštanih konstrukcija poput lobanje, kralježnice i udova. X-Rays apsorbiraju dobro tkivo tkiva, tako da dobijamo jasnu tr i-dimenzionalnu sliku koja se može pregledati sa svih strana. CT je imenovan za dijagnozu traumatičnih ozljeda – prijeloma, mikr o-Depričavca i kao dio onkološkog pregleda za otkrivanje neoplazmi i metastaza. Pored toga, može dijagnosticirati bolesti šupljih organa – želuca, crijeva i pluća. U mnogim se slučajevima CT koristi za diferencijalnu dijagnozu u slučajevima kada druge metode istrage nisu izrazile precizan rezultat. Ponekad CT skeniranje propisuje CT-u za objašnjenje lokalizacije, veličine i strukture otkrivenih neoplazmi.

U odnosu na uobičajeni CT, omogućava bolju vizualizaciju utemeljenu na CT-u:

  • Male neoplazme do 1 mm.
  • Cerebralno krvarenje, hematomi u mekim tkivima.
  • Bolesti gušterače, jetre i žučnog mjehura.
  • Nepravilnosti aorte i njenih grana.

Šta je bolje – CT ili MSCT?

Što je bolje – CT ili standardni CT? Na osnovu gore navedenog, multi-main CT ima veću dijagnostičku snagu, jer ispituje i kosti i meka tkiva. Ako pacijent ima mogućnost, bolje je izvesti CT pregled umjesto standardnog provjera CT-a, ali ne zaboravite razliku cijena – višenamjenska istraga CT koštat će nekoliko hiljada više.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar