Ultrazvuk u 26-27. Tjedan kao važan dijagnostički postupak ljekara i budućih roditelja

Ultrazvuk nam omogućava da promatramo razvoj ploda tokom određenih perioda trudnoće. Ultrazvučni pregled se vrši tokom trudnoće.

Obično se prvi pregled obavlja prije 12-14. Nedeljni, sljedeći u 20-22. Sedmica i posljednja trećina u 30-32. Tjedan. Ultrazvučni pregled u 26-27. Sedmica se vrši neplanirana u slučajevima kada doktor sumnja da nešto nije u redu, ili kod žena koje nisu obavljale još jedan rutinski pregled.

Istražne metode i medicinske inovacije

Prilikom posjete porodiljskoj bolnici, najistaknutiji način je dijagnosticirati ultrazvučni pregled ploda. Posljednjih godina napravljena je odluka o uvođenju modernih ultrazvučnih metoda probira kao što su 3D i 4D ultrazvuk. U nekim je slučajevima ova metoda informativnija i povećava mogućnost pravovremenog otkrivanja nepravilnosti. Takođe pruža precizniju procenu organa i sistema ploda.

Trudnoća u 26. sedmici

Tokom 26. tjedna trudnoće, beba se intenzivnije raste. Tokom ovog perioda njegova težina je oko 900 grama, a voće mjeri oko 32 centimetara. Faza započinje kada beba postane prilično aktivna, što će se majka osjećati guranjem pete i laktove u trbuhu.

Ovo je prilično teška faza za majku. Nivo holesterola u ženskom tijelu povećava se za jačanje i podršku životu placente. To je uobičajeno u ovom stanju. Svojim povećanim sekrecijom tjelesna težina trudnice mijenja se u smjeru strmog povećanja. Opterećenje tijela kao i srce – teže je disati, spavati, sjediti i ostati budan. Ne uznemirujte se sve to čim je porođaj završe, razina holesterola smanjit će se i sve će se vratiti u normalu.

Ne biste trebali biti uznemireni i zaboravite na svoj izgled i raspoloženje. U ovoj fazi trudnoće plod mozga počinje aktivno funkcionirati, buduće dijete doživljava emocije, zvukove i okuse. Morate se zaštititi od negativnih emocija, alergena i nezdrave hrane.

Dijagnostički ultrazvuk u 26. sedmici

Ultrazvučni pregled u 26. godini izvrši se neplanirani samo ako postoje indikacije vašeg ljekara. U ovoj fazi se određuje veličina ploda, a stanje posteljine se procjenjuje. U plotu je fokus na ispitivanju pluća i razvoja dijelova mozga.

Određene promjene mogu se identificirati tokom istrage, kao što su:

  • Bebine oči već se otvaraju i zatvaraju;
  • Dječja koža postaje manje prozirna;
  • Na raspolaganju se aktivnost mozga zvuči iz okolice;
  • Trepavice i obrve gotovo su razvijene.

Jedan od najvažnijih faktora koji se pojavljuju u ovom periodu razvoja fetusa je odgovor mozga na vidljivu i slušne aktivnosti. Dječji vid još nije oblikovan, a mogući je odgovor na glasne zvukove, laganu svjetlost i pokretu.

Većina dijelova mozga tokom 26 trudnoće dostupan je za detaljni pregled. Može se identificirati hidrocefalus i nenormalno stvaranje mozga. Manifestacije kao što su malformacije lica dobro se dijagnosticiraju.

U slučaju nekih nepravilnosti u pogledu tjelesne težine ili poremećaja organa, ultrazvučni pregled označen je kao nezadovoljavajući. Stoga se određene nepravilnosti mogu otkriti pravovremeno i eliminirati ako je potrebno.

Ako vaš ljekar propisuje ultrazvučni pregled u 26-27. Tjednu trudnoću, stoga ne morate biti uplašeni ili panike.

Značajke razvoja fetusa u 27. sedmici

Kraj drugog tromjesečja trudnoće je 27. tjedna. Tokom ovog razvodnog razdoblja dijete počinje otvarati oči, odgovarajući na svjetlo okretanjem glave. Folikuti za kosu počinju se formirati na glavi. Težina bebe je oko 1. 000 grama, a njegov rast je oko 42-45 centimetara. Koža postaje naborana zbog brzog stvaranja potkožne masti.

U 27 tjedana ovo je najkraće vrijeme u kojem dijete može provesti prerano rođenje. Dječji plućni sistem i srce su već prilično snažni za to vrijeme. Šanse za opstanak su već prilično sjajne.

Indikacije za ultrazvuk u 27. sedmici

Ultrazvučni pregled u 27. godini obavlja se iz više razloga koje je naznačio vaš ljekar.

Najčešći naznake su:

  • bolesti i infekcije;
  • Hronične bolesti majki, uključujući srčane i bubrežne bolesti;
  • nepovoljan kurs trudnoće.

Većina dijelova mozga u sedmici 27. trudnoće dostupna je za ispitivanje. Nepravilnosti poput hidrocefalusa i nepravilnog formacije mozga mogu se otkriti. Malformacije lica su dobro dijagnosticirane.

Tokom dijagnoze identificiraju se motorna aktivnost, funkciju srca i razvoj organa. Pluća već obavljaju oko 40 respiratornih pokreta u minuti, a otkucaji srca je normalan i 150 otkucaja. Ovaj proces može pomoći u određivanju spola bebe ako je očekivana majka ranije imala ove informacije. Ocjenjuje se stanje maternice, njegova lokacija i struktura. Intramateralno stanje fetusa definirano je u protoku krvi u pupčanoj arteriji.

Treba imati na umu da se ne vrijedi brinuti i opteretiti ako liječnik tretira propisuje ultrazvučni pregled u 26-27. Tjedan. Ljekari su mišljenja da je lakše smiriti i dobiti više informacija o toku razvoja fetusa.

Ultrazvuk je važan dijagnostički postupak. Izuzetno je nezdrava za njenu očekivanu majku tokom ovog životnog vijeka da se brine.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar