Ultrazvuk u 21. do 22. tjedana trudnoće – dijagnostička vrijednost metode

Od 21. nedelje trudnoće, drugi polovina započinje, u normalnom toku žene već osjeća poremećaj bebe koja se počinje kretati aktivno u to vrijeme. Ultrazvuk u 22. sedmicu trudnoće može odrediti spol bebe sa 95% tačnošću i odrediti glavne oštećenja razvoja fetusa. Dječji mozak i kičmena moždina su oblikovani i srce ima četiri komore. Oči su otvorene tokom budnosti i reagiraju na svjetlost. U 21-22. Sedmica razvija osjetljivost na dodir i istražuje okolinu djeteta.

Pored toga, ovaj termin zahtijeva pregled stanja organa koji osiguravaju pravilno intramateralni razvoj bebe: maternice, dječji krevetić, kabel, fetus.

Plan testiranja 21-22. Tjedan trudnoće

  1. Fetometrija – Određivanje glavnih dimenzija ploda i njihovo usklađenost s normama.
  2. Pregled sistema i organa za prirođene nepravilnosti i anomalije.
  3. Istraživanje privremenih organa koji pružaju bebinu vitalnost. Ovo su t. i. Vlasti šatora koji uključuju placenta i pupčani kabel.
  4. Pregled maternice.

Fetometrija.

Da bi se utvrdile osnovne dimenzije fetusa u 21. godinom ili 22. trudnoće, treba provjeriti rast gestacijskog doba. Ako saznamo tokom mjerenja da je dijete manje od donje granice normalnog, to ukazuje na odgođeni razvoj fetusa (IUCD) ako u izračunavanju gestacijskog doba nema greške.

IUCD ima mnogo uzroka:

  • Nedostatak hranjivih sastojaka i kisika, koji može biti rezultat patoloških procesa u posteljici i pupčanim venama i prehrambenim navikama majke.
  • Hronično trovanje (matične loši navike, štetni uvjeti okoliša).
  • Uterička infekcija: Mnoge hronične majčine infekcije mogu utjecati na plod u maternici i uzrokovati odgođeni razvoj.

Polujnost fetusa definirana je sa tri nivoa:

  • nepravilnosti do dvije sedmice (blag);
  • 2 do 4 tjedna (umjereno);
  • Više od 4 nedelje (teška).

Blaga i umjerena razina mogu se eliminirati i, ako se pravovremeno ukloni, ostavite normalnu trudnoću na kraju. Treća faza je uglavnom nepovratna i završava intrauterinom smrću fetusa.

Tabela br. 1. Normalne vrijednosti ključnih dimenzija bebe u roku od 21. do 22. i 22. trudnoće.

Veličina koja se mjeri Norm (mm)
21. nedelje 22. nedelje
Veličina biparietalne lobanje 42 – 59 45 – 63
Veličina prednjeg ocipitalne lobanje 57 – 79 61 – 83
Veličina glave 166 – 200 178 – 212
Opseg trbuha 137 – 177 148 – 190
Sramota 24 – 36 26 – 39
Betnjar 26 – 42 28 – 44
Humerus 26 – 39 28 – 41
Prelonts 24 – 32 26 – 34

Plodovi organa i sistema

Od 21. godine nadalje, ultrazvučni pregled jasno pokazuje plodove mozga i kičmene moždine, bubrega i mjehura, želudac, jetre i crijeva. Doktor također ocjenjuje pravilan razvoj udova, broji broj prstiju na rukama i nogama i ispituje strukturu lica lobanje.

Važan dio postupka bit će procjena srca; Otkucaji srca u ovom periodu je od 130 do 160 otkucaja u minuti, a majka će to moći čuti posebnom sondom. Malformacije srca dešifriraju se dopler ultrazvukom.

Jedna od glavnih svrha ultrazvuka usred trudnoće je otkrivanje urođenih malformacija. U tom periodu su vidljive mnoge genetske nepravilnosti. Standardi za transkripciju ultrazvučnog dijeljenja nenormalnih nalazi u dvije kategorije: tvrdi (potpuna potvrda malformacije) i meka (indirektni znakovi koji mogu ukazivati ​​na nepravilnost i mogu biti prisutni u normi).

Roditelji se odmah obavještavaju kada se otkriju teški znakovi. Prisutnost izolovanih mekih znakova ne može se smatrati klinički važnim nalazom i ne prijavljuje se njihovim roditeljima.

Možda postoje pogreške prilikom identifikacije nepravilnosti, u kojima se ultrazvučni pregled obično ponavlja za nekoliko dana. Drugi pregled može obavljati drugi stručnjak ili nekoliko ljekara odjednom za isključenje grešaka. U slučaju nepravilnosti koji mogu utjecati na odluku roditelja o nastavku trudnoće, krv i fetus također su ispitani da isključe kvar.

Pol djeteta

U 21-22. Nije obavezno odrediti dječiju tjedan za rod. Rod se određuje u skladu sa željama roditelja. Ponekad je dijete postavljeno tako da se rod ne može odrediti. U 21-22. Tjedan je 5% greška prilikom određivanja spola.

Ako doktor sumnja u određenost spola, on će obavijestiti roditelje ovoga; U ovom slučaju, potvrda o spoloženju moraće pričekati do sljedećeg ultrazvuka. Ponekad postoji greška u određivanju spola, čak i ako je stručnjak potpuno siguran.

Vremenska tijela

Za pravilan razvoj bebe, stanje placente, pupčane vrpce i amnionske membrane takođe je važan faktor.

Pregledom se utvrđuje debljina posteljice i mjesto gdje je pričvršćena. Abnormalno pričvršćivanje posteljice (placenta previa – lokacija u predjelu cerviksa) može uzrokovati abrupciju posteljice. Liječnik će dijagnosticirati i odvajanje normalno postavljene posteljice i prisustvo retroplacentarnih hematoma, koji mogu uzrokovati prijevremeni prekid trudnoće.

Normalno stanje pupčane vrpce osigurava pravilno hranjenje i oksigenaciju bebe.

Amnionska tekućina se procjenjuje po dubini njene slobodne zone. Vrijednosti se određuju pomoću posebnih tabela. Odstupanja u rezultatima snimanja na manju ili veću stranu ukazuju na malo ili puno vode. Takvo stanje može negativno uticati i na fetus i majku.

Položaj fetusa u materici

U 21.-22. nedelje trudnoće, fetus je slobodan u materici i može menjati svoj položaj nekoliko puta dnevno. Određivanje njegove pozicije u ovoj fazi nije dijagnostički važno. Čak i traka pupčane vrpce oko djetetovog vrata u 21.-22. sedmica nije klinički važna, jer će u tom periodu dijete nekoliko puta mijenjati položaj prije rođenja zbog stalnih pokreta.

Ovi parametri će biti važni prije porođaja, pa će ih stručnjaci pažljivo procijeniti tokom sljedećeg ultrazvuka skrininga.

Uterus

Dijagnostikujemo tonus mišićnog sloja maternice i stanje grlića materice. Povećan tonus i nedovoljna debljina i otvaranje unutrašnjeg larinksa prijete pobačaju i treba ih liječiti.

Zaključak

Drugi skrining ultrazvuk ne treba povezivati ​​samo s mogućnošću utvrđivanja spola djeteta.

Ultrazvučni pregled je potpuno bezbedna metoda za dete, a ozbiljna je greška da se roditelji ne podvrgnu skrining pregledu, jer se većina anomalija u trudnoći može ispraviti pre porođaja. Bez liječenja, međutim, takve abnormalnosti će napredovati i dijete se može roditi s abnormalnostima.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar