Uloga ultrazvuka i doplera u dijagnosticiranju muških vanjskih genitalnih bolesti

Muški rod obično se sramoti svojim slabom pojavom, tako da su problemi sa reproduktivnim zdravljem kod muškaraca uzrokuju puno anksioznosti i straha. Muške genitalije tretiraju ljekari koji su se specijalizirali za urologiju i andrologiju. Ultrazvuk skrotalnih organa često se koristi u dijagnosticiranju bolesti.

Ultrazvuk je bezbolan, ne oštećuje erektilnu funkciju muške genitalije i ne uzrokuje promjene u sastavu i kvaliteti sperme. Sigurnost metode omogućava da se izvrši nekoliko puta po potrebi.

Struktura skrotuma i normalne dimenzije njegovih konstrukcija

Mišić je šupljina u ingvinalnom području u kojoj se nalaze muške seksualne žlijezde (moda i njihovi privjesci). PISS ima složenu višestruku konstrukciju koja se sastoji od vanjskog sloja kože i potkožnog tkiva, mišićne strukture i unutrašnje sluznice. Prosječna debljina zida je osam milimetara.

Sperma (testisi) nalaze se u donjem dijelu torbe. Ovo su parne organe: u torbi su dva. Okruženi su i ljuljasti. Imaju gustu kovertu i osigurani su semenskim nizom koji pruža spermu stanje ovjesa. Lijevi testis je niži od desne.

Na stražnjoj površini sperme su privjesci, koji su početak sjemenskog kanala, koji glatko prelazi u odgodni kanal. Odgojni kanal radi od sperme do penisa. Pored toga, preko gornjeg dijela skrotuma nalazi se vaskularni i nervni snop koji osigurava cirkulaciju i inerviranje sistema.

Normalne prosječne dimenzije sperme su: širina trideset milimetara, duljina pedeset milimetara, debljine dvadeset milimetara. Pri sedam posto zdravih muškaraca privjesci su postavljeni ispred samog žlijezda.

Priprema za vanjski reproduktivni sistem ultrazvuk

Ultrazvuk organa skrotalne sluznice ne zahtijeva posebnu pripremu. Prije istrage, u području istrage se vrši i toaletni ispit, što je sve priprema. Kako bi se izbjegli bolovi tokom postupka, pacijent može biti priprema pubike i ingvinalne kose.

Javne institucije obično zahtijevaju da donesete ručnik s vama. Privatne klinike se izvode s raspoloživim rubljem.

Metode ispitivanja

Pacijent leži na stražnjoj ili sa strane (ako je potrebno). Doktor primjenjuje poseban gel na polje ispitivanja, što omogućava ultrazvučni valovi da prođu kroz tkivo. Gel ima prikladnu (topla) temperaturu tako da ne postoji refleksna kontrakcija mišićnog zida torbe, što bi otežalo ispitivanje. Nakon procesa, gel je potpuno obrisan ručnikom.

Tokom postupka, specijalista sa posebnom sondom pritis na skrotum. Sonda se kreće preko površine kože i projektuje slike strukture organa na monitoru uređaja.

Skrotum ultrazvuk potpuno je bezbolan, osim akutnih upalnih procesa, popraćenim akutnim simptomom boli. Kada dodirnete kosu u području, može se pojaviti i mala bol.

Zbog kombinacije dopler ultrazvučnog pregleda (dokupljanja), koji procjenjuje stanje protoka krvi u venama genitalija, dijagnostička vrijednost postupka je veća. USDRG je vrlo važan u izvođenju ultrazvučne dijagnostike krvnih žila muških reproduktivnih organa.

Bolesti reproduktivnog sistema kod muškaraca koji se mogu vidjeti na ultrazvuku

Kriptorhizam

Muška fetalna sperma u početku se razvija u trbušnoj šupljini i spušta se u skrotum do rođenja. Često postoje nepravilnosti u kojima se jedan ili oba sperma zarobljava u ingvinalnom kanalu; Ovo stanje se naziva kriptorhidizam. Bolest je opasna jer je nenormalan položaj žlijezda uznemiren spermatogenezom zbog veće temperature u trbušnoj šupljini.

Odsustvo sperma u skrotumu otkriće se ultrazvukom. Glend se nalazi u ingvinalnom kanalu obično se smanjuje, njegovi obrisi nisu jasni, privjesak se ne razlikuje.

Varicocel

Uobičajena varikocela je stanje u kojem se mijenja u krvnim žilama sjeme. Zbog nedovoljnog opskrbe krvlju, formiranje spermacije može se također mijenjati.

Ultrazvuk u screeningu spermatiziranog folikula prikazuje mnoge zamotane cevaste venske produžetke do tri milimetra u promjeru. Postoje tri faze bolesti prema ozbiljnosti vaskularnih promjena. Doppler dijagnoza varikocele dramatično se poboljšala.

Hydrocele (hidrocele)

Karakterizira ga akumulacija tekućine između slojeva sperme. Ili je urođena ili se događa kao rezultat upalnih procesa ili povrede. Atrofski procesi razvijaju se u žljezdanom tkivu zbog kompresije tečnosti.

Tečnost se otkrije tokom ispitivanja, membrane sperme su premještene, a same žlijezde mogu se smanjiti. Ako tekućina dođe do ingvinalnog kanala, ultrazvuk može pokazati uzorak “satša” i mult i-chamber ahogene područja.

Ciste

Pećine u žlijezdu i njenim dodacima. Poput hidrokela, mogu biti urođeni ili se razviju nakon obaveze kanala zbog upale ili povrede. Nekoliko cista i velikih cista može izazvati atrofiju žljezdanog tkiva organa.

Ultrazvuk klatalnih organa pokazuje okrugla šupljina sa sitnom konturom u parenhimu testisa.

Orhitis (upala modnog) i epididivitisa (upala uznemirenosti).

Češće se oba procesa nalaze zajedno, jer su organi međusobno povezani i usko instalirani. Upalni proces može biti akutan ili hroničan. Oboje su obično rezultat zaraznog procesa.

U akutnom upalu, sperma i privjesci su prošireni, njihova je struktura slabo vidljiva na ultrazvuku, a tekućina (upalni izljev) može biti vidljiv u skrotalnoj šupljini. Hronični proces ima nekoliko specifičnih znakova: spermu se može povećati, normalno ili sniženo. Njihova struktura nije jasno razlikovana. Zbog formiranja krvnih ugrušaka u venama, žarište povećane gustoće nalik na tumor može biti vidljiv. Ogranike žlijezda su neujednačene, grudy.

Tumori

Maligni tumori izgledaju kao žarišta sa visokom gustoćom i nepravilnim konturama na ultrazvučnom ispitivanju organa organa sluznica. Po pravilu je proces jednostran.

Torzija testisa

Patološko stanje koje se razvija zbog akutne povrede i koje karakteriše rotacija sperme oko svoje osi. Stanje je akutno i zahtijeva hitno hirurško liječenje.

Doppler ultrazvuk koristi se za dijagnozu, što omogućava sjeme krvne žile da procijeni stanje krvnih žila i prisutnost ispažanja.

Zatvaranje

Uprkos intimnosti Sirotalnog područja, ne biste trebali odgađati vašu posjetu svom ljekaru kada se pojave neobični simptomi. Savremeni metode revizije problem će se brzo i bezbolno pronaći, a pravovremeni tretman će osigurati dugoročno održavanje reproduktivne funkcije.

Posjeta urologu vas ne bi trebalo sramiti. Treba imati na umu da su problemi koji vode do ovog stručnjaka lokalizirani u istom području.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar