Učinkovita dijagnoza dijelova vrata sa MRI: grlom i grlom

U vratima se nalaze nosogro, grlo, početak traheje, jednjaka, štitnjače, limfnih čvorova, velike vene i živce koji se mogu dobro prikazati magnetskom grlobolju i grlom. Većina patoloških procesa u tim organima, upalnim ili tumorom, uzrokuju mehaničko sužavanje i sužavanje grla i / ili jednjaka i izaziva slične neizrečene simptome: poteškoće u gutanju i disanju, ponekad promuklom glasa. To otežava dijagnosticiranje nepravilnosti u vratu.

MRI je bezopasan, neinvazivni pregled koji pruža precizne i sveobuhvatne informacije o mekim tkivima, limfnim čvorovima i vratnim brodovima, grlo hrskavicom, grlom i početnom ezofageanom sluznicom i može otkriti neoplazme. MRI sa intravenskim kontrastom pokazuje da li je otkriven cist ili benigni ili maligni tumor.

Njegova prednost je da s jednim postupkom možemo pregledati sve mekoće mase u području grlića materice, što je posebno važno ako nema određenih simptoma bolesti. Slike magnetske rezonancije otkrivaju se rijetkim bolestima i malformacijama koje su teško otkriti s drugim pregledima, poput Thornwaldove ciste.

Ko i kada propisuje istragu sa rezonancom magnetnih vrata?

Možete preporučiti ispit za vrat za rezonancu, orl doktor, opći ili maksilofacijalni hirurg, traumatolog, neurolog, onkolog ili endokrinolog. Ispitivanje se vrši u slučaju hitnih slučajeva i akutne upalne bolesti koje zahtijevaju hitno liječenje. U ovom slučaju, magnetna rezonanca otkriva tačno lokaciju patološkog procesa u grlu i grlu i pomaže u planiranju operacije.

Snimanje magnetske rezonancije vrši se rutinski i u slučaju hitnih slučajeva. U prvom slučaju, prethodna dijagnoza obično se vrši prije ispitivanja: biohemijski test krvi, ultrazvuk ili endoskopija orla.

Rutinski postupak propisan je nakon preliminarne istrage ako dokazuje premalo informativnosti, indikacije:

 • Umjereni problemi sa disanjem ili gutanje ako nema akutnog upalnog procesa;
 • uporna ili ponavljajuća promuklost glasa (grlobolja i glasnica);
 • Začepljen nos, uporan nazalni pražnjenje ako nema promjena u prednjim sinusima i nosnim šupljinom (može ukazivati ​​na Thornwaldovu cistu);
 • Hronične glavobolje i vrtoglavica mogu ukazivati ​​na vaskularne promjene u području grlića materice;

 • Promjene u konfiguraciji vrata: asimetrija, asimptomatsko oticanje mekih tkiva.

Koje se grlićacke bolesti mogu dijagnosticirati magnetnom rezonancom?

 • Traumatične povrede u vratu i njihovim posljedicama (ožiljci);
 • Prisutnost nemetemaliknih stranih tela;
 • Upalne bolesti i tumori štitnjače, hrskavice grla i glasnica;
 • upala limfnih čvorova, apscesa i flegmomana mekih tkiva na području grlića materice;
 • Kongenitalno meko tkivo ciste i druge malformacije vrata, uključujući Thornwaldovu cistu;
 • Benigni i maligni vrat i metastaze iz drugih područja.

Dijagnoza Neoplazma vrata, Thornwaldovu cistu

Snimanje magnetske rezonance najtačniji je način za otkrivanje ili isključivanje mase u vratu. Možemo odrediti prirodu i lokaciju mase: bilo da je to cista, benigna ili formacija raka, u tom slučaju je potrebno ispitivanje magnetske rezonancije. Sa magnetnom rezonancom, tumor se ne može samo otkriti, već i isključiti.

Snimanje magnetske rezonancije može otkriti minimalne veličine neoplazme. Ova istraga ne može samo otkriti, već i isključiti prisustvo tumora.

Uobičajena dijagnostička pronalaska sa MRI je Thornwald Cyst, kongenitalna nazofarinksna cista, koja je ostatak embrionalnih akorda i udubljenje je u stražnjem dijelu grla, što je teško otkriti tokom rutinskog pregleda. Thornwald Cyst ne može se pojaviti u životu, ali ako su sluznice zaražene i upaljene, pacijenti su uznemireni trajnim glavobolju, lošim dahom i ponavljajućom mukusom ili nosnim stajskim gnojem ili kašljem. Međutim, rinoskopski pregledi i ispitivanje sinusa nepromijenjene su i ne otkrivaju plućne patologije. Uz magnetnu rezonancu u području vrata, možemo otkriti Thornwaldovu cistu i ublažiti ove bolne simptome.

Je li slika magnetske rezonance postaju bolje od ostalih istraga?

Ostale instrumentalne metode koriste se za dijagnosticiranje mekih tkiva i organa na vratu: ultrazvuk, endoskopija, uključujući biopsiju i računarsku tomografiju. Snimanje magnetske rezonancije ima prednost što je istraga:

 • bezopasna: Naučne studije nisu pokazale negativne efekte magnetnog polja na ljudsko tijelo;
 • neinvazivna: ne ugrožava integritet tkiva i stoga je bezbolan;
 • Maksimalna informativnost: pruža jasnu sliku svih struktura grlićnje kralježnice, ako je potrebno sa povećanjem i naknadnom 3D rekonstrukcijom slika;
 • Ako se koristi kontrast, ne samo da neoplazmima ne dozvoljava, već i razliku između benignih i malignih tumora.

Međutim, MRI ima ograničenu dijagnostičku sposobnost:

 • Ako se, zasnovano na laboratorijskim testovima i prethodnim istragama utvrđuje da su simptomi povezani sa patologijom ovog organa, može se izvesti izolirani ispitivanje štitnjače. Štitna žlijezda je površna i zato je dobro prikazana ultrazvukom, koja je takođe neinvazivna i bezopasna, ali ne tako skupa;
 • Ako sumnjamo u intraznu masu, bolje je izvesti izračunatu tomografiju ili x-Ray za nadopunu magnetske rezonancije. Magnetska nuklearna rezonanca može se pažljivo primijetiti strukturom mekih tkiva, ali s vodom je teško biti vidljivo tkivo za kostiju.

MRI je bezopasan za ljudsko tijelo, pa se pregled može obaviti nekoliko puta, što je važno za nadgledanje dinamike ili ocjenjivanja rezultata liječenja.

MRI grlo i grlo: priprema i kontraindikacije

Posebna priprema za magnetnu rezonancu vrata nije potrebna, slijede se opća pravila. Haljina bez metalnih inkluzija i ne koristite ukrasnu kozmetiku. Ako je naznačen kontrast, trebali biste se suzdržati od jedenja 6 sati prije ispitivanja.

MRI se ne nastupa kod pacijenata sa pejsmejkerima ili metalnim endoprosthom ili ako se sumnja na metalne vanzemaljce, jer to može uzrokovati dodatnu traumu. Kontrastni agenti nisu dat tokom trudnoće, a istraga se ne izvodi u prvom tromjesečju trudnoće. Ako imate klaustrofobiju, možete izvesti magnetnu rezonancu u aparatu za otvoreni krug.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar