Trodijelni ultrazvuk (3D): Prednosti i slabosti

Mnogi znaju da je ultrazvučni pregled obavezan dio pregleda trudnoće. Sastavljeno je pet puta: sa sumnjivom trudnoćom (u prvoj sedmici), u 11-13, 16-18., 22-24. i 32-34. Tjedan. Ultrazvučni pregledi su podijeljeni u 2D, 3D i 4D. U inostranstvu se tr i-dimenzionalna ehografija koristila već više od 20 godina, a u Rusiji se ova metoda proširila samo prije nekoliko godina. Ipak, još uvijek postoje sporovi između stručnjaka da li je potrebna poboljšana ultrazvučna metoda. Činjenica je da konvencionalni ultrazvuk ne otkrije strukturne nepravilnosti fetusa, ali nisu svi zdravstveni centri opremljeni 3D uređajem. Stoga postoje stroge indikacije za 3D ultrazvuk koji se ne može izbjeći.

Ultrazvuk 3D uključuje dvije faze:

 1. Pregled voća u tri aviona.
 2. Thredimenzionalna rekonstrukcija fetusa (direktno kreiranje 3D slika).

Indikacije za istragu u 3D modu tokom trudnoće

 • Licine malformacije (usne i nebo Split).
 • Znakovi dismorfogeneze (hipoplazija medijalnih konstrukcija lica, profilnih anomalija, mikrogenktiva, minđuša, nepravilnih zubnih priključaka).
 • Površinske fetusne mase (limfangiomi, teratomi pete).
 • Unutarnjim količinama u plodu (cistično adenomatsko malformacija pluća, trbušne mase).
 • Skeletne malformacije (amomalije ruke, anomalije stopala, skeletnu displaziju).
 • Spinalne anomalije (skolioza, kralježničke malformacije).
 • Nedostaci neuronskih cevi.
 • Nepustrijačke nesavršenosti (Accent Accret, posteljina previja, obloge ili granični prilog pupčane vrpce).
 • Procjena veličine i / ili zapremine organa (jačina jetre ili pluća).

Indikacije za 3D rekonstrukciju fetusa tokom trudnoće

 • Dijeljenje lica.
 • Znakovi dismorfogeneze.
 • Volumetrijske mase u plodu.
 • Limfangiomi.
 • Teratomi.
 • Anomalije roka.
 • Club Foot.
 • Skeletne malformacije.
 • Prednji trbušni defekti.
 • Vanjska genitalna procjena.

Obje metode su napravljene za optimalnu dijagnozu, s prvom većom dijagnostičkom vrijednošću, a druga je lakše razumljiva za pacijente.

Idealno vrijeme pregleda, prednosti

Također možete učiniti 3DS za sebe bez potrebe za bilo kakvim pokazateljem, samo posjetite zdravstveni centar koji ima takvu opciju. Mnogi roditelji žele imati memorijalnu fotografiju svog djeteta kada je još uvijek u maternici ili se uvjerite da se fetus pravilno razvija. U oba slučaja to se može postići 3D ultrazvukom.

“U kojoj je gestacijskoj dobi 3D ispitivanje i je li štetno?”- Ovo je pitanje koje su postavile mnoge očekivane majke. Kad trudnica pređe u 3D ultrazvuk, ne postoji posebna preporuka prema uputama njenog ljekara.

U prosjeku u prvoj trudnoći u 12. do 32., a u drugom i sljedećem trudnoću do 34. tjedna. To zavisi od svrhe trudnoće.

Utvrđivanje nepravilnosti i nepravilnosti trudnoće isti su informativni u bilo kojoj fazi, ali ako želite snimiti video ili fotografiju, 3D ultrazvuk se najbolje obavlja nakon 20. tjedna) kada je fetus već zreo.

Želja roditelja nakon 3D ultrazvuka je razumljiva – možete dobiti nezaboravnu fotografiju ili video zapis da biste prvi put sreli svoje dijete. Ipak, bolje je savjetovati ljekara u prenatalnoj ambulanti za ultrazvučno vrijeme i da li je 3D pregled potreban i štetan u vašem slučaju.

Od svih dijelova ljudskog tijela, samo lice omogućava neposrednu vidljivost. Stoga ne čudi da rezultati ultrazvučnog pregleda 3D impresioniraju i pacijenta i doktora. Također, 2D pruža bolji pregled fetulnog lica, ali nema istu jasnoću kao rekonstrukcija 3D-a. Za nekompetentnu publiku: Ljekari koji nisu stručnjaci u ultrazvučnom dijagnostiku, pacijentima, njihovim rođacima, prikaz ultrazvukom 2D nemaju jednak efekt. Tr i-dimenzionalni pregled proizvodi slike gotovo fotografske kvalitete koje svi mogu lako otkriti. Taj je kvalitet neprocjenjiv i u pogledu otkrivanja nepravilnosti u trudnoći i kada trudnica treba uvjeriti u njihovo odsustvo.

Da li je istraga sigurna ili ne?

Mišljenja o štetnosti tokom trudnoće variraju. U inostranstvu, ljekari nisu u korist 3D ultrazvuka ako nije naveden i bolje je izvesti redovan ultrazvuk. Pravo pitanje nastaje: Ako dv a-dimenzionalna ultrazvuka nije štetna, zašto je trodionik štetnog ispitivanja? Činjenica je da uobičajeni ultrazvuk traje 15 minuta, dok 3D tehnički pregled traje do 50 minuta. Kao rezultat toga, vrijeme izloženosti fetusa povećava se ultrazvučnim valovima. Iako ultrazvučni talasi utječu na samo 1% vremena, a ostatak vremena apsorbira samo impulse, a ne može se sa sigurnošću ne reći što će dugoročni efekti na nerođenu bebu biti.

Američko udruženje protivi se korištenju 3D ultrazvuka tokom trudnoće bez hitne potrebe, a dodatno koristi metode za dobivanje fotografskih slika ili video zapisa “za memoriju”. Na kraju krajeva, načelo ultrazvučnih stručnjaka širom svijeta kaže: što je manje moguće. Neuspjeh ultrazvuka tokom trudnoće je takođe štetan: možete previdjeti nepravilnosti i druge neugodne stvari. Pored toga, konvencionalni ultrazvuk dijagnozom ne čini se još gore (osim u gore navedenim pojedinačnim slučajevima) i ne bude dokazano da ne bude štetno za zdravlje nerođenog bebe ako ga koristite u propisanim standardima. Ne postoje ograničenja ili zabrane za 3D u Rusiji. Roditelji moraju sami odlučiti da li je potrebno ukoliko se klinički naznače.

Izgledi za razvoj istraživanja

Iako se u bliskoj budućnosti ne očekuje nikakvu zamjenu dvodimenzionalne opreme (posebno u javnim klinikama) u bliskoj budućnosti, postoji još više budućnosti prije ultrazvuka 3D. U kliničkoj praksi se sve više koristi kao dodatna istražna metoda. Ljekari su svjesni neprocjenjive pomoći da takva istraga pruža u rješavanju njegovih rezultata sa pacijentima i drugim profesionalcima. S vremenom će 3D ultrazvuk vjerovatno dobiti nove aplikacije i postati bolji dio kliničke prakse.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar