Tretmani za smanjenje simptoma artritisa: Lekovi i fizikalna terapija

Artritis je upalna bolest zglobova koja može uzrokovati bol, oticanje i ograničenu pokretljivost. Simptomi artritisa mogu se smanjiti različitim tretmanima, uključujući upotrebu lekova i fizikalnu terapiju. Ovi tretmani pomažu u kontroli upale i poboljšanju funkcije zglobova, što omogućava pacijentima da bolje obavljaju svakodnevne aktivnosti.

Lekovi za smanjenje simptoma artritisa mogu se podeliti na nekoliko kategorija. Najčešće korišćeni lekovi su nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID) koji smanjuju bol, oticanje i upalu u zglobovima. Glukokortikoidi su jakiji lekovi koji se mogu koristiti za smanjenje upale i simptoma artritisa. Biološki lekovi su novija vrsta lekova koja cilja specifične molekule koje su odgovorne za upalu u zglobovima. Ovi lekovi su obično rezervisani za teže oblike artritisa koji ne reaguju na druge terapije.

Fizikalna terapija igra ključnu ulogu u tretmanu artritisa. Vežbe jačanja mišića oko zgloba mogu pomoći u stabilizaciji zglobova i smanjenju bola. Takođe, fizikalna terapija može uključivati i protetske uređaje, kao što su ortoze, koje pomažu u održavanju pravilne pozicije zglobova i smanjenju opterećenja. Toplota i hladnoća mogu se takođe koristiti za smanjenje bola i oticanja u zglobovima. Fizikalna terapija je važan deo tretmana artritisa i može biti korisna u održavanju funkcionalnosti zglobova i poboljšanju kvaliteta života pacijenata.

Lekovi za smanjenje simptoma artritisa

Artritis je hronično zapaljensko oboljenje zglobova koje može uzrokovati bol, oticanje i smanjenu pokretljivost. Ljudi koji boluju od artritisa često se oslanjaju na lekove kako bi ublažili ove simptome i poboljšali kvalitet života.

Postoji nekoliko vrsta lekova koji se koriste za smanjenje simptoma artritisa. NSAID (nesteroidni antiinflamatorni lekovi) su najčešće propisivani lekovi za ublažavanje bola i smanjenje upale. Oni deluju tako što inhibiraju enzime koji su odgovorni za proizvodnju prostaglandina, supstance koja izaziva bol i zapaljenje. NSAID mogu biti dostupni u tabletama, kapsulama ili kao krema i gel za lokalnu primenu.

Druga vrsta lekova koja se često koristi za smanjenje simptoma artritisa su kortikosteroidi. Ovi lekovi imaju jak protivupalni efekat i mogu se koristiti kao tablete ili kao injekcije direktno u zglob. Kortikosteroidi se često koriste za tretiranje akutnih simptoma artritisa i kao kratkotrajno rešenje dok se ne postigne dugoročna terapija.

Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID)

Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID)

Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID) su klase lekova koji se obično koriste za smanjenje simptoma artritisa. Oni deluju tako što smanjuju upalu i bol u zglobovima, što može pomoći u poboljšanju kvaliteta života pacijenata sa artritisom.

NSAID su dostupni u različitim oblicima, kao što su tablete, kapsule, gelovi i kreme. Ovi lekovi se obično uzimaju oralno ili se nanose lokalno na zahvaćeno područje. Najčešći nuspojave NSAID su iritacija želuca, gorušica, mučnina i zatvor. Zbog toga je važno pridržavati se preporučene doze i konsultovati se sa lekarom pre nego što počnete koristiti NSAID.

 • Upustvo za korišćenje NSAID:
 • Pratite uputstva lekara i čitajte informacije sa pakovanja.
 • Uzimajte NSAID uz obrok ili nakon obroka kako biste smanjili rizik od iritacije želuca.
 • Nikada ne koristite više od preporučene doze.
 • Ako primetite ozbiljne nuspojave kao što su krvarenje iz želuca ili alergijske reakcije, odmah se obratite lekaru.

NSAID mogu biti korisni za smanjenje simptoma artritisa, ali nije preporučljivo da se oslanjate samo na ove lekove. Osim NSAID, važno je pratiti i druge terapije kao što su fizikalna terapija, vežbe i promena životnog stila kako biste smanjili bol i poboljšali funkcionalnost zglobova.

DMARD lijekovi (Diseas-Modifying Antirheumatic Drugs)

DMARD (Diseas-Modifying Antirheumatic Drugs) lijekovi su klasa lijekova koji se koriste za liječenje i usporavanje upalnih procesa kod različitih oblika artritisa. Ovi lijekovi djeluju na korijen problema i mogu zaustaviti progresiju bolesti, umanjiti simptome i očuvati funkciju zglobova. DMARD lijekovi obuhvataju različite subkategorije sa različitim mehanizmima djelovanja.

Metaloproteaza inhibitori

Metaloproteaza inhibitori su vrsta DMARD lijekova koji sprečavaju razgradnju hrskavice u zglobovima. Oni inhibiraju enzime koji uništavaju hrskavicu i smanjuju upalne procese. Ovi lijekovi mogu usporiti progresiju osteoartritisa i reumatoidnog artritisa, ali nisu uvijek djelotvorni kod svih pacijenata.

Imunosupresivi

Imunosupresivi su lijekovi koji potiskuju aktivnost imunološkog sistema. Oni smanjuju upalni odgovor u zglobovima i smanjuju simptome artritisa. Imunosupresivi se često koriste u liječenju autoimunih oblika artritisa kao što su reumatoidni artritis, psorijatični artritis i ankilozantni spondilitis.

 1. Methotrexate
 2. Azathioprine
 3. Cyclosporine

DMARD lijekovi se najčešće propisuju u kombinaciji sa drugim lijekovima i terapijom kako bi se postigao što bolji učinak u liječenju artritisa. Učinkovitost i sigurnost DMARD lijekova moraju biti pažljivo praćeni od strane ljekara, kako bi se osiguralo optimalno liječenje i kontrola bolesti.

Biološki lekovi

Biološki lekovi

Biološki lekovi su nova klasa lekova koja se koristi u tretmanu artritisa i drugih autoimunih bolesti. Oni deluju ciljano i specifično na imunološki sistem, blokirajući određene proteine koji su odgovorni za upalu. Ovi lekovi se primenjuju intravenski ili injekcijom i imaju sposobnost da smanje simptome artritisa i uspore progresiju bolesti.

Postoje različiti tipovi bioloških lekova za artritis, koji ciljaju različite proteine u imunološkom sistemu. Neke od najčešće korišćenih klasa bioloških lekova su inhibitori faktora nekroze tumora alfa (TNF-alfa), interleukin-1 (IL-1) i interleukin-6 (IL-6). Ovi lekovi mogu smanjiti bol, otok i ukočenost zglobova, kao i poboljšati funkcionalnost pacijenta.

 • Vrste bioloških lekova:
  1. Inhibitori faktora nekroze tumora alfa (TNF-alfa)
  2. Inhibitori interleukina-1 (IL-1)
  3. Inhibitori interleukina-6 (IL-6)
  4. Monoklonska antitela
  5. Inhibitori citokina
Vrsta leka Primena Prednosti
Inhibitori faktora nekroze tumora alfa (TNF-alfa) Kod reumatoidnog artritisa, psorijatičnog artritisa, ankilozirajućeg spondilitisa Smanjuje bol, otok i ukočenost zglobova; poboljšava funkcionalnost pacijenta
Inhibitori interleukina-1 (IL-1) Kod reumatoidnog artritisa, sistemskog juvenilnog idiopatskog artritisa Smanjuje simptome upale i bolove u zglobovima; sprečava oštećenje zglobova
Inhibitori interleukina-6 (IL-6) Kod reumatoidnog artritisa Smanjuje upalu i bolove u zglobovima; poboljšava funkcionalnost pacijenta
Monoklonska antitela Kod reumatoidnog artritisa Ciljano blokira određene proteine u imunološkom sistemu; smanjuje simptome artritisa
Inhibitori citokina Kod reumatoidnog artritisa, psorijatičnog artritisa, juvenilnog idiopatskog artritisa Poboljšava simptome artritisa; smanjuje upalu i bolove u zglobovima

Fizikalna terapija za smanjenje simptoma artritisa

Fizikalna terapija za smanjenje simptoma artritisa

Artritis je upalna bolest koja može uzrokovati bol, ograničenu pokretljivost i otežano obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Fizikalna terapija je jedan od tretmana koji može pomoći u smanjenju simptoma artritisa i poboljšanju funkcionalnosti zglobova.

Fizikalna terapija za artritis može uključivati različite tehnike i vježbe koje ciljaju poboljšanje pokretljivosti, snage mišića, ravnoteže i koordinacije. Ove terapije mogu biti posebno prilagođene individualnim potrebama pacijenta kako bi se postigao najbolji rezultat.

Evo nekoliko primjera fizikalne terapije koja se može koristiti za smanjenje simptoma artritisa:

 • Vježbe raspona pokreta: Ove vježbe pomažu u održavanju i poboljšanju pokretljivosti zglobova. Mogu uključivati nježno istezanje i aktivno kretanje zahvaćenog zgloba.
 • Vježbe jačanja mišića: Jačanje mišića oko zgloba može pomoći u stabilizaciji zglobova i smanjenju boli. Vježbe mogu uključivati korištenje terabandova, utega ili vlastite tjelesne težine.
 • Toplinska terapija: Primjena topline (toplinskih pakiranja, toplih obloga) može pomoći u smanjenju boli i opuštanju mišića.
 • Hladna terapija: Primjena hladnoće (leda, hladnih obloga) može pomoći u smanjenju upale i otoka zglobova.
 • Masaža: Masaža može pomoći u otpuštanju napetosti mišića i poboljšanju cirkulacije krvi u zglobovima.

Fizikalna terapija za smanjenje simptoma artritisa treba provoditi pod nadzorom stručnjaka, poput fizioterapeuta ili reumatologa. Oni će moći prilagoditi terapiju pacijentovim potrebama i osigurati da su vježbe sigurne i učinkovite. Redovita vježba i sudjelovanje u fizikalnoj terapiji mogu pomoći u upravljanju simptomima artritisa i poboljšanju kvalitete života.

Terapeutsko vežbanje

Terapeutsko vežbanje je jedan od ključnih tretmana za smanjenje simptoma artritisa. Ova vrsta vežbanja se fokusira na poboljšanje fleksibilnosti, snage mišića i opsega pokreta kod osoba sa artritisom. Pravilno vođeno terapeutsko vežbanje može pomoći u smanjenju upale, ublažavanju bola i održavanju funkcionalnosti zglobova.

Terapeutski vežbenici obično prilagođavaju vežbe prema individualnim potrebama svakog pacijenta. Vežbe se mogu sprovoditi uz pomoć specijalnih rekvizita, kao što su elastične trake, tegovi ili lopte za vežbanje. Terapeuti takođe mogu koristiti terapeutske tehnike, poput masaže i mobilizacije zglobova, kako bi pomogli u smanjenju simptoma artritisa.

 • Terapeutsko vežbanje može doneti sledeće koristi osobama sa artritisom:
  1. Poboljšanje fleksibilnosti i snage mišića, što može smanjiti opterećenje na zglobovima i smanjiti bol.
  2. Povećanje opsega pokreta u zglobovima, što može pomoći u održavanju njihove funkcionalnosti.
  3. Smanjenje upale i otoka u zglobovima, što može dovesti do smanjenja bola i poboljšanja kvalitete života.

Uz pravilno vođeno terapeutsko vežbanje, osobe sa artritisom mogu imati značajno poboljšanje simptoma i funkcionalnosti zglobova. Važno je da osobe sa artritisom redovno sprovode terapeutsko vežbanje i pridržavaju se uputstava iskusnog terapeuta kako bi postigli najbolje rezultate. Takođe je važno da se terapeutsko vežbanje kombinuje sa drugim tretmanima za artritis, kao što su lekovi, kako bi se postigao optimalan efekat u upravljanju simptomima ove bolesti.

Toplotne terapije za smanjenje simptoma artritisa

Toplotne terapije za smanjenje simptoma artritisa

Toplotna terapija je jedan od tretmana koji se često koristi za ublažavanje simptoma artritisa. Toplotne terapije su jednostavne, prirodne i efikasne metode za smanjenje bola i ukočenosti zglobova. Postoji nekoliko vrsta toplotnih terapija koje se mogu koristiti za ovo stanje.

Toplota u obliku kompresa

Jedan od najčešćih načina korištenja toplote za ublažavanje simptoma artritisa je primjena topline u obliku kompresa na bolnim područjima. Može se koristiti vruća voda u boci, električni grijači ili specijalni termalni jastučići. Ovi kompresi pomažu ublažiti bol i opustiti mišiće, smanjujući ukočenost zglobova.

Topla kupka

Topla kupka je također vrlo korisna metoda za smanjenje simptoma artritisa. Uzimanje tople kupke ne samo da opušta mišiće, već i poboljšava cirkulaciju krvi i ublažava bol. Možete dodati soli za kupanje ili eterična ulja, poput lavande ili eukaliptusa, kako biste pojačali efekte tople kupke.

Primer toplotnih terapija za smanjenje simptoma artritisa
Metoda Prednosti Upotreba
Toplotni kompresi Ublažava bol i opušta mišiće Nanesite na bolno područje 2-3 puta dnevno
Topla kupka Poboljšava cirkulaciju krvi i ublažava bol Uzmite toplu kupku 2-3 puta sedmično

Toplotne terapije se mogu koristiti kao deo sveobuhvatnog plana lečenja artritisa u kombinaciji sa lekovima i fizikalnom terapijom. Međutim, pre korištenja toplote kao terapijskog tretmana, važno je konsultovati se sa lekarom kako biste dobili tačne smernice o pravilnoj upotrebi i trajanju tretmana.

Krioterapija za smanjenje simptoma artritisa

Krioterapija za smanjenje simptoma artritisa

Krioterapija je oblik terapije koji koristi niske temperature za smanjenje simptoma artritisa i ubrzavanje procesa oporavka. Ovaj tretman se često koristi za ublažavanje bolova, oteklina i upala povezanih sa artritisom.

Krioterapija se može sprovoditi na nekoliko načina. Jedan od najčešćih načina je korišćenje mjehurića leda ili ledenih pakovanja direktno na bolnoj zoni. Hlađenje uzrokuje smanjenje protoka krvi u području, smanjenje upale i ublažavanje bola. Kod nekih pacijenata, krioterapija takođe može pomoći u smanjenju otoka i ukočenosti zglobova.

Drugi oblik krioterapije koji se često koristi je kriosauna. U ovom postupku, pacijent ulazi u komoru koja je izložena vrlo niskim temperaturama, obično oko -100°C. Kratko izlaganje hladnoći podstiče telo na lučenje endorfina, prirodnih analgetika koji pomažu u smanjenju bola. Kriosauna takođe može poboljšati cirkulaciju krvi, ubrzati proces ozdravljenja i oporavka i smanjiti upalu.

Krioterapija se obično primenjuje kao deo sveobuhvatnog plana lečenja artritisa koji može uključivati lekove, fizikalnu terapiju i promene u životnom stilu. Pre nego što se odlučite za krioterapiju, trebali biste se posavetovati sa svojim lekarom kako biste utvrdili da li je ova terapija pogodna za vas i kako je najbolje primeniti.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar