Tretmani za smanjenje simptoma anksioznosti: Antidepresivi i psihoterapija

Simptomi anksioznosti, kao što su prekomjerna briga, strah i napetost, mogu biti izuzetno teški za pojedinca. Međutim, postoje razni tretmani koji mogu pomoći u smanjenju ovih simptoma i poboljšanju kvalitete života ljudi koji pate od anksioznosti. Dva često korištena i efikasna tretmana su antidepresivi i psihoterapija.

Antidepresivi su lijekovi koji se često koriste za liječenje različitih mentalnih poremećaja, uključujući i anksioznost. Oni mogu regulirati moždane kemikalije koje su povezane s raspoloženjem i napetosti, kao što su serotonin, noradrenalin i dopamin. Ovi lijekovi mogu smanjiti simptome anksioznosti, poput stalne brige i panike, i pomoći pacijentima da se osjećaju smirenije i kontrolisane.

Psihoterapija je još jedan važan tretman za smanjenje simptoma anksioznosti. Ova terapija obično uključuje razgovor s obučenim stručnjakom koji pomaže pacijentu da identifikuje i razumije svoje misli, osjećaje i ponašanja koja su povezana s anksioznošću. Kroz terapiju, pacijenti također uče nove strategije za suočavanje s anksioznošću, kao što su tehnike disanja i opuštanja, promjene obrasca razmišljanja i izgradnja snažnih emocionalnih vještina.

Antidepresivi

Antidepresivi su vrsta lijekova koji se koriste za liječenje depresije, ali mogu biti korisni i u liječenju anksioznosti. Oni djeluju na neurotransmitere u mozgu, poput serotonina, noradrenalina i dopamina, kako bi poboljšali raspoloženje i smanjili osjećaj tuge i beznađa.

Postoji nekoliko različitih klasa antidepresiva, uključujući selektivne inhibitore ponovne pohrane serotonina (SSRI), neselektivne inhibitore ponovne pohrane serotonina i noradrenalina (SNRI), i inhibitori monoaminooksidaze (MAOI). SSRI su najčešće propisivani antidepresivi i uključuju lijekove poput fluoksetina i sertralina. Oni djeluju povećavajući dostupnost serotonina u mozgu.

Antidepresivi se obično uzimaju svakodnevno, a može biti potrebno nekoliko tjedana ili čak nekoliko mjeseci da se postigne puni terapijski učinak. Važno je napomenuti da se antidepresivi ne smiju odjednom prestati uzimati, već bi trebalo postupno smanjivati dozu pod nadzorom liječnika kako bi se izbjegli mogući simptomi povlačenja.

Vrste antidepresiva

Vrste antidepresiva

Antidepresivi su lijekovi koji se koriste za liječenje depresije i drugih mentalnih poremećaja, uključujući anksioznost. Postoji nekoliko vrsta antidepresiva, od kojih svaka ima svoje karakteristike i mehanizme djelovanja.

Selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI)

Selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI)

SSRI su jedna od najčešće propisivanih vrsta antidepresiva. Oni djeluju povećavajući nivo serotonina, neurotransmitera koji igra važnu ulogu u regulaciji raspoloženja. Ovi lijekovi, kao što su fluoksetin, sertralin i escitalopram, mogu smanjiti simptome anksioznosti i poboljšati raspoloženje. Glavne prednosti SSRI uključuju manje nuspojave i manju vjerojatnost da izazovu fizičku ovisnost u usporedbi s drugim vrstama antidepresiva.

Triciklični antidepresivi (TCA)

TCA su starija generacija antidepresiva koja također utječu na nivoe neurotransmitera u mozgu. Iako se manje propisuju zbog većeg rizika od nuspojava, mogu biti učinkoviti u liječenju simptoma anksioznosti. Primjeri TCA uključuju amitriptilin i imipramin.

Inhibitori monoaminooksidaze (IMAO)

IMAO su rijetko propisivani antidepresivi zbog potencijalno ozbiljnih nuspojava prilikom uzimanja određenih vrsta hrane ili lijekova. Oni djeluju inhibirajući enzim koji razgrađuje neurotransmitere kao što su serotonin, dopamin i noradrenalin. IMAO mogu biti korisni u liječenju anksioznosti, ali obično se koriste samo ako druge vrste antidepresiva nisu djelotvorne.

 • Selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI)
 • Triciklični antidepresivi (TCA)
 • Inhibitori monoaminooksidaze (IMAO)
Vrsta antidepresiva Primjeri
SSRI Fluoksetin, Sertralin, Escitalopram
TCA Amitriptilin, Imipramin
IMAO Selegilin, Fenelzin

Kako antidepresivi smanjuju simptome anksioznosti

Kako antidepresivi smanjuju simptome anksioznosti

Antidepresivi su ljekovi koji se često koriste za smanjenje simptoma anksioznosti. Oni djeluju na hemijske supstance u mozgu koje su povezane sa raspoloženjem i emocijama. Kada su te hemijske supstance neuravnotežene, to može dovesti do simptoma anksioznosti. Antidepresivi pomažu uspostaviti ravnotežu tih hemijskih supstanci, čime smanjuju simptome anksioznosti.

Antidepresivi se obično koriste kao dugoročna terapija za anksioznost. Mogu biti efikasni u smanjenju različitih vrsta simptoma anksioznosti, kao što su stalna briga, napetost, panika i strah. Međutim, svaki pojedinac može imati drugačiju reakciju na antidepresive, pa je važno da se prati i prilagođava doza i vrsta lijeka u skladu sa individualnim potrebama. Također, treba imati na umu da antidepresivi možda neće odmah pokazati rezultate i često je potrebno nekoliko nedelja ili mjeseci da se osjete potpuni efekti terapije.

Prednosti antidepresiva za smanjenje simptoma anksioznosti Nedostaci antidepresiva za smanjenje simptoma anksioznosti
 • Smanjuju intenzitet simptoma anksioznosti
 • Pomažu u kontrolisanju brige i panike
 • Mogu biti dugoročno efikasni u održavanju stabilnosti raspoloženja
 • Individuani odgovor na lijekove može varirati
 • Mogu imati nuspojave poput mučnine, suvoće usta i problema sa spavanjem
 • Mogu biti potrebne promjene doza i lijekova tokom vremena

Psihoterapija

 Psihoterapija

Psihoterapija je terapeutski proces koji se koristi za liječenje mentalnih i emocionalnih problema. To je oblik terapije koji koristi razgovor i specifične tehnike kako bi pomogao pojedincu da ispitaju svoje misli, osjećaje i ponašanja. Psihoterapijom se može tretirati različiti mlentalni poremećaji, uključujući anksioznost, depresiju, traumu, poremećaje prehrane i zavisnosti.

Postoji različite vrste psihoterapije, uključujući kognitivno-bihevioralnu terapiju (CBT), psihoanalizu, gestalt terapiju i obiteljsku terapiju. Svaka od tih terapija ima svoj pristup i ciljeve, ali zajedno rade na pružanju podrške, razumijevanju i pomaganju klijentima da riješe svoje probleme.

  Prednosti psihoterapije mogu uključivati:
 • Poboljšanje emocionalne dobrobiti
 • Smanjenje simptoma mentalnih poremećaja
 • Poboljšanje međuljudskih odnosa

Važno je napomenuti da psihoterapija nije jednoznačna rješenja za sve mentalne probleme i da može biti dio šireg plana liječenja koji uključuje i medicinske tretmane kao što su antidepresivi. Svako liječenje treba biti prilagođeno pojedinačnim potrebama i okolnostima klijenta i treba biti provođeno pod nadzorom stručnjaka.

Vrste psihoterapije

Vrste psihoterapije

Psihoterapija je metod tretmana koji se koristi za smanjenje simptoma anksioznosti. Postoje različite vrste psihoterapije koje se mogu primijeniti u liječenju anksioznosti, a neki od najčešćih oblika su:

 1. Kognitivno-bihevioralna terapija (CBT): CBT je jedna od najčešće korištenih vrsta psihoterapije za liječenje anksioznosti. Ova terapija se fokusira na identifikaciju i promjenu disfunkcionalnih uvjerenja i misli koji uzrokuju i održavaju anksioznost. Cilj CBT-a je naučiti pacijenta kako prepoznati negativne obrasce mišljenja i prilagoditi ih učinkovitijim načinima razmišljanja i ponašanja.
 2. Psihodinamska terapija: Psihodinamska terapija fokusira se na proučavanje nesvjesnih procesa i traumatskih iskustava iz prošlosti koje mogu utjecati na sadašnju anksioznost. Ova terapija se često koristi za rad na oslobađanju nesvjesnih konflikata i traumatskih iskustava kako bi se smanjila anksioznost.
 3. Interpersonalna terapija: Interpersonalna terapija se fokusira na poboljšanje interpersonalnih odnosa pacijenta. Cilj je pomagati pacijentu u izgradnji bolje komunikacije i razumijevanja s drugima, što može pomoći u smanjenju anksioznosti koja proizlazi iz međuljudskih konflikata i problema.

Ove su vrste psihoterapije samo neki od mogućih pristupa u liječenju anksioznosti. Važno je da se odabere terapija koja najbolje odgovara individualnim potrebama pacijenta i da se pristup prilagodi njihovim specifičnim simptomima i ciljevima terapije.

Kako psihoterapija pomaže u smanjenju simptoma anksioznosti

Psihoterapija je jedan od efikasnih načina za smanjenje simptoma anksioznosti. Ova terapija se fokusira na razumevanje uzroka i mehanizama koji stoje iza anksioznosti, kao i na razvijanje strategija za suočavanje sa njom. Psihoterapija može biti efikasna kako samostalno, tako i u kombinaciji sa antidepresivima.

Jedan od najčešće korišćenih pristupa u psihoterapiji za smanjenje simptoma anksioznosti je kognitivno-bihevioralna terapija (CBT). Ova terapija se fokusira na identifikaciju i promenu negativnih i iracionalnih misli i uverenja koje doprinose anksioznosti. Kroz CBT, osoba uči nove načine razmišljanja i ponašanja koji su zdraviji i manje anksiozni.

Pored CBT-a, postoji i nekoliko drugih terapijskih pristupa koji mogu biti efikasni u smanjenju simptoma anksioznosti. Na primer, terapija usmerena na prihvatanje i predanost (ACT) se fokusira na prihvatanje neizbežnih neprijatnih emocija i situacija, kao i na angažovanje u vrednostima i ciljevima života. Ova terapija pomaže osobi da sa anksioznošću živi na zdrav i funkcionalan način.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar