Top 5 najboljih prirodnih lijekova za ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima

Bolovi u mišićima i zglobovima mogu biti vrlo neugodni i ograničavajući, ali postoji nekoliko prirodnih lijekova koji mogu pomoći u ublažavanju ovih simptoma bez potrebe za korištenjem jakih lijekova.

 1. Đumbir: Đumbir je poznat po svom protuupalnom djelovanju koje može pomoći u smanjivanju bolova u mišićima i zglobovima. Možete konzumirati đumbir u obliku čaja, dodavati ga u obroke ili koristiti kao začin u raznim jelima. Također možete napraviti oblog od svježeg đumbira i nanijeti ga na bolno područje radi dodatnog olakšanja.

 2. Kurkuma: Kurkuma je začin koji također ima snažno protuupalno djelovanje. Možete je dodavati u pripremu hrane ili uzimati kao dodatak prehrani u obliku kapsula. Kurkuma je posebno korisna za ublažavanje bolova uzrokovanih artritisom.

 3. Magnezij: Nedostatak magnezija može doprinijeti bolovima u mišićima i zglobovima. Dodavanje magnezijevog suplementa u prehranu može pomoći u smanjenju tih simptoma. Također možete koristiti magnezij kao oblog za opuštanje mišića.

 4. Kamilica: Kamilica ima protuupalna svojstva i može pomoći u smanjenju bolova u mišićima i zglobovima. Možete ju koristiti kao čaj ili napraviti oblog od kamilice i nanijeti ga na bolna područja.

 5. Maslinovo ulje: Maslinovo ulje je bogato antioksidansima i protuupalnim spojevima. Može se nanijeti na bolna područja kao masažno ulje radi olakšanja i opuštanja mišića i zglobova.

Prije nego što počnete koristiti ove prirodne lijekove, uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom ili ljekarnikom kako biste bili sigurni da su prikladni za vas i da neće utjecati na druge lijekove koje možda uzimate.

Najbolja prirodna sredstva za ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima

Najbolja prirodna sredstva za ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima

Ako patite od bolova u mišićima i zglobovima, postoji nekoliko prirodnih lijekova koje možete isprobati za ublažavanje simptoma. Ovi prirodni lijekovi mogu pomoći u smanjivanju upale i olakšavanju nelagode, bez potrebe za jakim lijekovima. Evo pet najboljih prirodnih lijekova za ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima:

 1. Kurkuma: Kurkuma je začin koji se često koristi u azijskoj kuhinji, ali također ima izvanredna svojstva za ublažavanje bolova. Glavni sastojak kurkume, kurkumin, ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjivanju upale u mišićima i zglobovima. Možete konzumirati kurkumu u prahu u obliku dodataka prehrani ili je dodati u svoje obroke.

 2. Đumbir: Đumbir je korijenasto povrće koje također ima protuupalna svojstva i može pomoći u ublažavanju bolova u mišićima i zglobovima. Možete konzumirati đumbir u obliku čaja ili ga dodati u svoje obroke. Također možete koristiti đumbirovo ulje za masažu obolelih područja radi dodatne olakšice.

 3. Epsomso soli: Kupka s Epsom solima može biti izvrsna opcija za opuštanje mišića i ublažavanje bolova. Epsom soli sadrže magnezij, koji ima protuupalna svojstva i može pomoći u smanjivanju upale u mišićima i zglobovima. Dodajte šaku Epsom soli u toplu kupku i opustite se barem 20 minuta.

 4. Zeleni čaj: Zeleni čaj sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u smanjivanju upale u tijelu. Pijenje zelenog čaja svakodnevno može imati blagotvorni učinak na simptome bolova u mišićima i zglobovima. Također možete koristiti vrećice zelenog čaja natopljene u toplu vodu kao obloge na obolelim područjima.

 5. Riblje ulje: Riblje ulje je bogato omega-3 masnim kiselinama koje imaju protuupalno djelovanje. Dnevna konzumacija ribljeg ulja može pomoći u smanjivanju bolova u mišićima i zglobovima te poboljšanju njihove pokretljivosti. Možete uzimati riblje ulje kao dodatak prehrani u kapsulama.

Uz ove prirodne lijekove, važno je također voditi brigu o svojoj prehrani, redovno se kretati i pridržavati se zdravih životnih navika kako biste poboljšali svoje stanje mišića i zglobova. Ako bolovi postaju sve teži ili se pogoršavaju, uvijek se obratite liječniku radi daljnje dijagnoze i tretmana.

Top 5 najboljih prirodnih lijekova za ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima

Top 5 najboljih prirodnih lijekova za ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima

1. Kurkuma: Kurkuma je začin koji ima snažna protuupalna svojstva i može pomoći u ublažavanju bolova u mišićima i zglobovima. Glavni aktivni sastojak u kurkumi je kurkumin, koji može smanjiti upalu i bolove. Možete isprobati uzimanje kurkumina u obliku dodataka prehrani ili dodavanje kurkume u svoje obroke.

2. Đumbir: Đumbir je još jedan prirodni lijek koji može pomoći ublažiti bolove u mišićima i zglobovima. Đumbir ima protuupalna svojstva koja mogu smanjiti upalu i bolove. Možete piti đumbirov čaj ili dodavati svježi đumbir u svoju prehranu.

3. Maslinovo ulje: Maslinovo ulje je bogato antioksidansima i oleokantalom, koji imaju protuupalna svojstva. Masiranje zahvaćenog područja maslinovim uljem može pružiti privremeno olakšanje od bolova u mišićima i zglobovima.

4. Epsom soli: Kupanje u vodi s dodatkom Epsom soli može pomoći u ublažavanju bolova u mišićima i zglobovima. Epsom soli sadrže magnezij sulfat, koji može opustiti mišiće i smanjiti bolove. Možete dodati Epsom soli u toplu kupku i ostati u njoj oko 20 minuta.

5. Boswellia: Boswellia je biljka koja se koristi u tradicionalnoj medicini za ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima. Glavni aktivni sastojak u boswelliji je bosvelična kiselina, koja može smanjiti upalu i bolove. Možete isprobati boswelliju u obliku dodataka prehrani.

Uz ove prirodne lijekove, važno je također voditi zdrav način života koji uključuje redovitu tjelesnu aktivnost, zdravu prehranu i adekvatnu hidrataciju. Ukoliko bolovi u mišićima i zglobovima ne prolaze ili se pogoršavaju, važno je potražiti savjet stručnjaka kao što je doktor ili fizioterapeut.

Biljni čajevi za ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima

Ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima može biti od vitalnog značaja za održavanje zdravog načina života. Jedan od prirodnih načina da se to postigne je upotreba biljnih čajeva. Biljni čajevi mogu pomoći u ublažavanju upale, smanjenju bolova i poboljšanju cirkulacije krvi. Evo pet biljnih čajeva koji mogu biti korisni u smanjivanju bolova u mišićima i zglobovima:

 1. Bosiljak – Bosiljak je biljka koja se često koristi u kulinarstvu, ali može biti i izuzetno korisna kao biljni čaj za ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima. Ima protuupalna svojstva koja pomažu u smanjenju oteklina i bolova.

 2. Kurkuma – Kurkuma je žuta začinska biljka koja se od davnina koristi u tradicionalnoj medicini. Ima antioksidativna i protuupalna svojstva koja mogu pomoći u ublažavanju bolova u mišićima i zglobovima. Kurkuma se može koristiti samostalno kao čaj ili kao dodatak drugim biljnim čajevima.

 3. Nana – Nana je aromatična biljka koja se često koristi za pripremu osvježavajućeg čaja. Ima analgetska svojstva koja mogu pomoći u ublažavanju bolova u mišićima i zglobovima. Također ima opuštajući učinak na mišiće i može pomoći u smanjenju napetosti.

 4. Đumbir – Đumbir je korijen biljke koji se često koristi u kuhinji zbog svog karakterističnog okusa. Međutim, đumbir također ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju bolova u mišićima i zglobovima. Može se koristiti kao čaj ili kao dodatak drugim biljnim čajevima.

 5. Borzilok – Borzilok je zeljasta biljka koja pripada porodici metvica. Ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u ublažavanju bolova u mišićima i zglobovima. Može se koristiti kao čaj ili kao dodatak drugim biljnim čajevima.

– a) Đumbir

Đumbir je korijen biljke koji se koristi u tradicionalnoj medicini kao prirodni lijek protiv bolova u mišićima i zglobovima. Sadrži aktivne sastojke kao što su gingerol i šogaoli koji imaju protuupalna i analgetska svojstva.

Jedan od načina korištenja đumbira za ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima je konzumiranje đumbirskog čaja. Za pripremu čaja, trebate narezati svježi đumbir na tanke komade i preliti ga vrućom vodom. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim ga procijedite i pijte. Đumbirski čaj možete piti nekoliko puta dnevno kako biste smanjili bolove i upale.

Prednosti đumbira
– Prirodni analgetik
– Protuupalno djelovanje
– Pomaže u ublažavanju bolova u mišićima i zglobovima
– Može se koristiti u obliku čaja, kapsula ili kao začin

Uzimanje đumbira u obliku dodatka prehrani ili korištenje đumbira kao začina u vašim jelima također može pomoći u smanjenju bolova. Možete ga dodati u juhe, umake, salate ili ga koristiti za mariniranje mesa. Đumbir je prirodni lijek za ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima koji se može koristiti kao sigurna alternativa ili dopuna drugim terapijama.

b) Kamilica

Kamilica je ljekovito bilje koje se tradicionalno koristi za ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima. Ova biljka sadrži spojeve koji imaju protuupalna svojstva i mogu pomoći u smanjenju upale u mišićima i zglobovima.

Kamilica se može koristiti na nekoliko načina za ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima. Jedan od načina je priprema čaja od kamilice i pijenje tog čaja svakodnevno. Kamilica također može biti dostupna u obliku ulja, koje se može utrljati izravno na bolno područje. Također se može koristiti i u obliku losiona ili kreme, koje se nanose na kožu i lagano masiraju na bolno područje.

 • Prednosti kamilice za ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima:
 • Smanjuje upalu
 • Ublažava bol
 • Poboljšava opuštanje mišića
 • Potiče cirkulaciju

Uzimanje kamilice kao prirodnog lijeka za ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima može biti siguran i učinkovit način za smanjenje nelagode. Međutim, prije korištenja kamilice ili bilo kojeg drugog prirodnog lijeka, uvijek je najbolje konzultirati se s ljekarom ili stručnjakom za prirodnu medicinu kako biste bili sigurni da je to pogodno za vaše specifične potrebe i da nema nuspojava ili interakcija s drugim lijekovima koje možda uzimate.

Kopriva

Kopriva

Kopriva (Urtica dioica) je biljka koja sadrži brojne hranjive tvari i koristi se kao prirodni lijek za ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima. Bogata je vitaminima A, C i K, mineralima poput kalcija, magnezija, kalija i željeza, i fitonutrijentima koji imaju protuupalno djelovanje. Također, kopriva sadrži spojeve kao što su kvercetin i kafeinsku kiselinu koji mogu pomoći u smanjenju upala i ublažavanju bolova.

Postoji nekoliko načina korištenja koprive za ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima. Jedan od načina je konzumiranje čaja od koprive. Da biste napravili čaj, možete koristiti svježe ili sušene listove koprive. Preporučuje se da se listovi preliju vrućom vodom i ostave da odstoje nekoliko minuta prije nego što se piju. Čaj od koprive može pomoći u smanjenju bolova i upala mišića i zglobova.

Esencijalna ulja

Esencijalna ulja su prirodni ekstrakti biljaka koji se često koriste u aromaterapiji. Ova ulja imaju razne koristi za ljudsko zdravlje, uključujući i ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima. Postoji nekoliko esencijalnih ulja koja su poznata po svojim analgetskim i protuupalnim svojstvima.

1. Kamilica: Kamilica je poznata po svojim umirujućim svojstvima i može pomoći u ublažavanju mišićnih bolova. Može se koristiti u obliku ulja za masažu ili inhalirati kao esencijalno ulje.

2. Eukaliptus: Eukaliptusovo ulje ima protuupalna svojstva i često se koristi za ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima. Može se koristiti u obliku ulja za masažu ili inhalirati za olakšanje disanja.

3. Đumbir: Đumbirovo ulje ima analgetska svojstva i može pomoći u ublažavanju bolova u mišićima i zglobovima. Može se koristiti u obliku ulja za masažu ili dodati u toplu kupku.

4. Lavanda: Lavandino ulje ima umirujuće i protuupalno djelovanje i može pomoći u smanjenju bolova u mišićima i zglobovima. Može se koristiti u obliku ulja za masažu ili inhalaciju.

5. Pepermint: Pepermintovo ulje ima rashlađujući efekt i može pomoći u smanjenju bolova u mišićima i zglobovima. Može se koristiti u obliku ulja za masažu ili inhalaciju.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar