Terapije za liječenje astme kod djece

Astma je hronično oboljenje disajnih puteva koje može značajno uticati na kvalitet života dece. Srećom, postoje efikasne terapije koje mogu pomoći u kontroli simptoma astme i poboljšanju disanja.

Prva linija terapije za dečju astmu obično uključuje upotrebu inhalacionih kortikosteroida. Ovi lekovi se inhaliraju direktno u pluća i pomažu smanjenju inflamacije disajnih puteva. Redovno korišćenje inhalacionih kortikosteroida može smanjiti broj i intenzitet napada astme kod dece.

Dodatno, lekovi koji se nazivaju bronhodilatatori mogu biti korisni u olakšavanju simptoma astme. Ovi lekovi opuštaju mišiće disajnih puteva, čime se povećava protok vazduha i olakšava disanje. Bronhodilatatori se često koriste pri napadima astme, ali ih lekar može preporučiti i za svakodnevnu upotrebu kod dece koja imaju česte simptome.

Koje su alternative za terapiju astme kod dece?

 • Imunoterapija: Imunoterapija, poznata i kao alergijska vakcinacija, može biti opcija za decu sa astmom izazvanom alergijama. Ova terapija uključuje postepeno izlaganje alergenima kako bi se telo postepeno naviklo na njih. Na taj način, imunoterapija može smanjiti reakciju organizma na alergene i smanjiti simptome astme.
 • Alternativne metode: Postoje i alternative metode koje mogu pomoći u upravljanju simptomima astme kod dece. Neki roditelji se odlučuju za akupunkturu, homeopatiju ili prirodne suplemente kako bi olakšali simptome. Međutim, pre nego što se odlučite za ove metode, važno je da se posavetujete sa lekarom kako biste se uverili da je bezbedno za vaše dete.

Pregled terapija za astmu kod dece
Terapija Opis
Inhalacioni kortikosteroidi Uključuju inhaliranje lekova koji pomažu smanjenju inflamacije disajnih puteva
Bronhodilatatori Lekovi koji opuštaju mišiće disajnih puteva i olakšavaju disanje
Imunoterapija Postepeno izlaganje alergenima kako bi se telo postepeno naviklo na njih i smanjilo reakciju na alergene

Terapije za lečenje astme kod dece

Terapije za lečenje astme kod dece

Astma je hronična bolest disajnih puteva koja zahvata sve veći broj dece širom sveta. Da bi se kontrolisala i lečila astma kod dece, postoje različite terapije koje se primenjuju u zavisnosti od stepena i ozbiljnosti bolesti.

Prva linija terapije kod dece sa astmom su obično inhalacioni kortikosteroidi. Ovi lekovi smanjuju upalu disajnih puteva i sprečavaju simptome astme. Inhalacioni kortikosteroidi se najčešće primenjuju dva puta dnevno, a za decu koja ne mogu koristiti inhalator, mogu biti dostupni u obliku sirupa ili tableta. Ovi lekovi su bezbedni i efikasni i koriste se dugoročno za kontrolu astme kod dece.

Uz inhalacione kortikosteroide, mogu se primenjivati i bronhodilatatori za trenutno olakšanje simptoma astme. Bronhodilatatori šire disajne puteve i omogućavaju bolje proticanje vazduha. Oni se često koriste pre fizičke aktivnosti ili kada se javljaju akutni simptomi astme kod dece. Bronhodilatatori se mogu koristiti i u obliku inhalatora ili sirupa.

 • Terapije za lečenje astme kod dece uključuju:
  1. Inhalacione kortikosteroide koje se primenjuju dugoročno za kontrolu simptoma
  2. Bronhodilatore za trenutno olakšanje simptoma
  3. Lečenje osnovnih uzroka alergijske astme kao što su alergeni i izbegavanje okidača
  4. Imunoterapiju kao dugoročno rešenje za alergijsku astmu
  5. Edukaciju pacijenta i roditelja o pravilnoj upotrebi lekova i kontroli simptoma
Terapije za lečenje astme kod dece: Prednosti: Nedostaci:
Inhalacioni kortikosteroidi Smanjuju upalu disajnih puteva i sprečavaju simptome astme Može biti potrebno dugoročno korišćenje
Bronhodilatatori Olakšavaju simptome astme kratkoročno Nisu efikasni za dugoročnu kontrolu astme
Imunoterapija Dugoročno smanjuje reakciju na alergene Može biti skupa i zahtevati redovne injekcije

Inhalacijske terapije za astmu kod dece

Pacijenti sa astmom često koriste inhalacionu terapiju kao deo svog tretmana. Inhalacija omogućava direktno dostavljanje lekova u pluća, što čini inhalacione terapije veoma efikasnim i brzim načinom lečenja astme kod dece.

Postoje nekoliko vrsta inhalacionih terapija za astmu kod dece. Najčešće korišćena je inhalacija kortikosteroidima, koji su antiinflamatorni lekovi koji smanjuju oticanje i zapaljenje u disajnim putevima. Ovi lekovi se obično koriste svakodnevno kao preventivno sredstvo za kontrolu simptoma astme kod dece.

Različite vrste inhalacionih terapija za astmu kod dece
Vrsta terapije Opis
Puferska inhalacija Pacijent koristi inhalator koji sadrži lek u obliku aerosola. Potrebno je pravilno pritisnuti inhalator i duboko udahnuti lek.
Inhalacija sa spacerom Spacer je plastični cilindar koji je povezan sa inhalatorom. Pacijent stavi masku ili ustnik na spacer i duboko udahne lek.
Nebulizatorska inhalacija Nebulizator je uređaj koji konvertuje tečni lek u finu maglu koju pacijent inhalira kroz masku ili ustnik.

Inhalacione terapije za astmu kod dece su veoma efikasne jer omogućavaju direktno dostavljanje leka tamo gde je najpotrebnije – u pluća. Ove terapije pomažu u kontroli simptoma astme i smanjenju upale disajnih puteva, te igraju ključnu ulogu u lečenju ove bolesti kod dece.

Inhalacijski kortikosteroidi za lečenje astme kod dece

Inhalacijski kortikosteroidi za lečenje astme kod dece

Inhalacijski kortikosteroidi su lekovi koji se koriste za tretiranje simptoma astme kod dece. Oni se inhaliraju kroz inhalator i direktno deluju na upalne procese u plućima, smanjujući oticanje sluzokože i sužavanje disajnih puteva.

Inhalacijski kortikosteroidi se smatraju osnovnom terapijom za decu koja imaju česte simptome astme, kao što su kašalj, gušenje i otežano disanje. Oni pomažu u smanjenju učestalosti i jačine napada astme, smanjujući potrebu za hitnim lekovima kao što su bronhodilatatori.

Preporučeni inhalacijski kortikosteroidi za decu

Preporučeni inhalacijski kortikosteroidi za decu

Postoji nekoliko inhalacijskih kortikosteroida koji se koriste za lečenje astme kod dece. Neki od najčešće korišćenih lekova su:

 • Beclometason – ovaj lek se često koristi kod dece starije od 5 godina. On ima antiinflamatorno delovanje i pomaže u smanjenju upale u plućima.

 • Budezonid – ovo je još jedan inhalacijski kortikosteroid koji se često koristi kod dece. On pomaže u smanjenju upale i sužavanju disajnih puteva.

 • Flutikazon – ovaj lek ima slično delovanje kao i ostali inhalacijski kortikosteroidi i koristi se za kontrolu simptoma astme kod dece starije od 4 godine.

Prednosti inhalacijskih kortikosteroida za lečenje astme kod dece
Prednost Opis
Smanjena učestalost astmatičnih napada Inhalacijski kortikosteroidi pomažu u smanjenju učestalosti napada astme kod dece, čineći ih manje podložnima gušenju i otežanom disanju.
Smanjenje potrebe za hitnim lekovima Korišćenje inhalacijskih kortikosteroida može smanjiti potrebu za neodložnom primenom bronhodilatatora i drugih hitnih lekova za astmu.
Dugoročna kontrola simptoma astme Redovna upotreba inhalacijskih kortikosteroida može obezbediti dugoročnu kontrolu simptoma astme kod dece, smanjujući potrebu za intenzivnijim tretmanom.

Korištenje inhalacijskih kortikosteroida za liječenje astme kod djece

Inhalacijski kortikosteroidi su uobičajena terapija koja se koristi za liječenje astme kod djece. Ovi lijekovi se primjenjuju putem inhalatora, omogućavajući lijeku da direktno dospije na dišne puteve i smanji upalu u plućima.

Inhalacijski kortikosteroidi su vrsta kortikosteroidnih lijekova koji imaju protuupalno djelovanje. Oni pomažu u smanjenju otoka i upale u dišnim putevima, što može dovesti do olakšanja simptoma astme kao što su kašalj, piskanje ili otežano disanje.

Inhalacijski kortikosteroidi se obično propisuju djeci sastavnim dijelom dugoročne kontrole astme. Oni se uzimaju svakodnevno, bez obzira na prisutnost simptoma. To je važno jer inhalacijski kortikosteroidi pomažu u sprečavanju pogoršanja astme i smanjenju rizika od komplikacija.

Evo nekoliko važnih činjenica o korištenju inhalacijskih kortikosteroida za liječenje astme kod djece:

 • Početak djelovanja: Inhalacijski kortikosteroidi su lijekovi koji djeluju postepeno. Za postizanje maksimalnog učinka može biti potrebno nekoliko tjedana redovite upotrebe.
 • Nuspojave: Kao i svi lijekovi, inhalacijski kortikosteroidi mogu imati nuspojave. Međutim, ove nuspojave su obično manje kada se lijek koristi inhalatorom, jer manja količina lijeka dospijeva u krvotok u usporedbi s oralnom primjenom kortikosteroida.
 • Precizno doziranje: Doziranje inhalacijskih kortikosteroida za dijete treba odrediti ljekar na temelju težine astme i individualnih potreba. To je važno kako bi se osiguralo da dijete prima dovoljnu količinu lijeka za postizanje i održavanje kontrole nad simptomima astme.

Inhalacijski kortikosteroidi su sigurna i efikasna opcija za liječenje astme kod djece. Redovita upotreba ovih lijekova može pomoći djeci da žive aktivnije i bezbolnije živote s manje napada astme.

Prednosti inhalacijskih kortikosteroida kod dece

Inhalacijski kortikosteroidi su osnovni lekovi za lečenje astme kod dece. Oni se primenjuju u obliku inhalacija i imaju brojne prednosti u odnosu na druge terapijske opcije.

Prva prednost inhalacijskih kortikosteroida je ta što oni direktno deluju na upalu u disajnim putevima. Inhalacijski kortikosteroidi smanjuju edem sluznice, smanjuju broj upalnih ćelija i suzbijaju oslobađanje zapaljenskih medijatora. Ova direktna akcija na upalu omogućava efikasno kontrolisanje simptoma i sprečavanje napada astme kod dece.

Druga prednost inhalacijskih kortikosteroida je ta što imaju minimalne sistemske efekte. Kada se lek udiše, on veoma malo dospeva u krvotok i ne izaziva ozbiljne sistemsko nuspojave kao što su kod oralno primenjenih kortikosteroida. Ovo je posebno bitno kod dece, jer se njihov organizam još razvija i osetljiv je na potencijalne nuspojave lekova.

Inhalacijski bronhodilatatori

Inhalacijski bronhodilatatori su lekovi koji se koriste za lečenje astme kod dece. Ovi lekovi se primenjuju putem inhalera ili nebulizatora kako bi se udisali direktno u pluća.

Postoji nekoliko vrsta inhalacijskih bronhodilatatora. Najčešće korišćena vrsta je beta-agonist. Ovi lekovi opuštaju mišiće oko disajnih puteva i pomažu da disanje bude lakše. Beta-agonisti su obično dostupni u obliku kratkodelujućih ili dugodelujućih inhalatora.

Još jedan tip inhalacijskih bronhodilatatora su antiholinergici. Oni deluju blokiranjem određenih hemijskih supstanci u telu koje mogu suziti disajne puteve. Antiholinergici se takođe koriste kao dodatak terapiji kod dece sa astmom.

Mehanizam delovanja inhalacijskih bronhodilatatora

Inhalacijski bronhodilatatori su lekovi koji se koriste za lečenje astme kod dece. Oni imaju sposobnost da opuste mišiće disajnih puteva i prošire ih, čime olakšavaju disanje.

Mehanizam delovanja inhalacijskih bronhodilatatora je usmeren na aktivaciju beta-2 adrenergičkih receptora, koji se nalaze u glatkim mišićima disajnih puteva. Kada se inhalira bronhodilatator, on se veže za ove receptore i aktivira ih. To dovodi do povećanja proizvodnje cikličnog adenozin monofosfata (cAMP) unutar ćelija mišića disajnih puteva. Povećanje nivoa cAMP uzrokuje opuštanje mišića disajnih puteva i proširenje njihovog lumena. Ovaj proces pomaže smanjenju opstrukcije disajnih puteva i olakšanju protoka vazduha.

Inhalacioni bronhodilatatori su efikasni u lečenju astme jer ciljaju suženje disajnih puteva, koje se javlja kao rezultat upale i grčenja mišića. Bronhodilatatori mogu biti kratkodjelujući ili dugodjelujući, u zavisnosti od trajanja njihovog delovanja. Oni se koriste kao deo redovne terapije za upravljanje astmom kod dece i mogu se koristiti i za ublažavanje akutnih simptoma astme.

Različite vrste inhalacijskih bronhodilatatora za djecu

Terapija astme kod djece često uključuje korištenje inhalacijskih bronhodilatatora, lijekova koji opuštaju mišiće dišnih puteva i olakšavaju disanje. Postoje različite vrste inhalacijskih bronhodilatatora koje se mogu koristiti kod djece, a najčešće korišćene su:

 • Beta2-agonisti: Ovi lijekovi opuštaju mišiće dišnih puteva i brzo olakšavaju simptome astme. Dostupni su u obliku kratkodjelujućih inhalatora za hitne situacije i dugodjelujućih inhalatora za svakodnevno održavanje kontrole nad astmom.

 • Anitimuskarinski lijekovi: Ovi lijekovi blokiraju djelovanje acetilholina, neurotransmitera koji sužava dišne puteve. Oni se često koriste u kombinaciji s beta2-agonistima kako bi se postigla maksimalna efikasnost i produljio bronhodilatacijski učinak.

 • Inhalirani kortikosteroidi: Ovi lijekovi smanjuju upalu u dišnim putevima i pomažu kontrolirati simptome astme na dugoročnoj osnovi. Oni se najčešće koriste kao preventivna terapija za smanjenje učestalosti i težine astmatičnih napada.

Vrste inhalacijskih bronhodilatatora za djecu
Vrsta lijeka Primjer lijeka Način primjene
Beta2-agonisti Salbutamol Inhalacija putem inhalatora
Anitimuskarinski lijekovi Ipratropij bromid Inhalacija putem inhalatora
Inhalirani kortikosteroidi Flutikazon Inhalacija putem inhalatora

Za pravilno korištenje inhalacijskih bronhodilatatora, važno je da roditelji i djeca budu educirani o pravilnoj tehnici inhalacije i redovno slijede upute ljekara. Ove vrste lijekova su obično vrlo sigurne za upotrebu, ali se uvijek treba posavjetovati s ljekarom prije nego što se započne s novom terapijom ili da bi se prilagodila doziranje i uputstva za upotrebu. Redovita kontrola astme i pravilan izbor inhalacijskih bronhodilatatora ključni su za održavanje kontrole nad simptomima astme kod djece.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar