Sve o tretmanima za astmu: Kako kontrolisati simptome

Astma je hronično oboljenje koje pogađa disajne puteve i može izazvati simptome poput gubitka daha, kašlja i otežanog disanja. Kako bi se kontrolisali ovi simptomi, važno je pravovremeno prepoznati i tretirati astmu. Postoji nekoliko tretmana i metoda koji se mogu koristiti za kontrolu simptoma astme.

Jedan od osnovnih tretmana za astmu su inhalatori, koji omogućavaju unošenje lijekova direktno u disajne puteve. Inhalatori mogu biti u obliku aerosola ili praha i dostupni su u različitim vrstama:

 • Inhalatori za olakšavanje simptoma: ovi inhalatori se koriste kada se pojave simptomi astme i pomažu u opuštanju mišića disajnih puteva, što omogućava lakše disanje.
 • Inhalatori za prevenciju simptoma: ovi inhalatori se koriste svakodnevno kako bi se sprečilo pojavljivanje simptoma astme. Oni smanjuju upalu disajnih puteva i pomažu u kontrolisanju astme.

Pored inhalatora, postoje i druge metode tretmana koje mogu pomoći u kontrolisanju simptoma astme. Na primjer, neki ljudi koriste oralne lijekove kao dio svog tretmana. Ovi lijekovi su obično kortikosteroidi koji pomažu u smanjenju upale i otoka disajnih puteva.

Vrste tretmana za astmu

Astma je hronično stanje koje utječe na disajne puteve, a može izazvati simptome poput kašlja, gušenja i otežanog disanja. Postoji nekoliko vrsta tretmana za astmu, a među njima su lijekovi, terapija disanja, promjene načina života i alternativni tretmani.

Lijekovi

Lijekovi su često prva linija tretmana za astmu i mogu pomoći u kontroliranju simptoma. Postoje dva glavna tipa lijekova za astmu: preventivni lijekovi i lijekovi za ublažavanje simptoma. Preventivni lijekovi se uzimaju svakodnevno kako bi se smanjila upala i iritacija disajnih puteva. Oni uključuju kortikosteroide i inhalatore. Lijekovi za ublažavanje simptoma se koriste kada se javljaju napadi astme i uključuju bronhodilatatore i inhalatore sa kratkodjelujućim lijekovima.

Terapija disanja

Terapija disanja je oblik tretmana koji uključuje učenje tehnika disanja koje pomažu olakšati simptome astme. Ove tehnike uključuju duboko disanje, polagano disanje i kontrolisano disanje. Terapeut ili instruktor može koristiti različite tehnike kako bi pomogao pacijentu da nauči pravilno disati i kontrolirati svoje simptome astme.

Promjene načina života

Promjene načina života mogu biti korisne u upravljanju simptomima astme. To uključuje izbjegavanje okidača koji mogu izazvati napade astme, kao što su duvanski dim, zagađenje zraka, pelud ili kućna prašina. Redovito vježbanje i održavanje zdrave tjelesne težine također mogu pomoći u kontroli simptoma astme.

Uz ove vrste tretmana, postoje i alternativni tretmani kao što su akupunktura, homeopatija i herbalni lijekovi. Međutim, važno je konsultirati se sa stručnjakom prije početka bilo kojeg alternativnog tretmana kako bi se osigurala sigurnost i efikasnost.

Inhalacioni kortikosteroidi

Šta su inhalacioni kortikosteroidi?

Inhalacioni kortikosteroidi su lijekovi koji se koriste za liječenje astme. Oni su oblik kortikosteroida koji se inhalira kroz usta i dostiže pluća. Inhalacioni kortikosteroidi djeluju na upalu u plućima i smanjuju oticanje i sužavanje disajnih puteva.

Kako se koriste inhalacioni kortikosteroidi?

Inhalacioni kortikosteroidi se obično koriste svakodnevno, čak i kada nemate simptome astme. Oni se koriste kao preventivni tretman za kontroliranje upale u plućima i smanjenje simptoma astme. Inhalacioni kortikosteroidi se obično inhaliraju kroz inhalator ili nebulizator.

 • Neka od poznatih inhalacionih kortikosteroida uključuju:
  1. Beclometason
  2. Budezonid
  3. Flutikazon
  4. Mometazon

Koji su mogući neželjeni efekti inhalacionih kortikosteroida?

Iako su inhalacioni kortikosteroidi efikasni u liječenju astme, mogu izazvati neke neželjene efekte, pogotovo ako se koriste u velikim dozama. Neki od mogućih neželjenih efekata uključuju iritaciju grla, gljivične infekcije u ustima ili promjene raspoloženja. Važno je slijediti uputstva ljekara i ne prekoračiti preporučenu dozu inhalacionih kortikosteroida.

Bronhodilatatori

Bronhodilatatori

Bronhodilatatori su lijekovi koji se koriste za otvaranje i opuštanje disajnih puteva kod osoba s astmom. Oni pomažu proširiti bronhije i olakšavaju disanje. Postoje dva glavna tipa bronhodilatatora: kratkodjelujući i dugodjelujući.

Kratkodjelujući bronhodilatatori

Kratkodjelujući bronhodilatatori su lijekovi koji brzo djeluju kako bi olakšali simptome astme. Oni se obično koriste u hitnim situacijama kada osoba ima napad astme i treba trenutno olakšanje. Ovi lijekovi se obično uzimaju inhaliranjem, što omogućava da lijek brže stigne do pluća.

 • Albuterol: Albuterol je jedan od najčešće korištenih kratkodjelujućih bronhodilatatora. On opušta mišiće oko disajnih puteva i pomaže kod ublažavanja bronhospazma.
 • Levosalbutamol: Levosalbutamol je također jedan od učinkovitih kratkodjelujućih bronhodilatatora koji se koristi za liječenje napada astme.

Dugodjelujući bronhodilatatori

Dugodjelujući bronhodilatatori su lijekovi koji se koriste za dugoročno kontroliranje simptoma astme. Oni su obično dio terapije održavanja za osobe s astmom koja nije dobro kontrolirana samo kratkodjelujućim lijekovima. Uzimaju se jednom ili dva puta dnevno i pomažu u opuštanju mišića oko bronhija tijekom dužeg vremenskog perioda.

 • Salmeterol: Salmeterol je jedan od često korištenih dugodjelujućih bronhodilatatora. Djeluje otvaranjem i opuštanjem disajnih puteva, olakšavajući disanje i smanjujući upalu i oticanje.
 • Formoterol: Formoterol je još jedan učinkovit dugodjelujući bronhodilatator koji se koristi za dugotrajnu kontrolu simptoma astme.

Uzimanje bronhodilatatora strogo treba biti prema savjetu ljekara, a ne samo prema vlastitom nahođenju. Nuspojave bronhodilatatora mogu uključivati tremore, ubrzan rad srca i glavobolje. Ako imaš astmu, važno je da se obratiš svom ljekaru kako bi pronašao najbolje bronhodilatatore za kontrolu svojih simptoma.

Leukotrienski antagonisti u tretmanu astme

Leukotrienski antagonisti u tretmanu astme

Leukotrienski antagonisti predstavljaju vrstu lijekova koji se koriste u tretmanu astme. Astma je hronično oboljenje disajnih puteva koje uzrokuje upalu i suženje disajnih puteva, što dovodi do simptoma poput poteškoća u disanju, kašlja i wheezinga.

Leukotrieni su tvari koje se stvaraju u organizmu tokom upalnog procesa i igraju važnu ulogu u sužavanju disajnih puteva. Leukotrienski antagonisti blokiraju djelovanje leukotriena, sprečavajući suženje disajnih puteva i smanjujući upalu.

Postoje nekoliko različitih leukotrienskih antagonista koji se koriste u tretmanu astme, uključujući montelukast, zafirlukast i pranlukast. Ovi lijekovi se generalno uzimaju oralno u obliku tableta ili sirupa.

Evo nekoliko razloga zašto leukotrienski antagonisti mogu biti korisni u tretmanu astme:

 • Blokirajući djelovanje leukotriena, smanjuju suženje disajnih puteva i poboljšavaju protok zraka kroz njih.
 • Smanjuju upalu u disajnim putevima, što pomaže u smanjenju simptoma astme poput wheezinga i kašlja.
 • Često se koriste kao dodatak drugim lijekovima za astmu, kao što su inhalatori kortikosteroidi, da bi se postigao bolji kontrolu simptoma.
Leukotrienski antagonistDoziranjeMogući neželjeni efekti
MontelukastObično se uzima jednom dnevno, bez obzira na obrok.Glavobolja, mučnina, dijareja
ZafirlukastObično se uzima dva puta dnevno, na prazan stomak.Poremećaji spavanja, hepatotoksičnost
PranlukastObično se uzima tri puta dnevno, prije obroka.Suva usta, anksioznost, poremećaji spavanja

Važno je napomenuti da leukotrienski antagonisti nisu prikladni za sve pacijente sa astmom. Oni se obično koriste kao dodatak drugim lijekovima, a u određenim slučajevima mogu biti kontraindikovani. Uvijek se posavjetujte sa ljekarom prije početka uzimanja bilo kojeg lijeka za liječenje astme.

Mjere kontrole simptoma astme

Astma je hronična bolest dišnih puteva koja uzrokuje upalu i sužavanje disajnih puteva, što dovodi do simptoma kao što su kašalj, gušenje i otežano disanje. Da bi se kontrolisali simptomi astme i smanjila mogućnost pojave napada, potrebno je primijeniti određene mjere kontrole.

Izbjegavanje okidača

Jedna od ključnih mjera kontrole astme je izbjegavanje okidača koji mogu izazvati napade astme. Okidači mogu biti različiti za svaku osobu, ali neki uobičajeni okidači uključuju alergene poput kućne prašine, polena, buđi i dlaka kućnih ljubimaca, kao i iritante poput duhanskog dima, zagađenog vazduha i hemikalija.

 • Izbjegavajte izlaganje okidačima koliko je god moguće.
 • Koristite klima uređaje sa filterima za pročišćavanje vazduha.
 • Održavajte čistu okolinu i redovno provjetravajte prostorije.

Redovno uzimanje lijekova

Za kontrolu simptoma astme često su potrebni odgovarajući lijekovi. Važno je redovno uzimati propisane lijekove kako bi se smanjila upala disajnih puteva i kontrolisali simptomi.

 • Koristite inhalator ili druge propisane lijekove prema uputstvima ljekara.
 • Držite lijekove pri ruci kako biste mogli brzo reagovati u slučaju napada astme.
 • Redovno posjećujte svog ljekara radi praćenja stanja astme i prilagođavanja terapije.

Kontrola simptoma astme je ključna za poboljšanje kvalitete života osoba koje boluju od ove bolesti. Pravilno izbjegavanje okidača i redovno uzimanje propisanih lijekova pomaže u sprečavanju napada astme i održavanju normalne funkcije disajnih puteva.

Redovno uzimanje propisanog tretmana

Za osobe koje boluju od astme, redovno uzimanje propisanog tretmana je ključno za kontrolu simptoma i sprečavanje napadaja. Tretman za astmu obično se sastoji od inhalatora koji se koristi za ublažavanje simptoma i sprečavanje upale disajnih puteva.

Važno je da se tretman uzima redovno prema uputstvima doktora čak i kada se osoba ne oseća loše. Uzimanje tretmana samo kada se pojave simptomi može dovesti do pogoršanja stanja i napada astme. Da bi se olakšalo praćenje uzimanja tretmana, može biti korisno da osoba koristi napomenu ili alarm na mobilnom telefonu kako bi se podsetila kada treba da uzme tretman.

Takođe je važno da osoba redovno posećuje lekara radi praćenja i prilagođavanja tretmana. Lekar može promeniti dozu ili dodati druge lekove ako se simptomi pogoršaju ili ne kontroliraju određenim tretmanom. Takođe će lekar moći da pruži savete o tome kako pravilno koristiti inhalator i kako se nositi sa eventualnim neželjenim efektima.

Izbjegavanje okidača astme

Izbjegavanje okidača astme je ključni korak u kontroli simptoma i prevenciji napada astme. Postoje mnogi faktori koji mogu izazvati ili pogoršati simptome astme, kao što su alergeni, iritansi, fizičke aktivnosti i promjene u vremenskim uvjetima. Identifikacija i izbjegavanje ovih okidača može pomoći u smanjenju učestalosti i ozbiljnosti simptoma astme.

Alergeni poput prašine, peludi, grinje, buđi i dlake kućnih ljubimaca mogu izazvati alergijske reakcije kod osoba s astmom. Izbjegavanje ovih alergena može biti ključno za smanjenje simptoma astme. To može uključivati ​​korištenje hipoalergenskih jastučnica i posteljine, redovito čišćenje kuće, usisavanje s HEPA filterom, izbjegavanje zadržavanja na otvorenom tijekom razdoblja visokog broja alergena i izbjegavanje kontakta s kućnim ljubimcima ako su oni okidač astme.

Iritansi poput duhanskog dima, zagađenog zraka, mirisa, kemikalija i dima od vatre mogu također izazvati simptome astme. Izbjegavanje pušenja i pasivnog pušenja, provjetravanje prostorija, izbjegavanje jakih mirisa i korištenje maski za lice u situacijama gdje je zrak zagađen mogu smanjiti izlaganje ovim iritantima i poboljšati kontrolu astme. Fizičke aktivnosti i promjene u vremenskim uvjetima poput hladnoće, vlažnosti zraka i izloženosti letećim tvarima (npr. polenom) također mogu izazvati simptome astme. Prilagodba tjelesne aktivnosti, prekrivanje lica u hladnim uvjetima i praćenje vremenskih uvjeta mogu biti korisni u izbjegavanju tih okidača.

Sve ove mjere opreza mogu pomoći u smanjenju učestalosti i ozbiljnosti simptoma astme te poboljšati kontrolu bolesti. Osobe s astmom trebaju identificirati svoje specifične okidače i prilagoditi svoj stil života kako bi ih izbjegle. U nekim slučajevima, savjetovanje s liječnikom specijalistom za respiratorne bolesti može biti korisno za izradu planova upravljanja astmom i pružanje dodatnih savjeta o izbjegavanju okidača.

Praćenje disajnih funkcija

Praćenje disajnih funkcija ima ključnu ulogu u kontroli simptoma astme i praćenju efektivnosti tretmana. Postoje nekoliko metoda i testova koji mogu pomoći u procjeni i praćenju disajnih funkcija kod osoba sa astmom.

Spirometrija

Spirometrija je jedna od osnovnih metoda za procjenu disajnih funkcija. Ovaj test mjeri volumen zraka koji osoba može udisati i izdisati, kao i brzinu protoka zraka. Podaci dobijeni iz spirometrije mogu pomoći u dijagnostikovanju astme, praćenju njenog toku i efektivnosti tretmana. Spirometrija se obično izvodi uzimanjem dubokih udaha, zatim brzog i snažnog izdisaja u poseban uređaj koji mjeri protok zraka.

Praćenje simptoma

Pored medicinskih testova, praćenje simptoma astme također je važno za procjenu disajnih funkcija. Osobe sa astmom trebaju pažljivo pratiti svoje simptome kao što su kašalj, otežano disanje, zviždanje ili stezanje u grudima. Također je korisno zapisati učestalost i intenzitet simptoma kako bi se moglo pratiti njihovo poboljšanje ili pogoršanje tokom vremena. Upotreba dnevnika simptoma može biti od velike pomoći u praćenju disajnih funkcija i korigiranju terapije prema potrebi.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar