Stopalo x-ray – brza i sigurna dijagnoza

X-Ray slikanje jedna je od najisplativijih i informativnijih istražnih metoda. To je jedan od najčešće propisanih pregleda, na primjer, X-Ray stopala nije samo naznačeno u povredama, već i u sumnjivim artritisom, ravnim stopalima i nepravilnostima u razvoju. X-Raja prstiju često je naznačen u deformitetima stopala i u ovom slučaju postaje glavna dijagnostička metoda.

Indikacije za X-Ray slikarstvo

X-Raj nožnih prstiju na nogama gotovo je nemoguće nastupiti po vašem izboru – postoje stroge indikacije i kontraindikacije za ovaj proces. Medicinske oznake za X-Ray donjih ekstremiteta su:

 • sumnja na zajednički artritis;
 • Deformacija valgusa;
 • ravna stopala;
 • prelomi, posuđe i subluksacija;
 • jake modrice na ekstremitetima;
 • giht;
 • bol u donjim ekstremitetima nejasnog porijekla;
 • U djeci je ova istraga naznačena ako postoji sumnjiva nenormalnost u razvoju.

Istraga pomaže liječniku procijeniti stanje ligamenta u slučaju povrede i neophodan je u upalnim bolestima mekih tkiva, sumnjive neprazme i kostiju nepravilnosti bilo kojeg geneze. Kod djece X-Ray snimak cijelog prsta ili stopala može pomoći u prepoznavanju urođenih nepravilnosti. Kada se koristi kontrast, popis indikacija za X-Ray pregled je proširen.

Postoji nekoliko kontraindikata za ovu istragu:

 • Trudnoća je apsolutna kontraindikacija za sve vrste radioloških pregleda;
 • Kontinuirano krvarenje, uključujući unutrašnje krvarenje;
 • ozbiljno stanje pacijenta.

Kontrastna radiografija nije moguća kod pacijenata sa alergijom na kontrastnu agentu, teška bolest jetre, zatajenja bubrega, laktuiranje žena.

X-Ray stopala i nožnih prstiju

X-Ray nožnih prstiju ili cijelog stopala ne zahtijeva posebnu pripremu. Područje koje treba pregledati je izloženo, a stopalo se postavlja na poseban štand. U nekim se slučajevima snimanje napravi pod teretom – pacijent podiže zdravu nogu savijajući ga u koljenu tako da težina tijela nalazi se na nozi. Ako je moguće, ostatak pacijentovog tijela prekriven je posebnom zaštitnom pregačem – to značajno smanjuje primljenu dozu zračenja.

X-Ray slike nožnih prstiju ili stopala često se uzimaju u nekoliko projekcija – kako bi se postigla što više informacija o prirodi povrede ili tijekom procesa bolesti. To je X-Raj nožnih prstiju koji se često koriste za dijagnosticiranje lomova i ispuštanja – bol u takvim uvjetima je brz i mnogi pacijenti ne vide liječniku na pravovremeno nakon povrede. To dovodi do nenormalnog fuzije kosti, rezultirajuće deformitetom stopala, lažnih zglobova i osteomijelitisa.

Prije X-Ray ispitivanja, pacijent bi trebao ukloniti sav nakit iz tijela – zbog prisustva stranog metala, mogu biti slike lošeg kvaliteta.

Prednosti X-Ray dijagnostike

Za razliku od većine drugih, modernijih dijagnostičkih metoda, X-Ray snimak je najlakši i najintavniji način za otkrivanje patologija koje zahtijevaju slikarstvo. X-Rays su instalirani u svakom budžetskom polikliniku, a dijagnostika su besplatna ili za simboličku uplatu. Prednosti takve dijagnostike su:

 • Minimalna priprema, a X-Ray od udaljenih ekstremiteta ne zahtijeva ni pacijentovu preliminarnu pripremu;
 • Informacije – Jedan standardni X-Ray slika često je dovoljna za identifikaciju postojećeg problema;
 • sigurnost i minimalni broj kontraindikata;
 • Brzina – Završena slika oštećenog područja priprema se u minutima postupka;
 • Mogućnost obavljanja dijagnostike u svim uzrastima.

Gdje se izvodi postupak?

Danas se pitanje gdje treba izvesti x-ray se praktično ne pojavljuje – sva općinska poliklinika i drugi zdravstveni objekti opremljeni su takvim mogućnostima. X-Raj nogu zahtijeva upućivanje ljekara i preliminarne konsultacije sa ljekarom. Ovisno o pojedinoj instituciji, svi X-Rays su nešto drugačiji.

Svi moderni X-Ray uređaji imaju niz prednosti u odnosu na prethodno korištene komplekse:

 • Doza zračenja koje je pacijent primio minimalan;
 • Nema filmova i štetnih hemikalija;
 • Mnogi su uređaji opremljeni pametnim šivanjem, koji pruža mogućnost slika “pridruživanja”, što je važno prilikom ispitivanja duge cijevne kosti;
 • Moderni softver radioloških kompleksa omogućava sticanje slika visoke rezolucije, što je važno za izradu precizne dijagnoze;
 • Prisutnost kolimatora omogućava strogo ograničavanje područja izlaganja, što je posebno važno kada su potrebne ponovljene slike – doza primljena ostaje u dopuštenim granicama;
 • Brzi rezultati – nema potrebe čekati da razvijete film.

Trebam li se bojati x-ray?

X-Ray ne mora se bojati dobiti visoku dozu zračenja. Moderni X-Ray aparati su sigurni i ne mogu naštetiti ljudima racionalne upotrebe. Radiolozi koriste minimalne doze zračenja, omogućavajući jasnu sliku pogođenog područja. Pored toga, izvedba takve dijagnostike strogo se izračunava, a primljena i sažeta puna doza zračenja, što isključuje mogućnost predoziranja.

Doktor odlučuje o nužnosti takva dijagnostika uravnoteženog – neće propisati takva dijagnostika jednostavno bez potrebnih indikacija. Svi postupci treba zabilježiti u pacijentovom medicinskom zapisu i bit će čuvani u pacijentovom životu. Stoga će vaš ljekar to razmotriti prije nego što propiše još jedan X-Ray.

Savjet: Ako često mijenjate mjesto prebivališta i premještate se iz regije u regiju, možete izgubiti medicinsku historiju sa svim snimljenim intervencijama. Za takve ljude je preporučljivo sačuvati sve X-Ray ispite koje su izveli – na taj način ih sprečavaju da primaju “predoziranje doze zračenja.

Za razliku od kompjuterske tomografije, doza zračenja u standardnom X-Ray je mnogo manje. Kao rezultat toga, ovo ispitivanje udaljenih udova može se propisati i na trudnice sa strogim medicinskim indikacijama. Pri tome su sigurnosne mjere strogo praćene posebnom zaštitom za trbuh.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar