Šta je infektivna mononukleoza?

Period inkubacije virusa je vreme od kada ste zarazili infekciju i kada počnete da imate simptome. Traje četiri do šest nedelja. Znaci i simptomi mononukleoze obično traju jedan do dva meseca.

Simptomi mogu da pojave kao:

 • groznica
 • upala grla
 • otečene limfne žlezde u vratu i pazuhu
 • glavobolja
 • umor
 • slabost mišića
 • noćno znojenje

Ponekad može doći do oticanja slezine ili jetre, ali mononukleoza je retko kada fatalna. Mono je teško razlikovati od drugih uobičajenih virusa kao što je grip. Ako se vaši simptomi ne poboljšaju nakon jedne ili dve nedelje kućnog tretmana kao što su odmaranje, dobijanje dovoljno tečnosti i konzumiranje zdrave hrane, obavezno posetite lekara.

Šta uzrokuje mononukleozu?

Mononukleozu izaziva EBV. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), EBV je član porodice virusa herpesa i jedan je od najčešćih virusa koji inficira ljude širom sveta. Virus se širi direktnim kontaktom sa pljuvačkom iz usta inficirane osobe ili drugim telesnim tečnostima kao što je krv. Takođe se širi i kroz seksualne kontakte i transplantaciju organa.

Vi možete biti izloženi virusu kašljanjem ili kijanjem, ljubljenjem ili deljenjem hrane ili pića s nekim ko ima mono. Obično je potrebno četiri do osam nedelja da se simptomi razviju nakon što ste inficirani. Kod adolescenata i odraslih, infekcija uzrokuje primetne simptome u 35 do 50 posto slučajeva. Kod dece, virus obično ne izaziva nikakve simptome, a infekcija se često ne prepoznaje.

Koji su rizici mononukleoze?

Pošto drugi, ozbiljniji virusi kao što je hepatitis A mogu izazvati simptome slične mono, vaš lekar će raditi da se isključe ove mogućnosti. Kada posetite svog lekara, normalno će vas pitati koliko dugo imate simptome. Ako imate između 15 i 25 godina, Vaš lekar će vas takođe pitati da li ste bili u kontaktu sa pojedincima koji imaju mono.

Starost je jedan od glavnih faktora za dijagnozu monoa i najčešćih simptoma: groznica, bol u grlu i otečene žlezde. Vaš lekar će uzeti vašu temperaturu i proveriti žlezde u vratu, pazuhu i preponama. Vaš lekar može takođe da proveri gornji levi deo stomaka da bi utvrdio da li je vaša slezina uvećana. Ponekad će vaš lekar zatražiti kompletnu krvnu sliku. Ovaj test krvi će pomoći vašem doktoru da odredi koliko je teška vaša bolest ako posmatrate nivoe različitih krvnih ćelija. Na primer, visok broj limfocita često ukazuje na infekciju kao što je mono. Broj belih krvnih zrnaca Mono infekcija obično uzrokuje da vaše tijelo proizvodi više bijelih krvnih zrnaca dok se pokušava obraniti. Visok broj belih krvnih zrnaca ne može potvrditi infekciju EBV-om, ali rezultat sugeriše da je to velika mogućnost.

Lečenje mononukleoze

Ne postoji specifičan tretman za infektivnu mononukleozu. Međutim, Vaš lekar može da vam prepiše lek za kortikosteroid koji će smanjiti oticanje grla i tonzila. Simptomi se obično rešavaju sami za jedan do dva meseca.

Lečenje je usmereno na ublažavanje simptoma. Ovo uključuje upotrebu lekova bez recepta (OTC) za smanjenje groznice i tehnika za smirivanje upale grla, kao što je grgljanje slane vode. Drugi kućni tretmani koji mogu ublažiti simptome uključuju:

 • puno odmora
 • budite hidrirani, idealno pijaćom vodom
 • jedite toplu pileću supu
 • koristite lekove protiv bolova

Obratite se svom lekaru ako se vaši simptomi pogoršaju ili ako imate intenzivan bol u stomaku.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar