Sličnosti i razlike između gripe i prehlade: simptomi, liječenje i prevencija

Gripa i prehlada su dva česta zdravstvena stanja koja se odnose na infekcije gornjeg respiratornog trakta. Iako dijele neke slične simptome, postoje i neke ključne razlike između njih. Razumijevanje ovih razlika može nam pomoći u prepoznavanju simptoma i odabiru pravilnog tretmana.

Gripa je zarazna bolest koju uzrokuju različiti sojevi virusa gripe. Najčešći simptomi gripe uključuju iznenadnu pojavu visoke temperature, jake glavobolje, bolove u mišićima i umor. Također može doći do drhtavice, kašlja, začepljenja nosa i upale grla. Gripa može biti ozbiljna, posebno za osobe s oslabljenim imunološkim sustavom ili kroničnim zdravstvenim stanjima.

Prehlada je obično blaga infekcija uzrokovana različitim vrstama virusa. Simptomi prehlade uključuju začepljenje nosa, curenje nosa, kihanje, grlobolju i kašalj. Obično se javljaju postupno i nisu tako teški kao kod gripe. Oporavak od prehlade obično traje kraće vrijeme nego kod gripe, obično oko nedjelju dana.

Prevencija je ključna kod oba ova zdravstvena stanja. Osigurajte da često perete ruke, izbjegavajte dodirivanje lica, održavajte higijenu prostora i izbjegavajte bliski kontakt s osobama koje su bolesne. Cijepljenje protiv gripe također može biti učinkovita metoda zaštite od te bolesti. U slučaju da obolite od gripe ili prehlade, svakako se odmarajte, pijte puno tekućine i posavjetujte se s liječnikom o mogućnostima liječenja, posebno ako imate povezane zdravstvene probleme.

Gripa

Gripa je zarazna virusna bolest koja se javlja svake godine i karakteriše je iznenadno pojava visoke temperature, jakog kašlja, bolova u mišićima, umora i glavobolje. Ona se prenosi kapljičnim putem, uglavnom kada zaražena osoba kija ili kašlje.

Simptomi gripe su slični simptomima prehlade, ali su obično intenzivniji i traju duže. Gripa može izazvati ozbiljne komplikacije, posebno kod starijih osoba, male djece i ljudi sa oslabljenim imunološkim sistemom.

 • Simptomi gripe:
 • Povišena tjelesna temperatura
 • Kašalj
 • Glavobolja
 • Umor
 • Bolovi u mišićima
 • Gubitak apetita

Da biste se zaštitili od gripe, preporučuje se redovno pranje ruku, izbjegavanje kontakta sa zaraženim osobama i vakcinacija. Vakcina protiv gripe se preporučuje svake godine, posebno za osobe koje su u većem riziku od komplikacija.

Prevencija gripe:Liječenje gripe:
– Vakcinacija– Odmor i pijenje puno tečnosti
– Redovno pranje ruku– Korištenje antipiretika za snižavanje temperature
– Izbjegavanje kontakta sa zaraženim osobama– Korištenje dekongestiva za olakšanje simptoma
– Pravilno kašljanje i kihanje– Korištenje analgetika za ublažavanje bolova

Suptilne razlike u simptomima

Suptilne razlike u simptomima između gripe i prehlade mogu biti ključne za pravilnu dijagnozu i odabir pravilnog tretmana. Iako simptomi oba oboljenja mogu biti slični, postoje neke specifičnosti koje ih razlikuju.

Jedna od glavnih razlika je naglo početak simptoma kod gripe, dok se kod prehlade simptomi postepeno razvijaju. Gripa često započinje visokom temperaturom, naglim umorom, bolovima u mišićima i glavoboljom. Također, gripa može uzrokovati ozbiljnije komplikacije, kao što su upala pluća ili bronhitis.

Prehlada obično počinje s blagim simptomima kao što su curenje nosa, kijanje i blaga grlobolja. Također, prehlada rijetko uzrokuje visoku temperaturu, a simptomi se obično povlače u roku od nekoliko dana.

Tretmani i lijekovi za gripu

Gripa je virusna infekcija koja može prouzrokovati ozbiljne simptome i komplikacije. Srećom, postoje tretmani i lijekovi koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma i skraćivanju trajanja bolesti.

Lijekovi za gripu

Jedan od najčešće korištenih lijekova za gripu su antivirusni lijekovi. Oni mogu pomoći u smanjenju intenziteta simptoma, skraćivanju trajanja bolesti i sprečavanju komplikacija. Ovi lijekovi djeluju inhibirajući rast i širenje virusa u tijelu. Najbolje je početi uzimati antivirusne lijekove odmah nakon pojave simptoma gripa.

 • Oseltamivir (trgovačko ime Tamiflu) je jedan od najčešće propisivanih antivirusnih lijekova za gripu. Dostupan je kao tableta ili tekući sirup i najbolje je uzeti ga unutar 48 sati od pojave simptoma.
 • Zanamivir (trgovačko ime Relenza) je inhalirani antivirusni lijek koji također može pomoći u liječenju gripe. Najbolje ga je uzimati unutar 48 sati od pojave simptoma.

Simptomatski tretmani

Pored antivirusnih lijekova, postoje i drugi simptomatski tretmani koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma gripa:

 • Bol relievers kao što su acetaminofen (paracetamol) ili ibuprofen mogu pomoći u smanjenju groznice, glavobolje i drugih bolova. Važno je pažljivo slijediti upute o doziranju i ne prelaziti preporučene doze.
 • Decongestant lijekovi mogu pomoći u rješavanju začepljenosti nosa. Dostupni su u obliku tableta, kapi ili sprejeva i treba ih koristiti prema uputama ljekara ili farmaceuta.
 • Ispiranje nosa slanom otopinom može pomoći u oslobađanju nosa od sluzi i začepljenja. To se može učiniti koristeći posebne nazalne ispirače ili šprice za ispiranje nosa.
 • Grgljanje s toplom slanom vodom može pomoći u ublažavanju upaljenog grla i kašlja. Ovaj prirodni lijek može se koristiti 2 do 3 puta dnevno.

Važno je napomenuti da je odmor i adekvatan unos tekućine također ključan dio tretmana za gripu. Treba uzeti puno tekućine kao što su voda, čaj ili juha kako bi se izbjegla dehidracija i pomoću tijela u borbi protiv infekcije.

Mjere prevencije gripa

Mjere prevencije gripa su važne kako bi se smanjio rizik od zaraze ovom bolešću. Gripa se prenosi kapljičnim putem, kada zaražena osoba kašlje, kiše ili govori. Ovdje su neke mjere koje možete poduzeti kako biste se zaštitili od gripa:

 1. Pranje ruku: Redovito perite ruke sapunom i toplom vodom najmanje 20 sekundi. Ako sapun i voda nisu dostupni, koristite dezinficijens na bazi alkohola.
 2. Izbjegavanje dodirivanja lica: Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta jer na taj način smanjujete mogućnost ulaska virusa u tijelo.
 3. Pokrivanje usta i nosa: Pokrijte usta i nos maramicom ili laktom kada kašljete ili kišete. Na taj način sprječavate širenje zaraze na druge ljude.
 4. Izbjegavanje bliskog kontakta s oboljelima: Ako ste u blizini osoba koje imaju simptome gripe, izbjegavajte bliski kontakt s njima kako biste smanjili rizik od zaraze.
 5. Cijepljenje: Cijepljenje protiv gripe je preventivna mjera koja može smanjiti vjerojatnost zaraze. Redovito se cijepite protiv gripe, posebno ako ste u grupi s povećanim rizikom od komplikacija.

Ove mjere prevencije su jednostavne, ali vrlo učinkovite u sprječavanju širenja gripe. Važno je pridržavati se ovih mjera, osobito tijekom sezone gripe kada je rizik od zaraze veći.

Prehlada

Prehlada

Prehlada je zarazna virusna bolest koja najčešće zahvata gornje respiratorne puteve, poput nosa, grla i sinusa. Simptomi prehlade mogu varirati, ali uključuju kihanje, curenje nosa, kašalj, bol u grlu i umor. Ova bolest se često prenosi kapljičnim putem, odnosno kada zaražena osoba kašlje, kija ili dijeli predmete s drugima.

Kako bi se izliječila prehlada, treba pružiti tijelu dovoljno odmora i hidratacije. Paracetamol i ibuprofen mogu se koristiti za ublažavanje simptoma, poput groznice i bolova. Također je važno provoditi redovnu higijenu, prati ruke sapunom i vodom te izbjegavati bliski kontakt s drugim ljudima kako se ne bi proširila infekcija. U nekim slučajevima, liječnik može preporučiti upotrebu antivirusnih lijekova kako bi se smanjili simptomi i skratilo trajanje prehlade.

Simptomi prehlade

 • Kihanje
 • Curenje nosa
 • Kašalj
 • Bol u grlu
 • Umor

Liječenje prehlade

Liječenje prehlade
 1. Odmor
 2. Hidracija
 3. Paracetamol ili ibuprofen
 4. Higijena
 5. Antivirusni lijekovi (prema preporuci liječnika)

Prevencija prehlade

Metoda prevencijeOpis
Redovno pranje ruku

Temeljito pranje ruku sapunom i toplom vodom može pomoći u smanjenju širenja virusa.

Izbjegavanje bliskog kontaktaIzbjegavajte bliski kontakt s oboljelima od prehlade kako biste smanjili rizik od zaraze.
Pokrivanje nosa i ustaPokrijte nos i usta šakom ili maramicom kada kašljete ili kijate kako biste spriječili širenje virusa.
Jačanje imunološkog sustavaRedovno vježbanje, uravnotežena prehrana i dobivanje dovoljno sna mogu pomoći u jačanju imunološkog sustava i smanjenju rizika od prehlade.

Razlika u simptomima između gripe i prehlade

Prehlada i gripa su oba virusna oboljenja koja pogađaju respiratorni sistem, ali postoji nekoliko razlika u njihovim simptomima. Prehlada obično uzrokuje blage simptome, dok gripa obično uzrokuje teže simptome i može dovesti do komplikacija.

Evo nekoliko razlika u simptomima između ova dva oboljenja:

 • Početak simptoma: Simptomi prehlade obično se javljaju postepeno, dok se simptomi gripe javljaju naglo.
 • Telesna temperatura: Kod prehlade, telesna temperatura je obično normalna ili blago povišena. Gripa, s druge strane, može uzrokovati visoku temperaturu, obično iznad 38°C.
 • Bolovi u telu: Gripa može izazvati jake bolove u mišićima i zglobovima, dok se kod prehlade bolovi u telu javljaju vrlo rijetko ili su vrlo blagi.
 • Umor: Umor je uobičajen simptom gripe, dok se umor kod prehlade javlja samo povremeno.
 • Kijanje i curenje nosa: Prehlada često uzrokuje čest i neprekidan izlazak sekreta iz nosa, dok gripa obično ima manje izražene simptome curenja nosa.

U slučaju simptoma gripe ili prehlade, važno je poštovati pravila higijene, kao što su pranje ruku, izbjegavanje bliskog kontakta sa bolesnom osobom i održavanje zdravog načina života kako bi se smanjio rizik od oboljenja i širenja infekcije.

Lijekovi za prehladu

Gripa i prehlada su česti problemi sa kojima se suočavamo tokom hladnih mjeseci. Lijekovi za prehladu mogu pomoći u ublažavanju simptoma i skraćivanju trajanja bolesti. Međutim, važno je napomenuti da ne postoji lijek koji će u potpunosti izliječiti prehladu ili gripu, već se koriste lijekovi za olakšavanje simptoma.

Paracetamol

Paracetamol je jedan od najčešće korištenih lijekova za prehladu. On djeluje kao analgetik i antipiretik, odnosno smanjuje bolove i snižava tjelesnu temperaturu. Paracetamol se također može koristiti za ublažavanje glavobolje, bolova u grlu i mišićima. Međutim, važno je pridržavati se preporučene doze kako bi se izbjegle nuspojave, posebno na jetru.

Decongestivi

Decongestivi su lijekovi koji pomažu u otvaranju začepljenog nosa. Oni djeluju sužavajući krvne sudove u nosu i smanjujući oticanje sluznice. Decongestivi se obično koriste samo kratkoročno, jer dugotrajna upotreba može izazvati “efekt ovisnosti”. Također je važno napomenuti da decongestivi mogu izazvati nuspojave kao što su suhoća nosne sluznice i povećanje krvnog pritiska, stoga se njihova upotreba treba provoditi prema uputama ljekara.

Ostali lijekovi

Pored paracetamola i decongestiva, postoji još nekoliko vrsta lijekova za prehladu koji se koriste za ublažavanje simptoma. To uključuje lijekove za olakšavanje kašlja, antihistaminike za smanjenje alergijskih reakcija, i probiotike za jačanje imunološkog sistema. Ovi lijekovi se obično mogu kupiti bez recepta, ali je važno da se konsultujete sa ljekarom ili ljekarnikom prije njihove upotrebe, posebno ako već koristite druge lijekove ili imate određene zdravstvene probleme.

Kako spriječiti prehladu

Prehlada je uobičajena respiratorna infekcija koju uzrokuju različiti virusi. Obično se prenosi kapljičnim putem, kada zaražena osoba kašlje ili kihne. S obzirom na to da je prehlada tako česta, važno je poznavati neke osnovne mjere koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od njenog širenja.

Evo nekoliko savjeta za prevenciju prehlade:

 1. Pranje ruku: Redovito pranje ruku sapunom i toplom vodom može biti jedan od najučinkovitijih načina sprečavanja prehlade. Virus može preživjeti na površinama nekoliko sati, pa je važno redovito prati ruke, osobito nakon kontakta s potencijalno zaraženim osobama ili površinama.
 2. Izbjegavanje kontakta: Ako je moguće, trebate izbjegavati bliski kontakt s osobama koje su zaražene prehladom. Ako ste vi zaraženi, svakako izbjegavajte bliski kontakt s drugima kako biste spriječili širenje virusa.
 3. Korištenje papirnatih maramica: Kada kašljete ili kihate, preporučuje se korištenje papirnatih maramica koje se odmah bacaju nakon upotrebe. Ovo može spriječiti širenje virusa na površine i druge ljude. Ako nemate maramice pri ruci, možete kašljati ili kihati u nadlakticu ili na unutarnju stranu lakta.
 4. Vježbanje opreza: Pokušajte izbjegavati dodirivanje lica rukama, posebno očiju, nosa i usta, jer su to mjesta koja su podložnija ulasku virusa u organizam.

Osim ovih mjera, važno je i održavanje zdravog načina života kako biste ojačali imunološki sustav i smanjili rizik od prehlade. To uključuje redovitu tjelesnu aktivnost, dovoljno sna, uravnoteženu prehranu i izbjegavanje stresnih situacija. Također, cijepljenje protiv gripe može biti korisno, jer gripa može komplicirati prehladu.

Razlika između gripe i prehlade

Gripe i prehlade su dvije uobičajene bolesti koje zahvaćaju dišni sustav. Iako imaju slične simptome, postoje neke bitne razlike između ove dvije bolesti.

Glavna razlika između gripe i prehlade je u težini simptoma i brzini njihovog razvoja. Gripa obično dolazi naglo i razvija se brzo, dok prehlada obično dolazi postupno i simptomi se polako pogoršavaju. Simptomi gripe mogu biti ozbiljniji i duže trajati nego kod prehlade. Najčešći simptomi gripe uključuju visoku temperaturu, jake bolove u mišićima, umor i glavobolju, dok su simptomi prehlade blagi i obično uključuju začepljen nos, kašalj i blagu glavobolju.

Druga bitna razlika je u izvoru infekcije. Gripu uzrokuju virusi influence, dok prehladu uzrokuje više vrsta različitih virusa. Također, gripa se može javiti sezonski i obično je prisutna u hladnim mjesecima, dok prehlada može nastupiti bilo kada tijekom godine.

Sličnosti i razlike između gripe i prehlade

 • Obje bolesti su zarazne i prenose se kapljičnim putem.
 • Gripa i prehlada imaju slične simptome kao što su začepljen nos, kašalj i umor.
 • Gripa može dovesti do ozbiljnijih komplikacija kao što su upala pluća, dok prehlada obično prolazi bez ozbiljnih komplikacija.
 • Prevencija za obje bolesti uključuje redovito pranje ruku, izbjegavanje kontakta s oboljelim osobama i cijepljenje protiv gripe.
 GripaPrehlada
UzrokVirus influenceRazličiti virusi
SimptomiVisoka temperatura, bolovi u mišićima, umorZačepljen nos, kašalj, blaga bol u glavi
Težina simptomaOzbiljniji i trajaju duljeBlaži i prolaze brže
SezonskostObično zimiMože se javiti tijekom cijele godine
Medicinske Publikacije
Napišite komentar