Savjeti sa sanacije nakon laparoskopskog uklanjanja ciste jajnika

Mnoge žene su zainteresirane za informacije o oporavku nakon laparoskopskog uklanjanja cista jajnika. Pogotovo često možete naići na pitanja na mreži: “Kako jesti” i “ono što ne biste trebali jesti” nakon takvog laparoskopskog tretmana.

Treba biti odmah naznačeno, jer su laparoskopske metode ometanja tijela manje traumatične nego u kovitljivim operacijama, a rehabilitacija nakon operacije uklanjanja cista jajnika vrši se brže. Sve komplikacije su manje uobičajene, ali istovremeno su uslovi za postoperativni meni uvelike smanjeni.

Opća “pravila” nakon laparoskopskog tretmana cisti jajnika

Upotreba laparoskopije u ginekologiji postala je prava stjecanja za žene koje žele rađati, a za ljekare je zlatni standard u liječenju mnogih ženskih patologija. Prije toga, uklanjanje jajnika Cista bila je kompletna operacija kavitacije i uveliko je smanjila šansu daljnje trudnoće, ali sada su potrebne samo četiri ubode u trbušnom zidu i minimalno oštećenje zdravog tkiva jajnika.

Unatoč važnim prednostima pražnjenja ciste kapsule sa laparoskopom, žene moraju biti upoznate sa sljedećim pravilima nakon takve ginekološke operacije i slijede ih:

 • Rehabilitacija nakon laparoskopije jajnika cista, tj. Izlječenje peritonealnih šavova i rana na organu trajat će od 20 do 30 dana. Tokom ovog perioda ne smijete dizati tegove ili se baviti sportom, a fizička aktivnost treba povećati postepeno.
 • U prvih 20-24 sata nakon anestezije uobičajene manifestacije su pospanost, slabost, hladnoća, akutna i umjerena bol u trbuhu. Nelagodnost grla (zbog cijevi za anesteziju), mučnina i kratko povraćanje mogu se pojaviti i.

 • Nakon laparoskopije jajnika možete ustati nakon 5-7 sati. Međutim, ne biste trebali pretjerati s fizičkom aktivnošću, čak i ako se osjećate dobro. Ne opterećujte se u prva dva dana i dovoljno se odmorite. Odmor je najbolji tretman ovih dana.
 • Ne brinite ako 12-20 sati nakon laparoskopiju jajne tarike dogodi nelagodu u dekolletažu, ramenima i / ili vratu. Ovi simptomi se tumače prodorom inertnog plina koji su ubrizgavani u trbušnu šupljinu tokom operacije. Ova nelagoda će se riješiti u danu ili dva, u to vrijeme će pomoći konvencionalnim analgeticima.
 • Menstruacija može započeti u normalnom vremenu nakon policistične fibroze ili ciste, ali bit će neobično jak i bolan. Menstruacija takođe može početi rano, onda će izgledati kao razmazivanje ili krvavi pražnjenje.
 • Labava odjeća treba nositi, a laparoskopske ubode trebaju biti tretirani svakodnevno s antiseptičkim otopinom manganske otopine ili klorheksidina. U većini žena ubodi zacjeljuju u roku od 10 dana.
 • Laparoskopija cista jajnika u postoperativnom periodu nameće zabranu seksualne aktivnosti 14-20 dana. Plivanje, posjećivanje bazena, plažama, saunama, kao i dugačka putovanja ili ljeta, snažno se savjetuju protiv završetka rehabilitacije.
 • Prehrana Nakon laparoskopskog tretmana jajnika cista zahtijeva posebnu pažnju. Svoje principe ćemo razmotriti u nastavku.

Ginekološko hirurško savjetovanje. Nikada ne bilježite privremene čarape, čak ni za nekoliko minuta “nekoliko”. Uprkos nelagodi i prividnom nepotrebnom, ne slijedite primjer onih žena koje su operirane i čarape skinule su se iz preporuke ljekara. Snadžerske čarape su najbolja zaštita od varikoznih vena i tromboflebitisa, što u većini slučajeva zahtijevaju hirurško liječenje.

Režim i prehrana

Šta mogu jesti nakon laparoskopije? Nakon tako minimalno invazivnog postupka, gotovo odmah možete piti ne-karobonirana voda za vodu, ali u malim količinama i nakon gutljaja. Međutim, bolje je jesti sljedećeg dana – počevši od male količine kuhanog povrća, vitkovite supe ili parenih pilećih odrezaca. Ako vas gori, nemojte je “jesti” sa ovsenom ili frankom, ali uzmite omeprazol.

Mnogi ljekari kažu da nakon operacije nema posebne prehrane. Sve što trebate učiniti je odustati od alkohola i jesti laganu obroke u malim porcijama, bez pitke vode. Ovo nije sasvim istina. S obzirom na vlastite zahtjeve za postoperativnu prehranu, dijeta nakon laparoskopije je cista na jajnicima sličnim dijetama koje su precizirali dijetitičari onima koji su skloni naduvanju i zatvorima.

Dijeta za one koji su skloni napetosti uključuje 1 dan post svakih 7 do 10 dana. Alkalna nekarbonirana mineralna voda ili biljni čajevi mogu se piti na ovaj dan. Da bi se riješili plinova, vodene vrste Borjomi, Essentuki 4 ili Luzhanskaya treba zagrejati do 42 stepena. Za biljne pića, bolje je uzeti sjeme kopar, kamilice, cimeta, kardamom i đumbira.

Druga preporuka stručnjaka za prehranu je odvajanje vašeg pića i čvrste hrane. Tekućinu biste trebali popiti najmanje 30 minuta prije obroka, po mogućnosti sat vremena prije njega i 1-1, 5 sati nakon njega. Treba imati na umu da količina konzumiranog tekućine treba biti između jedne i dvije litre dnevno. Pijenje u spavanje i noću se ne preporučuje.

Možete se vratiti u redovnu prehranu 30 dana nakon laparoskopske hirurgije. Ipak, ubuduće je bolje pridržavati se dva dijetalna pravila – male obroke u malim dijelovima, odvojenim proizvodima za zaštitu i proizvode ugljikohidrata.

Sporedna nota. Mnogi ljudi ne znaju da hladna hrana i piće doprinose povećanju nadimenu. Da biste prehranu učinili efikasnim, jedite topla za hranu i piće pića na sobnoj temperaturi.

Postoperativne manifestacije koje će pregledati specijalista

Konačno, treba naglasiti koji simptomi i poremećaji nakon tretmana i pražnjenja iz bolnice trebaju se odmah obratiti ljekaru:

 • Sindrom jakih bolova u donjem dijelu trbuha. Bol jajnika nakon laparoskopije prenose se samo 12-18 sati.

 • Bol, izričeno crvenilo kože ili gnoja na izbočinim lokacijama.
 • Bijeli, žuti ili zeleni vaginalni pražnjenje.
 • Pojava upornih slabosti. Nekoliko sati povraćanja.
 • Zagrijte preko 38 stepeni, što ne popust i traje više od 24 sata.
 • Zbunjenost, nesvještavanje i trajna jaka slabost.

Pomoć za brzo traženje smanjuje vjerojatnost komplikacija i na taj način povećava šanse za kasniju uspješnu trudnoću. Generalno, ginekolog treba nadgledati 12 mjeseci nakon operacije.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar