Rendgen za kičme: Osnova moderne dijagnostike povrede mišićno-koštanog sistema

Kao što znate, X-Ray bilo kojeg organa fluoroskopije razlikuje se u tome da se slika pohranjuje na fotografski film, a ovaj dokument je podložan proučavanju. U radiografiji, X-Ray doza je sto puta manja nego u fluoroskopiji. Jedna od najpopularnijih i vrlo informativnih vrsta x-ray dijagnostike je x-ray kralježnice.

Verovatno nema čoveka koji ne bi uradio ovu istragu u svom životu. Najtraže traže neurolozi, kiropraktičari i neurohirurzi koji se bave problemima komplikacija osteohondroze. Najpoznatiji od njih su radikularni sindromi uzrokovani kompresijom kičmenih korijena, a mineonosti uzrokovane traumom zbog hernije kičmene moždine.

Nakon istrage, traumatolozi koji se bave scoliotičkim deformacijama, pos t-traumatski poremećaji držanja, urođene anomalije aksijalnih kostura i drugih problema sa leđima.

Šta je radiografski pregled kralježnice?

Svaka radiografija je proces hvatanja X-ray nijansi kralježaka određenog dijela kralježnice na fotografskom filmu. Najčešće se istraga vrši pojedinim odjeljcima. Pri tome razlikujemo X-Rays:

 • cervikalni;
 • Toralac;
 • Lumbusacl kičme.

Ponekad je potreban prozirni rentgen kralježnice za otkrivanje nepravilnosti u držanju, a ponekad samo snimanje određenih odjeljaka, poput Atlanto-Okipital Pretraživanja prilikom pregledanih spojeva koji povezuju glavu do vrata.

Koliko je važna metoda?

Uprkos početku X-Ray, X-Ray kralježnice je zadržao svoje potpuno značenje i informativnu vrijednost. Obično je ovo polazište za ispitivanje poremećaja mišićno-koštanog sistema.

Naime, proučava se koštana tkiva, ostavljajući bistre i različite sjene. Stoga, s ovom vrstom istrage možemo dobiti sve informacije o položaju, omjeru i unutarnjih struktura kralježaka.

Na osnovu udaljenosti između kralježaka, tj. Ako je hrskavica prozirna za zračenje, možemo indirektno procijeniti stanje međuvjetebralnih diskova, čak i ako ih ne vidimo.

Važna prednost je brzina ispitivanja: Ponekad pacijent treba više vremena za skidanje nego za ispitivanje.

Kako se obavlja pregled?

X-Ray kralježnice ne zahtijeva pripremu. Jedini izuzetak je ispitivanje lumbalne kičme. Trebali biste izbjeći hranu koja promovira proizvodnju plina, ispituju na prazan stomak ili čak napravi enema ujutro. U suprotnom, velike mrlje plinskih mjehurića mogu se vidjeti protiv kralježnjaka koja “zamagljuju sliku”.

Kako je x-ray kralježnice? Ako pregledamo torakalnu i lumbalnu kralježnicu, pacijent se može instalirati ispred filmske kasete ili se pregled može izvesti u ležećem položaju. Obično su napravljena dvije slike, jedno od prednje i jednu stranu.

Da bi se procijenio stupanj labave ili nestabilnosti nekih kralježaka i slabost njihovog vezivnog aparata, istraga se izvodi sa funkcionalnim testovima kao što su slike grlića materice. Kako je X-Ray kralježnice u takvom slučaju? Jednostavno, tražimo od pacijenta da se vrat savije što je više moguće, dodirujući bradu. Prva slika je napravljena u ovom položaju. Tada pacijent nagne glavu natrag što je više moguće. Ovako se uzima druga slika.

Ako ste u nedoumici, pitajte ljekara koji je propisao istragu kako se pripremiti za X-Ray.

Koje su naznake za istragu?

X-Ray kralježnice je naznačeno uglavnom kada:

 • ozljede nesreće i akutna bol u leđima;
 • Ako se pogoršava osteohondroza;
 • nestabilnost kralježaka, posebno u grlićoj kičmi;
 • u slučaju nepravilnosti u držanju;
 • U slučajevima sumnje na mase u kralješkom tijelu, npr. tuberkuloza spondilitis ili metastaze malignog tumora;
 • U ortopediji za odlučnost, kičmeni deformiteti su urođeni i za praćenje u određenim fazama liječenja.

Kako izgleda patologija i šta možemo vidjeti?

Šta pokazuje X-Ray kralježnice i šta ljekar može vidjeti? Prije svega, kralježnica je komplikovana struktura sa zglobovima, vezama i kostima. Kada liječnik ispituje X-Ray sliku, procijenite sljedeće podatke:

 • Stanje osi i deformitet kralježnice – skolioze, izravnavanje lordoze, svodovane ili kutne kifoze, prisustvo grba;
 • ispituje stanje kralježnice: njihova tijela, lukovi i prevrće;
 • U stanju prostorija između kralježaka, doktor zaključuje o stanju intervertebralnog diska.

[…]

[…] […]

 • Distrofične degenerativne promjene koje su proizašle iz osteohondroze.

Visina diskova se smanjuje, praznine između kralježaka su sužene, a šmilene kile mogu biti vidljive. Znakovi deformirane spondiloze, koji utječu na vanjski sloj fibroznog prstena intervertebralnog diska, kao i prednji uzdužni ligament koji je Okes i gubi elastičnost;

 • Upalna promjena – spondilitis.

Početak procesa uključuje koštanu srž kralježnice i manifestuje u destruktivnim područjima kralješci tijela. Ponekad se otkrivaju sekcije i nekroza koštanog tkiva. Najčešće se ovaj proces tuberkuloznog porijekla dijagnosticira samo kada se proteže na zglob, tj. kada je disk pogođen. U ovom slučaju, pored smanjenog visine diska i destruktivnog žarišta u kraljebralnom tijelu, utvrđuje se perifokalni apsces na stranama pogođenog kralježaka. To nisu ništa drugo do slučaja povremenih masa koje proizlaze iz posebne upale u tuberkulozi ako se nalaze ispod prednje uzdužne veze;

 • tumor i metastatske promjene u kralježnici.

Ponekad u tertebralnom tijelu možemo vidjeti nijansu dobrobitnog vaskularnog tumora, hemangima. U slučaju primarnog zloćudnog tumora, osteogenog sarkoma, moguće je pronaći područje uništavanja u kralješci karoserije sa “nazubljenim” ivicama. U slučaju metastatske lezije, mogući su patološki kompresijski i klinovi prijelomi ako je prisutna teška uništavanja;

 • Vertebral Trauma: prelomi, pauza, rastkinja suza i slično, koji mogu biti patološki i sekundarni (trauma, osteoporoza, mijel, metastaze) kao i primarni.

Pored ovih manifestacija, oni su nešto manje uobičajene urođene malformacije (hondrodistrofija, spina bifida, markeri), znakovi rahova i izgled ne-ugaljnih granuloma (eozinofil). Znakovi vlaknastog osteodrophy, u kojoj koštano tkivo zamjenjuje vezivno tkivo (u pagetovoj bolesti), ponekad se mogu otkriti.

O sigurnosti metode

Kao što je već spomenuto, X-Rays, uključujući spinalne snimke, sasvim su sigurni.

Čak i sa dva rendgenska zraka, ukupna doza je 75 puta manja nego u fluoroskopiji i nekoliko puta manja nego sa rendgenskim računalnim tomografijom.

Ipak, stavljamo pregaču pacijenta sa vodom da zaštitimo seksualne žlijezde. Za zaštitu štitne žlijezde, pacijent stavlja olovo olovnim oblogom oko vrata. Ova istraga je sasvim sigurna sa stanovišta doze zračenja. Međutim, kao i sa svim x-rays, ne bi trebali koristiti trudnicu.

Gdje mogu izvesti x-ray po kralježnice i šta ga može zamijeniti?

Ovaj se pregled može obaviti danas u bilo kojoj bolnici, klinici i kliniku za kliniku, ne samo u gradu, već i u bilo kojoj bolnici u središnjoj okružnosti. X-Ray je jedna od najisplabljivijih istražnih metoda za stanovništvo. Još jedno pitanje: Gdje učiniti x-ray kralježnice: na plaćenoj klinici ili besplatno?

Budući da je opterećenje radijacije otprilike isto, nije važno gdje to radite. Napokon, najvažnija je stvar koja će specijalista dešifrirati X-Ray.

Spinal X-Ray može se zamijeniti tehnikama slike: CT i MRI. Međutim, oni su skuplji, ali ako su kosti nepravilnosti, X-Ray kralježnice može biti dovoljan.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar