Reg – gdje mogu to učiniti i moram li to morati platiti?

Reoencefalografija se često koristi kao metoda primarne dijagnostike stanja cerebralnih plovila – metoda funkcionalnog ispitivanja njihovih glavnih karakteristika. Za obavljanje reoencefalografije potrebno je složeno pripremiti, a sama ispitivanje karakterizira sigurnost za pacijenta i zato ima minimalni broj kontraindikacija.

Suština ove tehnike je odrediti trenutni otpor moznog tkiva (mm) u odnosu na električnu struju. To varira ovisno o razini krvnih žila sa krvlju, snimljenom posebnom opremom. Istraga ne samo mjeri otpor, već i nadgleda brzinu promjene, što je važan dijagnostički kriterij.

Glavne indikacije i ograničenja za EEG

Postoje jasne indikacije za istragu EEG-a. Doktor može propisati takvo ispitivanje u sljedećim slučajevima:

 • nesanica, koja je teško odrediti;
 • Ponavljajući sindrom napada nepoznate geneze;
 • Preliminarni hod;
 • Poremećaji sluha i / ili vizija nejasnog etiologije;
 • upala koverta mozga;
 • Dijagnoza dijabetičke mikroaktipatike;
 • cerebralna vaskularna bolest;
 • Panični napadi;
 • autizam;
 • Meteosensitivnost;
 • mucanje;
 • Ostale neurološke nepravilnosti.

Ne postoje kategoričke kontraindikacije za reoencephalogram, ali ne radi se u bebi ili odrasloj osobi ako na glavi ima rana. Sve ostale kategorije pacijenata su dozvoljene, ali neki uvjeti u uredu trebaju biti prisutni anesteziolog. To su koronarna bolest srca, epilepsija, teška arterijska hipertencija i mentalni poremećaji.

Potrebno je redovno ispitivanje moždanih žila u starijim osobama, sportistima i ljudima koji obavljaju naporan fizički rad. Ova grupa uključuje i pacijente sa aterosklerozom i teškim ozljedama – potres mozga ili učenje mozga.

Algoritam pripreme za istragu

Prije istrage nije potrebna posebna priprema. Vaš lekar će vam preporučiti da dobro spavate u noći pre ispitivanja – uvek biste trebali rano leći i izbjeći obilnu večeru. Ujutro, svi poticaj, uključujući kafu, jak čaj i kofein pića, treba izbjegavati. Konzumiranje alkohola je takođe neprihvatljivo.

Kada se naredi test, hitno biste trebali reći svom ljekaru o svim lijekovima koji su propisali drugi stručnjaci. Svi lijekovi koji utječu na cerebralni vaskularni ton privremeno će prekinuti ili zamijeniti sigurnim analozima. Pitanje “Gdje mogu učiniti reg?”Sada je besmisleno – gotovo sve zdravstvene i preventivne institucije opremljene su takvom opremom, u svakom slučaju, pacijent je osiguran 1 5-minutni odmor prije ispitivanja.

Kako je reg pregled i je li besplatno?

Bez obzira na to gdje se radi mozak cerebralnih plovila, postupak će se obaviti istim standardima. Tonometriju se uvijek izvodi prije istrage. Tokom pisanja čitanja, pacijent je u sjedećem položaju, a na glavi je montiran elastični pojas koji pouzdano drži elektrodu na mjestu. Duga kosa treba poželjno podizati i preklopiti. Vlažna tkiva često se postavljaju pod elektrode za poboljšanje provodljivosti električnih impulsa.

Čitava istraga traje najviše 10 minuta, ali često može trajati duže ako su potrebni dodatni funkcionalni testovi. Jedna od najčešćih tehnika za dodatna ispitivanja je nitroglicerin test. Nakon zabilježenog čitanja električne aktivnosti u mirovanju, pacijent uzima lijek, a zatim se očitavanje ponovo bilježe.

Sa pravovremenom reoencefalografijom, početne i manje nepravilnosti mogu se također otkriti. To ne pomaže samo da pojasni dijagnozu. Takođe omogućava pravovremeno propisivanje odgovarajuće terapije, što pojednostavljuje i ubrzava tretman.

Ako je liječnik propisao u ambulantnoj klinici ili bolnici, ovaj se ispitivanje može obaviti besplatno. Ne pripada kategoriji visoke tehnologije, a budžetske institucije za prevenciju i liječenje obavljaju se besplatno. Ako to želite učiniti privatnim, morat ćete platiti do 3-4 hiljade rubalja. U ovom slučaju, bolje je odabrati kliniku ili dijagnostički centar s dobrim reputacijom – interpretacija rezultata je bolje vjerovati iskusnom stručnjaku.

Dešifriranje očitavanja

Doktor je odgovoran za tumačenje čitanja. Prilikom odabira mjesta na kojem ćete učiniti reg, možete unaprijed znati o nadležnosti medicinskog osoblja – ovo je važno, jer tačnost tumačenja reoencefalograma izravno utječe na daljnji tretman. Prilikom evaluacije uređaja treba uzeti u obzir starost osobe, jer se norme elastičnosti vaskularnosti razlikuju u različitim godinama. Krivulja reoencefalograma podsjeća na valove koji mogu biti tri vrste:

 • gor e-din koji je udan val s zaobljenim vrhom;
 • glatko kretanje talasa dolje;
 • U srednjim trećini grafikona je korito praćeno vrhom.

Prilikom analize podataka, ljekar uzima u obzir ispravnost valova, visinu svojih vrhova i vrstu zaokruživanja, uspoređuje komponente talasa, prisustvo inboracije i broja dodatnih talasa iza njega.

Glavne vrste ponašanja plovila

Stručni izvještaj sadrži opis glavnog vaskularnog problema ako postoji nepravilnost. Postoje tri glavne vrste ponašanja krvnog žila koje se mogu otkriti reoencephalogramograf:

 1. distonično. Cerebralni vaskularni ton trajno je smanjen, što rezultira nedovoljnim pulsom pulsa. Često primjećujemo opstruirani venski odvod.
 2. AngiodioSonic. Vaskularni ton je takođe oslabljen, ali to je zbog nedostataka vaskularnog zida. Smanjena vaskularna elastičnost također uzrokuje poremećaje normalnog protoka krvi u određenim dijelovima mozga.
 3. Hipertenzivna. Postoji konstantno povećanje tona vaskularnog zida, što takođe značajno ometa protok krvi u mozak.

Prilikom odabira institucije za provedbu EEG-a, ne treba se rukovati po njegovoj cijeni – što se kreće od 1 do 3 do 4 hiljade – ali po stopi stručnosti za osoblje. Iskusni ljekari mogu primijetiti niže promjene na vaskularnom zidu, koji će pomoći da blagovremeno dijagnosticira bolest i spriječi ozbiljne komplikacije.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar