Radiološki pregled jednjaka i želuca – kako se pripremiti i treba li biti oprezan?

S rendgenskim snimanjem kod gastrointestinalnih bolesti, abnormalnosti se mogu dijagnosticirati u ranoj fazi – kada je liječenje najefikasnije. Rendgensko snimanje jednjaka i želuca je najlakši i najinformativniji način za postavljanje tačne dijagnoze. Ova metoda se koristi za dijagnosticiranje funkcionalnih poremećaja, bolesti kao što su čir na želucu i tumorskih procesa.

Iako je želudac šuplji organ, gustina njegovih zidova je ista kao i kod drugih trbušnih organa, pa se na standardnom rendgenskom snimku gotovo ne može razlikovati. Zbog toga je potrebno uraditi predkontrastni pregled, tj. da napuni želudac radioprovidnom supstancom. Standardni rendgenski pregled je manje informativna metoda, jer daje samo statičnu sliku.

Prednosti za dijagnozu, koristi za pacijenta

Fluoroskopija jednjaka i želuca sa barijumom, koji najčešće služi kao kontrastno sredstvo, radi se rjeđe jer uključuje izlaganje pacijenta zračenju, a propisuje se kada se sumnja na sljedeće patologije:

 • stenoza jednjaka, divertikule i neoplazije;
 • malformacije i erozije jednjaka;
 • čir na želucu i dvanaesniku;
 • tumori;
 • upalne bolesti crijeva, poremećaji motiliteta.

Malo je kontraindikacija za ovu vrstu pregleda, ali trudnoća je apsolutna – jonizujuće zračenje nije dozvoljeno ni u jednom periodu trudnoće. Pregled se ne provodi ako postoji stalno krvarenje u gastrointestinalnom traktu.

Upravo fluoroskopija postaje optimalan način za otkrivanje postojećih problema s probavnim organima – doktor dobija “živu” sliku želuca i može procijeniti dinamiku distribucije kontrastnog sredstva u gastrointestinalnom traktu.

Priprema za fluoroskopiju

Za pravilno izvođenje pregleda potrebna je manja priprema pacijenta. Fluoroskopija se radi na prazan želudac, tako da posljednji obrok mora biti najmanje sedam sati prije zahvata. Ne samo da je zabranjeno jesti, već je zabranjeno i piti, uzimati lijekove i pušiti.

Bitan! Alergijske reakcije, čak i ako su blage, potrebno je prijaviti ljekaru tokom pripreme za zahvat. Sav nakit se mora skinuti sa tela pre pregleda.

Svi pacijenti s teškim probavnim problemima i starijim osobama potreban je posebna prehrana 2-3 dana prije rendgenskih pregleda, koji bi se trebali u potpunosti izbjeći sljedećim

 • peciva;
 • kupus;
 • Gazirana pića;
 • slatka hrana;
 • Mlijeko i mliječni proizvodi.

Ovih dana, dijeta treba sadržavati celulo za žitaru vodom, mršavim mesom i ribom i jajima. Treba imati na umu da neuspjeh u praćenju pravila pripreme može dovesti do pogrešnih rezultata. Fluoroskopija nije X-Ray i ponavljajući X-Ray snimak vrlo nepoželjan jer će doza zračenja biti prevelika. Barijeva tečnost uklanja se kad pacijent stoji iza X-Ray. Ako se clonovo treba pregledati, kontrast je dat sa klišem.

Izvođenje X-Ray slika

Kada je pacijent u potpunosti pripremljen za ispitivanje, popije 250 ml bara prema standardnom postupku. Postepeno ispiranjem gastrointestinalnog trakta, kontrast omogućava radiologu da ispituje stanje sluznice, određuju svoje nedostatke u suprotnosti sa stopom i određuju vrijeme potrebne za fazu apsolutne naknade za apsolutnu fazu naknade.

Tada počinje faza punjenja “uska”. Za to vrijeme doktor dobija sljedeće podatke:

 • Gastrična veličina;
 • oblik;
 • lokacija svih probavnih organa;
 • Smjena i struktura;
 • nastavljivost i kontraktilnost.

Ovdje možete odrediti specifičnu lokaciju na kojoj se nalazi čir ili neoplazma. Ako se sumnja tumor, bit će potrebne dodatne istrage, jer se radiološke metode ne mogu odrediti tip tumora – benignom ili zloćudnom mjestu. Standardna fluoroskopija možda neće otkriti neke nepravilnosti.

Fluoroskopija esofaga i stomaka u položaju Trendelenburg može se propisati za dobivanje više informacija. Pacijent ima zdjelicu koji je podigao za 45 stepeni, a ova pozicija omogućava jasnu dijagnozu jednjačke hernije. Pored toga, doktor će često tražiti od osobe da legne na stranu ili uzme još jedan položaj, ovisno o karakteristikama navodne bolesti.

Konsultacije sa stručnjacima obavljaju se neposredno prije fluoroskopije:

 • s liječnikom liječnikom;
 • radiolozi;
 • gastroenterolog.

Ako je potrebno, drugi stručnjaci su također uključeni u preliminarni pregled.

Dvostruki kontrast u istraživanje stomaka i creva

Mnoge nepravilnosti mogu se pojaviti u gastrointestinalnom traktu, a standardne metode fluoroskopije ne mogu uvijek dati savršenu sliku onoga što se događa. U nekim slučajevima doktor može pronaći da je potrebna dvostruka kontrasta fluoroskopija. Izvodi se s istim barijskim ovjesom, ali pacijent bi ga trebao piti kroz posebno perforiranu cijev koja omogućava zrak da uđe u stomak.

Masaža prednjeg trbušnog zida pomaže u boljem distribuciji šipke na stomačnim zidovima, a zrak koji ulazi u stomak osigurava da se bore ispravljaju. Ako se clonu treba pregledati, kontrastno sredstvo se ubrizgava uz pomoć eneme. Prije istrage potrebna je posebna priprema. Za kolonoskopiju, kao i sa ostalim dijelovima gastrointestinalnog trakta, preporučljivo je uzetih dijeta.

Prednosti u odnosu na druge oblike dijagnostike

Prednosti takve metode ispitivanja, poput fluoroskopije, su mnoge, a sljedeće ističe:

 • Brzina dobivanja rezultata – doktor vidi sliku onoga što se događa u realnom vremenu, što potvrđuje ono što se vidi, druge metode praktično nisu potrebne;
 • Bezbolno ispitivanje koji ne zahtijeva upotrebu anestezije – važno za starije osobe;
 • Pristupačnost i jednostavnost – Fluoroskopija oprema dostupna je u svakom opštinskom zdravstvenom centru;
 • Minimalna ograničenja, odlična tolerancija i jednostavna priprema za istragu dostupne svima, bez obzira na starosnu i finansijsku situaciju.

Posljedice fluoroskopije

Sve vrste X-Ray ispitivanja prilično su sigurne i ne uzrokuju nuspojave, uključujući one povezane sa ionizirajućom zračenjem. To je zbog stroge razmatranje iznosa svih izloženosti; Osim ako je apsolutno neophodno, niko ne podliježe dodatnim istragama sa takvim metodama. Kontrastnu fluoroskopiju u nekim pacijentima uzrokuje dispeptičke poremećaje:

 • blagi bol u epigastriju;
 • mučnina i osjećaj težine u stomaku;
 • Irrirativne nepravilnosti – prevladava zatvor.

Ako ti simptomi traju više od tri dana, treba tražiti medicinsku pomoć. Takvi simptomi su povezani sa barijerom koji često uzrokuje zatvor i blaga pometnja. Nakon postupka, možete popiti 1, 5-2 litre čiste vode ili oduzeti blagi laksativ da ubrzate izlučivanje ove tvari. Nema potrebe da preduzimate druge mere.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar