Računarska tomografija Lobbanje: Indikacije, dijagnostičke opcije

Izračunata tomografija ima visoku dijagnostičku tačnost prilikom ispitivanja kosti lobanje. To je zbog činjenice da je računarska tomografija radiološka dijagnostička metoda i, kao što znamo, koštane konstrukcije imaju anatomski kontrast za X-Rays. To znači da vam ova metoda omogućuje otkrivanje vrlo malih kostiju pukotina koje nisu vidljive u konvencionalnom X-Rays.

Indikacije za CT glave

 • sumnja na kranioceralnu traumu;
 • Otkrivanje traumatične štete od kosti (posebno u složenim oštećenjima lobanje na licu za procjenu napredovanja linije loma i kretanja fragmenata);
 • alkohol (odliv cerebralne tekućine) u lomljivi kranijalne baze;
 • preoperativno stanje (hirurška rekonstrukcija koštanih konstrukcija);
 • Postoperativni period (za procjenu rezultata rekonstrukcije);
 • Dijagnosticiranje patoloških procesa u vremenskim kostima (npr. upalne promjene i njihove komplikacije);
 • sumnjive upalne i tumorske bolesti u paranazalnim šupljinama;
 • Praćenje igle u biopsiji komada moznog tkiva.

Kako CT lobanja takođe pokazuje strukturu mozga pored kosti, takođe je naznačena u sledećim slučajevima

 • U slučajevima sumnjivog mozga nastavlja i trese mozak, intracerebralni, epi- i subduralni hematomi;
 • Tumori mozga (primarni i sekundarni);
 • Akutni poremećaji krvotoka (ishemijski i hemoragični hod);
 • u mozgu vaskularnih bolesti (npr. Aneurizmi);
 • U slučajevima kada je magnetna rezonanca kontraindicirana.

Kad je CT glava kontraindicirana

Istraga se ne smije provoditi:

 • Tokom trudnoće ( X-Rays ima biološki učinak i stoga su opasni za fetus);
 • U mlađih od 14 godina (jonizurno zračenje bi trebalo imati štetne efekte na rastuće i podijeljene ćelije, što znači da je posebno štetno za djecu).

Oprez! CT lobanje mogu se učiniti u trudnicama i djecom u hitnim slučajevima kada je ova tehnika za snimanje ključna za dijagnozu i pojašnjenje pacijentovog stanja.

Kada istražujete CT, osoba je izložena malom zračenju. Stoga se mnogi pacijenti pitaju koliko je štetan ovaj ispit. Treba napomenuti da ako obavite istragu sa ovim metodom samo naznačite, neće uzrokovati nikakvu štetu osobi.

Šta se može vidjeti tokom istrage glave sa CT-om

Glavna stvar je da je ova radiološka metoda dijagnostike jasno vidljiva koštana struktura: baza kostiju, lubanja, vremenske kosti, paranazalni sinusi. Sa CT-om možete odrediti ne samo integritet lobanje kosti, već i prirode i i stepena kretanja fragmenata.

CT može procijeniti dubinu i smjer za radna kanala i odrediti prirodu njegovog sadržaja (zrak, krv, cerebrospinalna tekućina). Ova radiološka tehnika slike može otkriti prisustvo stranih tijela, posebno radiopatskih (npr. Metalnih prolaza ili drugih objekata).

Mekane tkivne strukture, poput vaskularnog sistema i supstance mozga, manje su vidljive. Stoga se slike magnetske rezonancije dodatno naznače za preispitivanje glavnih struktura.

CT-ov kontrast CT se vrši (jod-sanacijski kontrastni agenti ubrizgavaju se intravenski – ultravist, urography, itd.). Treba napomenuti da je CT sa kontrastnim agentom kontraindiciran kod pacijenata sa jodom netolerancije i kod pacijenata s bubrežnom insuficijencijom i teškom bolešću jetre.

Izvođenje istrage CT lobanje

Slikanjem sa CT-om dobivamo slike u nekoliko aviona, tako da je moguće sastaviti tr i-dimenzionalni model područja koji slikamo. Ovo je posebno važno za složene i višestruke prelome lica lobanje. Tr i-dimenzionalno snimanje su neophodne prije operacije za rekonstrukciju traumatskih izmijenjenih kranijalnih kostiju.

Stoga je lubanja zasnovana na CT-u najpouzdaniji način dijagnosticiranja traumatične štete od kostiju.

Upozorenje. Zbog izlaganja radijaciji koju je pacijent primio u ovoj metodi slike, postoje određena ograničenja prilikom korištenja.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar