Računarska tomografija crijeva – udobna dijagnoza

Ljudska creva jedan je od organa koji su najteže dijagnosticirati. Nemogućnost vizualne procjene, složena složena lokacija organa i bolan proces istrage – svi ti faktori znače da je bolest koja utječe na crevu prilično visoka, a pacijenti dugo odgađaju zbog straha od nelagode i bolova viđenjem a Doktore. Moderna medicina je postigla visok nivo razvoja i može ponuditi način ispitivanja koji je ugodniji od kolonoskopije – izračunata tomografija debelog crijeva ili virtualne kolonografije. Pored toga, enterografiju i irgoskop su bezbolne tehnike.

Prva virtualna kolonoskopija izvedena je 1993. godine u SAD-u – bila je malo drugačija od trenutne metodologije. S razvojem medicine i tehnologije, studija se poboljšala, a brojne kliničke studije potvrdile su visoku informativnu vrijednost CT u istrazi creva.

Šta je istraga CT-a?

Računalna tomografija je neinvazivna metoda istrage koja omogućava jasne slike odabranog organa u kratkom vremenu. Metoda se temelji na fizičkoj sposobnosti x-rays da se različito odskoči od tjelesnih tkiva prema njihovoj gustoći. CT skener dizajniran je za rotiranje oko pacijenta koji leži na kauču tokom pregleda – to omogućava trojedimenzionalnu sliku željenog područja. CT crevo spašava nelagodu pacijenta i prilično bolna osećanja u kolonoskopiji.

Nenormalnosti dijagnosticirana CT colonografijom

Kroz CT ispit za dijagnostiku creva otkrivaju se mnoge bolesti u ranim fazama:

 • Upalne bolesti malog i debelog crijeva.
 • Benigni i maligni tumori unutar i izvan zida organa.
 • Polipi.
 • Erozija organskog zida.

Način virtualne kolonografije isključuje komplikacije tokom i nakon kolonoskopije: nakon: nakon:

 • Oštećenja na crevnim zidovima sa sondom su isključena.
 • Verovatnoća krvarenja je manje.
 • Pacijent se ne mora oporaviti nakon ispitivanja – ne postoji bol u trbuhu i pacijent se može vratiti u normalne aktivnosti istog dana.

Računalna tomografija sa kontrastom

U nekim slučajevima uobičajeno CT pregled creva nije dovoljno, pa se pacijent provodi CT ispitom sa kontrastom. Kontrast je najčešće potrebna za istrage koje se izvode za dijagnosticiranje raka. IODINSKI KONFIRST AGENTER se ubrizgava intravenski prije snimanja – brzo se širi kroz krvotok i uvelike poboljšava vidljivost neooplazmi. Tumori i metastaze obično imaju dobro razvijenu cirkulaciju krvi, tako da se kontrast može vrlo precizno odrediti granicama širenja i strukturnih karakteristika.

Pored toga, kontrast se može koristiti za ispitivanje malog i debelog crijeva – pacijenta se traži da popije posebnu tečnost pre ispitivanja i 20 minuta kasnije ispitane. To omogućava bolji pregled organa dok se njeni zidovi proširuju.

Šta je uključeno u pripremu za istragu?

CT creva, irigopy i enterografija zahtijevaju puno priprema za ispitivanje:

 • Dva do tri dana prije istrage, najbolje je ograničiti potrošnju hrane koja povećava količinu gasova poput mahunarki, svježeg voća i povrća, svježe peciva i mliječne proizvode.
 • Crete bi trebale biti dobro pripremljeni – pacijent treba napraviti čišćenje dnevno prije ispitivanja ili uzeti laksativ, npr. Fortrans. Ispitivanje se izvodi na prazan stomak – ovo je neophodno za smanjenje aktivnog peristalsisa i bolju vizualizaciju, tako da bi posljednji obrok trebao biti 5-6 sati prije postupka.
 • Prije izvedbe virtualne kolonografije, preporučljivo je izvesti test alergije za sprečavanje bilo kakvih alergijskih reakcija. Kontrastni agent je vrlo alergičan jer sadrži organske jod jedinjenja.
 • Ako pacijent ima poremećaj nacrta, preporučljivo je uzeti Espumun ili bilo koji drugi enterosorbent prije ispitivanja, npr. Aktivni ugljen.
 • Preporučljivo je uzimati Ne-SHPA za ublažavanje grčeva u mišićima glatkih creva.
 • Obavezno idite u toalet prije istrage.

Kako ide proces?

Pacijent se skida na struku i leži na kauču sa strane. Tanka gumena cijev ubačena je u anus na malu dubinu, kroz koji se ugljični dioksid ubrizgava pod blagim pritiskom – to je potrebno za izravnavanje crijevnih petlji i bolju vidljivost tokom slikanja. Pacijent može osjetiti blagu nelagodu i napetost u trbuhu. Kauč ​​se zatim vozi u telo skenera, gde se slika radi – tokom postupka pacijent se treba okrenuti na trbuh. Kolonografija ne traje dugo – ispitivanje će trajati najviše jedan sat.

Irrigoskopija i CT – Šta je bolje?

Irigoskopija je metoda radiološkog pregleda dvotoka pomoću X-RAY kontrastnog agenta. Glavna razlika u odnosu na istragu sa CT-om je da se istraga vrši redovnim X-ray i stvara dvij e-dimenzionalne slike. Irrigoskopija se koristi za otkrivanje saževanja creva u interizilnoj barijeri, kako bi dijagnosticirali poremećaje tona zida i za otkrivanje tumora u debeloj boji. Pored toga, hronični i nespecifični kolitis i sindrom iritabilnog creva mogu se dijagnosticirati iringoskopijom. Za razliku od kompjuterske tomografije, ne prikazuje strukturne karakteristike crijeva i ne dopušta skeniranje organa slojevima, ali irigoskopija vam omogućava da procijenite sluznicu topografiju i veličinu tumora.

ENEROGRAFIJA CLEARINA

CT enterografija može se detaljnije ispitati u tamnom crevu. U ovoj istrazi, kontrastno sredstvo treba uzimati usmeno 30-40 minuta prije ispitivanja i crijeva kroz anus treba ispuniti negativnim rendgenskim zrakom. Nakon uklanjanja tekućine, izvodi se na uređaju za računarsku tomografiju. Malo je crijevo teško ispitati, a enterografija se u potpunosti prikazuje jasna struktura i omogućava procjenu njegovog stanja – otkrivanje tumora, apscesa, fistule, upalnih bolesti, a također pomažu u određivanju mjesta opstrukcije i dijagnosticirajući vannastavne patološke procese. Smatra se da je enterografija dobro nadopuniti konvencionalno CT crevo u okviru zagrijanog ispitivanja creva.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar