Računalna tomografija ili X-Ray koji omogućava precizniju dijagnozu

X-Ray je najbolji način da slikate unutrašnje organe (bez penetracije). X-Ray dijagnostika jedna je od najčešće korištenih metoda u modernom lijeku. Računalna tomografija je vrsta radiološkog pregleda unutrašnjih organa. Ova metoda omogućava vam da dobijete bolje kvalitetne slike, što je važno za složene patologije unutrašnjih organa.

Kada je X-Ray naznačen?

Budući da je X-Ray dijagnostika najjeftiniji i najjeftiniji način za dobivanje informacija o stanju unutrašnjih organa, ova metoda je glavna dijagnostička metoda u sljedećim slučajevima:

 • za povrede i nalete, navodne prijelome, boouts ili uganuće;
 • Gastrointestinalne bolesti – želudac, jednjak, crijeva;
 • Bolest bubrega, srčana bolest;
 • plućne bolesti – pneumonija, tumori;
 • vaskularne istrage;
 • Zubne intervencije.

X-Ray se takođe često koristi za dijagnosticiranje krvnih žila. U ovom slučaju X-Ray snimak izvodi se sa preliminarnim kontrastom – intravensko ubrizgavanje tvari koje imaju radiopatski kontrast. Ovo je potpuno sigurno za pacijenta. Gastrointestinalni pregled može biti praćen i ubrizgavanjem prije ISTRAD-a koristeći Barijev ovjes da pacijent pije prije postupka. U ovom slučaju X-Ray je što je moguće informativniji.

Kontraindikacije i komplikacije X-Ray slika

Kontraindikacije za ovu dijagnostičku metodu je mala:

 • trudnoća u bilo kojoj fazi trudnoće;
 • ozbiljno stanje pacijenta;
 • Konstantno unutrašnje krvarenje.

Budući da su sve takve istrage strogo uzete u obzir, oni se ne propisuju ako pacijent primi maksimalnu dopuštenu dozu zračenja. Nema nuspojava, osim kada se koriste kontrastne agencije. Alergijske reakcije mogu se pojaviti u intravenskoj administraciji i neobjašnjivih probavnih poremećaja u oralnom oralnom, što obično ne zahtijevaju poseban tretman.

Računalna tomografija

Računalna tomografija je naprednija metoda slikanja koja omogućava mnogo različitih unutrašnjih organa da slikaju sloj. Računalna tomografija i X-Ray slika su slične, ali računarska tomografija daje bolje slike s većom rezolucijom.

Međutim, X-Rays su sigurniji kao doza zračenja koju dobijate tokom ispitivanja je manja. Da li je u određenom slučaju informativniji CT pregled ili X-Ray, doktor odlučuje.

Moderni tomografski uređaji uvelike variraju od prvog koji se pojavljuju početkom 1980-ih. Danas se često koristi uređaj sa smanjenim izlaganjem zračenja. Najnovija generacija tomograma ima ogroman broj senzora koji su značajno skratili vrijeme skeniranja i smanjenu dozu zračenja. To omogućava da se ova vrsta dijagnostike koristi onoliko često kao X-Ray.

Ako je potrebna detaljnija inspekcija unutrašnjih organa, naznačeno je spiralno ili višeslojno CT CT.

Spiral CT

Ova se slika slika proširila u 1990-ima. Njegova suština je istodobna primjena dvije akcije – rotacija X-Ray cijevi oko pacijenta i kretanje tablice u uzdužnom smjeru. Brzina tablice može biti različita i ovisi o specifičnoj svrsi skeniranja.

Višeslojna kompjuterska tomografija

Za razliku od spiralnih modela, MULTI – CTS ima nekoliko detektora raspoređenih u krugu za gen, a baha za raj je dobio drugačiji geometrijski oblik. Posebnost modernih CT uređaja je mogućnost skeniranja cijelog organa i njegovog nadzora u realnom vremenu. Ovo je važno prilikom ispitivanja mozga, srca ili pluća.

Koja je razlika između x-ray i ct slikovanja?

Za razliku od najjednostavnijeg CT-a, rendgenski rent koji omogućava slikanje u jednoj ravnini. X-Ray slike ne prikazuju uvijek neoplazme, posebno na početku kada je tumor mali. Sa X-Rays, nije moguće ispitati složene organe u realnom vremenu – na primjer, fluoroskopija može prikazati gastrointestinalni trakt, ali nije pogodan za ispitivanje mozga.

Izračunata tomografija ima mnogo prednosti u različitim verzijama:

 • Rezolucija tkiva je što veća što je više moguće – koeficijent slabljenja je 0, 5% u računarskoj tomografiji i 20% u X-Rays;
 • Ne postoje preklapanja područja – organi se ne preklapaju;
 • CT omogućava doktoru da procijeni veličinu organa na području ispitivanog područja;
 • Upotreba softvera pruža dodatne informacije.

[…]

Indikacije za slikanje sa CT-om

Indikacije za CT pregled malo su različite od indikacija za X-Ray snimak – lista je opsežnija. Namijenjen je istrazi:

 • mozak;
 • Srce i pluća;
 • Svi šuplji i parenhimski unutarnji organi;
 • zglobovi i kosti;
 • endokrine žlijezde;
 • U stomatološkoj ordinaciji CT je postao najprikladniji način istrage zbog svoje brzine i informativne vrijednosti.

Prilikom naručivanja bilo kakvog radiološkog ispitivanja, ljekar treba prijaviti na svu nedavnu zdravstvenu zaštitu, posebno ako su u privatnom izvođenom. Pored toga, sve alergije koje ste imali u vašem životu treba spomenuti kada koristite kontrast.

Kako je istraga CT-a?

Prije takve istrage nije potrebna posebna priprema. Jedenje hrane i tekućine treba prekinuti 4 sata prije postupka. Male količine vode dozvoljene su ako su potrebni lijekovi. Ispitivanje svakog područja traje do 20 minuta. Tabela na koju je instaliran pacijent opremljen je trakama – ne bojte se, koriste se za održavanje ispravnog položaja. Ako se koristi kontrast, to se radi odmah prije istrage.

Trebali biste ostati sami tokom procesa i udisati normalno kroz nos. U nekim će se slučajevima ljekar naručiti da zadržite dah – ovo je prihvatljivo. Treba biti svjesni da će neovlašteno kretanje tijekom slikarstva uzrokovati greške i da ćete trebati ponoviti istragu. Ako djetetu treba CT-uze, roditelji mogu biti prisutni i u sobi – u tom slučaju će nositi posebne pregače obložene olovom.

Kontraindikacije i nedostaci istrage sa CT-om

Glavne kontraindikacije za CT ispit iste su za sve radiološke dijagnostičke metode. Pored toga, pacijent je prisiljen da bude u stanju mirovanja, ponekad i do pola sata, tako da postupak nije moguć u slučajevima izraženog psiho-emocionalnog uzbuđenja. U nekim se slučajevima lijekovi koriste za sprečavanje toga – njihova administracija propisuje i nadgleda samo ljekar.

Trudnoća je kontraindikacija. Zbog minimalne doze zračenja i informativne vrijednosti, računarska tomografija je optimalna dijagnostička metoda. Glavni nedostatak je cijena procesa.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar