Prvi simptomi trudnoće nakon začeća

Koji su prvi znaci trudnoće? Da li uraditi test? Samo su neka od pitanja žena.

Prvi znaci trudnoće kod svake žene jeste izostanak menstruacije, gde uvek sledi pitanje ”da li sam trudna?”.

Pored izostanka menstruacije postoje i rani simptomi trudnoće, a najsigurniji način da saznate da li ste trudni jeste da uradite test za trudnoću.

Neke žene jednostavno osećaju promene u svome telu i može se često čuti ”znala sam”, ali postoji i ona druga grupa žena koje pak ne osećaju nikakve simptome, sve dok ne dođe do izostanka menstruacije. U tom slučaju najbolje je da odradite test za trudnoću ili otići kod svog ginekologa.

Prvi rani siptomi kod žena varijaju, ne samo od žena do žena nego i od trudnoće do trudnoće.
Često prvi siptomi upućuju i na dolazak menstruacije jer su vrlo slični sa siptomima trudnoće.

Česti siptomi trudnoće su:

 • Umor
 • Mučnina
 • Učestalo mokrenje
 • Zatvor
 • Obilnija vaginalna sluz
 • Grčenje materive
 • Bol i promene u dojkama
 • Osećaj nadutosti
 • Vrtoglavice
 • Izražajnije emocije
 • Povišena bazalna temperatura
 • Promena ukusa i želji za hranom

1. Grčevi u donjem delu stomaka

Nekoliko dana nakon začeća, oplođeno jajašce učvršćuje se za zid materice. U tom momentu žena može osetiti pulsiranje ili grčeve u donjem delu stomaka, što može biti prvi simptom trudnoće. Grčevi u donjem delu stomaka liče na menstrualne bolove i neke žene ovaj simptom shvate kao predmenstrualni sindrom. Takođe je poznato i krvarenje tokom usađivanja koje se uglavnom javlja od 6. do 12. dana od začeća. Grčevi i krvarenje kao simptom moguće trudnoće su mnogo slabiji.

2. Umor

Iznenadni i neobičajan umor jesu rani simptomi trudnoće i može se pojaviti već nakon samo sedam dana od dana začešća. Umor je usko povezan sa visokim nivoom hormona progesterona u organizmu, ali umor može ukazivati i na niži krvni pritisak i povećana proizvodnja krvi. Moguće je da će vam biti teže da se budite ujutru,čestog dremanja u toku dana (i ako vam to niej bila ranija navika) ili da vam se uveče ide u krevet ranije. Fizička aktivnost vam pada preteško.
Dobar savet jeste u koliko ste u mogućnosti više odmarate i po potrebi dremate i ne preterujete sa fizičkim aktivnostima.

3. Promena i bol u grudima

Jedan od vrlo čestih simptoma trudnoće jeste bol i promene u grudima. U koliko dođe do začeća vaš organizam ubrzano menja hormonalni nivo. To je razlog zašto možete da osećate jednu ili dve nedelje da su vam grudi otečene ,teže ili punije nego obično i da su osetljive na dodir.

4. Mučnina

Povećani nivo estrogena u organizmu može usporiti pražnjenje stomaka. Četo žene ovaj simptom nazivaju jutarnja mučnina i jedan je od ranih sumnji da ste trudni. Ali osećaj mučnine se može pojaviti u bilo kom doba dana. Mučnina uglavnom kod nekih žena prati averziju prema određenoj hrani ili preveliku želju za nekim namirnicama koje do tada nisu toliko često kuzumirale pre. Ovaj siomptom može trajati tokom cele trudnoće,ali kod mnogih žena prolazi ili se znatno smanji u 13 ili 14 nedelji trudnoće.

5. Izostanak menstrualnog ciklusa

Simptom koji uvek ukazuje na moguću trudnoću jeste izostanak mestrualnog ciklusa. Razlog koji nmoge žene natera da urade test na trudnoću. Ali nisu svi izostanci ili kašnjenje menstruacije uzrokovani trudnoćom. Zato savet ukoliko dolazi do kašnjenja mestruacije uradite test,ukoliko je test negativan obratite se svom ginekologu.

6. Često mokrenje

Često mokrenje može da se oseti već od šeste pa do osme nedelje nakon začeća ,dolazi do povećanja hormona u vašem orrganizmu što uzrokuje česta morenja. Ovam simptom tokom trudnoće biće sve učestaliji i intezivniji,a na to će kasnije uuticati i rast same materice koja če svojom veličinom dodatno pritiskati bešiku.

7. Zatvor

Progesteron uzrokuje da hrana prolazi mnogo sporije kroz creva,što uzrokuje konstipaciju (zatvor).
Preporuka je da jedete manje,da budete aktvniji i unosite više tečnosti,što će vam pomoši da rešite ovaj problem.

8. Pojačan sekret u ranoj trudnoći

Pojačan sekret je normalana pojava u prvim nedeljama trudnoće.Povišen nivo hormona stvara ovu pojavu nakon začeća. Sekret je uglavnom vodnjikav,boja može biti od bele do žućkaste . Sekret može da prati blagi miris,ali ako ima neprijatan i jak miris obavezno posetiti ginekologa jer može da se radi o nekoj infekciji.

Svakako bi bilo dobro, ukoliko osetite neke od ovih simptoma, da se javite svom ginekologu da bi se uradio detaljniji ginekološki pregled.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar