Prvi rutinski ultrazvučni pregled u trudnoći

Ultrazvučni ispit smatra se najistartivnijim putem tokom trudnoće. Nakon rutinskog ginekološkog ispitivanja, sve trudnice nude se prvi ultrazvučni pregled. Potpuno je siguran za ženu i bebu. Propisuje se za dijagnosticiranje rasta fetusa. Nema ništa loše u ultrazvučnom pregledu koji je preporučio više od standardnog tri puta.

Kada je prvi ultrazvučni pregled fetusa?

Trudne žene obično obavljaju prvi ultrazvučni pregled u 12-14 tjedana. Nakon pozitivnog rezultata testa, žena se slaže da posjeti ginekologa. Doktor razgovara sa pacijentom i piše sve u istoriju. Zatim vrši standardni pregled predsjedavajućeg. Na osnovu rezultata, ginekolog određuje predviđeni datum začeća. Ako liječnik primjećuje bilo kakve nepravilnosti tijekom ispitivanja ili ako nije moguće odrediti približnu datum koncepcije, on preporučuje ultrazvučni pregled u 5. tjednu trudnoću.

U ovoj ranoj fazi, zamrznuta trudnoća, ektopična trudnoća, lažna trudnoća i etiologija tumora i zaraznih bolesti mogu se prepoznati.

Ultrazvučni pregled u 12-14. Tjedan je naznačeno u onim trudnicama čiji ginekolog nije identificirao nepravilnosti. To znači da vrijeme nije upitno, ne postoje pritužbe, prethodno nisu primijećene često pobačaj, istraga ne otkriva nenormalne procese reproduktivnih organa, nema krvarenja, nema krvarenja.

Ako ginekolog preporučuje ultrazvučni pregled u ranijoj terminu, to ima dobar razlog. Ne zanemarujte upute lekara jer je lakše ispraviti sve nepravilnosti u manjem periodu.

Rani ultrazvučni pregled

Neke žene pogrešno misle da ništa nije vidljivo za 5-6 nedelja. Ali ako mislite da je vaš menstrualni ciklus redovan, onda ginekolog neće imati problema sa određivanjem datuma začeća. Na ultrazvuku nećete moći vidjeti samo koliko embriona razvija, ali moći ćete i čuti vaš otkucaj srca. U ovoj fazi ljekar će napraviti samo dva merenja – SVD i CRL. Oni će odrediti gestacijsko doba s tačnošću od ± 3 dana. U slučaju neregularne menstruacije, ova istraga će objasniti prisustvo oplođenog jajeta i omogućiti vam da odredite tačniji datum isporuke.

Od 6. do 7, embrio razvija ruke i noge, tako da se mogu primijetiti prvi pokreti embrija. U roku od 7-8 tjedana neki su unutrašnji organi već oblikovani i nastavili su da se formiraju. Ultrazvučni pregled može vidjeti pupoljke, nos i gornje usne. Ruke se već savijaju i savijaju.

Kad je SVD veći od 14 mm, a tijelo embriona nije vidljivo, ultrazvučni ljekar piše u protokolu koji nema dinamike embrike. Takve patološke abnormalnosti naziva se smrznuta trudnoća.

Rani ultrazvučni pregled vrši se da bi se isključio smrznutu trudnoću, lažnu trudnoću ili ektopičnu trudnoću. Savjeti ginekologa ne bi trebali biti zanemareni, kao u ovoj fazi možemo izbjeći ozbiljne posljedice nepravilnosti.

Kada ići na prvi rutinski ultrazvučni pregled u trudnoći

Obično prvi ultrazvučni ginekolog preporučuje u 12-13. Tjedan. Ovaj period je informativniji o nepravilnostima na hromozomalnom nivou na plodu.

Koje su nepravilnosti u fetusu isključene ultrazvučnim pregledom u 10-14. Tjedan:

 • nepravilnosti u formiranju neuronske cijevi.
 • Patauov sindrom. Na osnovu prisutnosti deformiteta kostiju u plodu.
 • Omfalocelo. Ova dijagnoza se vrši kada su unutrašnji organi izvan trbušne šupljine. Nalaze se u kiloj torbi.
 • Dolje sindrom. Obično imamo 23 hromosoma, ali ovaj sindrom je jedan dodatni kromosom.
 • Edwards sindrom. Djeca s ovom bolešću imaju mnogo internih oštećenja organa i duboku mentalnu retardaciju.
 • De Langeov sindrom. Višestruki nedostaci kostura i unutrašnjih organa u plodu.
 • Triploid. Kada voćne ćelije imaju tri kompleta hromozoma umjesto jedne.
 • Smith-Opitz sindrom. Uzrok je nedostatak jednog od enzima koji su uključeni u sintezu holesterola. Djeca su rođena s vrlo niskom težinom rođenja, niske figure i razne nepravilnosti dijelova tijela.

Ultrazvučni ljekar obavlja ispitivanje za provjeru simetrije hemisfere cerebralne hemisfere. Preispituje svoje strukture, koje moraju odgovarati određenim gestacijskim normama. Pregledava položaj i stanje unutrašnjih organa. Na ispitivanju probira doktor mjeri glavu, trbuh, udaljenost od mraka do pete i dužinu kosti bebinih ruku i nogu. U ultrazvuku doktor određuje koliko voća razvija u maternici.

Ginekolog-ultrazvučni tehničar za svaku sedmicu razvoja fetusa bilježi određene norme u programskom stolu postavljenom na ultrazvučni skener. To pokazuje nepravilnosti u dinamici razvoja intrauterinog fetusa. Ultrazvučni ljekar više puta pretvara monitor sa slikom nerođenog djeteta svojim roditeljima tokom cijelog postupka. Dijete se može fotografirati ili uzeti na memorijsku karticu.

Većina informativnog ispitivanja za kromosomske nepravilnosti izvodi se u 10-14. Tjedan. Tokom prvog ultrazvučnog pregleda, ultrazvučni ljekar obavlja mjerenja fetusa koji ih bilježi u protokolu. Ako pronađe bilo kakve nepravilnosti, savjetuje vam da što prije posjetite ginekolog.

Kako se pripremiti za ultrazvučni pregled

Prije odlaska na ultrazvučni pregled, mora se pripremiti.

 1. Tri dana prije ispitivanja trebali biste izbjeći konzumiranje plina koji uzrokuju plin. Na primjer, slatka pića, mahunarke, peciva, pirjani kupus i slično.
 2. Transabdominalni ultrazvučni pregled. Tri sata prije ispitivanja, nije preporučljivo isprazniti mjehur. Potpuni mjehur gura crijevne petlje izvan vidnog polja maternice, omogućavajući precizniji pregled i poboljšava vidljivost embriona i maternice.
 3. Ako je vaš ljekar planirao kolonoskopiju ili gastroskopiju istog dana kao ultrazvučni pregled, prvo se mora izvršiti ultrazvučni pregled. Drugi postupci se izvode kroz inflaciju creva.
 4. Transvaginalni ultrazvučni pregled. Trebat ćete donijeti kondom za ultrazvučni skener u proces.

Ne morate ništa poduzeti s vama, sve što vam je potrebno za proces (poklopci cipela, ručnik za jednokratnu upotrebu, maramice za jednokratnu upotrebu) dostupna je u dijagnostičkoj ambulanti.

Zatvaranje

Tokom 5. sedmice, ginekolog preporučuje ultrazvučni pregled da isključi bilo kakve nepravilnosti u trudnoći ili određivanje ispravnog datuma začeća. Ako tokom ispitivanja nisu identificirane nepravilnosti, doktor propisuje planirani ultrazvučni pregled u 12-13. Tjedan. Prvi ultrazvučni pregled pokazuje koliko je oplođenih jaja u maternici, gdje je embrijski pričvršćen, otkucaji srca, brzina srca, veličina glave, trbuh, ruke i noge. Sve su informacije napisane u izvještaju da trudnica prima u postupku.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar