Procjena fizičkog razvoja somatoskopijom

Somatoskopija je određivanje pokazatelja fizičkog razvoja, koje se provodi radi procjene fizičke izdržljivosti, kapaciteta i radne sposobnosti. Pregled pokazuje sposobnost organizma da obavlja aktivan fizički rad. Ovaj parametar je važno procijeniti u ranom djetinjstvu i adolescenciji, kada se dešavaju najveće promjene u razvoju organizma.

Na razvoj organizma utiču sledeći faktori:

 • Endogena. U ovu grupu spadaju nasljednost, malformacije, nedonoščad, teratogena dejstva, tj. uticaja na fetus tokom trudnoće.
 • Faktori okoline, faktori okoline. Klima, topografija, prisustvo rijeka ili mora, planina ili šuma.
 • Društveni i ekonomski faktori. Uslovi života, rada i života. Hrana, slobodno vrijeme, higijena. Važni su i obrazovanje i psihičko stanje.

Mnogo faktora utiče na razvoj organizma! Svaki od njih ostavlja svoj trag.

Fizički razvoj je kompleks tjelesnih svojstava (morfoloških i funkcionalnih). Procjenjuje se u različitim starosnim periodima života osobe, što omogućava poređenje sadašnje, biološke i starosne dobi.

Šta definiše metodu?

Kao što je poznato, postoji nekoliko tipova strukture tijela:

 • Normostenike karakteriše proporcionalnost.
 • Hiperstenija je povezana s povećanim dimenzijama poprečnog presjeka tijela.
 • Asteničare karakteriziraju povećana uzdužna mjerenja, tj. udovi i trup su dugi i uski.

Somatoskopija procjenjuje:

 • stanje mišićno-koštanog sistema (oblik lubanje, grudi, držanje i zdravlje kičme, razvoj mišića).
 • razvoj potkožnog masnog tkiva.
 • Razvoj seksualnog sistema.
 • stanje kože i sluzokože.
 • Zdravlje zuba.

Tehnika evaluacije

Držanje se procjenjuje u nekoliko položaja: sprijeda, sa strane i sa leđa. Kada doktor pregleda pacijenta, pažljivo procjenjuje prisustvo asimetrije u ramenom pojasu, položaj glave, oblik i oblik grudnog koša, udova i karlice. Glavna stvar je procijeniti simetriju.

Prilikom pregleda lobanje obavezno je procijeniti razliku između poprečne i prednje udaljenosti. Oblik lubanje može biti mezo-, doliho- i brahicefaličan. Obavezna je procjena strukture moždane lubanje, važne anatomske strukture na lubanji.

Prilikom ispitivanja ramena zvona, uvijek identificiramo asimetriju. Žurno procijenite da li je jedno rame veće od drugog. Prsa se pregledava nakon ramena.

Tokom somatoskopije, ljekar ocjenjuje razvojnog procesa cijelog tijela i uzima u obzir bilo kakve nepravilnosti.

Najčešće je cilindrični oblik grudnog koša. Karakterizira ga postepena i čak kontrakcija s obje strane. Rebra su u umjerenoj padini, a noževi se pritisne na prsa. Češća je kod djece. Ako se pojavi u odrasloj dobi, može ukazivati ​​na mišićno-koštanu bolest ili opću bolest koja uzrokuje da tijelo postane astenika. U ovom slučaju rebra se spuštaju. U ovom slučaju, noževi se nazivaju krilatom jer su daleko od rebra i prsa. Konka konusnih rebra obično se obično ne nalazi u bilo kojoj dobi. To se može izuzetno moći vidjeti u sportašima.

Deformacija u grudima može se primijetiti u raznim bolestima. U ricketima su stvoreni raiketi na rebrima, što je hernijska deformacija grudnog koša. U emfimiju grudi su bačva.

Somatoskopija za procjenu zdravlja donjih ekstremiteta

Pacijent stoji uspravan i ravno. Noge bi trebale biti u kontaktu s koljenima i medijalnim gležnjevima (internim). U slučaju da koljena dodir i gležnjevi ne razgovaramo o nogama X-Shapsed. Kao jedna od normi norme mogu se pojaviti kod djece. Takođe, ova vrsta stopala javlja se u pretilim ljudima.

Ako se stopalo kontaktira samo na gležnjevima, govorimo o o-isapiranim nogama. To je obično jedan od znakova raickalica. To se pridružuje deformacijama kukova i nižim udovima, tak o-kalisanim “sablje nogom”, te zadebljanjem kostiju epifiziranja.

Feet se takođe ocjenjuju. Ravna stopala mogu se razviti u djetinjstvu, što je opasno za daljnje zajedničko zdravlje. Pacijent napušta bosonofoot nogu na papiru ili drugu površinu. Tada se povlači linija koja povezuje najistaknutije tačke na unutrašnjoj ivici stopala. Sa sredine linije, pravokutna linija se povlači na vanjski rub stopala. Zatim se izračunava koliko posto od ukupne linije predstavlja dio koji prolazi kroz obojeni dio stopala. U normalnom stopalu, ovaj dio je do 50%. Spraštinu stopala je do 60%, a više od 60% je spljoštena.

Evaluacija kralježnice

Ispitano je u sagitalnom (bočnom) i frontalnom (nivou) ravninu. U bočnoj projekciji, ocjenjuju se normalna zakrivljenost kralježnice i prisustvo nenormalne zakrivljenosti, lordoze i kifoze. Stupanj skolioze se ocjenjuje na nivou frontalne ravnine. Iskrivljavanje kralježnice može se ostaviti ili udesno.

Može postojati nekoliko faza nepravilnosti:

 • Nivo I – nepravilnosti su funkcionalne i mogu se lako ukloniti fizičkim naporom. Oni takođe nestaju sa napetošću mišića.
 • Nivo II – nedostaci su izdržljiviji i ne nestaju normalnom mišićnom napetošću.
 • Nivo III – Stalni deformiteti pridruženi su deformitetima skeletnog aparata, posebno torakalne i kardione kostiju.

Mišići

Procjenjuje se iznos i stanje mišićnog tkiva.

 • Nivo I – ispod razvijene muskulature. Nema reljefa, mišića su slabi. Trbuh se izbija. Snaga mišića procjenjuje se kao ispod prosjeka.

 • Nivo II – srednji razvijeni mišići. Reljef je već definiran, mišići su čvrsti, trbuh je nategnut, a grudi cilindrični. Snaga mišića je srednja.
 • Nivo III – dobro objedinjeni mišići. Reljef se izgovara, mišići su čvrsti i imaju izraženu količinu. Grudi su također cilindrična i mišićna čvrstoća iznad prosjeka.

Doktor bi trebao procijeniti sve antropometrijske parametre važne za razumijevanje svih promjena u tijelu!

Procjena parametara fizičkog razvoja važna je za pravovremenu eliminaciju razvojnih poremećaja. Obično su povezani sa djetinjstvom i razvojem riketa. Neliječeni rahiti mogu dovesti do ozbiljnih posljedica i u teškim slučajevima za invalidnost. Stoga se najviše ocenjujemo parametrima tijela kod djece. U ranim fazama bilo kakve nepravilnosti lako se eliminišu.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar