Proces izvršenja EEG-a

Proces izvršenja EEG-a

Jedan od najistaktivnijih načina proučavanja vaskularnog aparata mozga je reoencefalografija, tehnika zasnovana na evidenciji vrijednosti električnog potencijala mozganog tkiva, koja se stalno mijenja kad ih prolaze kroz električnu struju ultra. Važna prednost ove metode je da je neinvazivna, tj. da ne mora miješati tjelesne tkive.

Ovo je ispitivanje izuzetno važno kao nervno tkivo i mozak vrlo su osjetljivi na hipoksiju i nedovoljan protok krvi. Stoga mali poremećaji tona i cerebralne posude mogu prouzrokovati nelagodu i nelagodu. Mnogi pacijenti ne znaju šta da rade u takvim slučajevima, ili se plaše otići u bolnicu. Malo zna da izvrši EEG od moždanih žila, a neke se još plaše.

Svrha EEG-a

Budući da reoencefalografija omogućava funkcioniranje aktivnog mozga, koristi se za procjenu tona krvnih žila, elastičnosti njihovih zidova, pa čak i stope reaktivnosti. Istraga pruža opsežne informacije o nivou perifernog otpora i protoka pulsa. Glavne prednosti Istrage Reg su:

  • jednostavnost i lakoća provođenja istrage;
  • mogućnost provođenja istrage u bilo kojem okruženju;
  • Postupak može trajati onoliko koliko je potrebno, omogućujući pacijentu da nadgleda i svoju akciju;
  • Moguće je procijeniti karakteristike arterija odvojeno i odvojeno;
  • Vene s određenim promjerom mogu se pregledati odvojeno.

Stoga se regeneracija propisuje mnogim pacijentima sa sumnjivom cerebralnom vaskularnom patologijom, jer su alternativne tehnike mnogo složenije.

Metodologija

Većina regekata opremljena je sa 3 do 4 kanala, tako da je moguće snimiti reoencefalograme iz nekoliko vaskularnih područja istovremeno. Pacijentova glava treba biti čista i treba ih primijetiti prije ispitivanja. Na glavi je montirana okrugla metalna elektroda, koja je očvrsnuta gumenim trakama.

Poseban gel ili pasta mogu se koristiti za poboljšanje kontakta između elektroda i kože.

Tehnika treba izvesti u toplom i zatvorenom prostoru. Zamolimo pacijenta da sjedi na posebnom sofi, a zatim instalirajte elektrode. Tokom procesa regeneracije pacijenti bi trebali zatvoriti oči i opustiti se što je više moguće kako bi se vanjski podražaji ili nervna napetost neće utjecati na rezultate ispitivanja.

Neki pacijenti su zabrinuti prije istrage. Moraju biti mirno i jasno su objasnili kako se EEG provodi, koja je svrha istrage i koji podaci dobijamo. Preporučljivo je detaljno objasniti postupak i njenu sigurnost, jer neki možda ne razumiju da je to neinvazivna dijagnostička metoda.

Stanje karotidne arterije bilježi se kada je elektroda montirana iznad rasta mastoida, a druga elektroda treba biti postavljena na nos ili uši mač. Kad se elektroda prenese na okcipitalni okret, arterije u vratu i kralježnici mogu se ispitati. Da bi pregledali vanjske karotidne arterije, elektrode moraju biti pričvršćene duž vremenskih arterija – prije uha i izvana susjednog luka. Proces obično ne traje dugo, već u složenim slučajevima, proces EEG-a može trajati dugo vremena.

EEG ocjena rezultata

Kada tumači EEG, doktor ocjenjuje i grafičku sliku valova električne aktivnosti i digitalnih podataka, koji pokazuju detaljnije stanje cerebralnih plovila. Starost pacijenta treba uzeti u obzir – dijete i starije osobe imaju različita svojstva krvnog žila i vaskularnog tona, tako da će normalan reoencefalogram u njima izgledati drugačije.

Tokom istrage, reoencefalogram bilježi valove koji pokazuju procese punjenja glavnih vena krvlju, njihov odgovor na IT i druge parametre. Početni dio svakog vala je strma i pokazuje brzi arterijski pritisak, a padajući dio je više nivoa. U svojoj srednjem trećinu postoji depresija, incident.

Tokom analize, ljekari će procijeniti ispravnost ovih talasa i uporediti ih jedni s drugima. Obično moraju biti jednako duge i jednako amplitude. U ovoj fazi moguće je odrediti vrstu vaskularnog tona:

  • Distancinski – karakteriziraju stalna promjena u vaskularnom tonu. Hipotonske reakcije i smanjeni protok krvi prevladavaju.
  • Angiodistonski – vrlo sličan prethodnom. Međutim, glavni razlog loše cirkulacije krvi je problem sa vaskularnom permeabilnosti ili anatomskim defektima.
  • Hipertenzivna – naprotiv, to je uporni porast pritiska punjenja u krvnim sudovima.

Treba shvatiti da to nisu bolesti, već samo vrste tjelesnih reakcija na osnovnu patologiju koje dovode do specifičnih simptoma.

Prilikom REG registracije mogu se raditi i posebni funkcionalni testovi koji omogućavaju procjenu kako tijelo i krvni sudovi reaguju na stres i druge faktore okoline. Ovo pomaže u razlikovanju funkcionalnih poremećaja i organskih promjena. Pacijentima se obično daju male doze nitroglicerina, lijeka koji pomaže opuštanju krvnih sudova.

Koristi se i fiziološki test – pacijent okreće glavu i mijenja položaj tijela. Bilježe se fluktuacije krvnog tlaka, a ako prelazi dopuštene granice – to znači prisutnost patologije. Reoencefalografija to pokazuje u vidu promjene tonusa ili nivoa pulsirajućeg krvnog punjenja žila glavobolje.

Abnormalnosti dijagnosticirane EEG-om

Indikacije promjena javljaju se u povišenom intrakranijalnom tlaku, što odražava poremećaj venskog odljeva i probleme s likvorom. Prilikom dijagnosticiranja vaskularne distonije obično se postavljaju mnoga pitanja, pa je EEG jedna od glavnih metoda za njeno otkrivanje. Tokom EEG-a glave, pacijenti sa distonijom pokazuju veoma nestabilan vaskularni tonus, koji se veoma menja u kratkim vremenskim periodima.

EEG može pružiti mnogo informacija čak iu slučaju vaskularnih promjena, jer pomaže u otkrivanju akutnih i kroničnih poremećaja njihove permeabilnosti. Osim toga, REG omogućava procjenu nivoa kolateralnog krvotoka i proučavanje posljedica akutnih i kroničnih poremećaja cerebralnog krvotoka. Najčešći nalaz je ateroskleroza cerebralnih žila, koja uzrokuje cerebralnu hipoksiju i povezane simptome.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar