Priprema za laparoskopiju

Laparoskopija se koristi za dijagnosticiranje i operaciju sa minimalnom traumom. Ova metoda uključuje ulazak u trbušnu ili pleuralnu šupljinu s višestrukim ubodom. Kroz njih se ubacuju posebni instrumenti, izrađena je dijagnoza i operacija odmah izvedena. Uspješna primjena postupka zahtijeva pravilnu pripremu za laparoskopiju. Pacijent zahtijeva istu razinu odgovornosti kao i za ostale vrste hirurgije.

Upotreba laparoskopije u ginekologiji

Laparoskopija se najčešće vrši u ginekologiji, jer ova vrsta intervencije omogućava očuvanje reproduktivnog zdravlja žene.

Postoje mnoge verzije laparoskopskih operacija. To mogu biti:

 • Manipulacije za uklanjanje mase;
 • različite mase u genitalijama;
 • neplodnost;
 • endometrioza;
 • materinski miom;
 • bolesti koje se ne mogu tretirati konvorativno.

Endoskopija omogućava brzu i preciznu dijagnozu i operaciju sa minimalnom traumom.

Indikacije za laparoskopske preglede su razne ginekološke bolesti, uključujući hroničnu karličnu bol, policističnu bolest, nenormalnosti genitalija i lopova cevi. Vaš ljekar može preporučiti laparoskopiju prije IVF-a. S ovom dijagnostičkom metodom možete utvrditi tačno ono što je uzrokovalo neplodnost.

Priprema za proces

Priprema prije laparoskopije je neophodna za uspješan ishod. Počinje objašnjenjem endoskopske metode žene i njene potrebe. Istovremeno, odlučuje se kada će se laparoskopija izvesti.

Prije nego što bi Laparoskopija trebala biti:

 • Žena da se pravilno instalira. Svi pacijenti se plaše laparoskopije jer je operacija, iako sa minimalnom oštećenjem tkiva. U ovoj fazi priprema za laparoskopiju sastoji se od dobijanja informacija o nadolazećem postupku, mogućim komplikacijama i rizicima. Obično sve informacije o operaciji i njenim suštinama mora osigurati liječnik.
 • Preliminarni testir je obavezan. Prije propisane laparoskopije, pacijenti se nude ultrazvučni pregled privitaka i drugih genitalnih organa. Savjetovanje s praktičarom opće prakse, kardiologom i drugim stručnjacima je obavezno. Prema naznakama, doktor može propisati ostale dijagnostičke preglede.
 • Laboratorijski pregled. Priprema pacijenta za laparoskopiju uključuje propisivanje pregleda potrebnih za tačno utvrđivanje izvodljivosti operacije. Laboratorijski ispit započinje mjesec i pol prije datuma intervencije. Pacijenti se pripremaju za laparoskopiju uklanjanjem krvne grupe, RH faktora i biohemiju. Uvijek su propisani testovi za razne infekcije. U ovoj fazi rođaci pacijenta trebali bi donirati krv u krvi ako nešto pođe po zlu tokom operacije.

 • Doktor i pacijent počinju se pripremiti odmah nakon uklanjanja povijesti. Više od sedamdeset posto uspjeha ovisi o ovom koraku. Takva priprema omogućava nam da saznamo koje hronične bolesti pacijent ima, koje povrede, alergije i preosjetljivost na lijekove. Sve ove informacije pomažu u sprečavanju komplikacija i neočekivanih posljedica tokom postupka.
 • Hrana. Dvije sedmice prije zakazane intervencije pacijenti bi trebali početi pripremati za laparoskopiju u ginekologiji. Podesite prehranu u ovom periodu: ograničite masnoću, dimljeno meso. Tri dana prije postupka, oni smanjuju količinu konzumirane hrane. U tom periodu su propisani plinski laksativi.
 • Dan prije postupka, izvršava se i kliča. Za to vrijeme količina hrane i tečnosti strogo je ograničena. Za čišćenje creva, prije operacije se podnosi klipnik. Ako je pacijent sklon zatvor, enema se daje nekoliko puta. To je neophodno jer anestezija može uzrokovati da tijelo postane vrlo opušteno, što može dovesti do spontanog pražnjenja. Da bi se to spriječilo, enema treba dati prije operacije.

Prije operacije, pacijent će se progutati posebnim dezinficijensom. Izvadimo kosu iz područja koje ćemo liječiti. Žena može obrijati kosu prije intervencije ili se oslanja na medicinsko osoblje. Oni potpuno obrijaju područje pupka, donji trbuh i u prepona. Ako je žena obrijala dva dana prije operacije, postupak treba ponoviti prije laparoskopije, jer će kosa ponovo rasti.

Pravi stav vam pomaže ne samo dobrom intervencijom, već i brzim oporavkom od nje.

Izvođenje procesa ako ste hladni ili kašalj

Ljekari često odbijaju laparoskopiju ako ste prehlađeni, jer riskirate dug postoperativni oporavak.

Mnoge žene koje su već pretrpjele akutnu respiratornu infekciju, ali još uvijek kašalj, imaju isto pitanje: mogu li napraviti laparoskopiju ako imam kašalj? Planirani postupak uključuje kašalj, akutne respiratorne infekcije, grlobolje, curenje iz nosa i druge akutne infekcije kontraindikacija za laparoskopiju i drugu operaciju za uklanjanje ginekoloških nermalnosti. U slučaju nužde, međutim, nazalno pražnjenje ne može spriječiti operaciju.

Ako znate kako se pripremiti za laparoskopiju, možete izbjeći ozbiljne komplikacije i skratiti rok sanacije na minimum.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar