Prepoznati simptome i liječiti povišeni kolesterol

Povišeni kolesterol je jedan od najčešćih zdravstvenih problema u današnjem društvu. Kolesterol je masna supstanca koju organizam koristi za gradnju ćelijskih membrana i proizvodnju hormona. Međutim, visoke koncentracije kolesterola u krvi mogu biti opasne i uzrokovati brojne zdravstvene probleme.

Simptomi povišenog kolesterola često nisu vidljivi, ali visoke koncentracije mogu dovesti do nakupljanja masnih naslaga na zidu arterija, što može uzrokovati srčane bolesti, moždani udar ili druge ozbiljne komplikacije. Da biste prepoznali mogući povišeni kolesterol, važno je redovno provjeravati nivo kolesterola u krvi. Simptomi koji mogu ukazivati na povišene vrijednosti uključuju bol u grudima, kratkoću daha, sluzokožne promjene na očima ili bijele naslage na tetivama.

Faktori rizika za povišeni kolesterol

Faktori rizika za povišeni kolesterol

 • Nezdrava ishrana bogata zasićenim mastima i trans mastima koje se nalaze u prerađenoj hrani, brzoj hrani i slatkišima.
 • Prekomjerna težina i pretilost, što može dovesti do povišenih vrijednosti kolesterola.
 • Neaktivnost ili nedostatak tjelesne aktivnosti.
 • Porodična istorija povišenog kolesterola i srčanih bolesti.

Za održavanje zdravog nivoa kolesterola važno je voditi uravnotežen način života. Prva linija odbrane je promjena ishrane. Povećajte unos voća, povrća i cjelovitih žitarica, dok smanjujete unos zasićenih masti i dodanog šećera. Redovita tjelesna aktivnost također pomaže u snižavanju kolesterola i održavanju zdravog srca. U nekim slučajevima, lijekovi mogu biti potrebni kako bi se smanjile vrijednosti kolesterola.

Zdrave promjene u načinu života Lijekovi za snižavanje kolesterola
Smanjivanje unosa zasićenih masti i trans masti Statini – lijekovi koji smanjuju proizvodnju kolesterola u jetri
Povećanje unosa vlakana Fibrati – lijekovi koji smanjuju trigliceride i povećavaju HDL (dobar) kolesterol
Tjelesna aktivnost Ezetimib – lijek koji smanjuje apsorpciju kolesterola u crijevima
Održavanje zdrave težine Nikotinska kiselina – lijek koji smanjuje proizvodnju VLDL i triglicerida u jetri

Važno je da se konsultujete sa ljekarom radi određivanja najboljeg tretmana za vaš povišeni kolesterol. Redovna kontrola nivoa kolesterola i pridržavanje zdravih životnih navika mogu vam pomoći da održite srce zdravim i smanjite rizik od srčanih bolesti.

Simptomi i liječenje povišenog krvnog holesterola

Povišeni krvni holesterol se često naziva “tihim ubicom”, jer nema očiglednih simptoma. Međutim, dugotrajno povišen holesterol može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput srčanih bolesti i moždanog udara.

Simptomi povišenog krvnog holesterola se obično ne javljaju sve dok se ne dogodi neki zdravstveni incident poput srčanog udara ili moždanog udara. Međutim, povišeni holesterol može uzrokovati pojavu naslaga na unutarnjim zidovima arterija, što dovodi do suženja i otežava protok krvi. To može izazvati bol u grudima, otežano disanje, umor, poteškoće sa govorom ili utrnulost udova.

Liječenje povišenog krvnog holesterola uključuje kombinaciju zdrave prehrane, tjelesne aktivnosti i, u nekim slučajevima, lijekove. Ključni korak u liječenju je smanjenje unosa zasićenih i trans masti, koje su glavni uzrok povišenog holesterola. Dijeta treba biti bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i nezasićenim mastima poput maslinovog ulja i orašastih plodova. Tjelesna aktivnost je također važna, jer pomaže u smanjenju razine holesterola i jačanju srčanog mišića.

U nekim slučajevima, promjene u prehrani i načinu života nisu dovoljne, pa je potrebno uzimati lijekove za snižavanje holesterola. Ti lijekovi djeluju na razinu lipoproteina niske gustoće (LDL), poznatog kao “loš” holesterol, i pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Međutim, lijekovi za snižavanje holesterola treba propisati samo liječnik i uz njegov nadzor.

Također je važno redovito pratiti razine holesterola u krvi, posebno ako imate povišene vrijednosti. To se može postići redovitim pregledima krvi i konzultacijama sa stručnjakom za ishranu ili liječnikom. Rano otkrivanje i liječenje povišenog krvnog holesterola može značajno smanjiti rizike i poboljšati dugoročno zdravlje.

Kako prepoznati povišeni holesterol?

Kako prepoznati povišeni holesterol?

Povišeni nivo holesterola u krvi je jedan od glavnih faktora rizika za razvoj srčanih bolesti. Kako biste na vrijeme prepoznali povišeni holesterol, važno je obratiti pažnju na simptome i redovno obavljati preventivne preglede.

Jedan od najčešćih simptoma visokog holesterola je stvaranje žutih naslaga na koži, posebno oko očiju ili na petama. Ovo se naziva ksantelazma i može ukazivati na povećanje nivoa LDL (lošeg) holesterola u krvi. Također, povišeni holesterol može dovesti do stvaranja xantoma, koji su tvrde i masne izrasline na koži.

Drugi simptomi povišenog holesterola uključuju bol u grudima, koja može ukazivati na sužavanje arterija i mogući srčani udar. Također, visok holesterol može dovesti do otežanog disanja, umora, gubitka daha, vrtoglavice i trnjenja u rukama ili nogama. Ovi simptomi zahtijevaju hitnu medicinsku intervenciju.

 • Masna hrana – redovno konzumiranje hrane bogate zasićenim masnoćama, kao što su pržena hrana, masno meso i punomasni mliječni proizvodi, može dovesti do povišenja nivoa holesterola u krvi.
 • Nedovoljna fizička aktivnost – nedostatak redovne tjelovježbe može utjecati na metabolizam masti i povećanje nivoa LDL holesterola.
 • Genetika – povišen holesterol može biti nasljedan i prenosi se s generacije na generaciju.
Simptomi povišenog holesterola Rizični faktori
Žute naslage na koži (ksantelazma) Loša ishrana
Bol u grudima Nedovoljna fizička aktivnost
Otežano disanje Genetika
Umor i vrtoglavica

Fizički simptomi povišenog holesterola

Fizički simptomi povišenog holesterola

Povišen holesterol je jedan od glavnih faktora rizika za srčana oboljenja. Iako se često ne manifestuje simptomima, visok nivo holesterola može imati određene fizičke znakove i manifestacije koji ukazuju na potencijalni problem.

Jedan od najuočljivijih fizičkih simptoma povišenog holesterola jeste pojavnost plaka i naslaga na površini kože. Ove naslage, poznate kao ksantomi, mogu biti vidljive kao žute ili oranžaste izrasline na koži, posebno oko kapaka, koljena, laktova i stopala. Ksantomi mogu biti drugačijih veličina i oblika, a njihov izgled može biti neugodan i neprijatan.

Pored prisustva ksantoma, povišen holesterol može također dovesti do pojave tenditora. Tenditori su izražene i uočljive promjene na tetivama, obično u području zglobova. Ove promjene se često javljaju na Ahilovim tetivama (tetivama pete), ali mogu se pojaviti i na drugim mjestima. Tenditori se mogu osjetiti kao izbočine ili kvržice na području tetiva.

Laboratorijski testovi za provjeru holesterola

Laboratorijski testovi za provjeru holesterola

Laboratorijski testovi se koriste za provjeru nivoa holesterola u krvi i mogu pružiti važne informacije o riziku od kardiovaskularnih bolesti. Postoje nekoliko testova koji se mogu koristiti za provjeru holesterola. Evo nekoliko najčešće korištenih testova:

 • Ukupni holesterol: Ovaj test mjeri ukupnu količinu holesterola u krvi, uključujući LDL (loš) holesterol i HDL (dobar) holesterol. Normalna vrijednost ukupnog holesterola je manja od 200 mg/dL.
 • HDL holesterol: Ovaj test mjeri količinu HDL holesterola u krvi. HDL holesterol se često naziva “dobar” holesterol, jer pomaže uklanjanju viška holesterola iz krvnih žila. Optimalna vrijednost HDL holesterola je veća od 40 mg/dL kod muškaraca i veća od 50 mg/dL kod žena.
 • LDL holesterol: Ovaj test mjeri količinu LDL holesterola u krvi. LDL holesterol je poznat kao “loš” holesterol, jer prekomjerna količina može dovesti do nakupljanja u arterijama. Optimalna vrijednost LDL holesterola je manja od 100 mg/dL.
 • Trigliceridi: Ovaj test mjeri količinu triglicerida u krvi. Trigliceridi su masne tvari koje se nalaze u krvi i mogu biti povezane s povećanim rizikom od srčanih bolesti. Normalna vrijednost triglicerida je manja od 150 mg/dL.

Da biste provjerili nivo holesterola, obično je potrebno dati krvni uzorak koji se zatim analizira u laboratoriju. Važno je da pacijent ne konzumira hranu ili piće 9-12 sati prije testa, jer hrana može utjecati na rezultate testa. Rezultati testa holesterola mogu pomoći liječnicima u procjeni rizika od srčanih bolesti i razvoju plana liječenja koji može uključivati promjenu prehrane, tjelesnu aktivnost i lijekove.

Kako liječiti povišeni holesterol?

Povišeni holesterol je zdravstveni problem koji zahtijeva adekvatno liječenje kako bi se smanjio rizik od srčanih bolesti. Osnovni cilj liječenja je smanjenje razine lošeg holesterola (LDL) i povećanje razine dobrog holesterola (HDL).

Jedan od prvih koraka u liječenju povišenog holesterola je promjena životnog stila. Dijeta s niskim udjelom zasićenih i transmasti, a bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i ribom može imati značajan utjecaj na smanjenje razine holesterola. Također, preporučuje se izbjegavanje alkohola i pušenje, te redovito vježbanje.

Ako promjena životnog stila ne daje željene rezultate ili osoba ima visok rizik od srčanih bolesti, može biti potrebna farmakološka terapija. Lijekovi poput statina mogu se propisati kako bi se smanjila proizvodnja holesterola u tijelu i povećala eliminacija iz organizma. Uzimanje lijekova treba biti pod nadzorom ljekara i slijediti preporučenu terapiju.

Uz dijetu i lijekove, važno je redovito praćenje razine holesterola u krvi. Krvni testovi trebaju se obavljati periodično kako bi se provjerilo da li je liječenje uspješno. Ako rezultati ne pokazuju poboljšanje, možda će biti potrebno prilagoditi terapiju ili pristupiti drugim metodama liječenja.

Promjena ishrane za snižavanje razine kolesterola

Jedan od najefikasnijih načina za smanjenje povišenog kolesterola je promjena ishrane. Pravilna ishrana može pomoći u smanjenju rizika od srčanih oboljenja i održati kolesterol pod kontrolom.

Da biste smanjili razinu kolesterola, trebali biste smanjiti unos hrane bogate zasićenim mastima i transmasnim kiselinama. Ove masti mogu povećati razinu LDL (lošeg) kolesterola u krvi. Umjesto toga, trebate se fokusirati na konzumiranje zdravih masti, kao što su nezasićene masti koje se nalaze u maslinovom ulju, orašastim plodovima i sjemenkama.

Dobri izvori vlakana također su od velike pomoći u snižavanju kolesterola. Voće, povrće, cjelovite žitarice i mahunarke su hrana bogata vlaknima i trebali bi biti uključeni u svakodnevnu ishranu. Ova hrana može smanjiti apsorpciju kolesterola ukrvi i pomoći u održavanju normalne razine.

Primeri hrane sa zdravim mastima: Primeri hrane bogate vlaknima:
 • Avokado
 • Maslinovo ulje
 • Riba (losos, sardine)
 • Orašasti plodovi (bademi, orasi)
 • Jabuka
 • Kruška
 • Kupus
 • Grah

Uz to, trebali biste smanjiti unos namirnica koje sadrže visok udio kolesterola, kao što su crveno meso, masne mliječne proizvode i masnoće životinjskog porijekla. Umjesto toga, birajte nemasne izvore proteina, poput piletine bez kože i ribe, te mliječne proizvode smanjene masnoće.

Uz promjenu ishrane, važno je pratiti tjelesnu težinu, redovno vježbati i izbjegavati pušenje kako biste održali zdravu razinu kolesterola. Preporučuje se i konzumacija dovoljno tekućine, izbjegavanje alkohola, te smanjenje unosa soli.

Fizička aktivnost i vježbanje

Fizička aktivnost i vježbanje

Fizička aktivnost i redovno vježbanje su ključni faktori u smanjenju rizika od visokog kolesterola i održavanju zdravog srca. Redovna vježba pomaže u povećanju razine “dobrog” kolesterola (HDL) i smanjenju razine “lošeg” kolesterola (LDL).

Postoje mnoge vrste aktivnosti koje možete uključiti u svoj život da biste ostali aktivni i smanjili rizik od visokog kolesterola. Aerobne vježbe poput trčanja, hodanja, plivanja ili biciklizma mogu značajno pomoći u kontroli kolesterola. Preporučuje se provođenje najmanje 150 minuta umjerene aerobne aktivnosti tjedno ili 75 minuta intenzivne aktivnosti, uz dodatak vježbi snage najmanje dva puta tjedno.

Uz aerobne vježbe, važno je uključiti i vježbe snage u vašu rutinu vježbanja. Vježbe snage, poput podizanja utega ili korištenja strojeva za vježbanje, mogu ojačati mišiće i pomoći u regulaciji kolesterola. Također, kroz vježbe snage možete poboljšati cjelokupno zdravlje srca.

Lijekovi za sniženje kolesterola

Snižavanje povišenog kolesterola može biti ključno za održavanje zdravlja srca i prevenciju srčanih bolesti. Uz promjene u načinu života, kao što su uravnotežena ishrana i redovita fizička aktivnost, ljekar može preporučiti i upotrebu određenih lijekova za sniženje kolesterola.

Statini: Ovo su najčešće propisivani lijekovi za sniženje kolesterola. Statini djeluju tako što smanjuju proizvodnju kolesterola u jetri. Oni također pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Primjena statina može se pratiti krvnim testovima kako bi se provjerio nivo kolesterola i pratila efikasnost lijeka.

Fibratni agensi: Ovi lijekovi se koriste za sniženje nivoa triglicerida, kao i za povećanje nivoa “dobrog” HDL kolesterola. Oni djeluju tako što povećavaju razgradnju masti u krvi. Međutim, fibratni agensi se obično ne koriste kao prvi izbor lijeka za sniženje kolesterola, već se često koriste kao dodatna terapija zajedno sa statinima.

Ezetimib: Ovaj lijek djeluje tako što smanjuje apsorpciju kolesterola iz hrane u crijevima. Ezetimib se često propisuje zajedno sa statinima za postizanje dodatnog sniženja razine kolesterola. Važno je napomenuti da lijekovi za sniženje kolesterola treba uzimati pod nadzorom ljekara, kako bi se pravilno pratili i eventualni nuspojave ili interakcije sa drugim lijekovima.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar