Prepoznajte simptome i liječite migrenu kod djece

Migrena je neurološki poremećaj koji može utjecati na djecu, a karakteriziraju je jaki i pulsirajući glavobolje koje često prate mučnina, povraćanje i osjetljivost na svjetlost i zvuk. Prepoznavanje simptoma migrene kod djece može biti izazovno, posebno jer djeca ne mogu uvijek precizno opisati svoju bol.

Neki od uobičajenih simptoma migrene kod djece uključuju:

 • Intenzivne glavobolje koje trajanje od 2 do 72 sata
 • Pulsirajuću bol, često lokaliziranu na jednoj strani glave
 • Mučninu i povraćanje
 • Osjetljivost na svjetlost i zvuk
 • Vrtoglavicu
 • Nemir i promjene raspoloženja

Kada dijagnosticira migrenu kod djece, liječnik će se fokusirati na upravljanje simptomima i smanjenje učestalosti napada. Ovisno o težini i učestalosti migrena, mogu se propisati lijekovi za ublažavanje simptoma i prevenciju napada. Međutim, također je važno educirati dijete o zdravim životnim navikama koje mogu pomoći u smanjenju učestalosti napada migrene.

Preporuke za upravljanje migrenom kod djece:
Tražite okidače: Pokušajte identificirati potencijalne okidače napada migrene kod djeteta, kao što su određena hrana, stres ili promjene u rutini.
Redoviti san: Osigurajte da dijete ima redovit raspored spavanja i dobiva dovoljno odmora.
Zdrava prehrana: Uključite uravnoteženu prehranu bogatu svježim voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama.
Vježba: Potičite dijete da redovito vježba, jer tjelesna aktivnost može smanjiti učestalost i težinu migrenskih napada.
Opuštanje i smanjenje stresa: Podučavajte dijete tehnike opuštanja, kao što su duboko disanje ili meditacija, kako bi smanjili stres koji može potaknuti migrenske napade.

Simptomi migrene kod djece

Migrena je vrsta glavobolje koja se često javlja kod djece. Iako se simptomi migrene mogu razlikovati od djeteta do djeteta, postoje neki općeniti simptomi na koje treba obratiti pažnju.

 • Glavobolja: Osobe koje pate od migrene često imaju vrlo jake glavobolje koje mogu trajati nekoliko sati ili čak dana. Ove glavobolje su obično pulsirajuće i mogu biti lokalizirane na jednoj strani glave.
 • Osjetljivost na svjetlost: Djeca s migrenom mogu biti izuzetno osjetljiva na svjetlost i mogu imati poteškoća s izlaganjem jakom svjetlu.
 • Mučnina i povraćanje: Ovi simptomi često prate migrenu kod djece. Djeca mogu osjećati mučninu ili povraćati tijekom glavobolje.
 • Vrtoglavica: Migrena može uzrokovati vrtoglavicu kod djece. Oni se mogu osjećati nesigurno ili imati osjećaj da im se svijet okreće.

Uz ove simptome, djeca s migrenom mogu također imati promjene raspoloženja, poremećaj spavanje i probleme s koncentracijom. Važno je obratiti pažnju na ove simptome i potražiti medicinsku pomoć ako dijete redovito pati od migrene. Liječenje migrene kod djece može uključivati lijekove za ublažavanje simptoma, kao i promjene u načinu života kako bi se smanjio rizik od migrene.

Kako prepoznati simptome migrene kod djece

Migrena je vrsta glavobolje koja može utjecati na djecu. Prepoznavanje simptoma migrene kod djece je važno kako bi se pravilno dijagnosticirala i liječila. Evo nekoliko ključnih simptoma koji se mogu pojaviti kod djece s migrenom:

 • Bol u glavi: Djeca s migrenom često doživljavaju intenzivnu bol u jednoj ili obje strane glave. Bol može biti pulsirajuća ili oštra, i može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana.
 • Mučnina i povraćanje: Djeca s migrenom često osjećaju mučninu i ponekad povraćaju. Ovi simptomi mogu biti praćeni vrtoglavicom i osjetljivošću na svjetlost i zvuk.
 • Aura: Neki pacijenti s migrenom, uključujući djecu, mogu imati auru prije nastanka glavobolje. Aura je privremeni neurološki simptom koji može uključivati vizualne ili osjetne halucinacije, trnce ili slabost u rukama ili nogama.

Ako primijetite da vaše dijete ima ove simptome, važno je posjetiti liječnika kako bi se postavila ispravna dijagnoza i započelo odgovarajuće liječenje. Liječnik može preporučiti određene lijekove za ublažavanje simptoma migrene i smanjenje učestalosti napadaja.

Koji su najčešći simptomi migrene kod djece

Migrena je oblik glavobolje koji se javlja kod djece i može biti vrlo neprijatna. Uzrok migrene kod djece nije potpuno razumljiv, ali se smatra da su genetski faktori i promjene u hemijskom sastavu mozga uključene. Evo nekih od najčešćih simptoma migrene kod djece:

 • Glavobolje: Dijete može imati intenzivne glavobolje koje su pulsirajuće i obično se javljaju na jednoj strani glave. Glavobolje mogu trajati od nekoliko sati do nekoliko dana.
 • Mučnina i povraćanje: Mnoga djeca s migrenom iskuse mučninu i povraćanje kao dio simptoma. Ovo može biti vrlo neugodno i iscrpljujuće za dijete.
 • Osetljivost na svetlost i zvuk: Djeca s migrenom često su osjetljiva na svjetlost i zvuk. Mogu se žaliti da su im zvukovi previše glasni ili da ih svjetlost smeta.
 • Vrtoglavica: Vrtoglavica može biti jedan od simptoma migrene kod djece. Dijete može osjećati gubitak ravnoteže ili osećaj okretanja oko sebe.

Tabela ispod prikazuje neke od najčešćih simptoma migrene kod djece:

Simptomi Opis
Intenzivne glavobolje Pulsirajuće glavobolje, obično na jednoj strani glave
Mučnina i povraćanje Mogu se javiti kao dio simptoma migrene
Osetljivost na svetlost i zvuk Osjetljivost na svjetlo i zvuk može se povećati
Vrtoglavica Gubitak ravnoteže ili osećaj okretanja

Liječenje migrene kod djece

Liječenje migrene kod djece

Migrena je vrsta glavobolje koja se javlja kod djece i može imati ozbiljan utjecaj na njihov svakodnevni život. Liječenje migrene kod djece obično uključuje kombinaciju lijekova i promjene načina života kako bi se smanjila učestalost i intenzitet napada.

Jedan od načina liječenja migrene kod djece je korištenje lijekova protiv bolova poput acetaminofena ili ibuprofena. Ovi lijekovi mogu pomoći u smanjenju intenziteta glavobolje, ali se ne preporučuje dugotrajna upotreba kako bi se izbjegle nuspojave. Također se mogu koristiti i lijekovi protiv povraćanja i mučnine ako su ti simptomi prisutni tijekom napada migrene.

Promjene načina života također mogu biti vrlo korisne u liječenju migrene kod djece. To uključuje redovitu tjelovježbu, izbjegavanje okidača migrene kao što su određena hrana, manjak sna ili stres, i redovito uzimanje obroka. Također je važno osigurati da dijete ima dovoljno sna i izbjegavati prekomjerno izlaganje ekranima, kao što su televizija i računalne igre, koje mogu pogoršati simptome migrene.

 • Lijekovi protiv bolova mogu pomoći u smanjenju intenziteta glavobolje.
 • Lijekovi protiv povraćanja i mučnine se mogu koristiti ako su ti simptomi prisutni tijekom napada migrene.
 • Promjene načina života, kao što su redovita tjelovježba i izbjegavanje okidača migrene, mogu biti vrlo korisne u liječenju migrene kod djece.
Lijekovi Prednosti Nuspojave
Acetaminofen Smanjuje intenzitet glavobolje Mogući problemi sa jetrom
Ibuprofen Smanjuje intenzitet glavobolje Moguća iritacija želuca
Lijekovi protiv povraćanja Smanjuju mučninu tijekom napada Moguća pospanost

Lijekovi za migrenu kod djece

Migrena je neurološki poremećaj koji može utjecati na djecu, a simptomi mogu biti vrlo izraženi. Srećom, postoji nekoliko lijekova koji su se pokazali učinkovitima u ublažavanju simptoma migrene kod djece.

Jedan od najčešće korištenih lijekova za liječenje migrene kod djece je acetaminofen, poznat i kao paracetamol. Ovaj lijek pomaže u ublažavanju glavobolje i vrtoglavice, što su česti simptomi migrene. Acetaminofen se obično uzima u obliku tableta koje se otapaju u ustima ili kao sirup.

Drugi lijek koji se često koristi za liječenje migrene kod djece je ibuprofen. Ovaj lijek također pomaže ublažiti glavobolju, ali može biti učinkovitiji u ublažavanju drugih simptoma migrene kao što su mučnina i svjetlosna osjetljivost. Ibuprofen je dostupan u obliku tableta, sirupa i žvakaćih bombona.

U nekim slučajevima, ako djetetove migrene nisu dobro kontrolirane acetaminofenom ili ibuprofenom, liječnik može preporučiti triptane. Triptani su skupina lijekova koji ciljaju sužavanje krvnih žila u mozgu i ublažavanje upale, što može smanjiti simptome migrene. Ovi lijekovi se obično daju u obliku tableta za gutanje ili sprejeva za nos, a dostupni su samo na recept.

 • Acetaminofen (Paracetamol) – ublažava glavobolju i vrtoglavicu
 • Ibuprofen – ublažava glavobolju, mučninu i svjetlosnu osjetljivost
 • Triptani – sužavaju krvne žile u mozgu i ublažavaju upalu
Lijek Oblik Dostupnost
Acetaminofen (Paracetamol) Tablete, sirup Dostupan bez recepta
Ibuprofen Tablete, sirup, žvakaće bombone Dostupan bez recepta
Triptani Tablete, sprejevi za nos Dostupni samo na recept

Prirodni načini liječenja migrene kod djece

Migrena kod djece može biti izuzetno neugodna i utjecati na njihovu svakodnevnu aktivnost. Umjesto da se oslanjamo isključivo na lijekove, postoji nekoliko prirodnih načina koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma migrene kod djece.

1. Opuštajuće tehnike

1. Opuštajuće tehnike

Jedan od načina da se ublaže simptomi migrene kod djece je korištenje opuštajućih tehnika kao što su duboko disanje, meditacija ili joga. Ove tehnike mogu pomoći u smanjenju napetosti mišića i stresa, koji mogu biti okidači za migrenu. Također, mogućnost da dijete nauči kontrolirati svoje disanje i smiriti se u stresnim situacijama može biti korisna i za buduće napade migrene.

2. Promjene u prehrambenim navikama

2. Promjene u prehrambenim navikama

Prehrambene promjene mogu također imati pozitivan učinak na smanjenje migrenskih napada kod djece. Eliminacija određenih namirnica koje mogu biti okidači migrene, kao što su čokolada, citrusi, mliječni proizvodi ili kofein, može pomoći u sprečavanju napada. Također, važno je osigurati da dijete redovito konzumira uravnotežene obroke bogate voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama kako bi se osiguralo da dobiju dovoljno važnih hranjivih tvari.

Uz ove prirodne načine liječenja, važno je i osigurati da dijete dobije dovoljno sna, izbjegava stresne situacije koliko je to moguće te održava redovitu dnevnu rutinu. Međutim, uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom prije nego što se primijeni bilo kakav prirodni tretman kako bi se osiguralo da je siguran i odgovarajući za vaše dijete.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar